Forum Republiki Bialeńskiej
PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe II kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXVII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-34.html)
+----- Wątek: PU ws. wypowiedzenia Traktatu (/thread-7325.html)

PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Tadeusz Krasnodębski - 19.02.2017

Drogi Marszałku,
Wysoka Izbo!

Współpraca międzynarodowa i w ogóle szeroko pojęta polityka zagraniczna to nie tylko stały i nieusuwalny element funkcjonowania państwa. To też niezwykle istotna kwestia, o jaką powinno się nieustannie dbać.

Za swojej prezydentury, o czym mówiłem już podczas kampanii prezydenckiej, chciałbym postawić przede wszystkim na współpracę międzynarodową. Ale współpracować trzeba z państwami, które również tego oczekują.

Panowie Posłowie, Królestwo Hasselandu otwarcie działa wbrew interesowi bialeńskiemu. Wspierają działania partyzantów, przyjmują pod swoje skrzydła państwo nieuznawane przez Bialenię, obrażają bialeńskie władze. Jestem zdania, że w ten sposób nie postępują państwa nastawione przyjaźnie. A z wrogami nie ma sensu nawiązywać jakichkolwiek relacji - bo to byłyby relacje szkodliwe.

W związku z tym, składam na ręce Wysokiej Izby projekt uchwały wypowiadającej traktat z Hasselandem. Zakończmy współpracę z krajem, które traktuje Republikę jak swojego przeciwnika. Z takimi państwami Bialenia nie powinna utrzymywać żadnych stosunków. Republika ma przyjaciół w mikroświecie i do tego grona Królestwa zaliczyć nie można.

Cytat:
[Obrazek: vdUQ0qe.png]

UCHWAŁA ZGROMADZENIA LUDOWEGO
WS. WYPOWIEDZENIA TRAKTATU Z HASSELANDEM

xxx r.

Na podstawie art. 8 Traktatu z Hasselandem z dn. 11 grudnia 2016 r.

Artykuł 1.

Na mocy art. 8 Traktatu z Hasselandem z dn. 11 grudnia 2016 r., Zgromadzenie Ludowe wypowiada rzeczony traktat.

Artykuł 2.

Uchwała wchodzi z życie po 24 godzinach od chwili ogłoszenia.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Maciej Kamiński - 20.02.2017

Debata potrwa domyślnie dobę, bo tu nie ma nad czym dyskutować - każdy chyba opinię ma wyrobioną.

Tak dla świętego spokoju (bo wydaje mi się, że ostatnio zdarzało mi się to przegapić) - czy można dopisać na początku artykuł określający przedmiot uchwały?

A, i ja wciąż czekam na wyjaśnienia, o które prosiłem wcześniej.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Severino Castiglioni - 20.02.2017

Nie jest możliwe zachowanie relacji z Królestwem Hasselandu w takiej sytuacji i przy tak prowadzonej polityce. Szkoda, bo jednak historia naszych stosunków była długa i bogata.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - AndrzejSwarzewski - 20.02.2017

Chciałbym zapytać, ponieważ od tego zależy mój głos: Czy podjęte zostały wszelkie możliwe działania mające na celu utrzymanie stosunków z Hasselandem?

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Tadeusz Krasnodębski - 20.02.2017

(20.02.2017, 00:12:12)AndrzejSwarzewski napisał(a): Czy podjęte zostały wszelkie możliwe działania mające na celu utrzymanie stosunków z Hasselandem?

Na początku swojej kadencji brałem pod uwagę możliwość utrzymania najpierw neutralnych, a po czasie pozytywnych stosunków. Podczas ostatniego konfliktu ws. brodryjskiej Severino zaproponował Hasselandowi arbitraż, ale jego propozycja została całkowicie zignorowana. W międzyczasie Królestwo uznało nielegalną władzę Iwana, przyjęło "Brodrię" do Konfederacji i krytykowało wszelkie działania bialeńskich władz. Wynika więc z tego, że Hasseland sam nie ma zamiaru utrzymać stosunków. Traktat to fikcja, teoretyczny dokument, który nie ma umocowania w rzeczywistości. Nie da się prowadzić wspólnej polityki z państwem nastawionym do niej negatywnie.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Maciej Kamiński - 20.02.2017

Możemy odmykać to głosowanie?

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Severino Castiglioni - 21.02.2017

Cytat:Otwieram głosowanie nad uchwałą Zgromadzenia Ludowego ws. wypowiedzenia traktatu z Hasselandem. Potrwa maksymalnie dobę. 

Kto z Panów posłów jest za, proszę napisać ZA; kto jest przeciw - PRZECIW; kto się wstrzymał - WSTRZYMUJĘ SIĘ. 

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Maciej Kamiński - 21.02.2017

maksymalnie minimalnie. Wink

Jestem PRZECIW. Z uwagi na moje dość głośne poglądy na temat zawierania i zrywania traktatów o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych. Gdyby to jeszcze była pierwotna wersja dokumentu, to może bym się chociaż wstrzymał, ale tak, to muszę się postawić. Skoro możemy mieć konkordat z Rotrią i skoro mogliśmy zachować traktat z FB po ujawnieniu rozmów Grutina z Sarmacją, to traktat o tym, że dajemy sobie możliwość odzywania się do Hasselandczyków z poziomu władz również powinien zostać.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - AndrzejSwarzewski - 21.02.2017

Po długim przemyśleniu i z wątpliwościami, czy postępuję właściwie: PRZECIW.
Głos swój motywuję faktem, iż w dzisiejszych trudnych czasach Mikroświat potrzebuje jedności. Nasze stosunki z Hasselandem są trudne, ale możliwe do częściowego odbudowania.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Severino Castiglioni - 21.02.2017

WSTRZYMUJĘ SIĘ OD GŁOSU

Cytat:Wyniki głosowania z 20-21. 02. 2017 r. projektu uchwały Zgromadzenia Ludowego ws. wypowiedzenia traktatu z Hasselandem

Głosowało 3 posłów (100% składu ZL II kadencji na ten moment)

ZA przyjęciem uchwały nie opowiedział się żaden poseł (0%),

PRZECIW przyjęciu uchwały głosowało 2 posłów (66,6%),

WSTRZYMAŁ SIĘ OD GŁOSU 1 poseł (33,3%).

Ogłaszam, iż Zgromadzenie Ludowe projekt uchwały odrzuciło.

Stuka trzy razy laską marszałkowską i mówi:

Zamykam posiedzenie Zgromadzenia Ludowego II kadencji w sprawie projektu uchwały Zgromadzenia Ludowego ws. wypowiedzenia traktatu z Hasselandem.

RE: PU ws. wypowiedzenia Traktatu - Maciej Kamiński - 21.02.2017

Chałwa Ci za takie robione na bieżąco podsumowania statyczne. :nicework:

Folwarkami go obrzucić w marcu, jeżeli ta praktyka będzie kontynuowana.