Forum Republiki Bialeńskiej
PU o obowiązku meldunkowym - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe IV kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXIX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-151.html)
+----- Wątek: PU o obowiązku meldunkowym (/thread-7753.html)

Strony: 1 2

PU o obowiązku meldunkowym - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017

Marszałku,
Wysoka Izbo.

Wprowadzanie gospodarki skutkuje ciągłym proponowaniem nowych ustaw czy nowelizacji starych, ale moim zdaniem te akty prawne są naprawdę warte przyjęcia.
Podczas dyskusji o finansach zaproponowałem wprowadzenie ponownie obowiązku meldunkowego, co pozwoli na ściąganie do Skarbu Państwa czynszu. Mam nadzieję, że już niedługo uda się sformułować Ordynację Podatkową, a tymczasem chciałbym zaproponować ustawę o obowiązku meldunkowym, co pozwoli zrealizować plan czynszu.

Cytat:
[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]

USTAWA O OBOWIĄZKU MELDUNKOWYM
z dn. xx 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu wprowadzenie obowiązku dokonania meldunku.

Artykuł 2.

Obowiązek meldunkowy dotyczy każdego obywatela Republiki Bialeńskiej i polega na przypisaniu go do wybranego przez siebie mieszkania lub domu.

Artykuł 3.

1. Mieszkanie lub dom obywatela może znajdować się na terenie Wolnogradu lub wolnego miasta i na terenie majątku lennego, za zgodą ich właścicieli.

2. Właściciele danego mieszkania lub domu mają obowiązek założenia w dziale odpowiadającym jego umiejscowieniu odrębnego wątku przeznaczonego dla swojego mieszkania lub domu.

3. Na zameldowanie lub zamieszkanie nowej osoby w mieszkaniu lub domu już zamieszkanym zgodę wyrazić musi dotychczasowy mieszkaniec.

Artykuł 4.

1. Meldunku dokonuje Prezydent Republiki Bialeńskiej na wniosek zainteresowanego w formie postanowienia w czasie nie dłuższym niż 72 godziny od momentu złożenia wniosku.

2. Minister właściwy do spraw wewnętrznych prowadzi listę zameldowanych obywateli wraz z miejscem ich zameldowania oraz odnośnikami do wątków przeznaczonych dla ich mieszkań lub domów.

Artykuł 5.

1. Wymeldowanie może nastąpić wyłącznie na wniosek samego zameldowanego lub poprzez karę pozbawienia wolności.

2. Wymeldowanie następuje automatycznie w momencie utraty obywatelstwa.

Artykuł 6.

1. Każdy obywatel ma prawo posiadać nieograniczoną ilość domów i mieszkań, jednak wyłącznie jeden meldunek.

2. Ust. 1 niniejszego artykułu nie ma zastosowania wobec Prezydenta Republiki Bialeńskiej, który w czasie trwania kadencji może dodatkowo być zameldowanym w Pałacu Prezydenckim albo Zamku w Jeziornie.

3. Ust. 1 niniejszego artykułu nie ma zastosowania wobec Posłów Zgromadzenia Ludowego, którzy w czasie trwania kadencji mogą dodatkowo być zameldowani w Domu Poselskim.

4. Prawo meldunku w Pałacu Prezydenckim i Zamku w Jeziornie przysługuje wyłącznie urzędującemu Prezydentowi Republiki Bialeńskiej i jego małżonkowi.

5. Prawo meldunku w Domu Poselskim przysługuje wyłącznie urzędującym parlamentarzystom.

Artykuł 7.

Każdy nowy obywatel Republiki Bialeńskiej ma obowiązek złożyć wniosek o zameldowanie w ciągu 7 dni od momentu otrzymania obywatelstwa. O obowiązku tym nowy obywatel powinien zostać poinformowany przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 8.

1. Niniejsza ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.

2. Obywatele Republiki Bialeńskiej mają obowiązek w ciągu 7 dni od momentu wejścia w życie niniejszej ustawy złożyć wniosek o zameldowanie.

