![]() |
|
Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego (/thread-7690.html) |
Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 22.05.2017 Kochani! Finanse w Republice działają coraz lepiej, niedługo uda się także, mam nadzieję, rozkręcić gospodarkę. W komisji parlamentarnej wspomniałem o tym, że konieczne jest moim zdaniem utworzenie organu stojącego na straży stabilności finansów. Bialeny nie mogą pozostawać poza kontrolą, bo doprowadzi to do patologii (np. ktoś postanowi nagle dodrukować tysiące i przelać sobie, etc. etc.). W związku z tym, proponuję taką ustawę i taką komisję. Cytat: RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Maciej Kamiński - 22.05.2017 Zaklepuję do dyskutowania na jutro. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Hewret von Thorn - 22.05.2017 Opiniuję pozytywnie. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 22.05.2017 Taki ustęp dopisałem jeszcze: "3. W celu realizacji powierzonych zadań, Wysokiemu Komisarzowi z urzędu przysługuje dostęp do konta bankowego Skarbu Państwa. Zaleca się, aby dane umożliwiające zalogowanie się do konta zmieniane były każdorazowo przez kolejnych Wysokich Komisarzy.". RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Maciej Kamiński - 23.05.2017 Moje dwa zastrzeżenia, z propozycjami rozwiązań w nawiasach - przydałoby się określić procedurę weryfikacji tych rozporządzeń przez Sąd (Prezydent ma prawo to zrobić w dowolnej chwili) oraz wydłużyć kadencję do jakiejś sensownej długości (osiem tygodni). RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 23.05.2017 Gotowe. Kadencję Wysokiego Komisarza zostawiłem czterotygodniową, bo to nie problem przegłosować kolejnej kadencji. Dodałem też o odwołaniu Komisarza. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Aleksandra Dostojewska - 23.05.2017 Nie.... To jednak zły pomysł. Kolejna instytucja, obok Kamińskiego, mająca po prostu za cel przypierd***nie się do obywateli. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 23.05.2017 > bądź niezależnym, niezawisłym i wybieranym demokratycznie organem > nie pozwalaj na nagłe robienie sobie na koncie milionów BLN i chciej zadbać o stabilność finansową i bezpieczeństwo > hurr durr [...] się do obywateli ![]() @"Aleksandra Dostojewska", po to dyskutujemy, żeby ustalić najlepsze rozwiązanie, więc chętnie poznam Twoje zarzuty wobec Komisji, ale konkretne. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Bajtuś - 23.05.2017 1. Powinien się pojawić punkt dotyczący tzw. banków komercyjnych, coby nie naruszyły płynności bialenów. Bez jakiejkolwiek kontroli państwa na innym bankami zarejestrowanymi w RB może spowodować kompletny roztrój finansów. Na przykład: mój e-bank może sobie w sposób niekontrolowany wrzucić dowolna ilość bialenów i udzielać kredytów, prowadzić obsługę bankową firm, obywatel całkowicie poza kontrolą RB - system jest poza forum, więc praktycznie mógłby to robić. 2. System koncesji na działalność bankową, coby ... patrz pkt 1. Już pojawiają się banki komercyjne, co do których nie jest wymagana jakakolwiek rejestracja. Finanse to bardzo wrażliwa rzecz. Szanowny Marszałek mógłby coś więcej na ten temat powiedzieć. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 23.05.2017 Hmm... A to wszystko nie wynika z listy w art. 2 ust. 1? Tam jest napisane, że Komisja kontroluje banki, wprowadza i wycofuje bialeny z obiegu itd. itd. Nie wiem, jak inaczej mogę sformułować te zabezpieczenia przed tym, o czym piszesz. :/ Może gdzieś dopisać ustęp, że "Komisja ma wyłączne prawo emisji bialenów oraz innych środków płatniczych należących do bialeńskiego systemu finansowego"? RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Bajtuś - 23.05.2017 To już trochę lepiej. Zresztą jak finanse i gospodarka ruszą, wtedy też mogą się pojawić jakieś nieprzewidziane sytuację i ewentualnie będzie można poprawić ustawę. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 23.05.2017 W sumie to i tak chyba trzeba będzie przyjąć jakąś inną ustawę ogólnie traktującą o finansach i gospodarce. To może nawet ten projekt wyżej wrzucić jako jej rozdział. @"Hewret Faradobus"? RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Maciej Kamiński - 23.05.2017 I przy okazji znieść starą ustawę o finansach... Oraz prześledzić, czy w ten sposób czegoś nie rozwalimy. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Hewret von Thorn - 23.05.2017 Proponuję znieść wszystko i konsekwentnie wprowadzać ustawy gospodarcze. Należałoby zacząć od ogólników, itede. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Maciej Kamiński - 23.05.2017 Nie zamknąłem nawet głosowania nad przepisami, które pozwolą rozliczyć zaniedbane wcześniejsze okresy... Może z deka zwolnij? Chociaż na chwilę. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Hewret von Thorn - 23.05.2017 To tylko luźna propozycja bez konsekwencji.
RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 23.05.2017 Notabene mógłbyś je zamknąć... xd Bo głos Fredericka nic nie zmieni, a się go nie doczekamy. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Maciej Kamiński - 23.05.2017 Napisał mi, że postara się możliwie szybko nadrobić zaległości, a w razie problemów z tym złoży mandat, więc nie chcę mu niepotrzebnie ostrza gilotyny mandatowej obniżać. RE: Projekt ustawy - Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego - Tadeusz Krasnodębski - 24.05.2017 Wprowadziłem istotne zmiany. Cytat:Artykuł 6. Jeśli nikt nie ma uwag co do projektu, proponuję, aby wnieść go pod obrady ZL. @"Hewret Faradobus". |