![]() |
|
Republika Brodryjska - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Republika Brodryjska (/thread-5923.html) |
Republika Brodryjska - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Szanowni a Zacni. Trzy regiony brodryjskie, Ruś Batawska, Niklozja i Bałmucja Wschodnia łączą się aby odbudować Repulikę Brodryjską. Głowa państwa będzie prezydent wybierany na okres 4-6 miesięcy. Ja staję teraz przed wami jako tymczasowy Prezydent Republiki Brodryjskiej. Powołamy tymczasowy parlament i rząd do momentu przeprowadzenia pierwszych wyborów prezydenckich oraz parlamentarnych. Później zaczniemy budować struktury oraz zalążki prawa oraz Sądownictwa. będziemy kontynuować rozwój Sił Zbrojnych oraz pozostałe instytucje państwowe. W nowej Brodrii obywatele będą mieli prawa ale i obowiązki i nikt nie będzie sprawował władzy absolutnej. Brodria stanie się demokracją. W stosunkach zagranicznych będziemy chcieli nadal pozostać krajem Stowarzyszeniowym z Republiką Bialenską i rozpoczniemy ku temu rozmowy z przedstawicielami najwyższych władz Republiki Bialeńskiej. Jest nas póki co 4, ale wspólnymi siłami i razem zbudujemy nową lepszą Brodrię. Zapraszam także wszystkich chętnych do udziału w tej inicjatywie i kontakt ze mną. Pozdrawiam. /-/Tomasz Bagrat Dostojewski p.o. Prezydent Republiki Brodryjskiej Wielki Książę Bałmucji Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Konstanty Jerzy Michalski - 08.08.2016 Po pierwsze, nie masz realnej władzy. Po drugie, nie w twoich kompetencjach jest łączenie się regionów w jedno i zakładanie Federacji Brodyjskiej na nowo. Po trzecie, proponowałbym wpierw zawrzeć kompromis z Carem. I po czwarte, nie zakładaj nowego państwa, miej rozum i godność człowieka Tomasz. http://screenshot.sh/ov3SsXjFnhwYp Zastanowił mnie ten fragment rozmowy z anonimowym patriotą bialeńskim. Panie Bagrat, czy pan chce się wreszcie odłączać i tworzyć oddzielny od Brodrii kraj? Prosiłbym, aby ktoś przypomniał Związek Brodyjski i jego tragiczną historię. Nie wiem, czy to się kwalifikuję jako zdrada, żart czy szpiegostwo na rzecz Micronatti. Prosiłbym się określić, bo można się spodziewać oskarżyciela publicznego w drodze do sądu ludowego. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 08.08.2016 (08.08.2016, 13:56:00)Konstanty Jerzy Michalski link napisał(a):na rzecz Micronatti To jeszcze istnieje? ![]() (08.08.2016, 13:29:59)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):W stosunkach zagranicznych będziemy chcieli nadal pozostać krajem Stowarzyszeniowym z Republiką Bialenską i rozpoczniemy ku temu rozmowy z przedstawicielami najwyższych władz Republiki Bialeńskiej. Tylko że w obecnej chwili Bialenia ma podpisany układ stowarzyszeniowy z Carstwem Brodryjskim, i póki co, to Republika uznaje wyłącznie Carstwo za kontynuację Brodrii. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Severino Castiglioni - 08.08.2016 Tomasz Dostojewski zdradził Kościół Rotryjski. Sam zabiegał o konkordat, a teraz proponuje Soborowcowi najpewniej stworzenie Kościoła Brodryjskiego. Nieładnie. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Teraz pokolei. Nie działam na rzecz innego państwa, ja Piotr i Fiodor oderwalismy swoje regiony od Carstwa Brodryjskiego i z tych właśnie regionów będziemy chcieli utworzyć Federację vel Republikę Brodryjską. Panie Prezydencie, owszem ale Federacja będzie zabiegać po upływie ważności obecnego Traktatu o podpisanie takowego układu Stowarzyszeniowego właśnie z Federacją. Severino, przecież ja nie zdradziłem Kościoła Rotryjskiego. To że chcę odbudowy Kościoła Brodryjskiego to nie oznacza że doszedłem z Rotryjskiego. Po za tym to była tylko propozycja na którą Soborowcow się zgodził. Nie jest także powiedziane że Kościół ten nie stał by się częścią kościoła Rotryjskiego w przyszłości. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 08.08.2016 Panowie, którzy zechcieli podnieść swe ręce na mnie i Carstwo Brodryjskie, chyba postradali zmysły. Jeżeli będą dalej działać w kierunku rzeczywistego oderwania terenów Carstwa Brodryjskiego, to wtedy będę wnioskował do odpowiednich instytucji Republiki Bialeńskiej o odpowiednie ukaranie zdrajców. