![]() |
|
[KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html) +---- Wątek: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu (/thread-5249.html) |
[KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Alberto Carlos de Médici y Zep - 08.05.2016 Obywatele i obywatelki! [justify]Jako najwyższy przedstawiciel Narodu, strażnik Konstytucji, gwarant trwałości państwa i ciągłości władzy etc. etc. etc., postanowiłem, zainspirowany ciekawym projektem, zainicjować ludowe konsultacje, dotyczące wyboru hymnu państwowego. Jak już kiedyś wspomniałem, wspólne tworzenie hymnu, pozwalającego na identyfikację z Bialenią, służy spajaniu wspólnoty politycznej i narodowej. Tak więc, do dzieła! Myślę, że możemy wspólnie stworzyć i wybrać propozycję hymnu państwowego, zaś następnie przedłożyć ja parlamentowi, który przyjmie stosowną ustawę, umożliwiającą zmianę konstytucji. Powiedzmy, że przez najbliższe dwa tygodnie będziemy zgłaszać propozycje, dotyczące słów hymnu oraz jego melodii (podczas obchodów święta pracy rozmawiałem z Hermanem Kolineuszem-Michalskim, który zaoferował, że mógłby ułożyć melodię do hymnu, jeśli wybralibyśmy słowa, mam nadzieję, że jego propozycja jest nadal aktualna). Następnie zaś zorganizujemy głosowanie, po którym przedłożymy stosowny projekt Wysokiej Izbie.[/justify] Najsampierw propozycja Henryka, wzorowana na odzie pochwalnej ku czci gen. Jaruzelskiego. Wspaniały konduktorze, władco z bożej łaski, Ty wielki katechonie, szlachcicu podlaski, Atlasie zbuntowany, wielki bohaterze, O, wrogu finansjery, starszych braci w wierze. Prezydencie Bialenii, przywódco prawdziwy, Rozumiesz rację stanu, jedyny uczciwy. Dowódco wybitny, genialny taktyku, Organizatorze, wielki logistyku. Zesłańcu do Rosyji, ty dzielny wojaku, Ty dzielny żołnierzu, obrońco Bialeńczyków. Męczenniku wojenny, strzelcu wyborowy, Wybawco ojczyzny, na wszystko gotowy. Odnowiciel Bialenii, postać zasłużona, Więc kwitnie Ojczyzna, jak wyspa zielona, Ty strachu na wrogów, wojskowy artysto, Przyjacielu ludu, wzorowy marksisto. Ty mówco wspaniały, wielki erudyto, Wspaniały mężu stanu, prawdziwa elito. Gdy wróg Cię oczernia, pryska w Ciebie błoto, Ty się nie poddawaj, nasz wielki patrioto. Powstrzymaj anarchię, i napad kugarski, Zadbaj też o przyjaźń z narodem wandejskim. Zasłużon dla kraju wielki bohaterze, Wszystkiego dobrego życzymy Ci szczerze Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Maciej Kamiński - 08.05.2016 "Podlaski" z całą pewnością tu nie pasuje. Trzeba by wpisać jakąś krainę geograficzną z obszaru naszych wysp. Najszybciej chyba: "poleski". Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Hewret von Thorn - 08.05.2016 Tamto wywalić, a tu jedna prawdziwa forma: (08.05.2016, 17:37:23)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): Wspaniały konduktorze, władco z bożej łaski, ...autorstwa Ametysta. I oczywiście proszę o złożenie projektu ustawy o zmianie Ordynacji Wyborczej w celu zniesienia kadencyjności prezydenta oraz ogłoszenie Alberta Wiecznym Prezydentem Republiki Bialeńskiej. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Ametyst Faradobus - 08.05.2016 Ja oczywiście popieram propozycję Przedmówcy z moimi poprawkami. Kadencja minie, a hymn pozostanie. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Iwan Pietrow - 08.05.2016 Osobiście uważam, że kopiowanie jakiegoś tekstu i modyfikowanie kilku słówek po to, aby tekst zgadzał się z tym, co panuje w Bialenii, jest bezsensowne i pokazuje jedynie nasz brak wyobraźni. Moim zdaniem warto pomęczyć się trochę i napisać coś unikatowego, "od serca". Dlatego do propozycji melodii hymnu, danej przez Wiceprezydenta, wyskrobałem co nieco. Na razie jest to wersja niepełna, będę kontynuował skrobanie. Może ktoś chce się dołączyć? Cytat:https://www.youtube.com/watch?v=V3BWEpb6avk Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Hewret von Thorn - 08.05.2016 Akurat te dwie zwrotki da radę zaśpiewać przez całą długość tej wersji melodii.
Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Ametyst Faradobus - 08.05.2016 Wielki Sternik osobiście napisał hymn Aralii. Od tego czasu nie powstało i nie powstanie w V-Świecie nic doskonalszego. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Iwan Pietrow - 08.05.2016 (08.05.2016, 19:09:15)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): Akurat te dwie zwrotki da radę zaśpiewać przez całą długość tej wersji melodii. Właśnie takie było założenie przy tworzeniu tekstu - żeby dało się to śpiewać. Cytat:Wielki Sternik osobiście napisał hymn Aralii. Od tego czasu nie powstało i nie powstanie w V-Świecie nic doskonalszego. https://www.youtube.com/watch?v=9ttyV5JuXXw Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Ametyst Faradobus - 08.05.2016 O, to chyba Wielki Sternik. Ewentualnie możemy ułożyć coś pod melodię "Hava Nagila". Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 08.05.2016 Macie jakąś bialeńską miejscowość rymującą się z "Warszawo"? Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Hewret von Thorn - 08.05.2016 Wienisławowo Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 08.05.2016 Dobra, już przeszłe, bo nie chcę się na niczym wzorować. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 08.05.2016 Cytat:Wielcy moi bracia, Wielcy moi czcigodni!Zapodaj ktoś bit. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 09.05.2016 Daj ktoś tego bita! Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Alberto Carlos de Médici y Zep - 09.05.2016 (08.05.2016, 19:06:15)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a): Osobiście uważam, że kopiowanie jakiegoś tekstu i modyfikowanie kilku słówek po to, aby tekst zgadzał się z tym, co panuje w Bialenii, jest bezsensowne i pokazuje jedynie nasz brak wyobraźni. Moim zdaniem warto pomęczyć się trochę i napisać coś unikatowego, "od serca". Taką postawę, to ja rozumiem. Gdybym umiał pisać tak pięknie, jak tow. minister, to chętnie bym się przyłączył, a tak, to mogę zaproponować tylko pomoc przy układaniu rymów. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Iwan Pietrow - 09.05.2016 (08.05.2016, 19:59:54)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Cytat:Wielcy moi bracia, Wielcy moi czcigodni!Zapodaj ktoś bit. To jest słabe, jak Twoja działalność w mikroświecie. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 09.05.2016 (09.05.2016, 14:28:40)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a): [quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=5408.msg48038#msg48038 date=1462730394] To jest słabe, jak Twoja działalność w mikroświecie. [/quote] Nie odpowiem ci, bo nie jestem Pałysiewiczem w psychiatryku. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Iwan Pietrow - 09.05.2016 (09.05.2016, 14:30:05)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): [quote author=Iwan Pietrow-Dostojewski link=topic=5408.msg48108#msg48108 date=1462796920] To jest słabe, jak Twoja działalność w mikroświecie. [/quote] Nie odpowiem ci, bo nie jestem Pałysiewiczem w psychiatryku. [/quote] Bardzo dziękuję, przynajmniej nie będę musiał czytać tych bzdur, które piszesz. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Fiodor Swirydiuk - 09.05.2016 (09.05.2016, 14:33:24)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a): [quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=5408.msg48109#msg48109 date=1462797005] To jest słabe, jak Twoja działalność w mikroświecie. [/quote] Nie odpowiem ci, bo nie jestem Pałysiewiczem w psychiatryku. [/quote] Bardzo dziękuję, przynajmniej nie będę musiał czytać tych bzdur, które piszesz. [/quote] A weź mi odpowiedz co ci się nie podoba, a nie tylko "ad hominem" i wyzwiska. Odp: [KONSULTACJE LUDOWE] Wybór hymnu - Iwan Pietrow - 09.05.2016 (09.05.2016, 14:34:54)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): [quote author=Iwan Pietrow-Dostojewski link=topic=5408.msg48110#msg48110 date=1462797204] To jest słabe, jak Twoja działalność w mikroświecie. [/quote] Nie odpowiem ci, bo nie jestem Pałysiewiczem w psychiatryku. [/quote] Bardzo dziękuję, przynajmniej nie będę musiał czytać tych bzdur, które piszesz. [/quote] A weź mi odpowiedz co ci się nie podoba, a nie tylko "ad hominem" i wyzwiska. [/quote] 1. Ten tekst w ogóle nie ma płynności. Czytam i wydaje mi się, jakbym jechał po dziurawej drodze. No, jedynym wyjątkiem, ale takim malutkim, jest ostatnia strofa. 2. Do czego odnosi się ten tekst? W jaki sposób ma być hymnem? Poszczególne strofy nie pasują do siebie... Dlaczego raz mówi się o Sarmacie, a potem o jakiejś walce? 3. Język potoczny!!! W hymnie jednej z potężniejszych mikronacji? Proszę, szanujmy się... 4. Poza tym takie słownictwo źle świadczy o Bialenii i Bialeńczykach. Przy interpretacji wychodzi na to, że jesteśmy prostakami i krwawymi barbarzyńcami. Czy aby na pewno autor w taki sposób chciał przedstawić swą ojczyznę? |