![]() |
|
Dziury prawne - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Dziury prawne (/thread-523.html) |
Dziury prawne - Hewret von Thorn - 12.03.2014 Jak wiadomo, mamy dziury i to poważne w prawie. Ale właśnie takie sytuacje, jak te powodują taki stan rzeczy: <!-- l viewtopic.php?f=19&t=535<!-- l Nie można wydać rozporządzenia / ustawy / dekretu bez określenia czasu jej wejścia w życie. Jest to pewnym sensie zapis obowiązkowy i podstawowy w aktach prawnych, bez którego nawet nie można wykonać rozporządzenia. A sama treść aktu jest bezużyteczna bez tego określenia. Re: Dziury prawne - Maciej Kamiński - 12.03.2014 Umywam ręce. Nie wolno mi ingerować w treść aktu do tego stopnia, a przekopiować do Biuletynu trzeba. Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 12.03.2014 Daty jak najbardziej powinno się wpisać. To chyba oczywiste, że ustawotwórca nie wpisze daty, gdyż podaje się datę przyjęcia, a nie zgłoszenia. Re: Dziury prawne - Hewret von Thorn - 12.03.2014 Nie chodzi o daty. Chodzi o ostateczny zapis każdego aktu prawnego. Przykład: Kod: Art. XXlub Kod: Art. XXA tu taki przykład: http://forum.nederlandia.pl/viewtopic.p ... 3839#p3839 Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 12.03.2014 A, to też racja. Ja zawsze dodaję chwilę wejścia w życie. Re: Dziury prawne - MvP - 12.03.2014 Cytat:Z dniem 12.03.2014 dokonuje się zmiany nazw następujących prowincji. Czy to nie jest przypadkiem określenie daty wejścia w życie? Re: Dziury prawne - Maciej Kamiński - 13.03.2014 Cytat:Niestety, zabrakło magicznej formuły "ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia".Cytat:Z dniem 12.03.2014 dokonuje się zmiany nazw następujących prowincji. Re: Dziury prawne - Ronon Dex - 13.03.2014 Nie będę tworzył nowego wątku, ale w "Biuletynie ustaw" robi się coraz więcej tematów. Moja propozycja - dla czytelności prawa, zrobić kilka poddziałów i pogrupować tematycznie akty prawne, bo za chwilę będzie problem... nadmiar umieszczonych w chaosie tematów prawnych zniechęca do ich śledzenia, a tym samym do zdobywania wiedzy o prawie RB. Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 13.03.2014 Cytat:Nie będę tworzył nowego wątku, ale w "Biuletynie ustaw" robi się coraz więcej tematów. Moja propozycja - dla czytelności prawa, zrobić kilka poddziałów i pogrupować tematycznie akty prawne, bo za chwilę będzie problem... nadmiar umieszczonych w chaosie tematów prawnych zniechęca do ich śledzenia, a tym samym do zdobywania wiedzy o prawie RB.Jak najbardziej można podzielić. Dałbym: "Akty podstawowe" - Konstytucja, Kodeks Cywilno-Karny, Kodeks Porządkowy "Ustawy" "Uchwały" "Rozporządzenia" Re: Dziury prawne - Maciej Kamiński - 13.03.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Nie będę tworzył nowego wątku, ale w "Biuletynie ustaw" robi się coraz więcej tematów. Moja propozycja - dla czytelności prawa, zrobić kilka poddziałów i pogrupować tematycznie akty prawne, bo za chwilę będzie problem... nadmiar umieszczonych w chaosie tematów prawnych zniechęca do ich śledzenia, a tym samym do zdobywania wiedzy o prawie RB.Jak najbardziej można podzielić. Dałbym: "Akty podstawowe" - Konstytucja, Kodeks Cywilno-Karny, Kodeks Porządkowy "Ustawy" "Uchwały" "Rozporządzenia"[/quote] Dodałbym tu jeszcze kategorię "Inne". Poza tym dobry pomysł. Re: Dziury prawne - Hewret von Thorn - 28.04.2014 Tak przy okazji. Zapoznałem się dogłębnie z Kodeksem Cywilno-Prawnym i się trochę rozczarowałem. W moim odczuciu Kodeks powinien zakazywać próby nakłonienia obywateli do przesiedlenia się do innej mikronacji na niekorzyść mikronacji pierwotnej. Co o tym sądzą pozostali obywatele? W końcu pozyskiwanie kolejnych osób kosztem "ojczystego" państwa jest nieetyczne. Re: Dziury prawne - Maciej Kamiński - 28.04.2014 Cytat:Tak przy okazji.Naruszenie wolności wg mnie. Jestem przeciw. Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 28.04.2014 Niech się promuje kto chce. I tak wiadomo, że Bialenia najlepsza. ;-) Re: Dziury prawne - Jan Sapieha - 28.04.2014 Zależy od charakteru. Moim zdaniem jak ktoś lubi długie związki to zostanie a jak jest chorągiewką przepadnie w jakiejś sarmacji czy gdzieś. Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 28.04.2014 I tak każdy wie o istnieniu większych i starszych mikronacji. Jeśli ktoś wybrał nas to znaczy, że woli kraj demokratyczny, bez niepotrzebnego przepychu i bez imperialistycznych ambicji. Re: Dziury prawne - Hewret von Thorn - 28.04.2014 Dobrze, rozumiem. ![]() A co ze segregacją BI? Re: Dziury prawne - AndrzejSwarzewski - 28.04.2014 A czym jest segregacja BI? Re: Dziury prawne - Hewret von Thorn - 28.04.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Nie będę tworzył nowego wątku, ale w "Biuletynie ustaw" robi się coraz więcej tematów. Moja propozycja - dla czytelności prawa, zrobić kilka poddziałów i pogrupować tematycznie akty prawne, bo za chwilę będzie problem... nadmiar umieszczonych w chaosie tematów prawnych zniechęca do ich śledzenia, a tym samym do zdobywania wiedzy o prawie RB.Jak najbardziej można podzielić. Dałbym: "Akty podstawowe" - Konstytucja, Kodeks Cywilno-Karny, Kodeks Porządkowy "Ustawy" "Uchwały" "Rozporządzenia"[/quote] Powrót do tej sprawy. Re: Dziury prawne - Maciej Kamiński - 28.04.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"][quote author="Krzysztof Razorblade"]Nie będę tworzył nowego wątku, ale w "Biuletynie ustaw" robi się coraz więcej tematów. Moja propozycja - dla czytelności prawa, zrobić kilka poddziałów i pogrupować tematycznie akty prawne, bo za chwilę będzie problem... nadmiar umieszczonych w chaosie tematów prawnych zniechęca do ich śledzenia, a tym samym do zdobywania wiedzy o prawie RB.Jak najbardziej można podzielić. Dałbym: "Akty podstawowe" - Konstytucja, Kodeks Cywilno-Karny, Kodeks Porządkowy "Ustawy" "Uchwały" "Rozporządzenia"[/quote] Powrót do tej sprawy.[/quote] Ja jestem za. |