Forum Republiki Bialeńskiej
Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html)
+--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html)
+---- Dział: Wydział Prawa i Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-145.html)
+---- Wątek: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny (/thread-7224.html)

Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - AndrzejSwarzewski - 29.01.2017

Serdecznie witam wszystkich Państwa na I Debacie Uniwersyteckiej. Tematem, na prośbę potencjalnych uczestników, została postać Aleksandry Izabelli Dostojewskiej (secondo voto: Swarzewska), byłej dwukrotnej Prezydent RB, Carycy Brodrii, która zasłynęła oryginalnymi działaniami podjętymi na swoich stanowiskach, a także konfliktowym charakterem. Niektórzy uważają Saszę za wariatkę i awanturniczkę, zaś inny podkreślają jej patriotyzm i wielką ambicję. Jakim politykiem i człowiekiem naprawdę jest 5. i 12. Prezydent Republiki Bialeńskiej? Spróbujmy to rozstrzygnąć!

Zapraszam wszystkich chętnych do wygłoszenia wstępnego stanowiska.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Maciej Kamiński - 29.01.2017

Wstępne stanowisko: osoba z talentem, który niestety przysłaniany był zbyt często przez nadmierną ambicją i niekoniecznie dobre podszepty otoczenia. Największa zaleta - konsekwentne opowiadanie się za promocją idei marca (praktyka własna do szerszego omówienia).

W jakiejś wolnej chwili pogrzebię w archiwach gazet i poszukam szerszych analiz na konkretne momenty, żebyśmy mieli o co swoje wywody oprzeć.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Maciej Kamiński - 06.02.2017

Nikt inny nic nie chce powiedzieć? Nawet Frycu?

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Frederick Hufflepuff - 06.02.2017

Moja ocena postaci Aleksandry Izabelli Swarzewskiej-Dostojewskiej jest powszechnie chyba znana i wielokrotnie odnosiłem się do różnych poczynań Prezydent Swarzewskiej-Dostojewskiej. Okres jej rządów w Republice Bialeńskiej, bo tylko do tego mogę się odnieść, był skrajnie szkodliwy dla funkcjonowania państwa i dla jego reputacji oraz popularności na arenie międzynarodowej. W obliczu dzisiejszej coraz silniejszej współpracy z Księstwem Sarmacji, wypowiadanie przez ówczesną Prezydent wojny temu krajowi należy uznać za coś obcego bialeńskiej naturze politycznej. Próby internowania opozycjonistów - Eddarda Noqterna i mnie - skończyły się fiaskiem tylko dlatego, że pewne osoby naciskały włodarz, by nie popełniała kolejnych poważnych błędów. Nie znam Swarzewskiej-Dostojewskiej od strony prywatnej i osobistej, ale pod względem politycznym, nie potrafię wymienić żadnych jej zalet i pozytywnych kroków.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - AndrzejSwarzewski - 06.02.2017

Od strony politycznej jej niewątpliwą zaletą może być aktywizacja życia publicznego i to, że betonowe elity zostały zmuszone do konstruktywnych działać w celu utrzymanie swojej dotychczasowej pozycji w społeczeństwie Republiki.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Severino Castiglioni - 01.08.2017

Profesorze Dziekanie, może wznowimy tę debatę?

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Ametyst Faradobus - 01.08.2017

Ale tak bez Saszy?

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Maciej Kamiński - 01.08.2017

To debata, nie rozprawa.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Ametyst Faradobus - 01.08.2017

Możecie oczywiście debatować, ale ja dołączę dopiero wtedy kiedy zbiorę sobie trochę tekstów Beaty Szydło o ośmiu latach rządów Platformy Obywatelskiej, aby móc je parafrazować.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Severino Castiglioni - 01.08.2017

Dziękuję Profesorze. To bardzo cenna inicjatywa, którą zaproponował profesor Swarzewski.

Ja się wypowiem jutro o tej Prezydent-Wyklętej i Niezłomnej Żelaznej Carycy-Dziewicy.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Alberto Carlos de Médici y Zep - 10.08.2017

@"Paolo Carlo de Medici y Zep" – czekamy.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Aleksandra Dostojewska - 11.08.2017

Szanowni Państwo!

Serdecznie dziękuję za zorganizowanie debaty na temat moich dokonań i działalności.

Wszyscy wiemy, iż lata mojego panowania nad Bialeńczykami są okresem wzmożonego rozwoju i prosperity. Wielokrotnie Eksperci wskazywali, iż doba aleksandryjska była czasem szczęśliwym i godnym naśladowania.
Aleksandryzm oświecony, który na nowo rozpostarł skrzydła nad Bialenią , zdobywa coraz to nowe terytoria do rozwoju. W ostatnim czasie , Dreamland przyjął jego założenia.

RE: Debata Uniwersytecka: Aleksandra Dostojewska - próba oceny - Maciej Kamiński - 11.08.2017

Ergo, kadencje Andrzeje były pierwsze, kadencje Saszy zerowe pod względem prosperity, rzeczesz?