![]() |
|
Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXI Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-87.html) +----- Wątek: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej (/thread-5457.html) Strony:
1
2
|
Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Alberto Carlos de Médici y Zep - 02.06.2016 Izbo o Odpowiednim Wzroście! Panie Marszałku! Prezentuję projekt ustawy o powołaniu Rzeszy Bialeńskiej, owoc Kongresu Regionów. Cytat: Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ronon Dex - 02.06.2016 Tak na pierwszy rzut oka to ta nazwa jest przekombinowana i koszmarna... Nie wiem czy to jakaś moda by "produkować" takie nazewnicze "potworki"? Moim zdaniem proste nazwy sprawdzają się dużo lepiej. Nie da się jakiejś sensownej i góra 3-elementowej nazwy wykombinować? Zresztą przez powtarzanie tej koszmarnej nazwy ten akt prawny jest kompletnie nieczytelny... Natomiast do samej likwidacji "PL" i utworzenia na jej miejsce takiego związku nie mam zastrzeżeń. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ametyst Faradobus - 02.06.2016 Nie mam nic przeciwko nazwie proponowanej przez Księcia Prezydenta, ale jeżeli stanowisko Towarzysza Marszałka znajdzie szerszy odzew to, jak zapowiadałem, opowiadam się za ustanowieniem określenia Rzesza Bialeńska oficjalną nazwą związku. Brakuje jednak w projekcie przepisów dotyczących ziem wojskowych. Wypowiadałem się na ten temat już w czasie Kongresu i chyba stanęliśmy na przyznaniu Dowódcy Sił Zbrojnych stosownej liczby głosów przy jednoczesnym nieingerowaniu Sejmu w funkcjonowanie w/w ziem z przyczyn oczywistych. Można też pomyśleć o fabularnym wprowadzeniu osadnictwa wojskowego w Rzeszy, gdzie osiedlalibyśmy zasłużonych fikcyjnych weteranów. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 02.06.2016 (02.06.2016, 13:41:31)Ametyst Faradobus link napisał(a):Brakuje jednak w projekcie przepisów dotyczących ziem wojskowych. Wypowiadałem się na ten temat już w czasie Kongresu i chyba stanęliśmy na przyznaniu Dowódcy Sił Zbrojnych stosownej liczby głosów przy jednoczesnym nieingerowaniu Sejmu w funkcjonowanie w/w ziem z przyczyn oczywistych. Można też pomyśleć o fabularnym wprowadzeniu osadnictwa wojskowego w Rzeszy, gdzie osiedlalibyśmy zasłużonych fikcyjnych weteranów.Czy zagłębie miejscowości stricte wojskowych na północno-wschodnim wybrzeżu i zamknięte dla wszystkich niemundurowych miasto Nilfgaard to za mało do rozwijania już teraz? ,
Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 02.06.2016 Ponieważ temat jest bardzo ciekawy, a projekt ustawy zawiera trochę kontrowersji (chociażby w nazewnictwie) otwieram debatę, która potrwa 5 dni z możliwością przedłużenia. I tak na szybko proponuję dopisać w art 1 pkt 2 na końcu : zwany dalej .... i tutaj nazwa, w miarę krótka.. chociażby np. Rzeszą Bialeńską. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Alberto Carlos de Médici y Zep - 04.06.2016 (02.06.2016, 12:57:31)Ronon Dex link napisał(a):Tak na pierwszy rzut oka to ta nazwa jest przekombinowana i koszmarna... Nie wiem czy to jakaś moda by "produkować" takie nazewnicze "potworki"? Moim zdaniem proste nazwy sprawdzają się dużo lepiej. Nie da się jakiejś sensownej i góra 3-elementowej nazwy wykombinować? [justify][justify]To wszystko, o czym szanowny poseł mówi, to celowe zabiegi. Specjalnie stworzyliśmy takiego majestatycznego potworka, specjalnie też cały czas używałem pełnej