Forum Republiki Bialeńskiej
Ustawa o koncesjach - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej IV Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-51.html)
+----- Wątek: Ustawa o koncesjach (/thread-492.html)

Ustawa o koncesjach - Maciej Kamiński - 09.03.2014

Wysoka Izbo!

Cytat:Art. 1. Bialeńska Izba Wymiany honoruje koncesje telekomunikacyjne, nieruchomościowe, budowlane, przemysłowe.

Art. 2. Właściwym do zawierania umów wyznacza się podmiot koncesjonowany w telekomunikacji, nieruchomościach, budownictwie, przemyśle.

Art. 3. Udzielenia koncesji dokonuje za pośrednictwem Bialeńskiej Izby Wymiany Minister Gospodarki.

Art. 4. Pomiot koncesjonowany posiada właściwą sobie mapę inwestycyjną.

Art. 5. Podmiot koncesjonowany zobowiązany jest do współdziałania w sprawach w których działalność różnych podmiotów jest wspólna.

Art. 6. Zasady konkursów wyłaniających podmiot koncesjonowany ustala Minister Gospodarki w porozumieniu z Radą Ministrów.

Ustawa jest autorstwa Janka.

Rozpoczynamy trzydniową debatę.

Re: Ustawa o koncesjach - Baltazar Dostojewski - 09.03.2014

Firmy które otrzymamy tzw koncesje z przed ustawa musza strać sie o kolejna po wejściu tej Ustawy w życie?.

Re: Ustawa o koncesjach - Ronon Dex - 09.03.2014

Abdullah ma rację - brakuje mi zapisu, że firmy zarejestrowane przez BIW do dnia (tu wstawić datę np. dzisiejszą, a od tej daty wstrzymać się z rejestracją do chwili wejścia w życie ustawy) - uznaje się za posiadające koncesję.

Re: Ustawa o koncesjach - Maciej Kamiński - 09.03.2014

Cytat:Abdullah ma rację - brakuje mi zapisu, że firmy zarejestrowane przez BIW do dnia (tu wstawić datę np. dzisiejszą, a od tej daty wstrzymać się z rejestracją do chwili wejścia w życie ustawy) - uznaje się za posiadające koncesję.
Można oczywiście go umieścić:
Cytat:Art. 7. Podmioty, które otrzymały koncesje przed wejściem w życia ustawy, zachowują ją.

Re: Ustawa o koncesjach - Baltazar Dostojewski - 09.03.2014

Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Abdullah ma rację - brakuje mi zapisu, że firmy zarejestrowane przez BIW do dnia (tu wstawić datę np. dzisiejszą, a od tej daty wstrzymać się z rejestracją do chwili wejścia w życie ustawy) - uznaje się za posiadające koncesję.
Cytat:Art. 7. Podmioty, które otrzymały koncesje przed wejściem w życia ustawy, zachowują ją.
[/quote]

No i gitara o to mi chodziło to kiedy glosowanie ?.

Re: Ustawa o koncesjach - Ronon Dex - 09.03.2014

Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Abdullah ma rację - brakuje mi zapisu, że firmy zarejestrowane przez BIW do dnia (tu wstawić datę np. dzisiejszą, a od tej daty wstrzymać się z rejestracją do chwili wejścia w życie ustawy) - uznaje się za posiadające koncesję.
[/quote]

W prawie ważne są słowa... przed wejściem w życie ustawy koncesji nie było, a więc żaden podmiot koncesji nie miał. Właśnie chodziło mi o zapis, że "firmy zarejestrowane uznaje się za posiadające koncesję" bo dotychczas tylko taka forma obowiązywała. Z proponowanego brzmienia Art.7 nic nie wynika i nie ma żadnych skutków prawnych dla firm.

Re: Ustawa o koncesjach - Maciej Kamiński - 09.03.2014

Cytat:[quote author="Lehrabia"][quote author="Krzysztof Razorblade"]Abdullah ma rację - brakuje mi zapisu, że firmy zarejestrowane przez BIW do dnia (tu wstawić datę np. dzisiejszą, a od tej daty wstrzymać się z rejestracją do chwili wejścia w życie ustawy) - uznaje się za posiadające koncesję.
[/quote]

W prawie ważne są słowa... przed wejściem w życie ustawy koncesji nie było, a więc żaden podmiot koncesji nie miał. Właśnie chodziło mi o zapis, że "firmy zarejestrowane uznaje się za posiadające koncesję" bo dotychczas tylko taka forma obowiązywała. Z proponowanego brzmienia Art.7 nic nie wynika i nie ma żadnych skutków prawnych dla firm.[/quote]
OK:
Cytat:Art. 7. Podmioty zarejestrowane przed wejściem w życia ustawy uznaje się za posiadające koncesje.

Cytat:No i gitara o to mi chodziło to kiedy glosowanie ?.
Jak skończy się debata.

Re: Ustawa o koncesjach - Maciej Kamiński - 12.03.2014

Zamykam debatę, przechodzimy do głosowania.

Jestem ZA ustawą, PRZECIW pierwszej poprawce i ZA drugą poprawką.

Re: Ustawa o koncesjach - Baltazar Dostojewski - 12.03.2014

I ja Jestem ZA ustawą, PRZECIW pierwszej poprawce i ZA drugą poprawką.

Re: Ustawa o koncesjach - Ronon Dex - 12.03.2014

ZA - w formie ostatecznej czyli z II poprawką.

Re: Ustawa o koncesjach - MvP - 12.03.2014

Za drugą poprawką, przeciw pierwszej, za ustawą/

Re: Ustawa o koncesjach - Maciej Kamiński - 17.03.2014

Zamykam głosowanie. Ustawę przyjęto w wersji z drugą poprawką.

Re: Ustawa o koncesjach - Ronon Dex - 17.03.2014

Nie będę zakładał niepotrzebnie nowego tematu, ale proponuję aby w związku z przyjęciem w życie ustawy zrobić temat w BIW gdzie byłby wyszczególnione firmy posiadające koncesję na mocy honorowania dotychczasowych rejestracji (sprzed ustawy), firmy nowe otrzymujące koncesje i zarejestrowane firmy w działalności na które koncesja nie jest wymagana.

Dzisiaj nie ma jeszcze problemu, ale za chwilę nie będziemy pamiętać kto, kiedy i jaką firmę zarejestrował, a łatwiej poszukać w jednym temacie niż przerzucać wszystkie szukając profili działalności, kwestii koncesyjnych itd.

Szczególnie, że część wniosków rejestracyjnych została skasowana podczas grzebaniny na II forum... i nie zostały odtworzone. Można to przy okazji uzupełnić i wpisać profile działalności właśnie do spisu firm koncesjonowanych i niekoncesjonowanych, póki jeszcze pamiętamy czego dotyczyły.