Forum Republiki Bialeńskiej
Czy prawo może działać wstecz? - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Czy prawo może działać wstecz? (/thread-5536.html)

Strony: 1 2 3

Czy prawo może działać wstecz? - Piotr Pawel I - 13.06.2016

Czytam w tzw. ustawie defaszyzacyjnej:

Cytat:Zezwala się Prezydentowi Republiki Bialeńskiej, urzędującemu w chwili wejścia ustawy w życie, na cofnięcie kary śmierci zastosowanej wobec obywateli bialeńskich na mocy lit. e, art. 3 Kodeksu Wykroczeń przed wejściem w życie niniejszej ustawy.
Ja nie wiem ile razy zastosowana była kara śmierci i wobec kogo. Niezależnie jednak od meritum jestem zdania, że to strasznie niebezpieczny precedens - prawo działające wstecz. I co z tego, że pod kontrolą sądową.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_retro_non_agit
Jeśli ta ustawa w takim kształcie zostanie uchwalona, to zaufanie do bialeńskiego prawa zostanie podważone.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - AndrzejSwarzewski - 13.06.2016

A w którym miejscu nasze prawo zabrania uchwalania prawa działającego wstecz?
A kto straci zaufanie? Bo ja wręcz przeciwnie.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016

Ręka w górę, kto utraci zaufanie do bialeńskiego prawa, jeśli ta ustawa zostanie przegłosowana. Śmiało.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016

No i w tej chwili podnoszę rękę.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Eddard Noqtern - 13.06.2016

[Obrazek: photoshae39.jpg]

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Hewret von Thorn - 13.06.2016

[Obrazek: zdjecie_20130617150243_798.jpg]

[Obrazek: zdjecie_20130617150240_642.jpg]

[Obrazek: zdjecie_20130617150246_247.jpg]

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016

Szkoda, że parlamentarzyści nie widzą zagrożenia, jakie niesie ze sobą przyjęcie ustawy.

Większym zagrożeniem jest zabijanie ludzi bez wyroku. A Maciej i tak w miarę rozsądnie z tego korzystał. Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie. Tongue

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Kamil Maciejewski - 13.06.2016

Ja tam zagrożenie nie widzę - ludzie raczej nie są głupi na tyle, żeby odbanować Fiodora, czy AIDS. Nie rozumiem, czemu przywiązujecie aż taką wagę do realowej zasady.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Bajtuś - 13.06.2016

(13.06.2016, 19:15:22)AndrzejSwarzewski link napisał(a):Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie. Tongue
A co członkowie WR to mordercy czy jacyś fanatycy??
Tak jakbym słyszał Fiodora ... i tu się obawiam, że tych dwoje szybko zostanie przywróconych do życia i dopuszczonych do siania nienawiści.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Hewret von Thorn - 13.06.2016

Ja do członków WR nic nie mam.

(13.06.2016, 19:24:57)Bajtuś link napisał(a):[quote author=AndrzejSwarzewski link=topic=5707.msg51087#msg51087 date=1465838122]Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie. Tongue
A co członkowie WR to mordercy czy jacyś fanatycy??
Tak jakbym słyszał Fiodora ... i tu się obawiam, że tych dwoje szybko zostanie przywróconych do życia i dopuszczonych do siania nienawiści.
[/quote]
Uogólnienie jest może za duże, ale nie bez powodu nie dałem dwóm osobom z tej partii karabinu policyjnego do ręki, kiedy o niego aplikowali.

Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Piotr Pawel I - 13.06.2016

Cytat:Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie.

Wyobraźcie sobie mnie. Ja oczywiście wystrzelałbym wszystkich, jak leci  >>D

Cytat:Ręka w górę, kto utraci zaufanie do bialeńskiego prawa, jeśli ta ustawa zostanie przegłosowana. Śmiało.

Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.

(13.06.2016, 21:27:30)Piotr Pawel I link napisał(a):Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.
Szkoda, że Wasza Królewska Wysokość nie jest taki zdeterminowany w walce o pozostałe zasady cywilizowanych państw. Aż zachciałoby się zadać pytanie, czy WKW nie jest czasem związany z KOD-em? Tam panuje podobnie wybiórcze traktowanie zasad i praw. Wink

Cytat:Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.
Prawo karne może działać wstecz tak długo, jak odbywa się to na korzyść.

(13.06.2016, 22:11:02)Maciej Kamiński link napisał(a):
Cytat:Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.
Proszę o wyjaśnienie co to znaczy "tak długo, jak odbywa się to na korzyść".

(13.06.2016, 23:22:37)Eddard Noqtern link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5707.msg51101#msg51101 date=1465848662]
[/quote]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_severior_retro_non_agit

(13.06.2016, 23:26:36)Maciej Kamiński link napisał(a):[quote author=Eddard Noqtern link=topic=5707.msg51102#msg51102 date=1465852957]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5707.msg51101#msg51101 date=1465848662]
[/quote]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_severior_retro_non_agit
[/quote]

Muszę przyznać, że tej zasady nie znałem. Jakkolwiek zgadzam się, że oczywiście ma ona sens, tak zmiany ustaw nie powinny być nadużywane - szczególnie, że pracę nad nowym kodeksem trwają, a także istnieją wątpliwości co do motywów działań wnioskodawcy, które przedstawił Marszałek Ronon.

Wątpienie w intencje twórcy państwa jest bardzo nie po monarszemu, przyznaj.

(13.06.2016, 23:32:37)Maciej Kamiński link napisał(a):Wątpienie w intencje twórcy państwa jest bardzo nie po monarszemu, przyznaj.
Na szczęścia Bialenia to Republika i każdy może wątpić tu w każdego, przyznaj.