![]() |
|
WYDANIE NR 79 - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Wieża medialna w Wolnogradzie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-103.html) +---- Dział: Gazeta wBialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-108.html) +---- Wątek: WYDANIE NR 79 (/thread-5914.html) |
WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 07.08.2016 GAZETA "wBialenii" WYDANIE NR 79 KRAJ: WICEPREZYDENT ODWOŁANY! Po kilku dniach nieobecności Prezydenta Hewreta Faradobusa, jego obowiązki przejął Wiceprezydent i Car Brodrii Iwan Pietrow-Dostojewski. Niestety, sposób, w jaki sprawował najwyższą funkcję w państwie, nie był odpowiedni. Dostojewski wszedł w konflikt z Sędzią Ludowym Severino Castiglionim-Faradobusem, do którego miał wcześniej pretensje o wyrok dotyczący zakazu działalności osób skazanych na karę śmierci w państwach stowarzyszonych, wypowiedział się kilka razy bardzo krytycznie o poszczególnych obywatelach, a ponadto zapowiedział surowe rozprawienie się z inspiratorami i uczestnikami puczu wojskowego, który przygotowano wobec niego w Brodrii. Zaproponowany przez pełniącego obowiązki Prezydenta projekt zmian w ustawie o sądownictwie, wedle którego istniałaby możliwość odwołania Sędziego przez włodarza, spotkał się ze sprzeciwem wszystkich członków Parlamentu i samego Sędziego. 7 sierpnia 2016 r. Prezydent Faradobus powrócił do aktywności w Republice i przed godz. 18:00 zdymisjonował Wiceprezydenta Pietrowa-Dostojewskiego, a także ponownie mianował na stanowisko Sędziego Severino Castiglioniego-Faradobusa (który złożył rezygnację parę dni temu). Dostojewski odszedł także z Obywatelskiego Przymierza Bialenii, którego był wiceprzewodniczącym, zrzekł się mandatu poselskiego oraz zakończył pracę w Ministerstwie Propagandy. Trudno uwierzyć w to, że ten sam człowiek jeszcze dziś mówił: "Jestem wspaniałym Wiceprezydentem. Zrobiłem porządek, przynajmniej Prezydent nie będzie musiał się paprać w tym syfie, który produkuje Severino. Ci, którzy nie doceniają mojej pracy są zwykłymi nieudacznikami i zdrajcami. Nie zasługują na najmniejszy szacunek". Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny KRAJ: PREZYDENT FARADOBUS Z DUŻYM POPARCIEM SPOŁECZNYM Nieaktywność Prezydenta Hewreta Faradobusa oraz kontrowersyjna działalność jego zastępcy nie zraziły do włodarza bialeńskiego społeczeństwa. W referendum odwoławczym, zainicjowanym przez Severino Castiglioniego-Faradobusa, jak na razie wzięło udział 22 obywateli. Aż 16 z nich (72,7%) opowiedziało się przeciwko odwołaniu Faradobusa, zaś tylko 6 z nich (27,3%) wybrało odmienną opcję. Wszystko wskazuje na to, że wynik nie zmieni się w sposób znaczący do czasu zakończenia głosowania - do 8 sierpnia 2016 r., godz. 15:45. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny KRAJ: PARLAMENT DEBATUJE NAD PROJEKTAMI ZMIAN Członkowie Parlamentu XXII Kadencji w ostatnich dniach zajmowali się projektami zmian w ustawach o zrzeszeniach, Ordynacji Wyborczej i o sądownictwie. Pierwsza propozycja, autorstwa Marszałka Ronona Dexa, zakłada wprowadzenie obowiązku zaakceptowania przez Prezydenta wniosku o rejestrację partii politycznej w określonym terminie, druga dotyczy stworzenia zakazu łączenia funkcji Wiceprezydenta i posła (projekt zaakceptowany przez izbę stosunkiem głosów 5:2 został skierowany przez Prezydenta do Sądu Ludowego w celu przeanalizowania go), zaś trzecia idea, którą pod obrady zgłosił Iwan Pietrow-Dostojewski, a wedle której istniałaby opcja odwołania Sędziego Ludowego przez Prezydenta, najprawdopodobniej zostanie odrzucona przez deputowanych. