Forum Republiki Bialeńskiej
Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html)
+----- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-130.html)
+------ Dział: Rektorat (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-132.html)
+------- Dział: Aula Uniwersytecka (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-136.html)
+------- Wątek: Zmiany w edukacji wyższej Republiki (/thread-7216.html)

Strony: 1 2

Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Severino Castiglioni - 28.01.2017

Magnificencjo, Szanowni Państwo!

Myślę nad wprowadzeniem zmian w regulacjach prawnych dotyczących edukacji wyższej. Pozostawimy wydziały, ale postawimy na wielodziedzinowość. Stopnie i tytuły nie będą nadawane za klasyczne nauczenie wykładów czy napisanie prac, ale np. za zainicjowanie ciekawej dyskusji, przedstawienie swoich badań itp. Musimy ożywić Uniwersytet, zachęcić ludzi do prezentowania wiedzy i umiejętności. 

Proszę o Państwa opinie.

x. dr hab. net. prof. UB Severino Castiglioni-Faradobus SJ

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - AndrzejSwarzewski - 28.01.2017

Podoba mi się ten pomysł. Obecnie Uniwersytet praktycznie nie funkcjonuje (chyba nie ma w mikroświecie żadnego aktywnego uniwersytetu...) i fajnie byłoby to zmienić.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Severino Castiglioni - 28.01.2017

Postaram się przedstawić te plany ujęte w projekt ustawy. Edukacja będzie dwutorowa.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Tadeusz Krasnodębski - 29.01.2017

Również popieram! Z edukacją wyższą coś trzeba zrobić. Fajnie, że masz pomysł. Moim zdaniem może się sprawdzić.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Maciej Kamiński - 29.01.2017

Ja tam ciągle czekam na zapowiadane debaty, najlepiej o Saszy.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - AndrzejSwarzewski - 29.01.2017

Już się robi.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Severino Castiglioni - 30.01.2017

Szanowni Państwo!

Mój projekt upraszcza system oświaty i szkolnictwa wyższego. Przede wszystkim likwiduje nieudane szkolnictwo powszechne i PSP, które nawet nie ruszyło. Po co mamy uczyć podstaw? Na co nam wykształcenie podstawowe w mikronacji? Kogo będziemy uczyć jak nie ma nowych ludzi? O wiele większy sens miały placówki doskonalenia umiejętności, które w nowym projekcie nazwałem szkołami zawodowymi. Samo szkolnictwo wyższe również uprościłem - odblokowałem ścieżkę nadawania tytułów i stopnia poza tokiem studiów czyli za inne osiągnięcia, a nie tylko naukę i pisanie pracy. Zlikwidowałem nadmiar tytułów i stopni (licencjat i doktor habilitowany nie są potrzebni chyba nawet w realu, a co dopiero u nas). Uprościłem system kontroli nad oświatą i szkolnictwem wyższym - wyłącznie minister ds. oświaty.

W razie uchwalenia przez Zgromadzenie Ludowe ustawy, przedstawię JM Rektorowi UB projekt nowego statutu dostosowanego do ustawy.

A teraz proszę o Państwa opinie.

Cytat:
[Obrazek: 75_23_01_16_11_33_49.png]

USTAWA O SYSTEMIE OŚWIATY i SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
z dnia xxxxx

Oświata i szkolnictwo wyższe w Republice Bialeńskiej stanowią wspólne dobro całego narodu; kierują się zasadami zawartymi w Konstytucji Republiki Bialeńskiej, a także uniwersalnymi zasadami etyki. Kształcenie służy rozwijaniu wiedzy i umiejętności uczniów oraz studentów, a także uczy odpowiedzialności, miłości ojczyzny, poszanowania dla bialeńskiego dziedzictwa cywilizacyjnego oraz dokonań Powstania Marcowego. Szkoła winna zapewnić każdemu uczniowi oraz studentowi warunki niezbędne do jego rozwoju, przygotować go do wypełniania obowiązków zawodowych i obywatelskich w oparciu o zasady demokracji, sprawiedliwości społecznej i tolerancji.

Artykuł 1.

System oświaty i szkolnictwa wyższego obejmuje:

1) Uniwersytet Bialeński i prywatne szkoły wyższe,

2) szkoły zawodowe.

Artykuł 2.

1. Szkoła wyższa to jednostka organizacyjna państwowa lub społeczna prowadząca działalność naukowo-dydaktyczną.
2. Uniwersytet Bialeński jest jedyną państwową szkołą wyższą. Jego działanie reguluje ustawa.
3. Dopuszcza się funkcjonowanie prywatnych szkół wyższych. Ich działanie musi być zatwierdzone przez ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego w drodze rozporządzenia.
4.
Szkoły wyższe są uprawnione do przyznawania tytułów zawodowych i stopnia naukowego.
5. Naukę w szkole wyższej może podjąć każdy na zasadach określonych przez szkołę wyższą.
6. Szkoły wyższe funkcjonują w oparciu o swój statut.

Artykuł 3.

