Forum Republiki Bialeńskiej
Konferencja MSZ - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Resorty rządowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-559.html)
+---- Dział: Archiwum Ministerstw (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-28.html)
+----- Dział: Archiwum Spraw Zagranicznych (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-30.html)
+----- Wątek: Konferencja MSZ (/thread-6131.html)

Konferencja MSZ - Eddard Noqtern - 21.08.2016

Szanowni Państwo,

[justify]Zgodnie z zapowiedzią pragnę rozpocząć konferencję Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod moim przewodnictwem. Do udziału i zadawania pytań zapraszam media, obywateli i mieszkańców Bialenii, ale także gości zagranicznych. Konferencja zakończy się dzisiaj w godzinach wieczornych.

Dnia 15 lipca zostałem powołany przez Prezydenta Hewreta Faradobusa na stanowisko Ministra. Jednakże z powodu urlopów ministerstwo rozpoczęło swoją pracę dopiero w sierpniu. Dnia 13 sierpnia zdecydowałem się na mianowanie wiceministra - [member=330]Albert von Metzer[/member] . Już teraz pragnę publicznie podziękować Panu Ministrowi za wyoską aktywność i wzorowe wypełnianie swoich obowiązków. Ba! Pan Minister wychodzi często z własnej inicjatywy i prowadzi działalność ponadprogramową. Ale przejdźmy do konkretów. W formie listy pragnę zaprezentować państwu dokonania Ministerstwa:[/justify]

1. Otwarcie kancelarii ministra.

2. Rozpoczęcie programu "Orientyka Tour" - wizyt Prezydenta wraz z delegacją bialeńską, hasselandzką oraz brodryjską po kontynencie wschodnim:
a) Wizyta w Slawonii.
b) Planowanie wizyt w Surmenii, Trizondalu oraz Garapenii (wraz z rozpoczęciem misji dyplomatycznej).

3. Aktywizacja placówek dyplomatycznych:
a) Dreamland i Elderland: odwołanie chargé d'affaires ad interim; powołanie ambasadora (Eddard Noqtern), otwarcie ambasady,
b) Surmenia: odwołanie nieaktywnego ambasadora; poszukiwanie ambasadora.
c) ZSKHIW: odwołanie nieaktywnego ambasadora.
d) Abachazja: odwołanie nieaktywnego ambasadora; planowane powołanie nowego ambasadora wkrótce.
e) Trizondal: powołanie ambasadora (Maciej Kamiński).

4. Sporządzenie nowej listy państw uznawanych oraz aktualizacja listy stanowisk zagranicznych.

5. Zaaranżowanie wizyty w jednej z niemieckich mikronacji (Imperium Mediańskie) przez wiceministra Alberta von Metzera.

Zapraszam do zadawania pytań.

Odp: Konferencja MSZ - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2016

(21.08.2016, 14:21:24)Eddard Noqtern link napisał(a):Zaaranżowanie wizyty w jednej z niemieckich mikronacji (Imperium Mediańskie) przez wiceministra Alberta von Metzera.

Czy w planach jest dalsze nawiązywanie współpracy z niemieckim mikroświatem? Jakie plany ma MSZ wobec Imperium Mediańskiego? Czy MSZ poszerzy swoją działalność na mikronacje anglojęzyczne etc.?

Odp: Konferencja MSZ - Albert von Metzer - 21.08.2016

(21.08.2016, 14:25:05)Teddy Upperwood link napisał(a):Czy w planach jest dalsze nawiązywanie współpracy z niemieckim mikroświatem? Jakie plany ma MSZ wobec Imperium Mediańskiego? Czy MSZ poszerzy swoją działalność na mikronacje anglojęzyczne etc.?
Z mojej strony liczę na utworzenie stałej placówki dyplomatycznej w co najmniej 1 aktywnej mikronacji. Póki co za cel biorę niemieckojęzyczne, ale do angielskich też pewnie zajrzę. Oczywiście o ile pierwsza wizyta się uda.

Odp: Konferencja MSZ - Maciej Kamiński - 21.08.2016

Czy wizyta ta będzie jakoś rozbudowana narracyjnie, tak jak ta?

Odp: Konferencja MSZ - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 21.08.2016

Można spróbować też z francuskimi, chętnie służę pomocą.