nazwy Rzeszy Bialeńskiej. Dla mnie ma to swój urok. Zresztą ta nazwa będzie używana bardzo rzadko, tylko podczas oficjalnych a pompatycznych uroczystości. Na co dzień, o ile ktoś nie jest masochistą, będziemy używali przecież nieoficjalnej wersji - Rzesza Bialeńska. Choć, jeśli taka będzie wola większości posłów, to nie będę oponował przeciwko zastąpieniu "Kolosalnego Związeku Obszarników i Wolnych Miast ze Starobialenii, Pomorza, Dżamahiriji Bengazijskiej, Jahołdajewszczyzny oraz Anatolii, za wyjątkiem Anatolii Brodryjskiej wchodzą wszyscy posiadacze folwarków, nadanych przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej oraz plenipotenci Wolnych Miast" "Rzeszą Bialeńską".[/justify][/justify] (02.06.2016, 13:41:31)Ametyst Faradobus link napisał(a):Brakuje jednak w projekcie przepisów dotyczących ziem wojskowych. Wypowiadałem się na ten temat już w czasie Kongresu i chyba stanęliśmy na przyznaniu Dowódcy Sił Zbrojnych stosownej liczby głosów przy jednoczesnym nieingerowaniu Sejmu w funkcjonowanie w/w ziem z przyczyn oczywistych. Można też pomyśleć o fabularnym wprowadzeniu osadnictwa wojskowego w Rzeszy, gdzie osiedlalibyśmy zasłużonych fikcyjnych weteranów. Tutaj potrzeba nam głosu strony wojskowej. Panie Marszałku? Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ronon Dex - 04.06.2016 (04.06.2016, 18:53:39)Alberto de Medici link napisał(a):Dla mnie ma to swój urok.No cóż gusta są różne i trudno o nich dyskutować...dla mnie uroku to nie ma, a jest moim zdaniem zupełnie niepotrzebny językowy potworek. Jednak też nie będę specjalnie oponował - no bo skoro innym się podoba... Jednak akt prawny powinien być przede wszystkim czytelny, a ten nie jest... W własnego doświadczenia - często przy jakiejś działalności, dyskusji itp. sięgam do Biuletynu Ustaw by coś szybko sprawdzić, a taka forma dokumentu powoduje, że można tylko "pianę złapać" zanim się człowiek czegoś doczyta. I tutaj sądzę, że Bajtuś zaproponował dobre i kompromisowe rozwiązanie - pełna nazwa w pierwszym artykule, a dalej już nazwa skrócona. (04.06.2016, 18:53:39)Alberto de Medici link napisał(a):Tutaj potrzeba nam głosu strony wojskowej.Podobnie do tego co pisałem w czasie dyskusji na temat likwidacji PL - i tak muszę nieco skorygować kwestię jednostek na mapie (bo w armii nastąpiło wiele zmian od czasu gdy je naniesiono) to przy okazji mógłbym kwestie militarne w RB zrobić nie tyle punktowo co obszarowo, bo dotychczas w zasadzie zaznaczone były tylko miejsca siedziby dowództw poszczególnych związków taktycznych. Skoro ten twór miałby "żyć", a armia jest dość aktywnym elementem RB to gdyby jej rozmieszczenie potraktować obszarowo, to przy okazji powstałby kolejny element narracyjny w Rzeszy Bialeńskiej. Armia mogłaby funkcjonować narracyjnie też jako gospodarka obszarami wojskowymi. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Alberto Carlos de Médici y Zep - 04.06.2016 Cytat:I tutaj sądzę, że Bajtuś zaproponował dobre i kompromisowe rozwiązanie - pełna nazwa w pierwszym artykule, a dalej już nazwa skrócona. No, to ucieramy stanowiska, jak za starych dobrych czasów. Zgłaszam autopoprawkę. Cytat: Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ronon Dex - 04.06.2016 Moja propozycja: Cytat:Art. 2 Cytat:Art. 2 I tutaj sam nie wiem... Nie chcę mieć (ja czy moi następcy) nadmiernej liczby głosów i narzucać czegokolwiek nadmiernie... Armia liczy obecnie coś około 500 tys. ludzi (zaczynała od ustalonych 200 tys. w początkach 2014), ale potem nam się przez te 2,5 roku rozwinęła i porządnie rozrosła - to proszę się zastanowić jaki powinien być przelicznik. Chociaż pół miliona to jest raptem jedno duże miasto czyli chyba głos D-cy SZ RB nie byłby nadmiernie wysoki - równy zarządcy dużego miasta. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 04.06.2016 Przy takim brzmieniu poprawki to siła głosu będzie naliczona od ilości faktycznych, nienarracyjnych żołnierzy. Tylko tutaj pytanie, czy zliczać tylko czynnych, czynnych i w rezerwie, czy wszystkich żołnierzy ogółem. Dałoby to 180 (tylko czynni), 330 (czynni i w rezerwie), lub 450 (wszyscy żołnierze) głosów dowódcy SZ na ten moment. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Alberto Carlos de Médici y Zep - 04.06.2016 Cytat:I tutaj sam nie wiem... Nie chcę mieć (ja czy moi następcy) nadmiernej liczby głosów i narzucać czegokolwiek nadmiernie... Armia liczy obecnie coś około 500 tys. ludzi (zaczynała od ustalonych 200 tys. w początkach 2014), ale potem nam się przez te 2,5 roku rozwinęła i porządnie rozrosła - to proszę się zastanowić jaki powinien być przelicznik. Chociaż pół miliona to jest raptem jedno duże miasto czyli chyba głos D-cy SZ RB nie byłby nadmiernie wysoki - równy zarządcy dużego miasta. Oj. Moim zamysłem, może niebyt silnie wyartykułowanym, było obliczanie wagi głosów plenipotentów wedle faktycznej (nie narracyjnej!) liczby mieszkańców - inaczej "obszarnicy" nie mieliby praktycznie nic do powiedzenia. Wedle takiej interpretacji, zachowując równowagę głosu D-cy SZ RB z wagą głosu plenipotenta dużego miasta, możemy przyjąć, że będzie on a równa 90 (3 mieszkańców raz 30). EDIT: Albo możemy zrobić tak, jak pan Maciej powiedział, ja bym optował za liczeniem tylko czynnych żołnierzy. Wówczas D-ca SZ RB będzie miał sporo do powiedzenia na Sejmie Reichu. >
Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ronon Dex - 04.06.2016 (04.06.2016, 20:10:16)Alberto de Medici link napisał(a):...ja bym optował za liczeniem tylko czynnych żołnierzy.Oczywiście czynnych i już rozumiem, że chodzi o rzeczywistych i nie narracyjnych. W takim razie poprawiłem i proponuję coś takiego: Cytat:Art. 2 Obecnie (po wywaleniu rano z armii Swirydiuka) jest to 6 żołnierzy służby czynnej. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 04.06.2016 Jeśli trzymać się jednolitości zapisów, proponuje poprawkę: Art. 5 2. Do chwili wyboru pierwszego Lwa Wolnogradu, Wikariuszem Rzeszy Bialeńskiej jest Prezydent Republiki Bialeńskiej. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Ametyst Faradobus - 07.06.2016 Wkradła się Towarzyszowi Markizowi literówka. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 07.06.2016 Gdzie? Już znalazłem... poprawione. Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 07.06.2016 (07.06.2016, 16:42:15)Bajtuś link napisał(a):Gdzie?"Wikariuszem Rezsy". Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 07.06.2016 Cóż mam poradzić na to, że moja klawiatura się jąka
Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 07.06.2016 Czy Szanowni Panowie Posłowie jeszcze chcą dyskutować nad tym projektem? Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 09.06.2016 Najwyraźniej nie chcą. Jakieś słowa na zakończenie, Bajtuś, czy jedziemy z głosowaniem? Odp: Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej - Bajtuś - 09.06.2016 Lecimy z głosowaniem |