Forum Republiki Bialeńskiej
Program Wolności i Niepodległości - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Kampanie i polityka (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-73.html)
+---- Wątek: Program Wolności i Niepodległości (/thread-7087.html)

Program Wolności i Niepodległości - Tadeusz Krasnodębski - 27.12.2016

[Obrazek: 0315_electionguide_fullsize.jpg]

Drodzy Obywatele!

Partia Wolność i Niepodległość w zbliżających się wyborach parlamentarnych wystawiła trzech kandydatów:

Severina Castiglioni-Faradobusa

[Obrazek: avatar_164.jpg?dateline=1479680750]

Iwana Pietrowa

[Obrazek: avatar_97.jpg?dateline=1482772056]

Tadeusza Krasnodębskiego

[Obrazek: avatar_225.png?dateline=1479135805]

PROGRAM PARTII WiN NA XXVI KADENCJĘ PARLAMENTU
ORAZ I KADENCJĘ ZGROMADZENIA LUDOWEGO

Zrealizowanie w pełni reformy Konstytucji i Rzeszy Bialeńskiej.

Nowa ustawa zasadnicza nakłada na Zgromadzenie Ludowe oraz Sejm Rzeszy Bialeńskiej obowiązek przyjęcia kilku aktów prawnych. Jako inicjatorzy zmian, jakie zachodzą w Republice, mamy przygotowane projekty tych aktów normatywnych, które pragniemy poddać jak najszybciej pod obrady Zgromadzenia Ludowego. Nowa Konstytucja umożliwi także sprecyzowanie przepisów dot. wymogów, jakie powinien spełniać kandydat na Wiceprezydenta, oraz pozwoli na pełne usprawnienie funkcjonowania Rady Przysięgłych. Dokończenie dzieła aktywizacji majątków lennych oraz realizacja założeń nowej Konstytucji będą dla nas priorytetem w tej kadencji.

Rozwój gospodarki.

Uważamy gospodarkę za koło napędowe dla całego państwa, które warto wprawić w ruch. Nasi Posłowie z chęcią zaangażują się w obrady Komisji Stworzenia Podstaw Gospodarczych dla Republiki Bialeńskiej, a następnie przyjmą ustawy umożliwiające jej rozpoczęcie.

Ścisła współpraca z ZBiB.

Wolność i Niepodległość uważa Związek za organizację z perspektywami. Gwarantujemy, że będziemy współpracować z Sekretariatem, a także bez zbędnej zwłoki dokonywać inkorporacji aktów prawnych ZBiB do bialeńskiego systemu prawnego.

Kontrola działań władzy wykonawczej.

Ta kadencja Parlamentu nałoży się na kadencje dwóch Prezydentów Republiki Bialeńskiej. Wbrew pojawiającym się opiniom, nowa ustawa zasadnicza nie przewiduje utraty uprawnień władzy ustawodawczej na rzecz wykonawczej: Zgromadzenie Ludowe wciąż będzie miało możliwość kontrolowania działań Prezydenta i jego Gabinetu. WiN może zagwarantować, że będzie stać na straży praworządności w bialeńskim rządzie.

Pomoc przy organizacji międzynarodowych zawodów.

Wiceprezydent Tomasz Cyryl Dostojewski jest w trakcie organizacji międzymikronacyjnych Igrzysk, które w opinii WiN mogą okazać się bardzo dobrą inicjatywą. Nasi Posłowie gwarantują pełne wsparcie dla tego przedsięwzięcia, jak i każdego inne projektu zakładającego międzypaństwową współpracę.

Bialeńczycy! Głos na naszych Posłów nie będzie głosem straconym. Prosimy o zaufanie!

RE: Program Wolności i Niepodległości - AndrzejSwarzewski - 27.12.2016

Cytat:Nowa Konstytucja umożliwi także sprecyzowanie przepisów dot. wymogów, jakie powinien spełniać kandydat na Wiceprezydenta

A czy te wymogi są konieczne? Mamy za dużo aktywnych obywateli?

Cytat:Pomoc przy organizacji międzynarodowych zawodów.

Mam nadzieję, że te zawody rzeczywiście się odbędą. Smile

RE: Program Wolności i Niepodległości - Severino Castiglioni - 27.12.2016

Zachęcam do oddania głosu na nasz komitet. Ze swojej strony mogę obiecać, że będę starał się strzec poprawności legislacyjnej w Zgromadzeniu Ludowym, aby każdy projekt, który staje się aktem prawnym był dobrze skonstruowany i potrzebny. Niech ustawodawca będzie racjonalny.

RE: Program Wolności i Niepodległości - Tadeusz Krasnodębski - 27.12.2016

(27.12.2016, 14:31:20)AndrzejSwarzewski napisał(a): A czy te wymogi są konieczne? Mamy za dużo aktywnych obywateli?

Aktualne przepisy są nie do końca jasne. Dopisanie ustępu o Wiceprezydencie będzie ułatwieniem.

RE: Program Wolności i Niepodległości - Hewret von Thorn - 30.12.2016

W programie nie uwzględniono kwestię Uniwersytetu Bialeńskiego (oraz w ogóle szkolnictwa w Bialenii).
Czy reforma Andrzeja Swarzewskiego za moich rządów była słuszna? Czy nacjonalizacja UB okazała się trafnym pomysłem? Czy dobrym pomysłem było stworzenie Państwową Szkołę Powszechną, a tym samym ograniczenie młodych i nowych obywateli co do możliwości uzyskania wykształcenia?

Z biegiem czasu krytycznie podchodzę do PSP, i dzisiaj raczej to bym widział szkoły branżowe, które toczą bój o jak największy zasób materiałów edukacyjnych, aniżeli patrzeć na rozlatujący się i przegniły rakotwórczą pleśnią dach Uniwersytetu Bialeńskiego.

RE: Program Wolności i Niepodległości - Tadeusz Krasnodębski - 02.01.2017

Hewrecie!

Jeśli o PSP, od początku miałem mieszane uczucia do projektu, ale został przegłosowany mniej-więcej w okresie mojego pojawienia się w Bialenii, więc nie negowałem go, myśląc, że jest dobrym rozwiązaniem. Ale szkoła nie wniosła raczej nic dobrego, bo od wakacji nie było w niej chyba ani jednego ucznia i nie funkcjonuje; jest za to dużym utrudnieniem w zdobywaniu wykształcenia. Byłbym skłonny ją zlikwidować.

Co do Uniwersytetu - jestem zdania, że ma potencjał i trzeba go wykorzystać. Nacjonalizacja UB była dość przemyślanym krokiem i nie rezygnowałbym z niej w pełni - w jakiś sposób nasza uczelnia powinna pozostawać państwowa. Potrzeba tylko chętnego i pomysłowego rektora, żeby go rozkręcić. Może jeszcze współpracy z innymi uniwersytetami?
Co do koncepcji szkół branżowych - bardzo ciekawe rozwiązanie. Myślę, że mogłoby się sprawdzić - o ile byliby chętni na stanowiska dyrektorów.