![]() |
|
Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXI Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-87.html) +----- Wątek: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich (/thread-5518.html) |
Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ametyst Faradobus - 11.06.2016 Towarzyszu Marszałku, Wysoka Izbo, zgodnie z zapowiedziami poczynionymi jakiś czas temu pozwalam sobie przedłożyć projekt noweli prawa o tytułach szlacheckich: Cytat: Pierwszą z proponowanych przeze mnie zmian, i chyba najbardziej znaczącą, jest zastąpienie najwyższych tytułów nowymi odpowiednikami. Tym, co skłoniło mnie do zaproponowania tej zmiany jest fakt, iż obecne najwyższe tytuły nijak mają się do siebie z hierarchicznego punktu widzenia: parem zgodnie z tradycją francuską i angielską mógł być każdy członek izby wyższej parlamentu, a hiszpańskim grandem - pierwszy lepszy hrabia. Elektor jako tytuł w systemie republikańskim brzmi trochę kuriozalnie, bo de facto elektorami w Bialenii są wszyscy obywatele. Proponowane przeze mnie godności wywiodłem głównie z tradycji bizantyńsko-rzymskiej. Moim zdaniem są dosyć klimatyczne, a zarazem neutralne. Równocześnie sugeruję umożliwienie margrabiom tytułowania się markizami, a także zastąpienie dziwnej nazwy "margrabstwo" marchią (od razu moglibyśmy "kniaźstwa" zastąpić kniażestwami, skoro czerpiemy z rosyjskiego) Zamiast wsi proponuję używać nazwy "obszar dworski", zaczerpniętej z administracji Cesarstwa Austriackiego. Wynika to z faktu, iż w majątku szlachcica może przecież istnieć więcej niż jedna wioska. Wreszcie mój projekt zakłada przyznanie trzeciego lenna tym, którzy kiedyś będą posiadaczami ośmiuset folwarków. Zmiany zawarte w przedstawionej noweli wpiszą się, w mojej opinii, w proces budowy Rzeszy Bialeńskiej, której najważniejszym elementem będą właśnie lenna, a konkretnie sami lennicy. W wyniku konsultacji z opinią publiczną skupiłem się na reformie najwyższych tytułów, których na chwilę obecną nikt jeszcze nie uzyskał. Pewne osoby wspominały swego czasu, że w ich opinii słowa "despota" i "autokrata" zawierają w sobie konotację negatywną. Nie mam więc nic przeciwko temu, aby w tym przypadku również wprowadzić opcje alternatywne (cezar? august? dowolny wymyślony przez obdarzonego nim?), dzięki czemu nikt nie będzie w przyszłości zmuszony do noszenia tytułu, który zwyczajnie mu się nie podoba. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Maciej Kamiński - 11.06.2016 Cytat:a zarazem neutralne. Równocześnie sugeruję umożliwienie margrabiom tytułowania się markizami, a także zastąpienie dziwnej nazwy "margrabstwo" marchią (od razu moglibyśmy "kniaźstwa" zastąpić kniażestwami, skoro czerpiemy z rosyjskiego)Margrabstwo zostało zastąpione marchią już dawno. Ktoś tu kijowo skopiował ustawę ze starego forum... Nie mam zastrzeżeń co do kniażestwa. Obszar dworski brzmi obrzydliwie, a ma być swojsko. Czemu hierarchia drugiego lenna sięga tylko do etnarchy? Sugeruję, po głębszym namyśle, pozostawić określenie nazwy dla despotów i autokratów tym, którzy jako pierwsi się tych tytułów dorobią. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ametyst Faradobus - 11.06.2016 Wszelkie błędy wynikają z tego, że korzystałem z dostępnej wersji ustawy. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Maciej Kamiński - 11.06.2016 (11.06.2016, 19:52:02)Ametyst Faradobus link napisał(a):Wszelkie błędy wynikają z tego, że korzystałem z dostępnej wersji ustawy.No spoko. A reszta zastrzeżeń? Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ametyst Faradobus - 11.06.2016 Przy obszarze dworskim się nie upieram, a co do despoty i autokraty to jeżeli wolimy pozostawić decyzję pierwszym noszącym ten tytuł to uważam to za rozwiązanie do przyjęcia, chociaż moim zdaniem te dwa tytuły są ładne. W artykule 3 uwzględniłem tytuły tylko do etnarchy w powodów przytoczonych powyżej. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Feliks Spirkin - 11.06.2016 Panie Marszałku, Wysoka Izbo, Chciałbym zaproponować, iż może jednak warto zrobić ukłon w stronę tradycji, i postanowić, aby najwyższym tytułem szlacheckim był - Katechon? Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Maciej Kamiński - 11.06.2016 Katechona to możemy zostawmy jako jeden z dwóch zwrotów wobec prezydenta. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - AndrzejSwarzewski - 11.06.2016 (11.06.2016, 22:01:23)Maciej Kamiński link napisał(a):Katechona to możemy zostawmy jako jeden z dwóch zwrotów wobec prezydenta.A kto prezydenta nazywa katechonem? Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Feliks Spirkin - 11.06.2016 (11.06.2016, 22:01:23)Maciej Kamiński link napisał(a):Katechona to możemy zostawmy jako jeden z dwóch zwrotów wobec prezydenta.Prezydent na zawsze już zostanie konduktorem, a bycie katechonem nie powinno wynikać z urzędu, a z zasług dla kraju. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Maciej Kamiński - 11.06.2016 (11.06.2016, 22:03:44)AndrzejSwarzewski link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5689.msg50946#msg50946 date=1465675283]A kto prezydenta nazywa katechonem? [/quote] Głównie ja. (11.06.2016, 22:05:28)Markus Wettin link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5689.msg50946#msg50946 date=1465675283]Prezydent na zawsze już zostanie konduktorem, a bycie katechonem nie powinno wynikać z urzędu, a z zasług dla kraju. [/quote] Nie, bycie katechonem wynika najbardziej z cech charakteru. Przekonanie ludzi, żeby na Ciebie głosowali, wyraża to lepiej, niż długotrwałe przekonywanie głowy państwa o tym, że się pracuje. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ametyst Faradobus - 11.06.2016 (11.06.2016, 22:03:44)AndrzejSwarzewski link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5689.msg50946#msg50946 date=1465675283]A kto prezydenta nazywa katechonem? [/quote] Ja dosyć często mówię tak o tow. Jaruzelskim. Myślę, że tytuł katechona jest związany z konkretnymi osobami i nie trzeba tego zmieniać. To tak, jakbym nadał komuś tytuł Wielkiego Sternika. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - AndrzejSwarzewski - 11.06.2016 Towarzysz Jaruzelski to niewątpliwie wielki katechon, szlachcic podlaski, atlas zbuntowany, etc. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ametyst Faradobus - 13.06.2016 W związku ze zgłoszonymi uwagami proponuję dwie autopoprawki. Autopoprawka I: Cytat:Artykuł 3. Autopoprawka II: Cytat:Artykuł 4. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Hewret von Thorn - 11.08.2016 Halo, halo? Co z tą ustawą? Jak tak można? Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ronon Dex - 11.08.2016 (11.08.2016, 20:32:57)Hewret Faradobus link napisał(a):Co z tą ustawą? Jak tak można?Nie weszła pod głosowanie w Parlamencie XXI Kadencji. Przepisy zawarte w Regulaminie Parlamentu nie przewidują takiej sytuacji czyli wg mnie projekt nie został zaakceptowany (został zarzucony? Nie wiem?) przez Parlament XXI Kadencji. Nie istnieje (albo nie znalazłem) zapis prawa mówiący o przenoszeniu projektów z poprzedniego Parlamentu. Nic się nie mówi o projektach, które po debacie nie zostały poddane pod głosowanie itd. Chyba najlepiej byłoby aby wnioskodawca (będący przecież posłem w obecnej kadencji) złożył projekt jeszcze raz w Parlamencie XXI Kadencji. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Hewret von Thorn - 11.08.2016 Ale gdybym nie zwrócił uwagi, to ustawa zaginęłaby w archiwach Parlamentu. ![]() Można by rozwiązać formalność poprzez dopisanie takiej zasady w regulaminie. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Ronon Dex - 11.08.2016 (11.08.2016, 21:29:08)Hewret Faradobus link napisał(a):Można by rozwiązać formalność poprzez dopisanie takiej zasady w regulaminie.Pytanie tylko, w którą stronę? Czyli projekt nie przegłosowany w Parlamencie przed końcem kadencji jest uważany za "zarzucony", "odrzucony"? I musi być ponownie złożony... Czy może zapis, że w terminie X dni od rozpoczęcia kolejnej kadencji Parlamentu Marszałek (Parlamentu nowej kadencji) ma obowiązek przenieść pod obrady niedokończone projekty z poprzedniej kadencji? Tyle, że tym drugim przypadku nowy Marszałek (który przecież wcale nie musiał być posłem w poprzedniej kadencji) byłby zmuszony do przeczytania wszystkich tematów w Parlamencie poprzedniej kadencji i robienie porządków po poprzedniku. Można też zawrzeć zapis, że ustępujący Marszałek przekazuje (na piśmie - czyli w odrębnym poście) wykaz spraw niedokończonych. Tyle, że to powyżej to chyba wynik właśnie zapomnienia Marszałka Parlamentu XXI Kadencji, a jak zapomniał to jak by to ujął na wykazie? Przecież to przeoczył. Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich - Hewret von Thorn - 11.08.2016 Myślę, że należałoby podjąć dyskusję z Posłami obecnej kadencji oraz rozpatrzyć rozwiązanie takiego przypadku. Zwłaszcza, że to chyba nie pierwszy taki raz. |