RE: PU o obowiązku meldunkowym - Maciej Kamiński - 27.05.2017

Debatę wyznaczam na cztery doby.

Projekt wydaje mi się nieco chaotyczny, zwłaszcza przy zapowiedzi wprowadzenia później tak pasujących do tej ustawy czynszów (zgłoszony być może za szybko?). Ponadto, nie do końca rozumiem, czemu jedyne miejsca zamieszkania do wyboru to stolica lub posiadłości szlachetków (gdzie są chociażby wolne miasta, które tak stara się promować ustawa o Rzeszy)? Czemu meldunku dokonuje Prezydent, a nie urzędnik terenowy (czyt. Lew lub Miecznik)?
I maluśka uwaga dotycząca narracji - obok Pałacu Prezydenckiego w dzielnicy Stobard przyznał bym jeszcze konduktorowi do wyboru (i na wyłączność) Zamek w Jeziornie, z uwagi na dawne ustalenia.

RE: PU o obowiązku meldunkowym - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017

Czy ja wiem, czy na szybko? Napisałem ją teraz, ale miałem opracowaną w głowie. I wydaje mi się, że nic sobie nie przeczy. Postaram się rozwiać wątpliwości.

(27.05.2017, 16:26:00)Maciej Kamiński napisał(a): czemu jedyne miejsca zamieszkania do wyboru to stolica lub posiadłości szlachetków (gdzie są chociażby wolne miasta, które tak stara się promować ustawa o Rzeszy)?

Dopiszę je. Po prostu o nich zapomniałem.

(27.05.2017, 16:26:00)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu meldunku dokonuje Prezydent, a nie urzędnik terenowy?

Bo mamy system prezydencki i kraj o scentralizowanej władzy. Nie widziałem takiej potrzeby, tym bardziej, jeśli rejestr ma prowadzić MSW.

Zamek też dopiszę.

RE: PU o obowiązku meldunkowym - Hewret von Thorn - 27.05.2017

Cytat:Artykuł 5.

Wymeldowanie może nastąpić wyłącznie na wniosek samego zameldowanego lub wyrokiem Sądu Ludowego.

Wywal to wyrokiem SL, a po prostu karą pozbawienia wolności.
Wtedy miejscem zameldowania stanie się więzienie.

(27.05.2017, 16:33:11)Hewret Faradobus napisał(a): Wywal to wyrokiem SL, a po prostu karą pozbawienia wolności.
Wtedy miejscem zameldowania stanie się więzienie.

Done.
Dopisałem też, że "wymeldowanie następuje automatycznie w momencie utraty obywatelstwa".

Przypuszczam też, że wobec wprowadzenia tej ustawy będziemy musieli opracować plan chociaż kilku dzielnic w Wolnogradzie (bo będzie tych dzielnic sporo... Mówimy tu o mieście wielkości aglomeracji tokijskiej...), o którym sobie z rok temu rozmawialiśmy... Bo inaczej troszkę trudno będzie meldować się w konkretnych miejscach.

Chyba że meldunek będzie miał charakter fabularny - obywatel zameldowany jest po prostu "w Wolnogradzie", no i w dziale wolnogradzkim tworzy wątek, w którym wrzuca zdjęcia swojego domu i opisuje go. Tak jak niektórzy mają już w majątkach lennych.

Albo i tak... Ale motywacja jest potencjalnie niezła.

Cytat:Artykuł 4.

1. Meldunku dokonuje Prezydent Republiki Bialeńskiej na wniosek zainteresowanego w formie postanowienia w czasie nie dłuższym niż 72 godziny od momentu złożenia wniosku.

No i po co obarczać prezydenta kolejnymi obowiązkami?

Niech meldunku dokonuje jakiś inny urzędnik. Meldunki w lennach zgłasza się do Lwa Wolnogradu, a ten przekazuje informację do MSW, albo jeśli ktoś chce w jakimś mieście, to wtedy do administracji samorządowej, a jeśli jej brak, to ostatecznie do MSW.

