![]() |
|
Ratyfikacja traktatu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXII kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-90.html) +----- Wątek: Ratyfikacja traktatu (/thread-6129.html) |
Ratyfikacja traktatu - Hewret von Thorn - 21.08.2016 Cytat: Wysoka Izbo! Oto pierwszy owoc wizyty delegacji Republiki Bialeńskiej w Federacji Slawonii. Tuszę, że traktat ten przyczyni się do pogłębienia współpracy Bialeńsko-Slawońskiej. Proszę Parlament o ratyfikację. Odp: Ratyfikacja traktatu - Eddard Noqtern - 21.08.2016 Ministerstwo Spraw Zagranicznych apeluje do parlamentarzystów o ratyfikacje Traktatu. Jak wspomniał Prezydent został on przygotowany i spisany przez MSZ, a podpisany przez Prezydentów wczoraj (20.08) w Njiticy. Slawonia, to niewielkie (2 osobowe) v-państwo położone na północno-wschodniej Orientyce. Mimo małej liczby obywateli Slawonia charakteryzuje się dużą stabilnością i rozwojem. Już teraz jest ona członkiem Mikroświatowej Unii Piłkarskiej oraz Kongresu Orientyki. Liczymy na wzajemną współpracę w dziedzinach kulturowo-narracyjnych. Odp: Ratyfikacja traktatu - Thomas von Lisendorff - 21.08.2016 Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć iż Prezydentem Slawonii jest Mateusz Smiff a nie jak jest zapisane w Traktacie Ludwik Tomović. Zgadzam się z Fiodorem, odkąd to Bialenia uznaje dwuosobowe mikronacje ? Zawsze z dystansem podchodziła do takich mikropaństw , a tu proszę , zwrot o 180 stopni. Proponuję jednak dać Slawonii czas na dalszy rozwój i pozyskanie nowych obywateli. Jestem przeciwny podpisania tego traktatu. Odp: Ratyfikacja traktatu - Hewret von Thorn - 21.08.2016 Cytat:Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć iż Prezydentem Slawonii jest Mateusz Smiff a nie jak jest zapisane w Traktacie Federacja Slawonii jest wzorowana na Bośnii i Hercegowiny, stąd u nich formalnie jest 3 prezydentów. Ludwik Tomović był jak najbardziej uprawniony do podpisywania traktatów międzynarodowych. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 21.08.2016 Aby zdążyć z głosowaniami i formalnościami do końca kadencji będziemy nad powyższym debatować do jutra do godziny 20.00 - potem zarządzam maksymalnie skrócone głosowanie. Post niejakiego Swirydiuka oczywiście wyleciał do kosza - bo delikwent nie uzyskał zgody Marszałka Parlamentu do wypowiadania się w Parlamencie (nawet nie próbował jej uzyskać) i już jej ode mnie nie uzyska (nawet gdyby chciał to zrobić jak należy) ze względu na swoje postępowanie w tym temacie. Odp: Ratyfikacja traktatu - Eddard Noqtern - 21.08.2016 (21.08.2016, 14:10:44)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Zgadzam się z Fiodorem, odkąd to Bialenia uznaje dwuosobowe mikronacje ? Zawsze z dystansem podchodziła do takich mikropaństw , a tu proszę , zwrot o 180 stopni. Zdaje się, że... od początku swojej historii? Cytat:Proponuję jednak dać Slawonii czas na dalszy rozwój i pozyskanie nowych obywateli. Slawonia rozwija się już od dłuższego czasu, a na liczbę obywateli wpływu nie mamy. Mozemy co najwyżej współpracować i ich wspierać, aby nie doprowadzić do upadku kolejnych mikronacji. Odp: Ratyfikacja traktatu - Thomas von Lisendorff - 21.08.2016 A może zaproponować jej Traktat Stowarzyszeniowy ? Może ktoś od nas by ich wspomógł tu na forum. Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 21.08.2016 Tomek ma sporo racji - dobra, Bialenia wprawdzie uznaje, po nawiązaniu stosunków dyplomatycznych, mikronacje nawet "półosobowe", ale w momencie zawierania traktatu zawsze spełniały one minimalne warunki do uznania. Mogliby chociaż tego formalnego trzeciego prezydenta pogonić do roboty... Chociaż traktat jest rychtych fejn. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 21.08.2016 (21.08.2016, 16:13:22)Maciej Kamiński link napisał(a):ale w momencie zawierania traktatu zawsze spełniały one minimalne warunki do uznania.A ta cała Slawonia to spełnia nasze warunki uznania czy nie? Nie wiem... nie biegam po wszelkich forach mikronacyjnych - dlatego pytam. Jak spełnia to nie widzę najmniejszego problemu by traktat zawrzeć (i zdanie jakiś Swirydiuków mam głęboko "w poważaniu") - jak nie spełnia to... sprawa jest jasna (jak dla mnie) czyli nie ma o czym dywagować. Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 21.08.2016 Skoro MSZ mówi, że to państwo dwuosobowe, to oznacza, że nie spełnia. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 21.08.2016 No to w sumie nie o czym debatować - nie spełnia warunków i tyle. Odp: Ratyfikacja traktatu - Eddard Noqtern - 21.08.2016 Jednakże ustawa o kryteriach uznawania mikronacji definiuje tylko państwa przez nas uznawane wpisywane na listę pańtw uznawanych. A jednak istnieje warunek dodatkowy, wykorzystywany dotychczas w uznawaniu mikronacji, którym jest właśnie podpisany traktat. Dlaczego tak się dzieje? Przypomnijmy Konstytucję: Cytat:Hierarchia aktów prawa: Jeżeli ratyfikujemy traktat ze Slawonią, uznamy ją za mikronację. Kryteria uznawania nie będą miały tutaj zastosowania. Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 21.08.2016 Zgadza się, nie będą miały. Jednakże, jak wspominałem kiedyś - pomarudzić sobie możemy przed zawarciem traktatu, po zawarciu będzie już za późno. Utrzymajmy jakieś standardy. Odp: Ratyfikacja traktatu - Piotr Pawel I - 21.08.2016 Jeśli MSZ twierdzi, że powinniśmy ratyfikować traktat, bo przemawia za tym ważny interes państwowy, to traktat ratyfikujmy. Jeśli się okaże, że to był błąd, wycofanie się z niego nie będzie problemem. Odp: Ratyfikacja traktatu - Hewret von Thorn - 21.08.2016 (21.08.2016, 17:14:36)Maciej Kamiński link napisał(a):Zgadza się, nie będą miały. Jednakże, jak wspominałem kiedyś - pomarudzić sobie możemy przed zawarciem traktatu, po zawarciu będzie już za późno. Utrzymajmy jakieś standardy. Przypominam, że mamy podpisany traktat z jednoosobową Tirimudzią. Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 21.08.2016 (21.08.2016, 17:19:44)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=6321.msg56693#msg56693 date=1471792476]Zgadza się, nie będą miały. Jednakże, jak wspominałem kiedyś - pomarudzić sobie możemy przed zawarciem traktatu, po zawarciu będzie już za późno. Utrzymajmy jakieś standardy. Przypominam, że mamy podpisany traktat z jednoosobową Tirimudzią. [/quote] Tyś chyba przestał czytać moją króciutką wypowiedź w połowie. (21.08.2016, 17:18:57)Piotr Pawel I link napisał(a):Jeśli MSZ twierdzi, że powinniśmy ratyfikować traktat, bo przemawia za tym ważny interes państwowy, to traktat ratyfikujmy. Jeśli się okaże, że to był błąd, wycofanie się z niego nie będzie problemem.Wycofanie się ze stosunków dyplomatycznych traktuję (osobiście - nikomu nie każę się z tym zgadzać) jako coś ostatecznego, następującego po całkowitej śmierci partnera politycznego (jak to było np. z Aryunem, Osterią czy Azymutią), albo ewentualnie wycofaniu się przez niego ze stosunków z nami (jak to było kiedyś z Surmenią), przeto nie zgadzam się z takim rozumowaniem. Odp: Ratyfikacja traktatu - Hewret von Thorn - 21.08.2016 (21.08.2016, 17:25:55)Maciej Kamiński link napisał(a):Tyś chyba przestał czytać moją króciutką wypowiedź w połowie. A ile osób miała Tirimudzia w trakcie podpisywania traktatu? 3? Z czego jedna osoba to była z Aryunu - Rhaegar. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 21.08.2016 (21.08.2016, 17:14:36)Maciej Kamiński link napisał(a):Utrzymajmy jakieś standardy.Zgadzam się... jaki jest sens zawierania traktatu z państwem, które nawet nie spełnia naszych (niezbyt wygórowanych) warunków uznawania mikronacji? Odp: Ratyfikacja traktatu - Eddard Noqtern - 21.08.2016 A czy duże państwo z małymi państwami nie może współpracować? Już pojawiły się pewne propozycje, liczę że w przyszłości uda się je wykorzystać. Jednak bez podpisania traktatu nie możemy zrobić praktycznie nic (bo to znak od nas, że współpracować nie chcemy). Odp: Ratyfikacja traktatu - Frederick Hufflepuff - 21.08.2016 Problem tkwi w tym, że duże państwo może współpracować z małym państwem, o ile to małe państwo można uznać za mikronację. Wielokrotnie wraz z Piotrem Pawłem I, Eddardzie, opowiadaliście się za rozdzieleniem pojęć i za nieuznawaniem yoyonacji. Nie potrafię określić, czy Slawonia jest rzeczywiście yoyonacją, ale liczba dwóch obywateli nie imponuje. |