Forum Republiki Bialeńskiej
Inicjatywa polityczna - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Inicjatywa polityczna (/thread-5777.html)

Strony: 1 2 3 4

Inicjatywa polityczna - Gaudius van der Cathair - 22.07.2016

Witam,
Szukam chętnych do współtworzenia partii politycznej - w myśl ustawy o zrzeszeniach potrzeba co najmniej 2 członków, więc zapraszam. Byłaby to partia opozycyjna, stanowiąca alternatywę dla głównego bloku politycznego, jaki niestety zawładnął Bialenią. Byłby ktoś chętny?

Odp: Inicjatywa polityczna - Jan von Maikowski - 22.07.2016

Pierwej proponuje podać jakieś założenia ideowe. Określić czy będzie to ugrupowanie lewicowe, prawicowe czy centrowe. Ludzie wolą konkrety Herr Novitius. :])

Odp: Inicjatywa polityczna - Gaudius van der Cathair - 22.07.2016

Już konkrety podaję, byłaby to partia centroprawicowa, jednak otwarta również na inne doktryny pod jednym sztandarem zjednoczenia przeciwko panującemu układowi. Poglądy gospodarcze jakie posiadałaby partia to wolny rynek (liberalizm&leseferyzm).

Odp: Inicjatywa polityczna - Hewret von Thorn - 22.07.2016

(22.07.2016, 13:33:06)Piotr Novitius link napisał(a):Poglądy gospodarcze jakie posiadałaby partia to wolny rynek

A dokładnie, jak by to się objawiało w Republice Bialeńskiej?

Odp: Inicjatywa polityczna - Ronon Dex - 22.07.2016

Wolny rynek? Poza pytaniem przedmówcy, to zapytam jeszcze co ewentualnie takowy hamuje? Bo jako chyba najaktywniejszy "przedsiębiorca" nic takiego nie widzę. Nikt mnie nie ogranicza, nikt nie przeszkadza... Jedyne co brak to konkurencji, tyle że takowa wymagałaby inwencji i nakładu pracy - jak widać nikomu się nie chce. A ja bardzo chętnie stanąłbym do dyskusji o zaletach moich "towarów" z konkurentami... Nawet próbowałem na "targach" w Abachazji - tyle, że tam nawet je prowadzącemu się nie chciało wykrzesać nic od siebie.

PS. A rynek, też ten "wolny" tworzy się poprzez budowę przedsiębiorstw, a nie partii politycznych.

W tajniki tutejszej gospodarki jeszcze się niezbyt zagłębiałem, ale widzę, że w porównaniu z innymi mikronacjami tutaj istnieje na szczęście w znacznym stopniu wolny rynek. Mówiąc o poglądach gospodarczych odpowiadałem na pytanie Pana von Maikowskiego.

(22.07.2016, 13:51:11)Piotr Novitius link napisał(a):W tajniki tutejszej gospodarki jeszcze się niezbyt zagłębiałem,

Najpierw trzeba z czymś się zapoznać, aby móc o czymś mówić.

(22.07.2016, 13:51:11)Piotr Novitius link napisał(a):w porównaniu z innymi mikronacjami tutaj istnieje na szczęście w znacznym stopniu wolny rynek

Czym się charakteryzuje ten "znaczny stopień wolnego rynku"?

(22.07.2016, 13:51:11)Piotr Novitius link napisał(a):Mówiąc o poglądach gospodarczych odpowiadałem na pytanie Pana von Maikowskiego.

Poruszanie wątków gospodarczych w Bialenii napędza ciekawość i zainteresowanie. Stąd nie tylko Herr Maikowski oczekuje konkretów, ale również całe grono osób zainteresowanych.

(22.07.2016, 13:26:10)Piotr Novitius link napisał(a):Byłaby to partia opozycyjna, stanowiąca alternatywę dla głównego bloku politycznego, jaki niestety zawładnął Bialenią.
(22.07.2016, 13:33:06)Piotr Novitius link napisał(a):Już konkrety podaję, byłaby to partia centroprawicowa, jednak otwarta również na inne doktryny pod jednym sztandarem zjednoczenia przeciwko panującemu układowi.

Tak z ciekawości... Co ta partia miałaby takiego ciekawego czy innego od istniejących poza byciem opozycją... chyba dla samej zasady "bycia opozycją".

Generalnie opozycją to trzeba być przeciwko jakimś poglądom... na państwo, na (skoro wspomniałeś) gospodarkę, na stan prawny, na ustrój, na cokolwiek istniejącego. Jak na razie to czytam, że to ma być opozycja przeciwko jakiemuś rzekomemu "układowi" - w sumie istniejącemu chyba tylko w Twojej wyobraźni. Bo ten "układ" po prostu polega na tym, że pewna grupa obywateli jest tutaj aktywna w sposób w miarę ciągły i przy okazji należą do jakiś partii.

Warto by sprecyzować jakie mają być poglądy tej partii na funkcjonowanie Republiki Bialeńskiej i jakich to poglądach ma być ona różna, od reprezentowanych przez członków już istniejących partii. No chyba, że chodzi o założenie partii, dla samego posiadania partii i kieowania takową.

PS. Przepraszam za post pod postem, ale poprzednie były z telefonu w drodze do domu...

