![]() |
|
Konsultacja - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-552.html) +---- Dział: Archiwum Pałacu Prezydenckiego (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-558.html) +---- Wątek: Konsultacja (/thread-538.html) |
Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 15.03.2014 Chciałbym nowelizować ustawę o tytułach szlacheckich w ten sposób, że Earlowie mieliby osobną nazwę na swoje posiadłości, inną od margrabstw. W prawdzie jeszcze bardzo daleko komukolwiek do 75 folwarków, jednak trzeba to przedyskutować kiedy czas. Jakbyś mieli wziąć zapożyczenie z angielskiego, to Earlowie mieliby Earldom. Ale brzmiałoby to dziwnie. Tłumacząc to słowo wychodzi albo hrabstwo albo lordostwo. Hrabstwo już mamy i jest to własność hrabiów. Więc, jak sądzicie, Earlowie powinni mieć Lordostwo? Re: Konsultacja - Maciej Kamiński - 15.03.2014 Jak już nowelizujemy, to niech każdy tytuł ma oddzielną nazwę. I dodałbym tych tytułów więcej. Proponowane przeze mnie nazwy posiadłości dla tytułów dzielących je z innymi: Wicehrabia - wicehrabstwo, Earl - jarlostwo, Wielki kniaź - wielkie kniaźstwo. Propozycje do dodania: Lord - lordostwo (150 folwarków), Par - parostwo (250 folwarków), Grand - grandeza (500 folwarków). Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 15.03.2014 Cytat:Wicehrabia - wicehrabstwo,Wicehrabstwa i wielkie kniaźstwa można dodać, ale jarlostwo brzmi bez sensu, jakbyśmy mówili w ponglish. Cytat:Lord - lordostwo (150 folwarków),No bez przesady. Poza tym, lord czy inni nie są wyżej od wielkiego kniazia. No i 500 folwarków to znaczna przesada. Re: Konsultacja - Maciej Kamiński - 15.03.2014 Cytat:Wicehrabstwa i wielkie kniaźstwa można dodać, ale jarlostwo brzmi bez sensu, jakbyśmy mówili w ponglish.A czemuż to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarl Na pewno lepsze niż angielskie earldom. Cytat:No bez przesady. Poza tym, lord czy inni nie są wyżej od wielkiego kniazia. No i 500 folwarków to znaczna przesada.Czy ja wiem? Lord to raczej szeroki termin (sięga do księcia), par to realnie tytuł honorowy, we Francji pierwotnie ograniczony liczebnie, natomiast grand to najwyższy tytuł w Hiszpanii. A że tyle folwarków - no cóż, próg faktycznie bardzo wysoki, ale chodzi przecież w tytułach o motywację, prawda? Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 15.03.2014 Cytat:A czemuż to:Ale ja nie proponowałem earldom, tylko tłumaczenie tego słowo, czy lordostwo. Re: Konsultacja - Maciej Kamiński - 15.03.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]A czemuż to:Ale ja nie proponowałem earldom, tylko tłumaczenie tego słowo, czy lordostwo.[/quote] Ale gdzie ja twierdziłem, że proponowałeś? A nazwa lordostwo z uwagi na zakres słowa lord jest... hmmmm, średnio adekwatna, ale prawda, że brzmi lepiej. Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 15.03.2014 Cytat:A nazwa lordostwo z uwagi na zakres słowa lord jest... hmmmm, średnio adekwatna, ale prawda, że brzmi lepiej.Ale takie jest tłumaczenie i taka jest logika. Logicznie lord jest wyżej od margrabiego i hrabiego, ale od kniazia (księcia) jednak niżej. Re: Konsultacja - MvP - 16.03.2014 To moze dajmy Lorda na miejsce WK, potem Kniaz ("zwykly") a potem WK? Re: Konsultacja - Ronon Dex - 16.03.2014 A nie przesadzacie trochę z tą "tytułomanią"? Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 16.03.2014 Cytat:A nie przesadzacie trochę z tą "tytułomanią"?Hierarchia społeczna to nie tytułomania. ![]() Cytat:To moze dajmy Lorda na miejsce WK, potem Kniaz ("zwykly") a potem WK?Ja bym nie dodawał kolejnych tytułów. Jak ktoś już będzie wielkim kniaziem (czyli za hohoho), to będzie mógł po prostu zacząć od nowa wszystko z drugim lennem. Re: Konsultacja - Maciej Kamiński - 16.03.2014 Cytat:Ale takie jest tłumaczenie i taka jest logika. Logicznie lord jest wyżej od margrabiego i hrabiego, ale od kniazia (księcia) jednak niżej.No to zgodnie z logiką wywalmy earla i wstawmy lorda. Cytat:A nie przesadzacie trochę z tą "tytułomanią"?Nie tam, zaraz tytułomania. Tytuły pełnią charakter głównie motywacyjny, w mniejszym stopniu służą rozwojowi peryferiów - a wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 16.03.2014 Cytat:No to zgodnie z logiką wywalmy earla i wstawmy lorda.No można tak zrobić. Do końca kadencji dużo czasu, zdążymy to przez Parlament przepchnąć. Re: Konsultacja - Ronon Dex - 16.03.2014 Cytat:A co tak naprawdę z tych tytułów wynika?Cytat:A nie przesadzacie trochę z tą "tytułomanią"?Nie tam, zaraz tytułomania. Tytuły pełnią charakter głównie motywacyjny, w mniejszym stopniu służą rozwojowi peryferiów - a wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Folwarki, tytuły... tylko w zasadzie z niczym się nie wiążą poza nazwą lenna. Raczej bym poszedł w kierunku wymyślenia czegoś co się wiąże z nabywaniem folwarków i tytułów niż w ich rozbudowę o kolejne "szczeble". Re: Konsultacja - AndrzejSwarzewski - 16.03.2014 Cytat:A co tak naprawdę z tych tytułów wynika?U nas tytuły szlacheckie są tytułami honorowymi, a nie feudalnymi. Pokazują pewną hierarchię społeczną i są elementem zachęcającym do działania. Drabina społeczna zachęca do tego, żeby się po niej wspiąć. I taki jest cel drabiny szlacheckiej w Bialenii. |