Odp: Konferencja MSZ - Hewret von Thorn - 21.08.2016

https://www.youtube.com/watch?v=Scn4Gzqy0n4

Odp: Konferencja MSZ - Albert von Metzer - 21.08.2016

(21.08.2016, 16:08:37)Maciej Kamiński link napisał(a):Czy wizyta ta będzie jakoś rozbudowana narracyjnie, tak jak ta?
Nie mam może umiejętności literackich Michalskiego, ale będę się starał o stosowną immersję. Poza tym Niemcy podchodzą do tego bardziej restrykcyjnie od nas.

Odp: Konferencja MSZ - Eddard Noqtern - 21.08.2016

Czy są jeszcze jakieś pytania?

Odp: Konferencja MSZ - Alberto Carlos de Médici y Zep - 21.08.2016

Czy jakieś państwo zainteresowało się ideą mikroświatowych igrzysk?

Naszą rolą było tylko przekazanie wiadomości ambasadom, którzy rozesłali je we własnych ambasadach. Ministerstwo nie posiada więc odpowiedzi na zadane pytanie.
Jako Ambasador w Dreamlandzie mogę tylko powiedzieć, że propozycja udziału jest rozpatrywana przez tamtejsze władze.

Odp: Konferencja MSZ - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2016

(21.08.2016, 18:43:08)Alberto de Medici link napisał(a):Czy jakieś państwo zainteresowało się ideą mikroświatowych igrzysk?

Jeśli można się wtrącić: nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi od żadnego z państw.

Odp: Konferencja MSZ - Fiodor Swirydiuk - 21.08.2016

A może nawiążemy kontakt z polskim mikroświatem? :v

Odp: Konferencja MSZ - Thomas von Lisendorff - 21.08.2016

Mówiłem.  Igrzyska literackie nie przyciągają tak jak sportowe.  Jeszcze można to nadrobić i utworzyć Igrzyska Sportowe.

(21.08.2016, 20:49:56)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):A może nawiążemy kontakt z polskim mikroświatem? :v
Stale nawiązujemy. Proszę przyjrzeć się działaniom przedstawionym w punktach 2 oraz 3.  Smile

(21.08.2016, 21:12:35)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Mówiłem.  Igrzyska literackie nie przyciągają tak jak sportowe.  Jeszcze można to nadrobić i utworzyć Igrzyska Sportowe.

Nie należy to do kompetencji MSZ.

Serdecznie dziękuję za uwagę. Oficjalnie zamykam pierwszą konferencję MSZ. Mam nadzieję, nie ostatnią.

RE: Konferencja MSZ - Hewret von Thorn - 06.12.2016

Panie Ministrze,

Dlaczego pracownicy reprezentujący Republikę Bialeńską poza jej granicami są niedouczeni, niedokształceni i niekompetentni?
Chciałbym, aby ministerstwo odniosło się do tej sprawy, tzn. ambasadora Dostojewskiego w Surmenii, który posiada obywatelstwo państwa przyjmującego:
http://surmenia.eu/forum/viewthread.php?thread_id=2481&pid=42484#post_42446

Reakcja ambasadora jest nie na miejscu, tudzież wskazuje na totalną ignorancję i niekompetencję emisariusza.

Wątek zostanie poruszony wkrótce w gazecie.

RE: Konferencja MSZ - Maciej Kamiński - 06.12.2016

Być może ktoś postanowi wystawić mi za taką odpowiedź bilet do wotum nieufności, ale według mnie jedyne, co w tej sytuacji było niestosowne, to zadawanie takiego pytania archontowi w reakcji publicznie, a nie przez Pocztę Surmeńską. Uważam, że konfliktu interesów ambasador nie spowoduje (inaczej bym odprawił go z kwitkiem po pierwszych dwóch słowach o chęci wyjazdu z misją), a przy zezwalaniu w państwie przyjmującym na obywatelstwa zagraniczne własnych obywateli coś takiego nie powinno stanowić wybitnego problemu (chociaż może myślę tutaj zbyt "po bialeńskiemu") - iluż my ambasadorów legitymujących się prywatnie kwitami z BI na początku mieliśmy? Bywały nawet wnioski o obywatelstwo już po przybyciu na misję.

RE: Konferencja MSZ - Hewret von Thorn - 06.12.2016

Dziękuję ministrowi za wypowiedź.

====

Prywatnie, również jestem zdania, że Surmenia po prostu nie powinna wyrazić zgody na przyjęcie takiego ambasadora, jeśli w opinii tamtejszych urzędników koliduje to z tamtejszym obywatelstwem.