Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe I kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXVI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-26.html)
+----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego (/thread-7281.html)

Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017

Cytat:
[Obrazek: vdUQ0qe.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY-KODEKSU CYWILNEGO
z dnia XX lutego 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa modyfikuje treść ustawy-Kodeksu Cywilnego z dnia 24 września 2016 r.

Artykuł 2.

Do rozdziału II wzmiankowanej ustawy dodaje się art. 17a w treści:
Cytat:Artykuł 17a.

1. Wyróżnia się trzy rodzaje innych od własności praw majątkowych:

a) dzierżawę,

b) dzierżonię,

c) quasi-dzierżonię.

2. Dzierżawą określa się uzyskiwane na podstawie zawartej ważnie umowy odpłatne w zakresie ustalonym rzeczoną umową prawo do pobierania pożytków z rzeczy.

3. Dzierżonią określa się uzyskiwane na podstawie postanowienia Prezydenta Republiki Bialeńskiej zbywalne, nieodpłatne prawo do użytkowania ziemi, niezwiązane z prawem do pobierania z niej pożytków.

4. Quasi-dzierżonią określa się uzyskiwane na podstawie postanowienia Prezydenta Republiki Bialeńskiej zbywalne prawo do noszenia wyróżnień honorowych, niezwiązane z prawem do pobierania z nich pożytków.

Artykuł 3.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Izbo o Odpowiednim Wzroście,

Czas ponowić reformę szlachectwa. Niniejsze zmiany wprowadzam specjalnie dla Karola, który długo i merytorycznie zwalczał moje, nazwijmy to po imieniu, amatorskie metody wkomponowania do sterty papierków w Biuletynie Ustaw tradycyjnych zasad funkcjonowania folwarków, lenn i tak dalej. W zgodzie z podsumowującym całą dyskusję wnioskiem z mojej strony, zdecydowałem się na dopisanie dwóch kompletnie nieistniejących w rzeczywistości rodzajów zbliżonych do dzierżawy stosunków prawnych, na określenie, na ten moment przynajmniej, wyłącznie zasad własności przy folwarkach i lennach. Ponieważ jednak nie dotyczy to bezpośrednio ich (w planowanych zmianach w ustawie o tytułach to pojęcia majątku lennego i folwarku będą się do tego fragmentu odwoływały, nie na odwrót), organem właściwym do procedowania jest Zgromadzenie Ludowe. Nazwy nie są wybitnie twórcze, ale możliwe do zapamiętania. I tak, wiem, że: "quazi" winno być zapisywane przez s, jednakże, po pięciosekundowym skorzystaniu z wyszukiwarki odkryłem, że zwrot: "quasi-dzierżawa" przewija się w realowym orzecznictwie sądowym, a jego definicja definitywnie nie zbiega się z moim pomysłem, dlatego na szybko dokonałem zmiany. I tak, jestem świadomy, że w Kodeksie Cywilnym jest także nieszczęsny artykuł 9, ale gmeranie przy nim to już zadanie dla Sejmu Rzeszy, i jego wykreślenie znajdzie się w zmodyfikowanej wersji mojego projektu z początku tej kadencji (a jeżeli niniejszy pomysł nie zostanie zaaprobowany, to trzeba będzie dalej pokombinować, i dlatego też nie zgłaszam póki co tamtego świstka pod obrady, choć brakuje mu już tylko jakiejś treści w załączniku).

Debata potrwa domyślnie dwie doby - decyzja podyktowana jest tempem prac w ostatnim okresie, w razie czego wydłużymy sobie pogawędkę lub też ją skrócimy.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 11.02.2017

Poprawka - artykuł 18 zostaje jak jest, a Twój przepis zyskuje numer 18a. Jednocześnie wnoszę o skreślenie art. 9.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017

Cytat:Poprawka - artykuł 18 zostaje jak jest, a Twój przepis zyskuje numer 18a.
A nie bardziej 17a?

Cytat:Jednocześnie wnoszę o skreślenie art. 9.
Ekhem... Jak napisałem:
Cytat:I tak, jestem świadomy, że w Kodeksie Cywilnym jest także nieszczęsny artykuł 9, ale gmeranie przy nim to już zadanie dla Sejmu Rzeszy, i jego wykreślenie znajdzie się w zmodyfikowanej wersji mojego projektu z początku tej kadencji (a jeżeli niniejszy pomysł nie zostanie zaaprobowany, to trzeba będzie dalej pokombinować, i dlatego też nie zgłaszam póki co tamtego świstka pod obrady, choć brakuje mu już tylko jakiejś treści w załączniku).

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 11.02.2017

Dobrze, to zróbmy 17a. Jeszcze te nazwy - proponuję w ust. 1 zostawić dzierżawę, ale w ust. 2 nazwać to prawo dzierżonią, a to w ustępie 3 quasi-dzierżonią. Żeby tego "quazi" uniknąć. Bo to brzydkie.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017

Zmieniłem wszystko.

Dziękuję Macieju. Ciekawe przepisy, nie mam więcej uwag. Sprawdź jeszcze interpunkcję w tych ustępach. Smile

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 13.02.2017

Skracamy debatę i przechodzimy do głosowania. Autopoprawki pominiemy, bo to kwestie li kosmetyczne.

ZA.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Bajtuś - 13.02.2017

za

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 13.02.2017

ZA

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Frederick Hufflepuff - 15.02.2017

ZA

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - AndrzejSwarzewski - 16.02.2017

Za.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 17.02.2017

Sto procent głosów za, zamykamy. Podpis/weto konduktora poproszę.

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Tadeusz Krasnodębski - 17.02.2017

A tutaj akurat podpis z wielką radością: (-) Tadeusz Krasnodębski

RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 17.02.2017

No to jeszcze tylko dopisać cokolwiek do załącznika i mogę zgłaszać się do Sejmu z reformą szlachectwa.