![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe IV kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXIX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-151.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych (/thread-7737.html) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 25.05.2017 Cytat: Izbo o Odpowiednim Wzroście, Oto ostatni projekt, którym obiecałem w programie wyborczym się zająć podczas tej kadencji (co bynajmniej nie oznacza, że jest to ostatni, nad którym przysiądę). Zawiera on serię zmian, głównie liberalizujących, choć jeden fragment stanowi potencjalnie większe obostrzenie (głównie zaś ma na celu nadanie trochę większej rangi nieco zapomnianym już elementom naszej sfery informatycznej), a jeden stanowi odstawienie do lamusa przepisów, którym braknie możliwości egzekwowania z uwagi na brak stosownych, odrębnych aktów prawnych w tym zakresie (i braku głębszego sensu ich uchwalania w obecnych warunkach). Debatę wyznaczam na trzy doby. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Hewret von Thorn - 25.05.2017 Ustawa jest niezgodna z ZTP, ponieważ w ustawach według ZTP są kolejno: artykuły, ustępy, punkt, litery (lub podpunkty), a nie artykuły, punkty, etc. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 25.05.2017 Dobra, dobra. Już zmieniam. Zresztą, to ustawa, którą modyfikuje, jest w takim razie niezgodna. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Hewret von Thorn - 25.05.2017 Oj tam. Ja tylko czepiam się. Ale widzę dopiero teraz, że inne Twoje ustawy też mają ten problem z punktem. I też nie p. c), a lit. c) xD RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 25.05.2017 Weź się zdecyduj... RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Hewret von Thorn - 25.05.2017 Przy liczbie jest punkt, a przy literze litera. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 25.05.2017 Tak było na wstępie... Kwadratury koła to ja nie rozwiążę, kiedy w bazie źle, to i na poligonie źle. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Hewret von Thorn - 26.05.2017 To popraw to w art. 2, na lit. c), ust. 2, art. 4 i będzie już poprawnie. ![]() Odsyłam do przepisów: Cytat:Artykuł 8. [Systematyka przepisów w aktach prawnych] A co do meritum debaty - nie mam zastrzeżeń. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 26.05.2017 Przed spaniem poprzekreślam. Trochę mnie jednak dziwi, że jest zero zastrzeżeń od prezydencjalistów... RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017 (26.05.2017, 20:15:02)Maciej Kamiński napisał(a): Trochę mnie jednak dziwi, że jest zero zastrzeżeń od prezydencjalistów... O ile nikt nie chce gmerać przy art. 6 ust. 3, to sprzeciwu być nie powinno. A przynajmniej z mojej strony. Chociaż co do samej ustawy mam ambiwalentny stosunek. Po co zwiększać liczbę członków KRI, po co zmieniać brzmienie przepisów, które w sumie nie są złe...? Taka trochę nowelka na siłę chyba. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 27.05.2017 Cytat:Po co zwiększać liczbę członków KRI, po co zmieniać brzmienie przepisów, które w sumie nie są złe...?Po kolei: Zmiana nr 1 ułatwia znacząco życie obywatelom, Prezydentowi i KRI równocześnie, a przy tym w zasadzie zatwierdza stan faktyczny, no bo, bądźmy szczerzy - kto sprawdzał, czy okoliczności wyczerpują jakieś mityczne inne przepisy, jeżeli tylko nie dokonywano zmiany nazwiska na jakieś już istniejące? Zmiana numer 2 ułatwia życie administratorom, bowiem, pamiętajmy, aktualizacja dotyczy nie tylko wpisania innych literek w nazwie profilu, ale też poprzestawiania nazw w masie dokumentów dookoła (szczególnie mam tu na myśli stronę główną). Zmiana numer 3 stanowi przywrócenie dawnej, bardzo szerokiej w teorii KRI, a poza tym, w sumie to stanowi zaostrzenie rygoru - pamiętajmy, że wszystkie te osoby mają obowiązek słuchać poleceń konduktora. Zmiana numer 4 usuwa dość niepraktyczny obowiązek, który średnio w sumie i tak był przestrzegany. W celu uzasadnienia, wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie - czy mój wczorajszy post w KRI, w temacie o sprawach forum, był na pewno konieczny? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017 Okej, dzięki za wyjaśnienie. Skoro nowelizacja rzeczywiście ułatwi pracę, to zagłosuję ZA. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 27.05.2017 A, widzę, że pominąłem w wyjaśnieniach: Skreślenie, które wprowadzam, ma za zadanie usunąć istniejące jedynie w tej ustawie pojęcie "głowy rodu", którego założeń, jak opowiadałem to na początku, wskutek braku osobnych, wykonawczych przepisów nie sposób egzekwować, a nie jest nam wybitnie potrzebne, skoro nazwiska i tak chroni następny ustęp. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Frederick Hufflepuff - 27.05.2017 Nie mam nic przeciwko wprowadzeniu takiej ustawy, zawsze popierałem odpowiednio silną pozycję KRI i Macieja.
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 28.05.2017 Skracam debatę, przechodzimy do głosowania. Przedmiotem jest projekt właściwy. Głosuję ZA. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Hewret von Thorn - 28.05.2017 ZA RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - AndrzejSwarzewski - 28.05.2017 Wstrzymuję się RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Tadeusz Krasnodębski - 28.05.2017 Wstrzymuję się RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Frederick Hufflepuff - 28.05.2017 ZA RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych - Maciej Kamiński - 28.05.2017 Zamykam głosowanie. Trzy głosy za, dwa wstrzymujące. Projekt przeszedł. O konduktorski podpis lub weto prosimy. |