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny MACIEJ KAMIŃSKI, PREZES POLICJI KRAJOWEJ: "TRZEBA WYCISZYĆ NACJONALISTYCZNE NAWALANKI" Cytat:Frederick Hufflepuff: Witam serdecznie Prezesa Policji Krajowej, kilkukrotnego Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Pana Macieja Kamińskiego. KRAJ: POSTĘPOWANIE PRZECIWKO BYŁEJ PREZYDENT Prezydent Hewret Faradobus, korzystając z uprawnień wynikających z artykułu 59 Kodeksu Karnego Republiki Bialeńskiej, zgłosił wniosek do Sądu Ludowego o nadzwyczajne wznowienie postępowania karnego wobec byłej Prezydent Aleksandry Izabelli Swarzewskiej-Dostojewskiej. Sędzia Severino Castiglioni-Faradobus zaakceptował prośbę. 31 lipca 2016 r. wniosek o wznowienie postępowania wobec Fiodora Swirydiuka, złożył p.o. Prezydenta Iwan Pietrow-Dostojewski. Proces już się toczy. Swirydiukowi dano najbliższe 48 godzin na ustosunkowanie się do aktu oskarżenia. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny KRAJ: HASSELAND I BRODRIA GORSZE OD BIALENII? Toczą się dyskusje na temat zmian w układzie stowarzyszeniowym pomiędzy Królestwem Hasselandu, Carstwem Brodryjskim a Republiką Bialeńską. Prezydent zaproponował stworzenie wspólnoty narodów (wszystkie podmioty na tym samym poziomie, równe w stosunku do siebie), z własną konstytucją, wspólnym forum, wspólnym systemem gospodarczym i wspólną walutą, w której miałyby istnieć także wspólne instytucje - Senat oraz Rada Ministrów. Faradobus podkreślił, że prace nad opracowaniem nowego modelu trójstronnej współpracy są w zalążku i na pewno jeszcze potrwają. Emocje wzbudził pomysł Ronona Dexa, aby w zreformowanym systemie stowarzyszenia zawarto przepisy o zakazie sprawowania najważniejszych stanowisk w Bialenii przez władców Hasselandu i Brodrii. Przeciwko takiemu rozwiązaniu zaprotestował król Hasselandu Piotr Paweł I, który uważa, że byłoby to tworzenie podziału na lepsze i gorsze nacje. Frederick Hufflepuff, redaktor naczelny 14 SIERPNIA 2015 r. NA RYNKU PRASOWYM UKAZAŁO SIĘ PIERWSZE WYDANIE GAZETY "wBIALENII". JESTEŚMY Z PAŃSTWEM JUŻ ROK! BARDZO DZIĘKUJEMY ZA OBDARZENIE NAS ZAUFANIEM I REGULARNE CZYTANIE! CZYTAJCIE GAZETĘ "wBIALENII" NA STRONIE INTERNETOWEJ! http://ego.bialenia.org.pl/wBialenii/ ZA POMOC W JEJ PRZYGOTOWANIU DZIĘKUJĘ PANU BAJTUSIOWI! ZAPRASZAMY DO KOMENTOWANIA NASZEJ GAZETY POD WYDANIEM NA FORUM I DO UDZIAŁU W ANKIECIE! CZYTAJ O NAS NA MICROPEDII - http://micropedia.wikia.com/wiki/Gazeta_%22wBialenii%22 W NASTĘPNYM WYDANIU JESZCZE BARDZIEJ CIEKAWE FELIETONY, WYWIADY I ARTYKUŁY! Odp: WYDANIE NR 79 - Ronon Dex - 07.08.2016 (07.08.2016, 20:09:33)Frederick Hufflepuff link napisał(a):Emocje wzbudził pomysł Ronona Dexa, aby w zreformowanym systemie stowarzyszenia zawarto przepisy o zakazie sprawowania najważniejszych stanowisk w Bialenii przez obywateli Hasselandu i Brodrii.Gazeta zafałszowuje moje wypowiedzi... Nie proponuję, aby istniał zakaz obejmowania najwyższych stanowisk w Republice Bialeńskiej przez obywateli CB czy KH, ale aby nie można