![]() |
|
Czy prawo może działać wstecz? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Czy prawo może działać wstecz? (/thread-5536.html) |
Czy prawo może działać wstecz? - Piotr Pawel I - 13.06.2016 Czytam w tzw. ustawie defaszyzacyjnej: Cytat:Zezwala się Prezydentowi Republiki Bialeńskiej, urzędującemu w chwili wejścia ustawy w życie, na cofnięcie kary śmierci zastosowanej wobec obywateli bialeńskich na mocy lit. e, art. 3 Kodeksu Wykroczeń przed wejściem w życie niniejszej ustawy.Ja nie wiem ile razy zastosowana była kara śmierci i wobec kogo. Niezależnie jednak od meritum jestem zdania, że to strasznie niebezpieczny precedens - prawo działające wstecz. I co z tego, że pod kontrolą sądową. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_retro_non_agit Jeśli ta ustawa w takim kształcie zostanie uchwalona, to zaufanie do bialeńskiego prawa zostanie podważone. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - AndrzejSwarzewski - 13.06.2016 A w którym miejscu nasze prawo zabrania uchwalania prawa działającego wstecz? A kto straci zaufanie? Bo ja wręcz przeciwnie. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016 Ręka w górę, kto utraci zaufanie do bialeńskiego prawa, jeśli ta ustawa zostanie przegłosowana. Śmiało. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016 No i w tej chwili podnoszę rękę. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Eddard Noqtern - 13.06.2016
Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Hewret von Thorn - 13.06.2016 ![]() ![]()
Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016 Szkoda, że parlamentarzyści nie widzą zagrożenia, jakie niesie ze sobą przyjęcie ustawy. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - AndrzejSwarzewski - 13.06.2016 Większym zagrożeniem jest zabijanie ludzi bez wyroku. A Maciej i tak w miarę rozsądnie z tego korzystał. Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie.
Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Kamil Maciejewski - 13.06.2016 Ja tam zagrożenie nie widzę - ludzie raczej nie są głupi na tyle, żeby odbanować Fiodora, czy AIDS. Nie rozumiem, czemu przywiązujecie aż taką wagę do realowej zasady. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Bajtuś - 13.06.2016 (13.06.2016, 19:15:22)AndrzejSwarzewski link napisał(a):Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie.A co członkowie WR to mordercy czy jacyś fanatycy?? Tak jakbym słyszał Fiodora ... i tu się obawiam, że tych dwoje szybko zostanie przywróconych do życia i dopuszczonych do siania nienawiści. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Hewret von Thorn - 13.06.2016 Ja do członków WR nic nie mam. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016 (13.06.2016, 19:24:57)Bajtuś link napisał(a):[quote author=AndrzejSwarzewski link=topic=5707.msg51087#msg51087 date=1465838122]Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie.A co członkowie WR to mordercy czy jacyś fanatycy?? Tak jakbym słyszał Fiodora ... i tu się obawiam, że tych dwoje szybko zostanie przywróconych do życia i dopuszczonych do siania nienawiści. [/quote] Uogólnienie jest może za duże, ale nie bez powodu nie dałem dwóm osobom z tej partii karabinu policyjnego do ręki, kiedy o niego aplikowali. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Piotr Pawel I - 13.06.2016 Cytat:Wyobraźcie sobie dowolnego członka WR jako szefa Policji z licencją na zabijanie. Wyobraźcie sobie mnie. Ja oczywiście wystrzelałbym wszystkich, jak leci >>D Cytat:Ręka w górę, kto utraci zaufanie do bialeńskiego prawa, jeśli ta ustawa zostanie przegłosowana. Śmiało. Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - AndrzejSwarzewski - 13.06.2016 (13.06.2016, 21:27:30)Piotr Pawel I link napisał(a):Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.Szkoda, że Wasza Królewska Wysokość nie jest taki zdeterminowany w walce o pozostałe zasady cywilizowanych państw. Aż zachciałoby się zadać pytanie, czy WKW nie jest czasem związany z KOD-em? Tam panuje podobnie wybiórcze traktowanie zasad i praw.
Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016 Cytat:Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.Prawo karne może działać wstecz tak długo, jak odbywa się to na korzyść. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Eddard Noqtern - 13.06.2016 (13.06.2016, 22:11:02)Maciej Kamiński link napisał(a):Proszę o wyjaśnienie co to znaczy "tak długo, jak odbywa się to na korzyść".Cytat:Niniejszym śmiało podniosłem rękę. A nawet obie. I nie chodzi o tę ustawę. Chodzi o ogólną zasadę, że prawo nie działa wstecz. Zasadę cywilizowanych makro- i mikronacji.Prawo karne może działać wstecz tak długo, jak odbywa się to na korzyść. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016 (13.06.2016, 23:22:37)Eddard Noqtern link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5707.msg51101#msg51101 date=1465848662]Proszę o wyjaśnienie co to znaczy "tak długo, jak odbywa się to na korzyść". [/quote] http://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_severior_retro_non_agit Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Eddard Noqtern - 13.06.2016 (13.06.2016, 23:26:36)Maciej Kamiński link napisał(a):[quote author=Eddard Noqtern link=topic=5707.msg51102#msg51102 date=1465852957]Proszę o wyjaśnienie co to znaczy "tak długo, jak odbywa się to na korzyść". [/quote] http://pl.wikipedia.org/wiki/Lex_severior_retro_non_agit [/quote] Muszę przyznać, że tej zasady nie znałem. Jakkolwiek zgadzam się, że oczywiście ma ona sens, tak zmiany ustaw nie powinny być nadużywane - szczególnie, że pracę nad nowym kodeksem trwają, a także istnieją wątpliwości co do motywów działań wnioskodawcy, które przedstawił Marszałek Ronon. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Maciej Kamiński - 13.06.2016 Wątpienie w intencje twórcy państwa jest bardzo nie po monarszemu, przyznaj. Odp: Czy prawo może działać wstecz? - Eddard Noqtern - 13.06.2016 (13.06.2016, 23:32:37)Maciej Kamiński link napisał(a):Wątpienie w intencje twórcy państwa jest bardzo nie po monarszemu, przyznaj.Na szczęścia Bialenia to Republika i każdy może wątpić tu w każdego, przyznaj. |