![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe I kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXVI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-26.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego (/thread-7281.html) |
Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017 Cytat: Izbo o Odpowiednim Wzroście, Czas ponowić reformę szlachectwa. Niniejsze zmiany wprowadzam specjalnie dla Karola, który długo i merytorycznie zwalczał moje, nazwijmy to po imieniu, amatorskie metody wkomponowania do sterty papierków w Biuletynie Ustaw tradycyjnych zasad funkcjonowania folwarków, lenn i tak dalej. W zgodzie z podsumowującym całą dyskusję wnioskiem z mojej strony, zdecydowałem się na dopisanie dwóch kompletnie nieistniejących w rzeczywistości rodzajów zbliżonych do dzierżawy stosunków prawnych, na określenie, na ten moment przynajmniej, wyłącznie zasad własności przy folwarkach i lennach. Ponieważ jednak nie dotyczy to bezpośrednio ich (w planowanych zmianach w ustawie o tytułach to pojęcia majątku lennego i folwarku będą się do tego fragmentu odwoływały, nie na odwrót), organem właściwym do procedowania jest Zgromadzenie Ludowe. Nazwy nie są wybitnie twórcze, ale możliwe do zapamiętania. I tak, wiem, że: "quazi" winno być zapisywane przez s, jednakże, po pięciosekundowym skorzystaniu z wyszukiwarki odkryłem, że zwrot: "quasi-dzierżawa" przewija się w realowym orzecznictwie sądowym, a jego definicja definitywnie nie zbiega się z moim pomysłem, dlatego na szybko dokonałem zmiany. I tak, jestem świadomy, że w Kodeksie Cywilnym jest także nieszczęsny artykuł 9, ale gmeranie przy nim to już zadanie dla Sejmu Rzeszy, i jego wykreślenie znajdzie się w zmodyfikowanej wersji mojego projektu z początku tej kadencji (a jeżeli niniejszy pomysł nie zostanie zaaprobowany, to trzeba będzie dalej pokombinować, i dlatego też nie zgłaszam póki co tamtego świstka pod obrady, choć brakuje mu już tylko jakiejś treści w załączniku). Debata potrwa domyślnie dwie doby - decyzja podyktowana jest tempem prac w ostatnim okresie, w razie czego wydłużymy sobie pogawędkę lub też ją skrócimy. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 11.02.2017 Poprawka - artykuł 18 zostaje jak jest, a Twój przepis zyskuje numer 18a. Jednocześnie wnoszę o skreślenie art. 9. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017 Cytat:Poprawka - artykuł 18 zostaje jak jest, a Twój przepis zyskuje numer 18a.A nie bardziej 17a? Cytat:Jednocześnie wnoszę o skreślenie art. 9.Ekhem... Jak napisałem: Cytat:I tak, jestem świadomy, że w Kodeksie Cywilnym jest także nieszczęsny artykuł 9, ale gmeranie przy nim to już zadanie dla Sejmu Rzeszy, i jego wykreślenie znajdzie się w zmodyfikowanej wersji mojego projektu z początku tej kadencji (a jeżeli niniejszy pomysł nie zostanie zaaprobowany, to trzeba będzie dalej pokombinować, i dlatego też nie zgłaszam póki co tamtego świstka pod obrady, choć brakuje mu już tylko jakiejś treści w załączniku). RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 11.02.2017 Dobrze, to zróbmy 17a. Jeszcze te nazwy - proponuję w ust. 1 zostawić dzierżawę, ale w ust. 2 nazwać to prawo dzierżonią, a to w ustępie 3 quasi-dzierżonią. Żeby tego "quazi" uniknąć. Bo to brzydkie. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 11.02.2017 Zmieniłem wszystko. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 11.02.2017 Dziękuję Macieju. Ciekawe przepisy, nie mam więcej uwag. Sprawdź jeszcze interpunkcję w tych ustępach.
RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 13.02.2017 Skracamy debatę i przechodzimy do głosowania. Autopoprawki pominiemy, bo to kwestie li kosmetyczne. ZA. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Bajtuś - 13.02.2017 za RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Severino Castiglioni - 13.02.2017 ZA RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Frederick Hufflepuff - 15.02.2017 ZA RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - AndrzejSwarzewski - 16.02.2017 Za. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 17.02.2017 Sto procent głosów za, zamykamy. Podpis/weto konduktora poproszę. RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Tadeusz Krasnodębski - 17.02.2017 A tutaj akurat podpis z wielką radością: (-) Tadeusz Krasnodębski RE: Projekt ustawy o zmianie Kodeksu Cywilnego - Maciej Kamiński - 17.02.2017 No to jeszcze tylko dopisać cokolwiek do załącznika i mogę zgłaszać się do Sejmu z reformą szlachectwa. |