Forum Republiki Bialeńskiej
PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe IV kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXIX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-151.html)
+----- Wątek: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza (/thread-7758.html)

PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Hewret von Thorn - 27.05.2017

Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]

PROJEKT USTAWY O ZMIANIE USTAWY - ORDYNACJI WYBORCZEJ Z DNIA 24 STYCZNIA 2017 r. WRAZ ZE ZMIANAMI
z dnia XX maja 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa dokonuje zmian w ustawie - Ordynacji Wyborczej z dnia 24 stycznia 2017 r. wraz z późniejszymi zmianami.

Artykuł 2.

Do art. 9 ustawy dopisuje się literę f):

Cytat:f) Nie była nigdy skazana prawomocnym wyrokiem sądowym w sprawie karnej.

Artykuł 3.

Do art. 10 ustawy dopisuje się literę e):

Cytat:e) Nie była nigdy skazana prawomocnym wyrokiem sądowym w sprawie karnej.

Artykuł 4.

Ustawa wchodzi w życie po 24 godzinach od chwili ogłoszenia.

(-)

(Auto)poprawka do przegłosowania - dodanie tego samego do wymagań posłów.
W przypadku przyjęcia ostatni artykuł staje się artykułem 5.

Cytat:Artykuł 4.

Do art. 13 dopisuje się ust. 3:

Cytat:3. Nie była nigdy skazana prawomocnym wyrokiem sądowym w sprawie karnej.

Wysoka Izbo!

Zgłaszam nowelizację ustawy, ponieważ me serce się kraje, gdy do najważniejszych urzędów państwowych dostają się przestępcy, a tym samym psują zabawę i wizerunek Republiki Bialeńskiej. Osoba, która ma ślad w swych aktach oznacza, że nie przestrzegała do końca zasad wspólnie ustalonych. Niedopuszczalne jest, aby taka osoba reprezentowała Bialenię poza Jej granicami.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017

(27.05.2017, 21:52:34)Hewret Faradobus napisał(a): Zgłaszam nowelizację ustawy, ponieważ me serce się kraje, gdy do najważniejszych urzędów państwowych dostają się przestępcy, a tym samym psują zabawę i wizerunek Republiki Bialeńskiej.

Kogo masz na myśli?

Sam projekt szczerze mówiąc uważam za niepotrzebny w aktualnych warunkach, kiedy chętnych do ZL czy na urząd Prezydenta praktycznie nie ma. Wyborcy swoimi głosami dokonują oceny kandydata i jestem pewien, że zbrodniarza nigdy nie wybiorą.
Z drugiej strony, pomysł sam w sobie i argumentację projektu popieram (nie patrząc na obecną kondycję Republiki) i nie wykluczam głosu za. Chciałbym jednak poznać zdanie innych Posłów, żeby ostatecznie zdecydować.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Hewret von Thorn - 27.05.2017

Jak Aleksandra zostanie prezydentem/wiceprezydentem ponownie, to wychodzę i nie wracam.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 27.05.2017

To ja z ręką na sercu się deklaruję, że jeżeli nie uda mi się nikogo namówić do tego, żeby kandydował przeciwko niej, to sam się zgłoszę na konduktora.
Zaś po dopchaniu się do PP tylnymi drzwiami wszyscy będą chyba pamiętali, że wiceprezydent musi być zatwierdzony.

Aczkolwiek... Dopóki nie ma w wersji podstawowej dotyczyć to Parlamentu, to możliwe, że się wstrzymam zamiast głosować przeciw.

A, debata na trzy doby.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 27.05.2017

A czy ktoś jeszcze z aktywnych obywateli był kiedykolwiek karany?

No i jeśli już to wprowadzać, to razem z parlamentarzystami.

Gdyby notatki notarialne były publiczne, to można by szybko sprawdzić, kto, za co i na ile.

W sumie nie mam pewności, czy ja jestem czysty. Macieju?

Em... A to takie trudne wyroki przeczytać? Po coś je wszystkie Adaś przenosił i formatował.

(27.05.2017, 22:15:54)Maciej Kamiński napisał(a): to takie trudne wyroki przeczytać?

Mhm... Jestem niewinny.

(27.05.2017, 22:15:54)Maciej Kamiński napisał(a): Po coś je wszystkie Adaś przenosił i formatował.

Bo wymyśliłem, żeby wyroki publikować w jednym miejscu, i to w BU.

Jeszcze pytanie do autora ustawy - jak wyglądałyby wyroki skazujące w innych państwach oraz w państwach stowarzyszonych? Uwzględniamy?

Żeby @"Alberto Carlos de Médici y Zep" nie zanudził się na śmierć, proponuję po wprowadzeniu poprawki zapytać go o to.

A ja to bym sugerował, żeby wstępnie coś powiedział teraz (i z góry udzielam mu do tego głosu).

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Frederick Hufflepuff - 28.05.2017

Popieram projekt i argumentację całym sercem i całą duszą - musimy mieć pewność co do odpowiedzialności i nieskazitelności kandydatów na najważniejsze stanowiska w państwie!

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 30.05.2017

Zamykam debatę, przechodzimy do głosowania. Oba przedmioty znajdują się w poście otwierającym.

WSTRZYMUJĘ SIĘ co do ustawy, PRZECIW autopoprawce.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 30.05.2017

ZA ustawą i autopoprawką.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - AndrzejSwarzewski - 30.05.2017

2x PRZECIW.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Hewret von Thorn - 30.05.2017

ZA i WSTRZYMUJĘ SIĘ.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Frederick Hufflepuff - 01.06.2017

2x ZA

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 01.06.2017

Zamykam głosowanie.

Ustawa otrzymała trzy głosy za, jeden przeciw i jeden wstrzymujący, ergo przeszła.
Autopoprawka otrzymała dwa głosy za, dwa przeciw i jeden wstrzymujący, ergo nie przeszła.

Czekamy na decyzję konduktora.

RE: PU o zmianie ustawy - Ordynacja Wyborcza - Ametyst Faradobus - 04.06.2017

[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._00_56.png]