1. Szkoły zawodowe to wszelkie państwowe, samorządowe lub prywatne jednostki, które mają na celu kształcenie i doskonalenie umiejętności obywateli bialeńskich. Państwową szkołę zawodową tworzy minister właściwy ds. oświaty w drodze rozporządzenia. Działanie szkół zawodowych samorządowych i prywatnych musi być zatwierdzone przez ministra właściwego ds. oświaty w drodze rozporządzenia.
2. Placówki doskonalenia umiejętności są uprawnione do wystawia certyfikatów potwierdzających uzyskane kwalifikacje.
3.  Naukę w szkole zawodowej może podjąć każdy na zasadach określonych przez szkołę zawodową.
4. Szkoły zawodowe funkcjonują w oparciu o swój statut.

Artykuł 4.

1.
Tytułami zawodowymi są:

a) tytuł inżyniera netowego,

b) tytuł magistra netowego.

1. Tytuł zawodowy inżyniera netowego przyznają uczelnie wyższe, po zakończeniu studiów inżynierskich  oraz okresu praktyki lub w zamian za inne osiągnięcia dokonane w trakcie nauki.

2.  Tytuł zawodowy magistra netowego przyznają uczelnie wyższe, po zakończeniu studiów drugiego stopnia i napisaniu pracy magisterskiej lub w zamian za inne osiągnięcia dokonane w trakcie nauki.

Artykuł 5.

1
.  Stopniem naukowym jest stopień doktora netowego.

2.  Stopień naukowy doktora przyznają uczelnie wyższe magistrom, po zakończeniu przewodu doktorskiego i napisaniu pracy doktorskiej lub w zamian za inne osiągnięcia dokonane w trakcie pracy naukowo-dydaktycznej lub naukowej.

Artykuł 6.

1.
Tytułem naukowym jest tytuł profesora netowego.

2. Tytuł naukowy profesora netowego przyznaje Prezydent Republiki Bialeńskiej doktorom netowym w uznaniu dorobku naukowego.

Artykuł 7.

1.
Minister właściwy ds. oświaty prowadzi rejestr uczelni wyższych oraz szkół zawodowych.
2.
Kontrolę nad oświatą i szkolnictwem wyższym sprawuje minister właściwy ds. oświaty.

Artykuł 8.

1.
Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.

2. Traci moc ustawa o systemie oświaty i szkolnictwie wyższym z 24 sierpnia 2016 r. oraz ustawa o Państwowej Szkole Powszechnej z 18 sierpnia 2016 r.

3.
Dotychczasowi licencjaci netowi otrzymują tytuł zawodowy magistra netowego, a dotychczasowi doktorzy habilitowani netowi uzyskują stopień naukowy doktora netowego.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Ametyst Faradobus - 30.01.2017

Pomysł jest dobry, ale proponowałbym pozostawić możliwość zdobycia tytułu naukowego także drogą tradycyjną.

(30.01.2017, 15:41:10)Ametyst Faradobus napisał(a): Pomysł jest dobry, ale proponowałbym pozostawić możliwość zdobycia tytułu naukowego także drogą tradycyjną.

Wszystko pozostało drogi Ojcze. W stosunku do pozostawionych tytułów i stopnia.

Czekam na uwagi, jeżeli ich nie będzie, skieruję projekt na obrady Zgromadzenia.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Hewret von Thorn - 30.01.2017

Jeśli jestem inż net., to będę nadal inż net. W moim przypadku nic się nie zmieni?

Nie, bo ten stopień zostanie utrzymany.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Tadeusz Krasnodębski - 30.01.2017

Bardzo dobra ustawa. Moje drobne uwagi:
1. Proponuję pozostawić tylko szkolnictwo państwowe. Po co komplikować system i rozwalać studentów pomiędzy potencjalne kilka uczelni z różnymi zasadami oceniania itd.
2. Czy na pewno potrzebujemy szkół zawodowych? Certyfikat nikomu się chyba nie przyda. W zamian sugeruję nie dzielić na szkoły "normalne" i wyższe, a po prostu zrobić jednolite szkoły, po których byłoby się mgr/inż, później doktorem.
Ale to tylko luźne sugestie.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Maciej Kamiński - 30.01.2017

A licencjata mi zwiniesz?

Tak, zostaniesz z mocy prawa magistrem. Rozważenia warty jest pomysł Tadeusza. Chyba inkorporuję go do projektu.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - AndrzejSwarzewski - 30.01.2017

No dobrze, Severino, niech Ci będzie, przekonałeś mnie do takiej reformy szkolnictwa. Chociaż ja robiłem licencjat i habilitację, a teraz będą dwa kroki mniej do profesury. Tongue

Ja też robiłem wszystko. Jesteśmy jedynymi, którzy mają habilitację. Ale tak bogaty w tytuły system zniechęca do nauki.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - AndrzejSwarzewski - 30.01.2017

No tak, masz rację rację, dlatego popieram Twoją reformę.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Severino Castiglioni - 31.01.2017

Nieco zmodyfikowany projekt złożony w Zgromadzeniu Ludowym. Dziękuję za Państwa uwagi, zostały uwzględnione, w szczególności Pana Prezydenta.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - Ametyst Faradobus - 06.02.2017

Też mam habilitację, ale na zagranicznej biedauczelni. To gorzej niż doktorat z Frycza.

RE: Zmiany w edukacji wyższej Republiki - AndrzejSwarzewski - 06.02.2017

Przedstaw prace naukowe, może uznamy.