Odp: Inicjatywa polityczna - Piotr Pawel I - 22.07.2016

A ja dodam - co to jest "panujący układ"? Proszę go opisać. Smile
Żeby król nie dawał kropki. :c ~ Pałownik

Odp: Inicjatywa polityczna - Jan von Maikowski - 22.07.2016

To nie lepiej założyć jakąś skrajnie fanatyczną organizację paramilitarną pod przykrywką fundacji im. Władimira Grutina? Potem można uciec w góry i kierować partyzantką w walce z "tyranią i samolubstwem burżujskiej elity". <))

Odp: Inicjatywa polityczna - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 22.07.2016

Uwielbiam jak ktoś prosząc o konkrety prosi o to czy partia jest lewicowa, centrowa czy prawicowa...
Ja spytam co się partii podoba w RB a co by partia chciała zmienić?
No i nie atakujcie nowego staruchy no bo każdy zaczyna przygodę w polityce od takich mało konkretnych rzeczy. Człowiek po prostu chce być politykiem po na tym polega zabawa w tą "grę". Opozycja dla opozycji jeśli trzyma pewnien poziom też musi być żeby było ciekawie.

Nie "opozycja dla opozycji", a merytoryczna opozycja (co prawda pozaparlamentarna, ale skuteczna). Wiele osób mówi, że nie mam poglądów, ale faktycznie jest inaczej, w przeciwieństwie do wielu osób które sprzedały swoje poglądy. Szczegółowy program przedstawię, jednak nie chcę z drugiej strony, aby był on zbyt szczegółowy, żeby nie tworzyć niepotrzebnych podziałów. Na razie zbieram chętnych.

(22.07.2016, 16:17:52)Piotr Novitius link napisał(a):Nie "opozycja dla opozycji", a merytoryczna opozycja...
Twierdzenie, że się chce być "merytoryczną opozycją" - a jednocześnie nie chce się podać jakiegokolwiek konkretu programowego, jakiegokolwiek poglądu czy wizji funkcjonowania państwa czy też nawet nie potrafi napisać jakiegokolwiek merytorycznego zarzutu w stosunku do tych, co do których chce być opozycją... powiedzmy powoduje to "pewną sprzeczność".

(22.07.2016, 16:17:52)Piotr Novitius link napisał(a):Wiele osób mówi, że nie mam poglądów, ale faktycznie jest inaczej, w przeciwieństwie do wielu osób które sprzedały swoje poglądy.
Sprzedały komu? Sprzedały jakie "swoje poglądy" i jeszcze sprzedały za co?

(22.07.2016, 16:17:52)Piotr Novitius link napisał(a):Szczegółowy program przedstawię, jednak nie chcę z drugiej strony, aby był on zbyt szczegółowy, żeby nie tworzyć niepotrzebnych podziałów.
Na razie to on nie jest "zbyt szczegółowy", a po prostu nie istnieje... A w każdym razie nie jesteś w stanie podać choćby jednego konkretu dotyczącego założeń działania swojej partii. No poza tym, że ma być w opozycji do... no też w sumie nie wiadomo do czego, kogo i dlaczego, do jakiegoś "układu".

(22.07.2016, 16:17:52)Piotr Novitius link napisał(a):Na razie zbieram chętnych.
No ale chętnych na co? Do bycia w partii dla bycia w partii, do bycia opozycją dla bycia opozycją. Na co ma być chętny ten niby chętny?

To może choć jakiś kolorowy znaczek sobie zrób... Będziesz wtedy mógł zbierać chętnych pod hasłem: co prawda nie wymyśliłem jeszcze nawet jednego założenia dla swojego programu politycznego, poza byciem "przeciw" jakiemuś mitycznemu układowi, który sam wymyśliłem, ale dołącz do nas, bo mamy fajny znaczek!

Ogólny program stworzę jutro, jak zbiorę chętnych i zarejestruję partię to będzie szczegółowy.

Odp: Inicjatywa polityczna - Maciej Kamiński - 22.07.2016

Akrypa ma rację co do surowości oceniania. Bez aż takiego nacisku, moi drodzy. Czuć na karku oddech napierającej naprzód młodzieży jest niezmiernie miło (a przynajmniej mnie jako tetrykowi), dajmy się dokładnie rozeznać w rzeczywistości, potem dopiero przechodźmy do standardowych intensywnych dyskusji natury ideologicznej.

Nikt nikogo tu nie naciska, po prostu prezentujemy klasyczny beton, z którym wiecznie trzeba się zderzać.

Z tymże jeśli ktoś zaczyna gdzieś działać (politycznie powiedzmy), to można założyć, że taka osoba jest już zapoznana z sytuacją na tyle, aby móc o niej debatować.

Inaczej taka działalność nie miałaby sensu, gdyż jednostka nie mogłaby się odnaleźć w aktualnej sytuacji. Wink

Odp: Inicjatywa polityczna - Maciej Kamiński - 22.07.2016

Jak dla mnie to jest to klasyczne rwanie się do pracy w nowym miejscu. A tego potrzebujemy.

Bardzo dobrze, już przestaję. Zachęcam do działalności. Big Grin

Odp: Inicjatywa polityczna - Gaudius van der Cathair - 23.07.2016

Wstępny zarys programu:

- nowelizacja Konstytucji i zwiększenie znaczenia referendum
- zmiana ordynacji wyborczej, wprowadzenie systemu mandatów proporcjonalnych do liczby głosów na wzór surmeński
- uniezależnienie Bialenii od Hasselandu
- gruntowna reforma systemu lennego Bialenii oraz nowelizacja zapisów dot. Rzeszy Bialeńskiej
- stanowcza reforma w Policji Krajowej
- rozwój armii oraz programu kosmicznego
- prywatyzacja systemu emerytalnego
- promocja i reklama Bialenii

Czy byłby ktoś, kto byłby chętny współtworzyć taką partię?

Odp: Inicjatywa polityczna - Thomas von Lisendorff - 23.07.2016

Rozwój Armii i programu kosmicznego.  Jak dla mnie pkt nietrafiony.  Powód, jest jeden,  nikt tego lepiej nie zrobi od Ronona.

Uniezależnienie Bialenii od Hasselandu.
Co masz konkretnie na myśli?