![]() |
|
PU - Kodeks Podatkowy - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe IV kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXIX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-151.html) +----- Wątek: PU - Kodeks Podatkowy (/thread-7824.html) Strony:
1
2
|
PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 04.06.2017 Marszałku, Wysoka Izbo. Chciałbym zaproponować trzeci kodeks do naszej kolekcji kodeksów. Ustawa istotna, bo umożliwi realne zarabianie przez Skarb Państwa i nie dopuści do jego bankructwa. Podatki to też element, który od początku pragniemy zaimplementować do naszego systemu finansowego. Długie vacatio legis w pełni świadome - niech czerwiec będzie miesiącem testowania systemu finansowego, a pierwszym rozliczanym miesiącem - lipiec. Cytat: RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 04.06.2017 Debata wstępnie na trzy doby. W zgodzie z zasadami techniki prawodawczej, sugeruję zostawienie przepisów karnych kodeksowi karnemu, a z części zasadniczej powyższego projektu uczynienie ordynacji podatkowej, jak to było planowane. Do części merytorycznej odniosę się później. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Bajtuś - 04.06.2017 Strasznie zabójcze te czynsze... 5% kwoty dopuszczonej do obiegu ??????????? Załóżmy że kwota dopuszczona to 100 000,00 BLN to czynsz 5000 ? Lepiej zapisać, że kwota wolna od podatku, czynsz i kwota podatku ustalana jest przez rozporządzenie np raz na 2 miesiące. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 (04.06.2017, 21:34:38)Maciej Kamiński napisał(a): W zgodzie z zasadami techniki prawodawczej, sugeruję zostawienie przepisów karnych kodeksowi karnemu, a z części zasadniczej powyższego projektu uczynienie ordynacji podatkowej, jak to było planowane. Czy jest sens? Poza zwykłym przepisem karnym "kto dopuszcza się, podlega karze", mamy też rozwiązania dotyczące np. oskarżyciela publicznego. To wymagałoby nowelizacji kilku artykułów KK, a może i ustawy o Policji Krajowej. Dlatego świadomie zawarłem te przepisy tutaj i świadomie zaprojektowałem kodeks, a nie szeregową ustawę. (04.06.2017, 21:37:37)Bajtuś napisał(a): Strasznie zabójcze te czynsze... 5% kwoty dopuszczonej do obiegu ZaskoczenieZaskoczenieZaskoczenie?? Przeliczałem wszystko na dwóch kwotach - na 25.000 BLN w Skarbie Państwa i właśnie 100.000 BLN. I stwierdziłem, że takie progi będą odpowiednio proporcjonalne do wartości pieniądza i bogactwa mieszkańców. Bo jeśli WKNF ustali przykładowo te 25k jako bialeny w obiegu, to kwota wolna od podatku, a więc i czynsz za meldunek, wynosić będzie 1250 BLN. Podatek dochodowy - 2500 BLN (10%) od przychodu. To nie są wartości kosmiczne, biorąc pod uwagę, że wynagrodzenia czasem się łączą, a zarabia praktycznie każdy, bo praktycznie każdy pełni jakąś funkcję. Poza tym, na razie nie ma za bardzo na co wydawać pieniędzy. A Skarb Państwa nie może zbankrutować. Dlatego jestem zdania, że 5% i 10% to jak najbardziej optymalne kwoty. Myślę, że z konkretnym ustaleniem tych procentów trzeba będzie poczekać, aż z @"Maciej Kamiński" i @"Hewret Faradobus" wyliczymy, ile wpłacić do Skarbu Państwa. Najwyżej zgłosi się jakąś poprawkę. Bo na razie wciąż polegamy na wyliczeniach niepopartych rzeczywistością. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 (04.06.2017, 21:37:37)Bajtuś napisał(a): Lepiej zapisać, że kwota wolna od podatku, czynsz i kwota podatku ustalana jest przez rozporządzenie np raz na 2 miesiące. Zapomniałem jeszcze odnieść się do tego. Celowo nie zastosowałem odwołania do rozporządzenia ministerialnego, chociaż to rozważałem. Stwierdziłem jednak, że za bardzo utrudnimy już wtedy prawo, bo trzeba będzie doszukiwać się tej kwoty w Biuletynie, zamiast mieć wszystko pod ręką. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Bajtuś - 05.06.2017 Tyle, że aby zmienić kwotę jakąkolwiek trzeba zmieniać ustawę, a podatki, kwota wolna od podatku i czynsze powinien kształtować rynek a nie sztywna ustawa. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 W takim razie zadecydujmy demokratycznie. Chciałbym zgłosić autopoprawkę do osobnego przegłosowania: Cytat:Cytat:Artykuł 9. I druga autopoprawka, również do osobnego przegłosowania: Cytat:Artykuł 3. Dopisałem ust. 2, który umożliwi Komisji nadzorowanie działań podejmowanych przez Gabinet. W końcu po to powstała - żeby kontrolować finanse. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 05.06.2017 A kodeks czymś się różni od zwykłej ustawy, poza zwyczajowo większą objętością? Wieczorem siadam do przepisów. Będzie drobna polemika. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 (05.06.2017, 14:39:28)Maciej Kamiński napisał(a): A kodeks czymś się różni od zwykłej ustawy, poza zwyczajowo większą objętością? No niczym, ale kodeksów mamy jednak mało. Każdy nowy czy powracający obywatel z łatwością wyszuka przepisy, jeśli o podatkach mówić będzie kodeks. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Hewret von Thorn - 05.06.2017 Moje poprawki: Cytat:Artykuł 9. Nagroda to przychód, jak najbardziej trzeba opodatkować! Ogólnie znowu jakiś chory przepis, że wszystko Prezydent robi: Cytat:Artykuł 11. W art. 17/art. 18 ukarałbym inaczej. Zakaz sprawowania funkcji publicznych, tj. bycia posłem, prezydentem, Lwem, etc. Uwierzcie mi, w Bialenii to mocna kara. ![]() @"Tadeusz Krasnodębski" A co z kontami ujemnymi oraz odsetkami od niepłacenia podatków? RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 Nagroda to uznanie czyjegoś wkładu w rozwój Bialenii. Nie powinna moim zdaniem pociągać za sobą konsekwencji w postaci podatku, skoro jest uhonorowaniem oddania danej osoby. Stąd propozycja, aby nie podlegała opodatkowaniu. (05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): Ogólnie znowu jakiś chory przepis, że wszystko Prezydent robi A to już mamy nawet w ustawie o WKNF, że Prezydent daje dofinansowania i nagrody. Bo to jednak głowa państwa i taki przywilej powinien się należeć, według mnie, w pierwszej kolejności jemu. Tak jak folwarki i odznaczenia. Nie próbujmy na siłę decentralizować władzy. Mamy system prezydencki, a nagrody i dofinansowania nie są w żaden sposób uciążliwe. (05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): W art. 17/art. 18 ukarałbym inaczej. Art. 6 proponowanej ustawy już to reguluje. ^^ (05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): A co z kontami ujemnymi oraz odsetkami od niepłacenia podatków? Odsetki super, ale debety proponuję wyłączyć. Tak jak w rzeczywistości, nie zapłacisz za bułkę, jeśli nie masz pieniędzy (no chyba że debet na karcie, ale to już chyba za dużo niepotrzebnych komplikacji w naszym systemie). Nie potrzebujemy ujemnych wartości. Co do ustawy budżetowej, to w warunkach mikronacyjnych nie ma ona moim zdaniem sensu. U nas nie ma potrzeby planowana budżetu i kontrolowania jego wykonania. Pozostawmy to rozporządzeniom lub ustawie, jak w moich poprawkach. Uważam, że trochę przekombinowałeś. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Hewret von Thorn - 05.06.2017 To z tym art. 9 nie ważne, bo nie ma zdefiniowanej nigdzie ustawy budżetowej. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 05.06.2017 Maćkowa polemika: Cytat:1. Podatki płacone są co miesiąc w pierwszym tygodniu danego miesiąca za miesiąc poprzedni.A dajże spokój. Kto to będzie sam płacił? Nie wystarczy, żeby to było ściągane przez urzędasów? Naturalnie, wraz z tym sugeruję wykreślenie artykułu 5, 6 i 12, świadomie zabijając większość usług księgowych, jakie by mogły być świadczone. Cytat:Artykuł 7.To czemu nazywa się dochodowy? W kwestiach kwoty wolnej od podatku oraz czynszów słusznie protestował Bajtuś. Cytat:To nie są wartości kosmiczne, biorąc pod uwagę, że wynagrodzenia czasem się łączą, a zarabia praktycznie każdy, bo praktycznie każdy pełni jakąś funkcję.Bzdura. Pieniądze za robotę dostawać będzie (przy stanie stanowisk na dzień dzisiejszy) 11 osób (12, jeżeli jakaś rozprawa się trafi). Jeżeli Andrzej ustali kiedyś żołd, to liczba podskoczy do 14-15. A obywateli to mamy 26. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 (05.06.2017, 21:57:47)Maciej Kamiński napisał(a): Nie wystarczy, żeby to było ściągane przez urzędasów? A mamy możliwość techniczną ściągania co miesiąc pewnej kwoty z kont obywateli na konto Skarbu Państwa? Jeśli tak, to popieram. I zostawmy to oczywiście WKNF, albo pozwólmy WKNF powołać księgowych - ale nikt pewnie nie będzie chętny. (05.06.2017, 21:57:47)Maciej Kamiński napisał(a): To czemu nazywa się dochodowy? A no można nazwać inaczej. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 05.06.2017 Cytat:albo pozwólmy WKNF powołać księgowych - ale nikt pewnie nie będzie chętny.Powiedział Tadzio do świeżo upieczonego realnego technika w dokładnie tej dziedzinie życia. :roll: RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 Wybacz!
RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 05.06.2017 Eeee... Przecież się nie gniewam.
RE: PU - Kodeks Podatkowy - Bajtuś - 05.06.2017 Ja też od parunastu lat prowadzę księgowość własnej realowej firmy trochę potrafię liczyć i przewidywać. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2017 Posłucham więc rad bardziej doświadczonych. Jutro wprowadzę Wasze poprawki w projekt. RE: PU - Kodeks Podatkowy - Maciej Kamiński - 07.06.2017 I jak idzie nanoszenie? |