![]() |
|
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe IV kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXIX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-151.html) +----- Wątek: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego (/thread-7874.html) |
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 16.06.2017 Marszałku, Wysoka Izbo. W związku z objęciem przeze mnie funkcji rektora, chciałbym prosić szanownych Posłów o pochylenie się nad moim projektem zmian w ustawie dot. szkolnictwa wyższego. Ma ona celu usprawnienie zaplanowanych przeze mnie reform. Zmiany zakładają: - sprecyzowanie sposobu nadawania tytułów zawodowych i stopnia naukowego (zarządzenie rektorskie), - odebranie Rektorowi prawa samowolnej zmiany Statutu i przekazanie Senatowi kompetencji do jego uchwalania i zmieniania, - nadawanie tytułów zawodowych i stopnia naukowego w oparciu o zasady ustalone przez uczelnie, a nie, tak jest teraz - po skończonych studiach (ma to związek z moim planem, aby nie bawić się w egzaminowanie, tylko raczej nadawać magistra czy doktora w oparciu o projekty, prace, generalnie coś, co będzie miało korzystny wpływ na Bialenię - to właśnie będą te ustalone przez UB zasady), - umożliwienie Senatowi składanie do Prezydenta RB wniosków o uhonorowanie kogoś tytułem profesora z równoczesnym pozostawieniem Prezydentowi możliwości nadawania go z własnej inicjatywy, - ustawowe wprowadzenie Senatu, aby miał jakieś umocowanie, - przepisy dot. wejścia w życie skomplikowane, ponieważ jestem aktualnie jedynym pracownikiem uczelni i zanim powstanie Senat, muszę zmienić Statut - jeśli wszystkie przepisy wejdą w życie równocześnie, to będę jedynym członkiem Senatu i ta zmiana Statutu byłaby komiczna. Cytat: RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 16.06.2017 Generalnie projekt ma moje poparcie, bo i w sporej mierze jest zgodny z programem, który przedstawiłem w trakcie dyskusji o uniwersytecie. Moje jedyne zastrzeżenie dotyczy trybu nadawania tytułu profesorskiego. Nie uważam, by była to sprawa wagi państwowej i jako wnioskodawca musiałby występować cały Senat. Spokojnie można to uprawnienie przyznać po prostu Rektorowi lub Rektorowi i Senatowi. Ten drugi jako gremium może przyznawać doktorat honoris causa, bo tu naprawdę wymagane jest podkreślenie prestiżu wyróżnienia. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 16.06.2017 Debata na dwie doby. Osobiście nie mam zastrzeżeń, jeżeli przypomnisz mi przed wpisywaniem, że z jednym artykułem są cuda niewidy. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 16.06.2017 Prezydencie, wnioski pozostawiłem tylko Senatowi, żeby nadać mu realne uprawnienia. Nie chcę, żeby Senat UB funkcjonował tylko teoretycznie, tak jak było dotychczas. Jeśli chodzi o doktora honoris causa, myślałem o podobnym rozwiązaniu, ale wprowadzając ponownie habilitację. W taki sposób, że Senat nadawałby stopień doktora habilitowanego osobom zasłużonym dla edukacji i szkolnictwa wyższego - i byłaby to jedyna droga zdobycia go, więc pisanie prac itd. nie wchodziłoby w grę. @"Maciej Kamiński", czy ustawa o BIW reguluje wynagrodzenie pracowników uczelni, czy mogę zgłosić autopoprawkę o nim? Przy okazji - zmieniłem brzmienie art. 9. Przemyślałem to i takie skomplikowane zasady dot. wejścia w życie nie są potrzebne. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 16.06.2017 Nie reguluje, bo ostatnia poprawka powstała w oparciu o dokument z czasów, w których uniwerek był prywatną własnością. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 16.06.2017 Nie mam zastrzeżeń co do treści projektu, choć osobiście uważam, że problem z aktywnym funkcjonowaniem Uniwersytetu Bialeńskiego i całego systemu edukacji i nauki w Republice nigdy nie zostanie rozwiązany... RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 16.06.2017 Na pewno nie będziemy mieli 10 studentów, którzy będą się bić o możliwość uczestniczenia w wykładach. Ale możemy chociaż trochę to wszystko usprawnić. Maćku, zatem zgłaszam autopoprawkę do osobnego przegłosowania, dodającą ust. 3 i 4 w art. 2a o Senacie: Cytat:3. Senat ustala wysokość wynagrodzenia dla pracowników uczelni. Kwota ta musi zostać zaakceptowana przez Wysoką Komisję Nadzoru Finansowego. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 16.06.2017 Z tą habilitacją to niby dobre, ale jednak nie do końca... mi jakoś zawsze jako wyróżnienie kojarzył się doktorat hc. Ewentualnie zróbmy tak, że zasłużeni naukowcy otrzymywaliby habilitację, a postronny doktorat honoris causa. Tylko wtedy byłoby takie dziwne rozróżnienie na profesorów doktorów i profesorów doktorów habilitowanych xD (16.06.2017, 15:37:05)Taddaeus della Chiesa napisał(a): Na pewno nie będziemy mieli 10 studentów, którzy będą się bić o możliwość uczestniczenia w wykładach. Wprowadźmy USOSa xD RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 16.06.2017 (16.06.2017, 21:21:25)Ametyst Faradobus napisał(a): Wprowadźmy USOSa xD <3 Fakt, rozróżnienie będzie dziwne. To niech będzie ten honoris causa, przyznawany przez Senat. Jak zgrabnie sformułować tę autopoprawkę? "Upoważnia się Senat Uniwersytetu do nadawania tytułu honorowego doktora honoris causa osobom zasłużonym dla nauki i szkolnictwa Republiki Bialeńskiej"? Jako ustęp 5 artykułu 2a? RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 16.06.2017 Ale po co zaraz w ustawie? To można ustalić w statucie UB, bo to tytuł honorowy, a nie naukowy. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 17.06.2017 Faktycznie. To nie będę nic zgłaszał. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 18.06.2017 Otwieram głosowanie. Przedmiot jest projekt podstawowy z postu otwierającego oraz Tadziowa autopoprawka z postu nr 7. Głosuję dwa razy ZA. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 18.06.2017 ZA i ZA. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Hewret von Thorn - 18.06.2017 ZA ZA RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 18.06.2017 2x ZA RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 20.06.2017 Można zakończyć, Macieju? Wziąłbym się wtedy za Uniwerek. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 20.06.2017 Przychylam się, zatem zamykamy. Oba przedmioty przeszły. Konduktorze łaskawy? RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 20.06.2017 |