![]() |
|
Debata o przyszłości Uniwersytetu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html) +---- Dział: Plac Uniwersytecki im. Jana Dzbana (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-143.html) +---- Wątek: Debata o przyszłości Uniwersytetu (/thread-7601.html) |
Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 03.05.2017 Drodzy Kuledzy, jak zapewne wiecie rozwój bialeńskiej nauki był dla mnie, jako prezydenta i naukowca, zawsze priorytetem. Zgodnie z zapowiedzą chciałbym zagaić zakrojoną na szeroką skalę dyskusję o tym, jak ma wyglądać nasz Uniwersytet. Wprowadzona stosunkowo niedawno możliwość uzyskiwania stopnia zawodowego na podstawie aktywności jest rzeczą dobrą i szkoda, że od jakiegoś czas się tego nie robi. Poza tym z żalem w sercu i duszy obserwuję praktyczny zanik życia naukowego, aktywności akademickiej na naszej uczelni. To nie jest tak, że wszystko, co trzeba zostało już w naszych murach przedstawione, powiedziane, wyłożone, opracowanie. Potencjał badawczy jest bardzo duży, ale ktoś musi się za to zabrać. Sukces uniwersytetu to zarówno aktywne władze, jak i zaangażowani naukowcy. Potrzebujemy i jednych i drugich. Chciałbym zaproponować stopniowy program aktywizacji bialeńskiej nauki. 1. Pierwszym etapem będzie rozpisanie nowych wyborów na Rektora UB. Zaangażowany włodarz uczelni będzie kluczowym elementem w realizacji całego przedsięwzięcia. 2. Zorganizowana zostanie konferencja lub innego rodzaju kolokwium, w czasie którego wytyczymy priorytety badań, aby uczeni wiedzieli, czym warto się zająć i nie byli zdani jedynie na własną inwencję. Dobrym zalążkiem jest w tym przypadku np. dyskusja o konieczności opracowania systemu prawnego RB. 3. Trzeci punkt programu to rozwój kadry naukowej. Postawić należy zarówno na obywateli bialeńskich, w tym tych posiadających już stopnie naukowe, jak i zagranicznych wykładowców, nieposiadających często w swoich krajach aktywnych ośrodków naukowych. 4. Elementem działalności uczelni jest oczywiście kształcenie studentów. Trzeba wypracować taka formułę, aby obywatele Bialenii i innych państw po prostu chcieli zająć się studiowaniem. Myślę, że na takich zasadach może udać nam się stworzyć z UB placówkę nie tylko aktywną, ale też cieszącą się prestiżem w mikroświecie. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 03.05.2017 Jeżeli mogę zabrać głos, to pragnę zaznaczyć, że mógłbym pracować na UB jako profesor wizytujący, o ile obowiązki w Państwie Kościelnym na to mi pozwolą, ale taka jest przecież rola wizytującego. Uniwersytet Rotryjski też przechodzi okres przemiany, planowane jest zwołanie Senatu i zmiany w Statucie. Problem z v-nauką jest taki, że brakuje chętnych do prezentowania swoich prac. V-nauka przestała być atrakcyjna. Wydaje mi się (i tak samo naukowcom rotryjskim), że należy pożegnać tradycyjne v-studia z egzaminami, jakie jeszcze ja odbywałem. Dzisiaj mało komu chce się poświęcać prywatny czas na v-naukę. Bardziej trzeba nastawić się na prezentowanie swoich umiejętności i wiedzy z wybranej dziedziny, czyli nadawać tytuły i stopnie za aktywność, organizować sympozja, seminaria, w tym v-międzynarodowe. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 03.05.2017 Byłbym też jak najbardziej za możliwością prezentowania swoich realnych osiągnięć naukowych. Wielu z nas studiuje, a co za tym idzie piszemy różnego rodzaju prace, artykuły, eseje z różnych dziedzin. Są one emanacją naszych umiejętności, więc mogłyby zaistnieć także na uczelniach mikronacyjnych. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 05.05.2017 Chopy, mówcie coś, bo przygasło. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Maciej Kamiński - 05.05.2017 Przygasło = przeszło. Jedźcie z koksem. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 05.05.2017 A gdyby tak wprowadzić przewód naukowy, podczas którego potencjalny kandydat uzyskiwałby tytuł naukowy poprzez tworzenie ciekawych artykułów i notatek? Oczywiście brak otwartego przewodu nie wykluczałby z uzyskania tytułu, ale wtedy na innych zasadach. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Bajtuś - 05.05.2017 Cytat:Wielu z nas studiuje ... A co jak ktoś już dawno skończył studia? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 05.05.2017 W sumie trochę na tych zasadach opiera się dziś nadawanie tytułów zawodowych, ale uznawanie dorobku pozauniwersyteckiego w przewodzie doktorskim jest jak najbardziej dobre. (05.05.2017, 21:29:02)Bajtuś napisał(a):Cytat:Wielu z nas studiuje ... Niech robi doktorat.
