![]() |
|
Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Debata przedwyborcza - marzec 2014 (/thread-570.html) |
Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Maciej Kamiński - 22.03.2014 Witam! Po raz kolejny otwieram debatę przedwyborczą. Pierwszeństwo w zadawaniu pytań otrzyma strona, która wypowie się tu jako pierwsza. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 22.03.2014 Moje pytanie kieruję do Jednej Sarmacji: Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach? Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 22.03.2014 Cytat:Moje pytanie kieruję do Jednej SarmacjiA to my taką partię w Republice Bialeńskiej mamy!? hock: hock: hock:
Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 22.03.2014 Cytat:Moje pytanie kieruję do Jednej Sarmacji: Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach? Propnuje to pytanei zadać na nr gg [autocenzura] który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von Lichtenstein Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014 Cytat:Propnuje to pytanei zadać na nr gg (...) który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von LichtensteinTowarzysz Karolina była blisko związana z niemal każdą bezideową partią. ![]() Ale jednak upublicznianie numerów GG jest niefajne. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 22.03.2014 Cytat:[quote author="MvP"]Propnuje to pytanei zadać na nr gg [autocenzura] który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von LichtensteinTowarzysz Karolina była blisko związana z niemal każdą bezideową partią. ![]() Ale jednak upublicznianie numerów GG jest niefajne.[/quote] W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014 Cytat:W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie.W sumie prawo nie powinno odnosić się do cudzoziemców, ale może taki precedens już był. ![]()
Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 22.03.2014 Cytat:[quote author="MvP"]W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie.W sumie prawo nie powinno odnosić się do cudzoziemców, ale może taki precedens już był. ![]() [/quote]Na przyszłość ta rozmowa będzie pewnie precedensem w podobniej sprawie więc już zeby było prościej wrzucam linka do tej dyskusji: <!-- l viewtopic.php?p=4164#p4164<!-- l Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014 No dobrze, wróćmy do merytorycznej debaty. Cytat:Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach?Coraz bardziej przekonuję się, że jeszcze nie czas na ambitną politykę zagraniczną. Nasz kraj nie jest traktowany jako poważna siła, a ja jestem traktowany jako prezydent-idiota kraju-zadupia. Już nie chcę tu publicznie przytaczać żadnej sytuacji, ale jak proponuje mi się inwazję na jeden z najstarszych krajów w mikroświecie w zamian za uznanie nas przez kraj mniejszy od nas, to mam wrażenie, że jestem w psychiatryku. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Maciej Kamiński - 22.03.2014 Ale ale, Janku, nie prowokuj. :wink: :wink::wink: Pytanie do Jednej Bialenii - co myślicie o dawnym, niezrealizowanym pomyśle Karty Mikronauty? Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014 Cytat:Pytanie do Jednej Bialenii - co myślicie o dawnym, niezrealizowanym pomyśle Karty Mikronauty?Moja odpowiedź do pytania zadanego przez Janka i tutaj mogłaby być odpowiedzią. Nie jesteśmy traktowani poważnie zagranicą, są kraje, które myślą, że mogą nami pomiatać. Dopóki nie udowodnimy, że tak nie jest, rozwijając się wewnętrznie i tworząc swoją siłę, myślę, że nie mamy mocy sprawczej do utworzenia Karty Mikronauty. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 22.03.2014 Cytat:Nie jesteśmy traktowani poważnie zagranicą, są kraje, które myślą, że mogą nami pomiatać. Dopóki nie udowodnimy, że tak nie jest, rozwijając się wewnętrznie i tworząc swoją siłę, myślę, że nie mamy mocy sprawczej do utworzenia Karty Mikronauty.I tutaj się w pełni zgadzam - może i się za bardzo nie znam na mikronacji, ale wg mnie dwa czynniki decydują o powodzeniu na "arenie międzynarodowej": 1/ Stabilność i trwanie bez upadku przez przynajmniej pół roku (bo pewnikiem v-państw, które się tworzą na fali jakiegoś pomysłu i po paru miesiącach upadają jest sporo). 