![]() |
|
WYDANIE NR 67 - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Wieża medialna w Wolnogradzie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-103.html) +---- Dział: Gazeta wBialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-108.html) +---- Wątek: WYDANIE NR 67 (/thread-5537.html) |
WYDANIE NR 67 - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016 GAZETA "wBialenii" WYDANIE NR 67 IWAN PIETROW-DOSTOJEWSKI, WICEPREZYDENT BIALENII, SZCZERZE PRZYZNAJE: "JAKO WICEPREZYDENT NIE ZROBIŁEM NIC" Cytat:Frederick Hufflepuff: Witam Pana Iwana Pietrowa-Dostojewskiego, Wiceprezydenta Bialenii, byłego Ministra Spraw Wewnętrznych. KRAJ: KONTROWERSYJNA USTAWA ZOSTANIE PRZEGŁOSOWANA? Wiele wskazuje na to, że budząca szereg kontrowersji tzw. ustawa defaszyzacyjna, będąca ustawą o zmianie Kodeksu Wykroczeń z 30 lipca 2014 r., zostanie wkrótce przegłosowana przez Parlament XXI Kadencji. Głosy "za" oddali już dwaj przedstawiciele Obywatelskiego Przymierza Bialenii - Andrzej Swarzewski, twórca projektu, i Iwan Pietrow-Dostojewski, oraz szef Bialeńskiej Partii Demokratycznej Maciej Kamiński. Propozycja, nad którą głosują posłowie, znacząco różni się od pomysłu przedstawionego u podłoża debaty przez Swarzewskiego. Na prośby Ronona Dexa, zmieniono treść artykułu 2. Wedle ustawy, kary śmierci nie będzie można stosować w stosunku do obywatela bialeńskiego, a ponadto Prezydent Republiki będzie mógł od tej chwili cofnąć karę śmierci (również w przypadku, gdy została zastosowana przed wejściem w życie ustawy), ale to Sąd zdecyduje, czy uniewinniona osoba będzie mogła powrócić na forum, a jeśli tak, to na jakich zasadach. Zasady ustawy skrytykował Frederick Hufflepuff, który zauważył, że łamie podstawową regułę zakazu retroaktywności prawa, oraz Piotr Paweł I. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny KRAJ: PRAWIE POŁOWA BIALEŃCZYKÓW DUMNA Z POWSTANIA MARCOWEGO W poprzednim, 66. wydaniu gazety "wBialenii", w ankiecie zadaliśmy pytanie "Jak oceniasz Powstanie Marcowe i jego wpływ na powstanie współczesnego państwa bialeńskiego?". W badaniu wzięło udział 13 Bialeńczyków. Zaledwie (biorąc pod uwagę znaczenie Powstania Marcowego) 46,2% z nich zaznaczyło opcję "pozytywnie", prawie 31% - "neutralnie", zaś nieco ponad 23% - "negatywnie". Niewątpliwy wpływ na wyniki ma sprzyjająca Powstaniu Marcowemu i jego mitowi polityka władz - Prezydenta Alberto de Mediciego i jego Rządu. Wkrótce planowana jest wielka konferencja na temat tego narodowego zrywu, podczas której omówione zostaną bezpośrednie przyczyny, skutki oraz zarysowany przebieg powstania. O swoich doświadczeniach powstańczych opowiedzą świadkowie i pomysłodawcy, m.in. Jan Kaniewski. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny KRAJ: HUFFLEPUFF ZNÓW W DUECIE Z NOQTERNEM WE WSPÓLNOCIE ROZWOJU Podczas trwającego, VI Wielkiego Kongresu Wspólnoty Rozwoju, padło wiele propozycji zmian w bialeńskim prawie i pomysłów dotyczących funkcjonowania kraju. Frederick Hufflepuff, który na kongresie został ogłoszony Wiceliderem i Rzecznikiem partii, mówił o propozycjach reform w Kodeksie Cywilno-Karnym, a także o konieczności sprawdzenia w praktyce rozwiązań nowej Ordynacji Wyborczej. Eddard Noqtern podkreślił, że władze państwowe muszą przywiązywać większą wagę do wyborów i referendów tak, aby zwiększyć frekwencję. Zarówno Hufflepuff, jak i Noqtern zgodzili się, że Wiceprezydent musi posiadać większe kompetencje i uprawnienia. Piotr Paweł I zaproponował zwiększenie roli samorządów i państw stowarzyszonych z Bialenią oraz rozbudowę bialeńskich miast pod względem narracyjnym. Kongres ugrupowania jest przygotowaniem do nadchodzących wyborów prezydenckich i impulsem do aktywizacji struktur. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny ŚWIAT: RZECZPOSPOLITA Z NOWYM KRÓLEM Szlachta Rzeczypospolitej Obojga Narodów jednogłośnie wybrała Wielmożnego Wojewodę Bydgoskiego, dotychczasowego władcę, Sebastiana von Tauera na stanowisko Króla. Łącznie oddano 11 głosów - wszystkie "za" kandydaturą von Tauera. Jedynym przeciwnikiem starego-nowego monarchy w elekcji był książę Abachazji, były kandydat na Prezydenta Bialenii Tomasz Dostojewski, który tuż przed rozpoczęciem wyborów wykazał się brakiem elementarnej wiedzy na temat państwa, którym chciał zarządzać. Sebastian von Tauer w poprzedniej kadencji wykazał się świetnymi umiejętnościami organizatorskimi i mądrymi decyzjami wewnętrznymi. