![]() |
|
Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXIV Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-96.html) +----- Wątek: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji (/thread-6600.html) Strony:
1
2
|
Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Piotr Pawel I - 12.10.2016 Panie Marszałku, Wysoka Izbo! Mamy kryzys. Konstatuję to ze smutkiem, gdyż jak na razie ten kryzys Bialenii nie sprzyja. Bo różnorakie mogą być skutki podobnych wydarzeń: negatywne i pozytywne. My mamy negatywne. Trzeba więc działać tak, by odwrócić niekorzystny trend. Spodziewam się wzajemnego obwiniania, więc pominę analizę tego, co się stało. Teraz czekamy na wyrok Sądu Ludowego jak na zbawienie - i to czekanie odbywa się w ogólnym bezruchu (poza godną uwagi inicjatywą regat mikronacyjnych, ale to zupełnie inna kategoria spraw). Apeluję więc o działanie do Parlamentarzystów oraz do tych wszystkich urzędników państwowych, których powołanie jest bezdyskusyjne niezależnie od wyroku Sądu. Ja jako Prezes Biura Promocji będę dalej aktywnie działał. Proponuję dokonanie przeglądu prawa i usunięcie rzeczy zbędnych - albo dodanie rzeczy przydatnych. Stąd mój wniosek o zmianę Ordynacji wyborczej. Ja wiem, że zapewne każdy kandydat na Prezydenta będzie doskonale pamiętał, gdzie po wyborze ma złożyć przysięgę, ale może to będzie jakiś symboliczny gest ułatwienia działań Prezydenta-elekta. Wnoszę więc o dodanie w Art. 10. pkt 3., po słowach "Kadencja nowo wybranego Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozpoczyna się z chwilą złożenia wygłoszenia przysięgi w Parlamencie Republiki Bialeńskiej" słów "lub, przy obecności posłów do Parlamentu, w Pałacu Prezydenckim". Ostateczna wersja tego artykuły wyglądałaby więc tak: Cytat:Artykuł 10. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Maciej Kamiński - 12.10.2016 Proponuję w ogóle zmienić dla jasności p. 4 z: "równoznaczności zrzeczenia" na: "zarządzenie nowych wyborów przez Marszałka Parlamentu". Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Piotr Pawel I - 12.10.2016 Słusznie - i to jest moja autopoprawka w takim razie... Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Tadeusz Krasnodębski - 12.10.2016 Również chciałbym zgłosić dwie poprawki. Pierwsza: Cytat:3. Kadencja nowo wybranego Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozpoczyna się z chwilą wygłoszenia przysięgi do Obywateli w miejscu publicznym w brzmieniu: Bo wydaje mi się, że ta przysięga przed Parlament jest zbędna, skoro można przed wszystkimi i byłoby to chyba nawet ładniejszym gestem. Zresztą nawet Andrzej tak stwierdził, tak mi się wydaje. Druga: Cytat:Niniejszą ustawę w zgodzie z art. 3. ust. 3. Ustawy o Biuletynie Ustaw uznaje się za obowiązującą od momentu ogłoszenia przez Marszałka Parlamentu w formie obwieszczenia wyników wyborów prezydenckich przeprowadzonych w dniach 1 października 2016 - 3 października 2016. Wydaje mi się, że bez tego prawo nie działałoby wstecz, a taka poprawka obejmie przysięgę Andrzeja. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Eddard Noqtern - 12.10.2016 Wysoka Izbo, W całości popieram projekt wraz z poprawkami. Wydaje się, że może to być panaceum na obecny kryzys. Panie Marszałku, Wnoszę o jak najszybsze przejście do głosowania. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Hewret von Thorn - 13.10.2016 Mam inny pomysł - prezydent-elekt składa przysięgę na ręce prezydenta poprzedniej kadencji, a ten przekazuje mu urząd (symbolicznie można zrobić tutaj uroczystość). Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Piotr Pawel I - 13.10.2016 A jak nie ma poprzedniego Prezydenta?... Czyli: pomysł dobry, ale trudny w realizacji... Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Hewret von Thorn - 13.10.2016 (13.10.2016, 18:43:40)Piotr Pawel I link napisał(a): A jak nie ma poprzedniego Prezydenta? To analogicznie pełniący obowiązki, który przejął te obowiązki na mocy prawa. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Frederick Hufflepuff - 13.10.2016 Przejdźmy zatem do głosowania. Cytat:1) Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza autorstwa Piotra Pawła de Zayma: ZA/PRZECIW/WSTRZYMUJĘ SIĘ Głosuję: 1) ZA 2) ZA 3) ZA 4) WSTRZYMUJĘ SIĘ Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Maciej Kamiński - 13.10.2016 Cztery razy ZA. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Eddard Noqtern - 13.10.2016 4 x ZA. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Tadeusz Krasnodębski - 13.10.2016 1. ZA 2. ZA 3. ZA 4. ZA Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Piotr Pawel I - 14.10.2016 4 x ZA Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Mikołaj Patryk Dostojewski - 14.10.2016 4 razy ZA Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Eddard Noqtern - 14.10.2016 Został tylko [member=266]Ronon Dex[/member] Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Ronon Dex - 14.10.2016 4 x ZA. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Frederick Hufflepuff - 15.10.2016 Ogłaszam wyniki głosowania. 1) Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza autorstwa Piotra Pawła de Zayma: 7 ZA, 0 PRZECIW, 0 WSTRZYMUJĘ SIĘ 2) Autopoprawka Piotra Pawła de Zayma dotycząca zmiany punktu 4 artykułu 10: 7 ZA, 0 PRZECIW, 0 WSTRZYMUJĘ SIĘ 3) Poprawka Tadeusza Krasnodębskiego dotycząca zmiany punktu 3 artykułu 10: 7 ZA, 0 PRZECIW, 0 WSTRZYMUJĘ SIĘ 4) Poprawka druga Tadeusza Krasnodębskiego dotycząca wejścia w życie ustawy: 6 ZA, 0 PRZECIW, 1 WSTRZYMUJĘ SIĘ Informuję, że Parlament przyjął projekt ustawy z wszystkimi autopoprawkami i poprawkami. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - AndrzejSwarzewski - 15.10.2016 Kto jest proszony o podpis? )
Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Maciej Kamiński - 15.10.2016 Zapewne ten, kogo wskaże sąd. Odp: Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji - Piotr Pawel I - 15.10.2016 Może niech podpiszą wszyscy potencjalni - b. Prezydent, wybrany Prezydent oraz Marszałek-Senior i Marszałek... wtedy będzie pewność że podpis złożyła właściwa osoba. |