![]() |
|
Witam! - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Powitania (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-68.html) +---- Wątek: Witam! (/thread-6157.html) Strony:
1
2
|
Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 Witam i kłaniam się nisko! Nazywam się Nicholas Antoni Samour. Jestem księciem z odległej krainy. Wybrałem się w podróż i nieszczęśliwie mój statek rozbił się o skały. Udało mi się ujść z życiem i dotrzeć tu łodzią. Chciałbym zostać tu na dłużej, jeżeli można. Obiecuję, że będę brał udział w życiu społecznym tej pięknej krainy. Interesuje się prawem, filozofią, psychologią, ciekawostkami, tajemnicami. Jestem człowiekiem, który chcę pojąć i wykorzystać jak najwięcej wiedzy. W swoim kraju zajmowałem się właśnie polityką, a także byłem jednym z lordów parlamentu. Także tutaj chciałbym być jednym z parlamentarzystów. Postaram się wnieść coś do Bialenii i zostać tu pozytywnie zapamiętanym. Jeszcze raz witam!
Odp: Witam! - Hewret von Thorn - 23.08.2016 Witam serdecznie w Republice Bialeńskiej! ![]() W razie jakichś wątpliwości proszę śmiało pytać. Odp: Witam! - Thomas von Lisendorff - 23.08.2016 Witamy w Bialenii szlachetnego gościa. Odp: Witam! - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 23.08.2016 Witam serdecznie. Jakie poglądy filozoficzne reprezentujesz?
Odp: Witam! - Piotr Pawel I - 23.08.2016 Ja też witam - i zapraszam do Hasselandu, jednej z najstarszych polskich mikronacji! Odp: Witam! - Iwan Pietrow - 23.08.2016 Witam serdecznie! Zachęcam do odwiedzenia Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego - państwa stowarzyszonego z Republiką Bialeńską! Odp: Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 (23.08.2016, 12:56:27)Karol Wawrzyniec link napisał(a): Witam serdecznie. Głownie twierdzenia DEMOKRYT'a i LOCKE. Aczkolwiek sam tworze swój wzór i uważam, że żeby żyć w pełni życia trzeba dociekać prawdy. Szukać odpowiedzi na wszelkie pytania i zadawać coraz to nowsze. Rozkopywać zakamarki i dopiero wtedy będziemy w pełni sobą, kiedy będziemy znać prawdę. Choć czasami to lepiej jednak nic nie wiedzieć ;D Żyć jak normalni ludzie i móc zasnąć w nocy ;D Odp: Witam! - Severino Castiglioni - 23.08.2016 (23.08.2016, 12:56:27)Karol Wawrzyniec link napisał(a): Witam serdecznie. Mnie nigdy nie zapytałeś Kajfaszu. Odpowiedziałbym - schopenhaueryzm. PS. Witam serdecznie nowego przybysza. PS2. Zasnąć to ostatnio wyzwanie. Odp: Witam! - Gaudius van der Cathair - 23.08.2016 Witamy! Cytat:Jestem księciem z odległej krainy. Można wiedzieć, z jakiej?