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Ametyst Faradobus - 08.08.2016 Iwan musisz! Rozpocznij krwawą czystkę. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Przecież już nas wrzucił z Brodrii. A jeżeli wyrzucicie nas z Bialenii to utworzymy Federację Brodryjską albo na oddzielnym forum albo na forum innego państwa. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Ronon Dex - 08.08.2016 (08.08.2016, 15:01:47)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Tomasz Dostojewski zdradził Kościół Rotryjski. Sam zabiegał o konkordat, a teraz proponuje Soborowcowi najpewniej stworzenie Kościoła Brodryjskiego.Ale w sumie co mają do rzeczy jakieś religijne spory do tematu tej dyskusji? Fakt, że mamy odmienne poglądy na kwestie tego typu nie ma chyba znaczenia w innych sprawach? Tak się składa, że jestem zdeklarowanym przeciwnikiem wszelakich religii (gdyby to ode mnie zależało to bym "pogonił" te wszystkie "konkordaty") - a jednak w wielu (nawet chyba większości) innych kwestiach się zgadzamy... Czasem nawet gdy trzeba "walczyć ostro"... Nieprawdaż Severino? (08.08.2016, 13:29:59)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Powołamy tymczasowy parlament i rząd do momentu przeprowadzenia pierwszych wyborów prezydenckich oraz parlamentarnych. [...] W nowej Brodrii obywatele będą mieli prawa ale i obowiązki i nikt nie będzie sprawował władzy absolutnej. Brodria stanie się demokracją.A ja mam mieszane uczucia... z jednej strony uważam tworzenie nowych państw, przy znikomej tak naprawdę ilości ludzi bawiących się w mikronację za nieco pozbawione sensu, ale z drugiej jako demokrata i przeciwnik monarchii wszelakich (choć bez przesady - nie "patologicznie", ale politycznie i ideologicznie) rozumiem i popieram dążenie części Brodryjczyków do państwa demokratycznego o republikańskim, parlamentarnym ustroju. Przyznam jednak, że chętniej bym widział tych chętnych do aktywnych działań w Republice Bialeńskiej - miejsc do zagospodarowania jest przecież wiele, a i wiele dziedzin życia Republiki czeka na chętnych do pracy. Może jednak lepiej po prostu opuścić nieprzyjazny kraj i zająć się pracą w republikańskiej Bialenii, zamiast kolejnej próby tworzenie nowego państwa? Pod przemyślenie poddaje... Choć osobiście z oczywistych powodów (już choćby demokratycznych poglądów) wolałbym widzieć Brodrię jako parlamentarną republikę, a nie "zamordystyczną" monarchię. I w razie konieczności wesprę każdą demokratyczną inicjatywę dobrym słowem i ewentualnym głosem przy jakiś rozstrzygnięciach wyborczych - to jednak jako Bialeńczyk z urodzenia i zamiłowania wolałbym zaprosić tych chcących działać w demokratycznym państwie do naszego Kraju... Może warto przyjrzeć się Rzeszy Bialeńskiej - tam jest wielkie pole do popisu dla ambitnych i miejsc do zagospodarowania. Czy trzeba od razu mieć własne państwo? Być premierem czy prezydentem? Może da się spełnić swoje ambicje jako burmistrz dużego miasta? Może jako zarządca jakiegoś obszaru (miejsca jest dość) - przecież to może być równie ciekawe jak nowe i pewnie w sumie "karłowate" chyba państwo. Przecież również można mieć własną flagę i godło miejskie... można tworzyć prawa miejskie, można tworzyć "rady miejskie" na wzór parlamentów itd. Jak ktoś ma dobre chęci to może poprowadzić "swoje miasto" dużo ciekawiej niż niektórzy tworzą "wielkie i pustawe" kraje... Gdy zobaczę prężnie działające miasto to chętnie zgodzę się i na militarne możliwości - np. jednostki lokalnej na prawach elementu wojsk OT. Pewnie i Maciej nie miałby nic przeciwko lokalnej policji miejskiej itd. Sądzę, że gdybyście tak w kilka osób pokazali jak prężnie działa Wasze miasto to Lew Wolnogradu rozbudowałby Wam miejski dział o co byście potrzebowali. Pokażcie co potraficie w skali nieco mniejszej niż państwo... Czy trzeba zaraz sięgać po własne państwa? Zbudujcie np. wielką i prężną aglomerację... W realu niektóre są dużo ludniejsze i bogatsze niż wiele państw... czemu nie możecie spróbować w wirtualu? Pokażcie co potraficie! Niech żałują potem Ci co Was gnębili i przeganiali... To może jednak dacie się zaprosić do Rzeszy Bialeńskiej, zamiast kombinować coś co w sumie może się okazać kolejnym "chwilowym v-państwem". Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Wszem i wobec ogłaszam w iż nieuznajemy Iwana Dostojewskiego za władcę Brodrii, a także nieuznajemy jego Ukazów Carskich, zwłaszcza o odebranych nam ziem. Chciałbym przypomnieć iż Bałmucja została mi nadana w dożywotnie władanie bez względu na okoliczności. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Eddard Noqtern - 08.08.2016 Tomaszu, które to już państwo w tym roku próbujesz założyć? Nie udała się Gotlandia to nadszedł czas na Federację Brodryjską? Skoro nie odpowiada Ci władza absolutna Cara czemu głosowałeś za zmianą konstytucji CB? Moja dobra rada - odkup swoje winy w obozach pracy i działaj na rzecz swojego kraju zamiast przyczyniać się do kolejnych podziałów i rozpadów. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - AndrzejSwarzewski - 08.08.2016 Apeluję do Cara o podjęcie rozmów z Prezydentem Bagratem Dostojewskim. Jednocześnie, proszę Prezydenta Bagrata Dostojewskiego o nie używanie nazwy Federacji Brodryjskiej. Zgodnie z Traktatem Trójstronnym jej sztandary wciąż są przechowywane w bialeńskim Pałacu Prezydenckim. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Piotr Pawel I - 08.08.2016 Ja pragnę zaapelować do wszystkich o spokój i rozsądek. Rozsądek - to nietworzenie już nie mikronacji, a nanonacji... Królestwo Hasselandu nie uznaje samozwańczego tworu, mieniącego się "Federacją Brodryjską". Uznajemy Carstwo Brodrii i jego konstytucyjne władze, zachęcając przy tym Cara do działań koncyliacyjnych i nieograniczania demokracji. Jednocześnie gotów jestem służyć jako mediator, przy jednym warunku - braku jakichkolwiek warunków wstępnych od stron mediacji. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - AndrzejSwarzewski - 08.08.2016 Ja mogę pełnić rolę mediatora razem z Szanownym Przedmówcą. Zależy mi na dobru Brodrii oraz apeluję o rozsądek i dialog! Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 08.08.2016 Cytat:Apeluję do Cara o podjęcie rozmów z Prezydentem Bagratem Dostojewskim. Od razu mówię, iż nie będę rozmawiał nad zmianą ustroju w Brodrii. Nie po tym, co nastąpiło. Arne i Tomasz przeprosili za pucz, a następnie, wespół z Fiodorem, postanowili oderwać trzy regiony Carstwa. Za to mam iść na ustępstwa? Za praktycznie zerowe działanie w trakcie trwania puczu? Za chęć stworzenia w Brodrii dobrych warunków do aktywności? Działania trzech zdrajców, a w szczególności organizatora tej całej szopki - Tomasza Bagrata-Dostojewskiego, zasługują na karę śmierci. Nie chcę jednak zabijać ludzi, którzy są związani z Brodrią. Dałem im zatem dostęp do jednego działu, gdzie mogą napisać coś pożytecznego. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Jestem gotowy przystąpić do rozmów. Republika Brodryjska może i nie jest uznawana ale jesteśmy w stanie działać. Jeżeli i o ile Iwan zechce podjąć się rozmów, to i my do rozmów przystąpimy. Chcemy przedewszystkim powrotu Wyborów parlamentarnych w Brodrii w celu przejawu iskry demokracji w Brodrii, w których zostanie wybrany Kanclerz oraz członkowie Parlamentu. Ministrów będzie powoływał Kanclerz. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 08.08.2016 W zdrzélnikù le rëczą, farmazynë rëczą, hej. Głëpòtë wcëskają, dërch sã ùsmiewają, hej. Jaczégò Ce znają, za taczégò mają, hej. Apeluję o przerwanie tego wszystkiego, chùtkò. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Nie mam zamiaru padać na kolana przed Iwanem i błagać o wybaczenie. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 08.08.2016 (08.08.2016, 20:27:08)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Nie mam zamiaru padać na kolana przed Iwanem i błagać o wybaczenie.Nie powiedziałem przecież, że macie się godzić. Przestańcie po prostu odrywać terytoria. Jeżeli Batawii nie udało się wytrzymać bez Abachazji, to na pewno nie uda się to trzem nierozwiniętym regionom Brodrii. Odp: Odrodzenie Federacji Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 08.08.2016 Zaryzykujemy. Tylko faktycznie, zmienimy nazwę na Republika Brodryjska |