2/ Rozwój wewnętrzny, rozbudowa elementów państwa do takiego poziomu by było to widoczne i faktycznie przypominało stabilne i sensownie zbudowane państwo, z takich elementów z jakich państwo powinno się składać. Czyli moim osobistym zdaniem - podstawą (na dziś i na następne pewnie 2-3 kadencje) jest rozwój wewnętrzny, a nie "polityka zagraniczna", która na razie raczej ma mniejsze znaczenie niż "polityka wewnętrzna". W każdym razie dla mnie celem na kolejną kadencję jest dalszy rozwój infrastruktury państwa. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014 Świetnie to uzasadniłeś, mogę się pod tym w pełni podpisać. Pewnie, że można wychodzić z jakimiś ambitnymi pomysłami, ale moim zdaniem jeszcze nie jesteśmy w tej lidze. Pewnie, że możemy wychodzić z jakimiś ambitnymi pomysłami i inicjatywami, ale po co mamy się zawodzić, gdy nie będziemy traktowani poważnie? Lepiej odczekać swoje, rozwinąć się wewnętrznie i potem działać dyplomatycznie. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 23.03.2014 Cytat:Lepiej odczekać swoje, rozwinąć się wewnętrznie i potem działać dyplomatycznie.Postaram się w poniedziałek, wtorek (jutro nie bardzo mam czas) przedstawić mój projekt na pewne zmiany w strukturze forum w zakresie tego co mamy dzisiaj ujęte w dziale "Instytucje prywatne i państwowe" (pewna rozbudowa tego działu) oraz moje propozycje na rozbudowę kwestii infrastruktury państwa na najbliższą kadencję. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 23.03.2014 Co za wredny lapsus się wkradł. ![]() Chodzi oczywiście o Jedną Bialenię. Za dużo "sarmatyzmów".
Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 23.03.2014 Gdyby w czasie debaty nie padły słowa o Sarmacji ze strony opozycji, to chyba nie moglibyśmy takiej debaty uznać za odbytą ... A nie rozumiem tych ciągłych odniesień i kompleksów. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 23.03.2014 Andrzej mówiąc całkiem serio to była nieświadoma pomyłka. Byłem na "wylocie" z kompa to już wszystko odmawiało mi posłuszeństwa... Co do polityki międzynarodowej na ten czas to raczej powinny to być kwestie nawiązywania stosunków i tworzenia struktur z "równymi sobie" mikronacjami. Oczywiście jeśli będzie okazja na "coś większego" to trzeba to robić w interesie Republiki Bialeńskiej. Pytanie do JEDNEJ BIALENII( Jezus Marija zaraz się wkur... na siebie samego): Jak zapatrujecie się na kwestie gospodarcze? Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 23.03.2014 Cytat:Andrzej mówiąc całkiem serio to była nieświadoma pomyłka. Byłem na "wylocie" z kompa to już wszystko odmawiało mi posłuszeństwa... <lol2> :lol: :lol::lol: To juz prowokacja czy Pan Minister jest dzis naprawde BARDZO zmeczony?
Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 23.03.2014 Cytat:Co do polityki międzynarodowej na ten czas to raczej powinny to być kwestie nawiązywania stosunków i tworzenia struktur z "równymi sobie" mikronacjami. Oczywiście jeśli będzie okazja na "coś większego" to trzeba to robić w interesie Republiki Bialeńskiej.Właśnie mam wątpliwości co do tych "równych nam" mikronacji. Przywódcy takich państw, nawet dwa razy mniejszych od nas, często mają znacznie zawyżoną samoocenę i myślą, że jak zaczną tytułować się Królem/Cesarzem/Sułtanem/whatever, to już może dyktować nam warunki. Żadnych korzyści z takich stosunków nie ma, a potencjalne straty na przyszłość są duże. Cytat:Jak zapatrujecie się na kwestie gospodarcze?Chcemy, żeby gospodarka w końcu ożyła i zaczęła funkcjonować. Dokładny program opublikujemy w najbliższych dniach. Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 23.03.2014 My uważamy, że gospodarka musi się rozwijać dalej przez gruntowane reformy, a nie półśrodki, które kładzie na obywatela państwo. |