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny ZNOWU NAS NIE ZAWIEDLIŚCIE! DZIĘKUJEMY ZA PONAD 100 WYŚWIETLEŃ POPRZEDNIEGO NUMERU GAZETY "wBIALENII"! CZYTAJCIE GAZETĘ "wBIALENII" NA STRONIE INTERNETOWEJ! http://ego.bialenia.org.pl/wBialenii/ ZA POMOC W JEJ PRZYGOTOWANIU DZIĘKUJĘ PANU BAJTUSIOWI! ZAPRASZAMY DO KOMENTOWANIA NASZEJ GAZETY POD WYDANIEM NA FORUM I DO UDZIAŁU W ANKIECIE! CZYTAJ O NAS NA MICROPEDII - http://micropedia.wikia.com/wiki/Gazeta_%22wBialenii%22 W NASTĘPNYM WYDANIU JESZCZE BARDZIEJ CIEKAWE FELIETONY, WYWIADY I ARTYKUŁY! Odp: WYDANIE NR 67 - Maciej Kamiński - 13.06.2016 Cytat:Aż 46,2% z nich zaznaczyło opcję "pozytywnie","Aż"? Najważniejsze wydarzenie w historii państwa oceniane przez mniej niż połowę pozytywnie to: "zaledwie", a nie: "aż". Odp: WYDANIE NR 67 - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016 Masz rację. Poprawiam! Odp: WYDANIE NR 67 - Thomas von Lisendorff - 13.06.2016 Nie będę komentował tego artykułu. Zamiast wspierać mnie jako rodaka tylko wypisujecie artykuły szkalujące mnie. Odp: WYDANIE NR 67 - Hewret von Thorn - 13.06.2016
Odp: WYDANIE NR 67 - Frederick Hufflepuff - 13.06.2016 (13.06.2016, 19:19:32)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Nie będę komentował tego artykułu. Zamiast wspierać mnie jako rodaka tylko wypisujecie artykuły szkalujące mnie. Czyli zaprzecza Pan, jakoby popełnił poważny błąd dotyczący podstawowych informacji o kraju, w którym władzę chciał Pan sprawować? Odp: WYDANIE NR 67 - Thomas von Lisendorff - 14.06.2016 Nie, ponieważ to prawda. Nie mogę zaprzeczyć słowom które sam wypowiedzialem. Odp: WYDANIE NR 67 - Frederick Hufflepuff - 14.06.2016 (14.06.2016, 03:51:30)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Nie, ponieważ to prawda. Nie mogę zaprzeczyć słowom które sam wypowiedzialem.Więc proszę się nie dziwić, że piszemy prawdę i przedstawiamy sytuację tak, jak ona rzeczywiście wyglądała. Odp: WYDANIE NR 67 - Thomas von Lisendorff - 14.06.2016 mimo wszystko nie powinien Pan szkalować własnych rodaków. Doskonale zdałem sobie sprawe z błędu który popełniłem, po co go więc nagłaśniać ? Panu się wpadki nie zdarzały ? A jeżeli tak to czemu ich nie opisał Pan w tej waszej gazecie ? Odp: WYDANIE NR 67 - Frederick Hufflepuff - 14.06.2016 Jeśli popełnił Pan tak znaczący błąd, a ubiegał się Pan o fotel Prezydenta Bialenii, Króla Rzeczypospolitej Obojga Narodów i być może ponownie stanie Pan w szranki w następnym wyścigu prezydenckim, to logiczne i oczywiste jest, że media takie sprawy nagłaśniają. To nie jest żadne "szkalowanie", to jest po prostu pewien mechanizm, który zwykł funkcjonować w każdym demokratycznym państwie, w którym media są wolne i niezależne. Mnie oczywiście wpadki się zdarzały - nawet swoje potrafiłem przedstawić w gazecie - "naszej" gazecie, nie "tej waszej". Odp: WYDANIE NR 67 - Eddard Noqtern - 14.06.2016 (14.06.2016, 13:06:06)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):mimo wszystko nie powinien Pan szkalować własnych rodaków. Doskonale zdałem sobie sprawe z błędu który popełniłem, po co go więc nagłaśniać ? Panu się wpadki nie zdarzały ? A jeżeli tak to czemu ich nie opisał Pan w tej waszej gazecie ? Przecież zawsze, może napisać Pan artykuł z własnego punktu widzenia. Dlaczego od razu szkalowanie? Ja to odbieram po prostu jako przekazanie informacji ze świata. Sam Pan przecież twierdzi, że tak było. Trzeba uważać co się robi i tyle. Odp: WYDANIE NR 67 - Ametyst Faradobus - 14.06.2016 Pan sam bierze odpowiedzialność za swoje słowa, zaś Redaktorowi Hufflepuffowi mogę akurat, jako jednemu z nielicznych, przyznać to, że otwarcie pisał o własnych błędach i krytyce, z którą się spotykał, na łamach różnych wydawanych przez siebie pism. |