Forum Republiki Bialeńskiej
PU o Hymnie Narodowym - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe II kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXVII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-34.html)
+----- Wątek: PU o Hymnie Narodowym (/thread-7474.html)

PU o Hymnie Narodowym - Aleksandra Dostojewska - 23.03.2017

Przekładam Wysokiej Izbie projekt ustawy o wprowadzeniu Hymnu Narodowego. Sądzę, że będzie to najlepsza  forma uczczenia zbliżającej się rocznicy Marca. Melodia została zapożyczona z melodii Międzynarodówki (unikam tutaj konotacji komunistycznych, gdyż zapożycza melodię, nie tekst), która towarzyszyła Powstańcom.

Cytat:[ATTACHMENT NOT FOUND]

USTAWA PARLAMENTU O USTANOWIENIU HYMNU NARODOWEGO
z dnia XX.03.2017 roku

Artykuł 1.

Ustanawia się Hymnem Narodowy pieśń: O Bialenio! ,autorstwa Aleksandry Izabelli Dostojewskiej - Swarzewskiej, na melodię ''Międzynarodówki'',  której tekst zamieszczono w załączniku numer 1.

Artykuł 2.

Ustanawia się ochronę prawną Hymnu Narodowego.

Załączniki:

Numer 1

,,O Bialenio''

1.Powstałaś w brzasku dni marcowych,
powstałaś w blasku wiosny czas!
Gdy lud zrzucił swe okowy,
by na przód iść wyzwalać świat!
Lśnią już w boju szable nasze święte,
brzmi zwycięstwa słodka pieśń.
O Boże ! Kto dzisiaj polęże,
chwały rosą skropi pierś?

Ref: Chwała niech brzmi Powstańcom,
chwała Ojczyźnie!
Niech będzie na wieki, chwała Bialenii.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Maciej Kamiński - 23.03.2017

Debata trzy doby lub potencjalnie krócej.

Krótsze to i mniej swojskie w porównaniu do obecnego hymnu, patos na zbliżonym poziomie. Jestem na nie.
Aha, i zmień to w ustawę o zmianie Konstytucji do końca debaty albo projekt zostanie zwrócony.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Aleksandra Dostojewska - 24.03.2017

(23.03.2017, 23:51:13)Maciej Kamiński napisał(a): Debata trzy doby lub potencjalnie krócej.
Krótsze to i mniej swojskie w porównaniu do obecnego hymnu, patos na zbliżonym poziomie. Jestem na nie.
Aha, i zmień to w ustawę o zmianie Konstytucji do końca debaty albo projekt zostanie zwrócony.

To jest miejsce na wyrażanie opinii.
Ponadto proszę o zaprzestanie używania języka płytkiego w Parlamencie!

RE: PU o Hymnie Narodowym - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 24.03.2017

Nie, żeby coś ale jakbym nie wiedział nic o PW to bym pomyślał, że walczyliśmy o niepodległość Bialenii. :p

RE: PU o Hymnie Narodowym - Maciej Kamiński - 24.03.2017

(24.03.2017, 00:08:01)Aleksandra Dostojewska napisał(a):
(23.03.2017, 23:51:13)Maciej Kamiński napisał(a): Debata trzy doby lub potencjalnie krócej.

To jest miejsce na wyrażanie opinii.
Ponadto proszę o zaprzestanie używania języka płytkiego w Parlamencie!
Nie ucz ojca dzieci robić.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Tadeusz Krasnodębski - 24.03.2017

Nie widzę potrzeby zmiany hymnu. Aktualny jest przecież w porządku. Będę głosował przeciwko.

e: Ale możemy na przykład pomyśleć o przyjęciu propozycji Aleksandry jako hymn jakiejś naszej instytucji (np. Rzeszy), miasta (najlepiej Wolnogradu) albo jako pieśń na 21 marca. Coś jak "Hail to the Chief" w Stanach czy polska "Majowa jutrzenka".

RE: PU o Hymnie Narodowym - Frederick Hufflepuff - 24.03.2017

Zaproponowana wersja hymnu jest pod względem artystycznym i technicznym dużo gorsza od obecnie obowiązującej, więc rzeczywiście nie widać żadnych przesłanek, by przyjmować tę ustawę.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Aleksandra Dostojewska - 25.03.2017

Nie chcę nikogo urazić, bo nie wiem kto pisał obecny.... Ale dlatego postanowiłam napisać nowy, bo ten dzisiejszy brzmi jakby pisany był przez przedszkolaków i ja osobiście wstydzę się go.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Maciej Kamiński - 25.03.2017

No to napisz to porządnie, zgodnie z techniką prawodawczą...

RE: PU o Hymnie Narodowym - Maciej Kamiński - 26.03.2017

Została godzina na zmianę tego w ustawę o zmianie Konstytucji.

Swoją drogą, czy Wy też lubicie, kiedy są obchody najważniejszego święta w roku, a dostawca Internetu stwierdza przerwę techniczną?

RE: PU o Hymnie Narodowym - Aleksandra Dostojewska - 26.03.2017

(26.03.2017, 22:14:34)Maciej Kamiński napisał(a): Została godzina na zmianę tego w ustawę o zmianie Konstytucji.
Swoją drogą, czy Wy też lubicie, kiedy są obchody najważniejszego święta w roku, a dostawca Internetu stwierdza przerwę techniczną?

Wycofuję ten projekt.
Ponadto upominam Pana, że miejsce na luźne dyskusje jest na Placu Zielonym.

RE: PU o Hymnie Narodowym - Maciej Kamiński - 27.03.2017

To ja decyduję, co jest luźną dyskusją.