![]() |
|
Projekt Konstytucji - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej I Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-47.html) +----- Wątek: Projekt Konstytucji (/thread-71.html) |
Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 12.12.2013 Wysoka Izbo! Panie Marszałku! Narodzie! Po konsultacjach z Radą Ministrów przedstawiam już w Parlamencie, na publicznym forum, nasz projekt konstytucji. Nie co do wszystkiego się zgadzamy, ale postanowiliśmy przedyskutować to publicznie, żeby pobudzić aktywność. Cytat:Konstytucja Republiki Bialeńskiej Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 13.12.2013 Muszę to powtórzyć: No mam pewne wątpliwości co do wpływu rządu na gospodarkę. Tworzenie najpierw Stałego Planu Społecznego, który przewidzi wydatki państwowe oraz Planów Społecznych, które będą decydowały o kierunkach rozwoju państwa dla danego czasu muszą być tez pomyślane społecznie. I jeszcze co do tego, że związki mogą być zawierane przez osoby tej same płci. Ja powiem tak: Jeśli chodzi np. o real to się kategorycznie na to nie zgadzam, a jeśli chodzi o mikronację to mam mieszane odczucia. W realu powinna być Ustawa o bezpieczeństwie społecznym, która tego typu formy powinna wykluczać z promocji, co nie oznacza, że rząd może zakazać obywatelom tego typu praktyk. Jednak nie powinno być miejsca dla promocji postaw, które w czystych kalkulacjach mogą grozić przyszłości populacji. Ustawa o bezpieczeństwie społecznym jeśli chodzi o real powinna dbać przede wszystkim o czystą biologiczną kalkulację. Jeśli zaś chodzi o nasz kraj to sadzę, że jeśli przyjąć, że "tytuł" dziecka może przysługiwać jedynie parom mieszanym to homozwiązki nie mają racji bytu. Jeśli ten punkt zostanie zmodyfikowany jestem ZA. Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 13.12.2013 Wysoka Izbo, Panie Pośle! Cytat:No mam pewne wątpliwości co do wpływu rządu na gospodarkę. Tworzenie najpierw Stałego Planu Społecznego, który przewidzi wydatki państwowe oraz Planów Społecznych, które będą decydowały o kierunkach rozwoju państwa dla danego czasu muszą być tez pomyślane społecznie.Oczywiście zgadzam się z tym, że społeczeństwo musi mieć na to wpływ. Jednakże zapewniam, że rząd, który odważyłby działać się wbrew społeczeństwu zbyt długo tym krajem nie porządzi. Cytat:I jeszcze co do tego, że związki mogą być zawierane przez osoby tej same płci. Ja powiem tak: Jeśli chodzi np. o real to się kategorycznie na to nie zgadzam, a jeśli chodzi o mikronację to mam mieszane odczucia. W realu powinna być Ustawa o bezpieczeństwie społecznym, która tego typu formy powinna wykluczać z promocji, co nie oznacza, że rząd może zakazać obywatelom tego typu praktyk. Jednak nie powinno być miejsca dla promocji postaw, które w czystych kalkulacjach mogą grozić przyszłości populacji. Ustawa o bezpieczeństwie społecznym jeśli chodzi o real powinna dbać przede wszystkim o czystą biologiczną kalkulację. Jeśli zaś chodzi o nasz kraj to sadzę, że jeśli przyjąć, że "tytuł" dziecka może przysługiwać jedynie parom mieszanym to homozwiązki nie mają racji bytu.Panie Pośle, Ja w świecie realnym jestem liberalny w stosunku do homosiów, choć nie jestem fanem takich praktyk. Promowania tego również nie popieram, jednakże nie wiem gdzie może to zagrozić liczbie populacji, za wyjątkiem leczenia medycznego nie da się zmienić orientacji seksualnej. Natomiast co do świata wirtualnego, co jest dla nas najważniejsze, to uważam, że nie powinno się tego zakazywać. Nie ma sensu psuć innym zabawy. A mogę zapewnić, że dopóki ja będę miał wpływ na władzę w tym kraju, tak długo żadnego promocji tego typu zachowań nie będzie. Jak i poruszania kwestii seksu w ogóle. Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 13.12.2013 Można to inaczej zdefiniować. Ja nie chcę zabierać prawa wyboru ludziom. Wybór zawsze powinni mieć. Jednak można inaczej "rozegrać" tę sprawę. Małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny, a innym punkcie napisać, że państwo gwarantuje prawo wyboru i nie ogranicza relacji międzyludzkich, jednak przeciwstawia się promocji postaw i związanych z nimi rozwiązań prawnych, szkodliwych dalszemu istnieniu narodu. Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 13.12.2013 Wysoka Izbo, Panie Pośle! Nie wiem w jaki sposób homoseksualne małżeństwa mają zagrozić dalszemu istnieniu narodu. Natomiast można napisać rozróżnienie na małżeństwa i związki homoseksualne, w świecie realnym nawet trzeba by było, w świecie wirtualnym nie musimy stosować się do realnych definicji, ale jeśli uważasz, że powinniśmy, to nie będę się temu szczególnie sprzeciwiał. Jeśli chcesz to zmienić, to napisz poprawkę. Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 13.12.2013 Panie pośle Swarzewski! To nie mogą być związki takie, które wprowadzi się do rozwiązań prawnych, czy Pan poseł to rozumie? Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 13.12.2013 Cytat:Panie pośle Swarzewski!Dlaczegóż nie? W świecie wirtualnym nie ma ani jednego powodu dla którego homoseksualiści nie mogliby się żenić. Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 14.12.2013 Jako Marszałek - Senior Parlamentu republiki Bialeńskiej I Kadencji muszę interweniować. Zarządzam wobec szkodliwej dla państwa nieobecności właściwego Marszałka Parlamentu głosowanie nad konstytucją. Wobec jego nieobecności wydaję się jedyna uprawnioną w tej chwili osobą do przeprowadzenia głosowania. Jeśli tylko Marszałek powróci to przekażę swoją władzę. W tej chwili pełnię jego funkcję zastępczą. Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 14.12.2013 Głosowanie potrwa od godziny 10.00 jutra do godziny 10.00 Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 14.12.2013 Wnoszę o: 1/ Powrót do debaty na co najmniej jedną dobę. 2/ Przeprowadzanie głosować trwających co najmniej 3 doby, zgodnie z Regulaminem Parlamentu z dnia 14 grudnia. Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 14.12.2013 Przychylam się do wniosku. Głosowanie potrwa do wtorku do godziny 10.00 Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 16.12.2013 Głosuję ZA. Nie zgłaszam żadnych poprawek i oświadczam, że żadnych poprawek, które zostaną wniesione w przyszłym terminie nie poprę. Przypominam, że zostało jedynie kilkanaście godzin, a tylko ja zagłosowałem. Re: Projekt Konstytucji - Baltazar Dostojewski - 16.12.2013 Głosuję ZA. mam pytanie czy Prezydent Andrzej ma prawo po zrzeczeniu sie mandatu poselskiego ma prawo głosownia w Parlamencie RB Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 16.12.2013 Cytat:Głosuję ZA.X.X Przepraszam, oczywiście nie mam prawa. Pomroczność jasna się kłania. ![]()
Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 16.12.2013 Głosuję Za. Co do prezydenta Swarzewskiego należy zrozumieć
Re: Projekt Konstytucji - Jan Kaniewski - 17.12.2013 Zastępując Marszałka parlamentu ogłaszam zakończenie głosowania oraz skierowanie projektu ustawy do prezydenta Republiki Bialeńskiej. Re: Projekt Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 17.12.2013 W tej wiekopomnej chwili, w obliczu Narodu i Historii podpisuję niniejszą Konstytucję, (-) Andrzej Swarzewski, Prezydent Republiki Bialeńskiej. |