Forum Republiki Bialeńskiej
Hearts of Iron - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-328.html)
+--- Wątek: Hearts of Iron (/thread-5714.html)

Hearts of Iron - Severino Castiglioni - 16.07.2016

Czy ktoś z Was grał w którąś z serii? Myślę nad kupnem 4, zawsze mnie do niej ciągnęło, ale odstraszało to skomplikowanie, masa wskaźników, celów, możliwości budowy i rozwijania. Czy taki nowicjusz jak ja poradziłby sobie grając np. państwem neutralnym podczas II WŚ jak Irlandia czy Szwecja na początku?

Odp: Hearts of Iron - Konstanty Jerzy Michalski - 21.07.2016

Czwórka jest świetna, to trzeba powiedzieć zdecydowanie. Wcale nie jest przy tym zbytnio skomplikowana, trzeba ogarnąć tylko parę rzeczy - produkcja uzbrojenia, tworzenie dywizji, rozlokowanie ich na froncie, budowa przemysłu oraz badania. Mógłbym w razie czego pomóc, bo mam już ponad 70h w grze.

Odp: Hearts of Iron - Severino Castiglioni - 21.07.2016

Te badania i przemysł są skomplikowane. Myślę, żeby kupić sobie w sierpniu i na przykład Węgrami zagrać.

Odp: Hearts of Iron - Hewret von Thorn - 21.07.2016

HoI jest prosty jak pryszcz na nosie.

Jak ktoś woli wyzwania i jest baaardzo ambitny to polecam Supreme Ruler 2020 albo Geopolitical Simulator. Wink

Odp: Hearts of Iron - Iwan Pietrow - 21.07.2016

HoI IV było pierwszą grą z tej serii, którą zakupiłem. Na początku gra była nieco skomplikowana, ale po 25 rozegranych godzinach mogę stwierdzić, iż jestem w stanie prowadzić rozgrywkę w normalny sposób.

Obecnie gram Włochami i powoli staram się odtworzyć Imperium Rzymskie. >Big Grin

Odp: Hearts of Iron - Hewret von Thorn - 12.08.2016

Pytanie do geniuszy HoI 4:

Jak pozbyć się nalotów powietrznych na porty morskie?

Odp: Hearts of Iron - Albert von Metzer - 12.08.2016

Trójka ciężka, ale bardzo satysfakcjonująca, niestety rozgrywka nużąca i bez dodatków tylko dobra (jak na gry Paradoxu to niemal obraza). Czwórka łatwiejsza, bardziej intuicyjna, może ciekawsza odrobinę. Ogólnie serię śledzę, choć dla mnie zawsze lepsze były gry osadzone w czasach odleglejszych.
(12.08.2016, 18:14:35)Hewret Faradobus link napisał(a):Pytanie do geniuszy HoI 4:

Jak pozbyć się nalotów powietrznych na porty morskie?
Geniuszem nie jestem, ale dominacja powietrzna na regionie morskim powinna załatwić sprawę, o ile nie masz lepszego zastosowania dla myśliwców.

Odp: Hearts of Iron - Hewret von Thorn - 12.08.2016

Dobra, coś pokombinuję. Ewentualnie zwiększę nakłady produkcyjne na wspaniałe włoskie samoloty. <3

Odp: Hearts of Iron - Albert von Metzer - 12.08.2016

(21.07.2016, 17:28:11)Hewret Faradobus link napisał(a):Jak ktoś woli wyzwania i jest baaardzo ambitny to polecam Supreme Ruler 2020 albo Geopolitical Simulator.
Grafika taka sobie, ale rozgrywka miodna. Z tym, że o ile nie jesteśmy członkiem klanu Kimów, którzy w poważaniu mają organizacje międzynarodowe to dużo się nie nawojujemy...

Odp: Hearts of Iron - Guliano Montini - 12.08.2016

Trójka jest dobra tylko z dodatkami. Czwórka jest fantastyczna.

Odp: Hearts of Iron - Severino Castiglioni - 12.08.2016

Strasznie mnie wciągnęła. Już podbiłem Polską kraje nadbałtyckie i wywołałem konflikt ogólnoświatowy. Polska+Rzesza kontra alianci.

RE: Hearts of Iron - Hewret von Thorn - 22.11.2016

Gra ktoś jeszcze w HoI?

RE: Hearts of Iron - Iwan Pietrow - 22.11.2016

Czasami tak... Chinami Mao udało mi się zjednoczyć ponad połowę ziem chińskich. Problem w tym, że te kontrolowane przeze mnie, to w większości niezamieszkane pustkowia bez fabryk, przez co powoli zaczyna mi brakować broni na wojnę z Japonią...

RE: Hearts of Iron - Hewret von Thorn - 22.11.2016

Też grałem Chinami.
Wkurzało mnie jedynie, że nie mogłem przyłączyć do siebie państwo Sin.

Najbogatsze w fabryki i złoża są południowe Chiny. W sumie ja już mocno rozbudowałem fabryki, jednak przesadziłem ze stoczniami. Przez co muszę niektóre zmienić na cywilne, aby nie mieć braków surowcach.
Również po zakończeniu wojny odłączyłem się od bloku radzieckiego i stworzyłem "Front Ludowy" wspólnie z Indiami i ludową Japonią.