było łączyć tych najwyższych stanowisk z byciem przywódcą państwa stowarzyszonego. To jest ogromna różnica - ograniczenie dla obywateli, a ograniczenie dla przywódców państwowych. Optuję za tym by nie można było być jednocześnie Prezydentem (i Wiceprezydentem) Republiki Bialeńskiej oraz jednocześnie Carem Brodrii lub Królem Hasselandu - bo to może powodować konflikt interesów, a przywódca państwa powinien zawsze działać bezwzględnie w interesie i dla dobra państwa, któremu przewodzi. Czyli faktycznie można przewodzić (i oddać się temu w pełni) tylko jednym państwem. Jest wprost przeciwnie jak pisze gazeta - pomysł zakazu dla obywateli nie wyszedł ode mnie, a ja wręcz skrytykowałem: (07.08.2016, 17:33:23)Ronon Dex link napisał(a):Samo ograniczenie wszystkim obywatelom państw stowarzyszonych to przesada... (07.08.2016, 18:10:40)Ronon Dex link napisał(a):Tak jak napisałem - jestem przeciwny ograniczeniu czegokolwiek ze względu na samo obywatelstwo, ale Prezydent RB powinien reprezentować interesy RB i przede wszystkim RB. Nie jest to całkowicie możliwe gdy ma zobowiązania w innym państwie, nawet stowarzyszonym. itd. Odp: WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 07.08.2016 Bardzo przepraszam za pomyłkę. Odp: WYDANIE NR 79 - Maciej Kamiński - 07.08.2016 Czy te przypisy w wywiadzie naprawdę były konieczne? Odp: WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 07.08.2016 Dobrą manierą dobrego dziennikarza jest umieszczanie przepisów, które rozwiewają wszelkie wątpliwości czytającego.
Odp: WYDANIE NR 79 - Ronon Dex - 07.08.2016 Jak widzę pojawiło się sprostowanie czy raczej poprawiona treść artykułu,który wcześniej zafałszowywał moje słowa - obecnie jest OK. Dziękuje za szybkie naprostowanie sprawy - świadczy to o klasie dziennikarskiej, bo mylić się jest rzeczą ludzką, ale umiejętność przyznania się do błędu świadczy właśnie o wysokim poziomie Gazety. Odp: WYDANIE NR 79 - Hewret von Thorn - 16.08.2016 Przeważa liczba głosów nad utrzymaniem obecnej formy współpracy RB-KH-CB. Niedługo będzie spotkanie głów państw stowarzyszeniowych z mojej inicjatywy, tam ustalimy nowe założenia traktatu. A co do gazety - kiedy numer 80 "wBialenii"? Odp: WYDANIE NR 79 - Karol Medycejski - 16.08.2016 Cytat:Przeważa liczba głosów nad utrzymaniem obecnej formy współpracy RB-KH-CB. Ale jakby zsumować pozycje nr 2, 3 i 4, to jednak większość jest za zmianą, tylko podzielone są zdania w zakresie tego, jak ma ona wyglądać. Odp: WYDANIE NR 79 - Fiodor Swirydiuk - 16.08.2016 Zaznaczyłem inną, bo nie było możliwości zaznaczenia żadną. Odp: WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 17.08.2016 Kolejny numer gazety "wBialenii" ukaże się w nieokreślonym terminie. Poszukuję chętnego, który ładnie opracowałby najważniejsze i najnowsze wydarzenia z kraju, które miały miejsce w przeciągu kilkunastu ostatnich dni (podczas których mnie niestety nie było). Odp: WYDANIE NR 79 - Aleksandra Dostojewska - 24.08.2016 Gazeta na bardzo niskim poziomie... Odp: WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 25.08.2016 Skąd taka opinia? Odp: WYDANIE NR 79 - Thomas von Lisendorff - 26.08.2016 Dużo czasu upłynęło od ostatniego wydania. Odp: WYDANIE NR 79 - Frederick Hufflepuff - 26.08.2016 Tak, niestety na razie działalność gazety jest zawieszona. |