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 05.05.2017 Można robić jakieś wyjazdowe spotkania i prelekcje. W ramach współpracy i wymiany międzyuczelnianej.
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 21.05.2017 Kto jest właściwie teraz rektorem? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 21.05.2017 Chyba Andrew. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 01.06.2017 @"AndrzejSwarzewski" , chcesz dalej nim być? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 04.06.2017 Moi Drodzy, zostałem dziś Rektorem Uniwersytetu Rotryjskiego, który jest w trakcie przeobrażenia. Jeżeli zmiany zostaną dokonane, to przedstawię Wam ich założenia. Liczę też na udaną współpracę między naszymi uczelniami. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 04.06.2017 A gdyby tak połączyć uniwersytety i w każdym państwie wykładać inne dziedziny? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 05.06.2017 Ja byłbym bardziej za ścisłą współpracą. Środowisko naukowe to jest coś ponadpaństwowego i raczej jego integracja, a nie jednoczenie instytucji, powinno być priorytetem. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 Łączenie uniwersytetów w jeden to dość skrajna koncepcja współpracy, ale bardzo podoba mi się pomysł, żeby w każdym państwie wykładano inny przedmiot. Wówczas studenci podróżowaliby od uczelni do uczelni. Można powołać jakąś formę Międzynarodowej Rady Naukowej, która zrzeszałaby pracowników uniwersytetów. Dogadaliby się, co gdzie będzie wykładane i sprawowali taką ponadnarodową kontrolę nad szkolnictwem wyższym, organizowali międzypaństwowe wydarzenia itd. Prezydencie, może warto zaprosić do Bialenii przedstawicieli innych uniwerków i porozmawiać o takim rozwiązaniu? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 05.06.2017 Połączenie stanowiłoby utratę całej historii obu znamienitych uniwersytetów. Po dokonaniu zmian na UR postaram się przygotować i przedstawić projekt umowy o współpracy między naszymi jednostkami. Dobrym pomysłem byłoby wzajemne dzielenie się wynikami swoich przemyśleń na obu uczelniach, organizowanie wspólnych sympozjów itp. Co rady naukowej - to dobry pomysł. Zrzeszałaby ona rektorów wszystkich mikronacyjnych szkół wyższych. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 A jak biskup zapatruje się na koncepcję ustalenia, jakie kierunki będą funkcjonowały w jakich państwach? RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 05.06.2017 Musiałyby to nie być kierunki związane ściśle z danym państwem jak prawo, historia czy teologia. Bliższa wydaje mi się koncepcja współpracy między pracownikami, to znaczy wzajemne uznanie stopni i tytułów, a także możliwość swobodnego prezentowania swoich prac na obu uniwersytetach, prowadzenia dyskusji itp.
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Maciej Kamiński - 05.06.2017 W Trizondalu jest obecnie dyskusja nad przekształceniami w systemie nauki... Podlinkować im ten wątek? |