Odp: Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 (23.08.2016, 16:20:58)Piotr Novitius link napisał(a): Witamy! Wybacz mi zacny panie, ale niestety nie mogę powiedzieć. Mój doradca kazał mi się nie narażać. Aczkolwiek rozumiem ciekawość i zapewniam pana, że przysługuje mi tytuł księcia ![]() Odp: Witam! - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 23.08.2016 (23.08.2016, 16:12:16)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Mnie nigdy nie zapytałeś Kajfaszu. Odpowiedziałbym - schopenhaueryzm. PS. Witam serdecznie nowego przybysza. PS2. Zasnąć to ostatnio wyzwanie. Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia. Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta. Odp: Witam! - Maciej Kamiński - 23.08.2016 Ciof, witam w kraju, gdzie trwa jest zieleńsza, a kropki czerwienieją przed emotikonami. Zapraszam do zostania na dłużej. Niech Montek jeszcze dołączy do sporu dla kompletności. Odp: Witam! - Severino Castiglioni - 23.08.2016 (23.08.2016, 16:52:36)Karol Wawrzyniec link napisał(a):[quote author=Severino Castiglioni-Faradobus link=topic=6349.msg56994#msg56994 date=1471961536] Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia. Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta. [/quote] Widocznie nie jestem dobrym katolikiem, bo w wielu kwestiach zgadzam się z Schopenhauerem. M.in. w tym: Cytat:Nieustanne starania obliczone na usunięcie cierpienia nie dają nic poza zmianą jego postaci. Pierwotnie jest nią brak, nędza, troska o zachowanie życia. Jeśli udało się wyrugować ból w tej postaci, co bardzo trudne, to natychmiast pojawia się on w tysiącu innych (…). Jeśli nie może pojawić się w żadnej innej postaci, to przychodzi wreszcie w smutnej, szarej szacie przesytu i nudy (…). Jeśli wreszcie uda się tę spłoszyć, to trudno będzie nie wpuścić znowu cierpienia w jednej z poprzednich postaci i w ten sposób taniec zaczyna się od początku. Odp: Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 (23.08.2016, 16:52:36)Karol Wawrzyniec link napisał(a):[quote author=Severino Castiglioni-Faradobus link=topic=6349.msg56994#msg56994 date=1471961536] Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia. Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta. [/quote] To bardzo mądrzy filozofi
Odp: Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 (23.08.2016, 18:41:05)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):[quote author=Karol Wawrzyniec link=topic=6349.msg57002#msg57002 date=1471963956] Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia. Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta. [/quote] Widocznie nie jestem dobrym katolikiem, bo w wielu kwestiach zgadzam się z Schopenhauerem. M.in. w tym: Cytat:Nieustanne starania obliczone na usunięcie cierpienia nie dają nic poza zmianą jego postaci. Pierwotnie jest nią brak, nędza, troska o zachowanie życia. Jeśli udało się wyrugować ból w tej postaci, co bardzo trudne, to natychmiast pojawia się on w tysiącu innych (…). Jeśli nie może pojawić się w żadnej innej postaci, to przychodzi wreszcie w smutnej, szarej szacie przesytu i nudy (…). Jeśli wreszcie uda się tę spłoszyć, to trudno będzie nie wpuścić znowu cierpienia w jednej z poprzednich postaci i w ten sposób taniec zaczyna się od początku.[/quote] Jego ekscelencja jest dobrym katolikiem ponieważ ma swoje zdanie, a Bóg każdego z nas stworzył osobno więc nasze zainteresowania też są nadane przez Niego
