Forum Republiki Bialeńskiej
KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html)
+--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html)
+---- Dział: Plac Uniwersytecki im. Jana Dzbana (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-143.html)
+---- Wątek: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego (/thread-7903.html)

Strony: 1 2

KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Tadeusz Krasnodębski - 22.06.2017

Kochani!

Nasz Plac Uniwersytecki jest nijaki, jeśli nie nosi niczyjego imienia. Powinien mieć patrona, aby Uniwersytet Bialeński mógł się nim szczycić i obchodzić hucznie rocznicę jego urodzin.

W związku z tym, mam zaszczyt ogłosić konkurs na patrona Placu. Proszę o zgłaszanie propozycji w tym wątku do piątku, 30 czerwca. W sobotę ogłoszę ankietę. Nagrodą w konkursie jest nazwanie Placu wskazanym imieniem, a i mam nadzieję, że uda się namówić Prezydenta na jakiś symboliczny folwark.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Hewret von Thorn - 22.06.2017

1. Guliano Montiniego
2. Karola Medycejskiego

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Maciej Kamiński - 22.06.2017

Jan Dzban.
Uzasadnienie: postać o legendzie, przy uwzględnieniu skali, na miarę Janusza Tracza.

Albo z deka poważniej:
Shmitsu.
Uzasadnienie: pierwszy bialeński wykładowca uniwersytecki.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Ametyst Faradobus - 22.06.2017

Xiądz Profesor Longchamps de Berier

A oczywiście dla zwycięzcy przewiduję atrakcyjne nagrody.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Severino Castiglioni - 22.06.2017

Proponuję siebie.

To tak odnośnie wyboru Karola Medycejskiego na patrona:

[ATTACHMENT NOT FOUND]

Oryginał prosto z ryjbuka, dobry ekspert potwierdzi pismo.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Karol Medycejski - 22.06.2017

#takbylo

A od siebie proponuję, w kontrapunkcie do Ląszą, prof. Tomasza Giaro lub prof. Wojciecha Dajczaka. A w jeszcze większym dra hab. Jakuba Urbanika.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Karol Medycejski - 22.06.2017

Plus jeszcze wcześniej pisałem Hewretowi, że to śmieszny żarcik i szczyt ironii nawet proponować na patrona głównego oponenta v-pseudo-nauki.

(22.06.2017, 21:37:33)Karol Medycejski napisał(a): śmieszny żarcik i szczyt ironii nawet proponować na patrona głównego oponenta v-pseudo-nauki

Tu jest Bialenia.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Tadeusz Krasnodębski - 22.06.2017

(22.06.2017, 21:21:24)Ametyst Faradobus napisał(a): A oczywiście dla zwycięzcy przewiduję atrakcyjne nagrody.

To ja jeszcze przypomnę, coby zachęcić, że bodajże od sierpnia 2016 roku mamy specjalne ordery dla konkursowiczów. Już jedno zwycięstwo umożliwia zdobycie brązowego. Tongue

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Severino Castiglioni - 22.06.2017

Oprócz siebie proponuję dodatkowo profesora Andrzeja Swarzewskiego. I Aleksandrę Dostojewską-Swarzewską. Oraz Zanika. Jak można takie persony jak Medycejski czy Montini to czemu nie Zanik.

To ja zgłaszam Daniela von Witta - za piękne mapy.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Tadeusz Krasnodębski - 22.06.2017

No dobra, to ja też zgłoszę.
Trochę poważniej, Platona i Sokratesa. Tongue O i Pitagorasa.

Dorzucę jeszcze Adama Michnika oraz Jerzego Urbana.

Poproszę dopisać Wojciecha Jaruzelskiego, Karola Wojtyłę i Antoniego Macierewicza. A także Beatę Tadlę. 

Miejmy szerokie pole wyboru.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Maciej Kamiński - 22.06.2017

O, jeżeli wolno tu dorzucać tuzy "nauki" realnej, to ja sugeruję Janusza Bieszka, za te piękne książki o Lechitach.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Ametyst Faradobus - 22.06.2017

Popieram Bieszka i dorzucam Jerzego Urbana i Jerzego Ziembę. W sumie panowie Bieszk i Ziemba powinni być brani pod uwagę jako patroni całego Uniwersytetu.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Karol Medycejski - 23.06.2017

Cytat:Jak można takie persony jak Medycejski czy Montini to czemu nie Zanik.

Dlatego też żeś zgłosił się chwilę wcześniej. Choć nie wiem czy mnie to nie obraża, że twoje n-te nazwisko już widnieje gdzieś koło mojego na liście.

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Severino Castiglioni - 23.06.2017

(23.06.2017, 09:43:55)Karol Medycejski napisał(a):
Cytat:Jak można takie persony jak Medycejski czy Montini to czemu nie Zanik.
Dlatego też żeś zgłosił się chwilę wcześniej. Choć nie wiem czy mnie to nie obraża, że twoje n-te nazwisko już widnieje gdzieś koło mojego na liście.

Powinno być na odwrót bo twój wkład do rozwoju czegokolwiek w mikroświecie jest zerowy, no chyba że wspaniałe reformy w Skarlandzie, które doprowadziły do jego upadku zaliczamy do sukcesów. Nie chce mi się z Tobą gadać, naprawdę śmieszku. Jeżeli cokolwiek tutaj zostanie nazwane Twoim imieniem czy Montiniego, to cytując klasyka, "już bilet kupiony".

RE: KONKURS: patron dla Placu Uniwersyteckiego - Frederick Hufflepuff - 23.06.2017

Zgłaszam Eddarda Noqterna!