![]() |
|
Nowe miasto? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Nowe miasto? (/thread-6985.html) |
Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 06.12.2016 Sądzę, że Bialenii brakuje dwóch powiązanych ze sobą rzeczy: narracji oraz regionów. Przez pewien czasu łudziliśmy się, że rolę regionów mogą pełnić państwa stowarzyszone: Hasseland i Brodria. Okazało się jednak, że było to myślenie błędne. Hasseland już wkrótce się z nami rozstanie, zaś Brodria stanie się równorzędnym podmiotem skonfederowanym z nami w Związku Bialenii i Brodrii. Nie wierzę w biurokrację i dlatego nie przedstawiam w tym miejscu pomysłu na nową reformę administracyjną. Sądzę, że nowe regiony byłyby martwe, więc aktywność przyniósłby jedynie proces ustawodawczy, co mija się z celem. Przedstawiam za to ciekawszą propozycję. Otóż zgodnie z Ustawą o Rzeszy Bialeńskiej: Cytat:Art. 4 Proponuję utworzenie na terenie Anatolii (wgłąb lądu) nowego miasta, które realizowałoby postulowany od dawna, ale wciąż niezbyt zrealizowany postulat "paranormalnego wesołego miasteczka". Każdy mógłby się w to włączyć i opisywać wszelkie niestworzone historie, bez różnicy, czy byłoby to UFO, czy nawiedzone domy, czy też Śnieżny Człowiek. Mi taki rodzaj narracji jak najbardziej by pasował i jeżeli ktoś w jakimś stopniu byłby zainteresowany takim miastem i taką narrację, to zachęcam do poinformowania mnie w tym wątku. ![]() Pozostaje kwestia nazwy oraz ustroju. Ja proponuję nazwę prostą, myślę, że "Anomalia" będzie pasować do klimatu zjawisk anomalnych (tj. paranormalnych). Ale jeśli macie inne propozycje, to zgłaszajcie. W kwestii ustroju proponuję nie komplikować i wprowadzić stanowisko burmistrza powoływanego i odwoływanego przez Radę Miasta składającą się z wszystkich mieszkańców.Proszę o komentarze i podpisy osób chętnych do uczestnictwa. Podpisy są potrzebne do wniosku o powołanie Wolnego Miasta. Przy okazji chciałbym zachęcić wszystkich do otwierania swoich miast w określonym klimacie, ponieważ jest to świetny sposób na rozwój kultury i aktywności w naszym kraju.
RE: Nowe miasto? - Maciej Kamiński - 06.12.2016 Zmień nazwę na jakąś piękniejszą strukturę gramatyczną (typu Anomaliów), dobierz lokację (byle nie lenna ani Kommonia) i wsio. Mam nadzieję, że chętni na przeprowadzkę się szybko znajdą. RE: Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 06.12.2016 Niech więc będzie Anomaliów. Lokację jakąś wybierze, z tym nie będzie problemu. A czym jest Kommonia? Również mam nadzieję, że ktoś będzie chętny. Albo przynajmniej, że potem nie będzie narzekania, że Bialenia to tylko polityka i flejmy. Bo każda inna inicjatywa trafia w pustkę. RE: Nowe miasto? - Maciej Kamiński - 06.12.2016 W tym momencie zawracasz do podręcznika. Albo do obrad Sejmu Rzeszy.
RE: Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 08.12.2016 Podbijam, czy nikt nie jest chętny do wspólnego stworzenia nowego miasta? RE: Nowe miasto? - Feliks Spirkin - 09.12.2016 Ooo, wreszcie jakaś ciekawa inicjatywa. ![]() /-/ Feliks Spirkin RE: Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 09.12.2016 Świetnie! Po szkole napiszę wniosek do Sejmu Rzeszy.
RE: Nowe miasto? - Hewret von Thorn - 09.12.2016 Nowe miasto? ![]() A nie lepiej zaktywizować jakieś istniejące? Wolnograd? Bengazi? Mesjano? Nowy Ab'dorst? Tyyleee nieopisanych miejsc, a Wy chcecie jeszcze bardziej zaśmiecać mapę. RE: Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 09.12.2016 A w czym przeszkadza chęć zrealizowania nowej inicjatywy inicjatywy? Dotychczas istniejące miasta mają już swój klimat, a my z Feliksem chcemy stworzyć coś nowego. BTW, na Anatolii jest niewiele miast. RE: Nowe miasto? - Maciej Kamiński - 09.12.2016 Trudno zaśmiecić 1,5 mln kilometrów kwadratowych, gdzie poza lennami i odnowionymi ruinami po CV jest raptem pięć ośrodków. RE: Nowe miasto? - AndrzejSwarzewski - 12.12.2016 https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-7021-post-65813.html#pid65813 W piątek kończy się głosowanie w sprawie lokacji Anomaliowa i od przyszłego weekendu zaczynamy działać! W związku z tym radzę patrzeć w niebo i zamykać okna na noc. Wielka fala UFO nadciąga nad Bialenię!
|