Odp: Witam! - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 23.08.2016 Cytat:Nieustanne starania obliczone na usunięcie cierpienia nie dają nic poza zmianą jego postaci. Pierwotnie jest nią brak, nędza, troska o zachowanie życia. Jeśli udało się wyrugować ból w tej postaci, co bardzo trudne, to natychmiast pojawia się on w tysiącu innych (…). Jeśli nie może pojawić się w żadnej innej postaci, to przychodzi wreszcie w smutnej, szarej szacie przesytu i nudy (…). Jeśli wreszcie uda się tę spłoszyć, to trudno będzie nie wpuścić znowu cierpienia w jednej z poprzednich postaci i w ten sposób taniec zaczyna się od początku. Jesteś katolikiem, więc primo: nie powinieneś kierować się poglądami protestanta, które nie prowadzą do niczego innego jak zguby duszy. Jedynym zaprzeczeniem cierpienia jest Pan Bóg! Jeśli ktoś będzie starał się usunąć cierpienie w oparciu o Boga to "nie zmieni się postać cierpienia" tylko przestanie ono być zauważalne, a więc i trapiące. Pozwolę sobie zadać Tobie kilka pytań w oparciu o Pismo Św., kiedyś polecałem Ci tę księgę. Cytat:"Przepasz no biodra jak mocarz! Św. Augustyn w swoim dziele De Trinitate opisał rodzaje i dążenia do szczęścia. Szczęściem jest to, co jest moralnie dobre i co jest możliwe do spełnienia. Branie na I punkt walki z Bogiem cierpienia (On przecież jest dobry, wspaniały, miłosierny, nie dopuści przecież do cierpienia swoich dzieci) tekstów Schopenhauera, że jest tylko jeden pewnik w świecie - ból i zło - to wybacz kolego, ale Twój katolicyzm zamienia się w pewną brejącą papkę herezji i schizmy. My mamy szukać szczęścia w Bogu, bo jest on DOBRY (pozwolę sobie przypomnieć definicję dobra [bonum est id quod est appetibile] dobro, jest tym, do czego wszyscy dążą) a cierpienie jest pewnym nierozszyfrowanym planem Boga, możliwe, że chce nas zmienić, coś pokazać; może też chcieć abyśmy cierpieli na wzór Jego Syna, wtedy cierpienie ma ogromny sens, tylko trzeba to odkryć. Wieniuś, myślisz, że Twoje cierpienie (pozwolę sobie zachować klauzulę sumienia i nie wyjawiać go) jest większe od bólu Jezusa dążącego na Golgotę? Myślisz, że Twoje serce cierpi więcej od Niepokalanego Serca Matki Bożej, która widziała wszystko i czuła (polecam Ci poczytać pasję według bł. Katarzyny Emmerich, uczucia Matki Bożej są opisane fenomenalnie)? Ty powinieneś dążyć do Boga, a nie do ciągłego cierpienia. Wielu świętych cierpiało - św. Teresa Wielka (opisuje to genialnie w Księdze Życia) czy św. Jan Maria Vianney (cierpiał psychicznie odrzucenie i wydanie go na straty, nadto wiele walk szatańskich) a oni nie opierali się na cierpieniu i nie majaczyli jak źle, tylko opierali to na Bogu. I choć cierpienie nie zniknęło, mentalnie oni je odrzucili, nie czuli tego. Więc i Tobie życzę takiej zmiany. Na koniec zacytuję księgę Hioba, po jego długim i wielkim cierpieniu, które też nie miało sensu. Cytat:"Wiem, że Ty wszystko możesz, I Pan przywrócił Hioba do dawnego stanu, gdyż modlił się on za swych przyjaciół. Pan oddał mu całą majętność w dwójnasób. (Hi 42, 10). Tobie też tego życzę. Odp: Witam! - Thomas von Lisendorff - 23.08.2016 Przypuszczalnie nasz Gość pochodzi z Królestwa Anglii, chociaż pewien nie jestem. Nie mniej spotkałem już gdzieś to nazwisko. Odp: Witam! - Severino Castiglioni - 23.08.2016 Nie walczę z Panem Bogiem i nie podważam sensu cierpienia, bo nagrodą za nie jest życie wieczne, ale w życiu doczesnym ono przeważa. I nie mogę ja, mizerny człowiek, porównać się do świętych, Najświętszej Panny czy Pana Naszego. Odpowiem Ci tym cytatem: Cytat:"Boże, nakłoń ucha na moją modlitwę Edit: Novus Ordo Missae zostało stworzone na wzór protestanckiej Wieczerzy Pańskiej Cranmera. M.in. II ME całkowicie odpowiada protestantom. A modlitwa "Bo Twoje jest królestwo, potęga i chwała na wieki" po embolizmie "Libera me" jest żywcem przejęta od protestantów. Pomijam np. zmianę "nie zważaj na grzechy nasze" z "nie zważaj na grzechy moje", co wprowadza powszechne kapłaństwo tak samo jak wspólny confiteor czy "Domine non sum dignus". Kościół katolicki wzoruje się na protestantyzmie, dlaczego mam nie czerpać z Schopenhauera-protestanta? Odp: Witam! - Nicholas Antoni Samour - 23.08.2016 (23.08.2016, 21:51:52)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Przypuszczalnie nasz Gość pochodzi z Królestwa Anglii, chociaż pewien nie jestem. Nie mniej spotkałem już gdzieś to nazwisko. Mogę tylko powiedzieć, że spotkał pan te nazwisko
Odp: Witam! - Hewret von Thorn - 23.08.2016 Zachęcam do aktywności na forum, zwłaszcza na Placu Zielonym, gdzie można "podpiąć" się pod jakąś dyskusję według własnych zainteresowań.
|