Dopisałem jeszcze taki ładny ustęp:

Cytat:3. Na zameldowanie lub zamieszkanie nowej osoby w mieszkaniu lub domu już zamieszkanym zgodę wyrazić musi dotychczasowy mieszkaniec.

I zgłaszam autopoprawkę do przegłosowania osobnego, zakładającą, że meldunku dokonuje Lew Wolnogradu w formie rozporządzenia postanowienia.

(27.05.2017, 16:41:46)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): dokonuje Lew Wolnogradu w formie rozporządzenia.

No kurwa, kolejny, który nie odróżnia postanowienia (ewentualnie zarządzenia) od rozporządzenia.

(27.05.2017, 16:44:13)Hewret Faradobus napisał(a): No kurwa, kolejny, który nie odróżnia postanowienia od rozporządzenia.

Odróżniam, lol. Nie kurwuj do mnie, tym bardziej w Parlamencie.
Żaden przepis nie nadaje Lwowi (Lwu?) prawa wydawania postanowień, wszędzie jest mowa o jego rozporządzeniach. Tak samo, jak Marszałek ZL, który wydaje rozporządzenia (nawet w sytuacji powołania Wice, co na chłopski rozum wymagałoby postanowienia).

No to teraz możesz nadać.

(27.05.2017, 16:41:46)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): I zgłaszam autopoprawkę do przegłosowania osobnego, zakładającą, że meldunku dokonuje Lew Wolnogradu w formie rozporządzenia postanowienia.

Proszę bardzo.

Jedziemy już zbyt emocjonalnie... Niniejszym formalnie zwracam uwagę po raz pierwszy.

RE: PU o obowiązku meldunkowym - Frederick Hufflepuff - 27.05.2017

Panowie, spokojnie, nie ma powodu używać wulgaryzmów przy okazji dyskusji o tym projekcie! Sam projekt jest ciekawy pod względem merytorycznym i być może fabularnym, natomiast nie jestem przekonany co do konieczności jego wprowadzania i co do konieczności tworzenia kolejnych obowiązków mieszkańcom i Prezydentowi. O wiele lepiej byłoby, gdyby sprawa zameldowania nie była tak uszczegółowiona, by można było zameldować się w Wolnogradzie i nieważne, w jakiej jego części i dzielnicy, by można było zmieniać miejsce zameldowania i by można było bez przeszkód być po prostu niezameldowanym.

(27.05.2017, 21:39:19)Frederick Hufflepuff napisał(a): O wiele lepiej byłoby, gdyby sprawa zameldowania nie była tak uszczegółowiona, by można było zameldować się w Wolnogradzie i nieważne, w jakiej jego części i dzielnicy, by można było zmieniać miejsce zameldowania i by można było bez przeszkód być po prostu niezameldowanym.

Mój projekt nie wymaga podziału na dzielnice. Jest wolna ręka: można być zameldowanym w Wolnogradzie, można w innym mieście. Obowiązek, tak jak wspomniałem, ma na celu ułatwić ściąganie czynszu do Skarbu Państwa, co da mu zastrzyk gotówki. Dzięki temu (i dzięki innym opłatom, jak podatki czy opłaty urzędowe) możliwe będzie wypłacanie wynagrodzenia czy rozdawanie dotacji i nagród bez deficytu w budżecie.

RE: PU o obowiązku meldunkowym - Frederick Hufflepuff - 27.05.2017

Wszystko jest jasne, ale obawiam się zbytniego namnożenia obowiązków dla Prezydenta Republiki i/lub innych wysoko postawionych urzędników.

Stąd też wynika poprawka Hewreta, która zakłada rozpatrywanie wniosków przez Lwa (on za wiele obowiązków nie ma... Wink ).

Nie zgłosiłem poprawki, zaproponowałem lepsze rozwiązanie, gdyż Prezydent powinien zajmować się ważniejszymi sprawami.