![]() |
|
Wolnomularstwo - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Wolnomularstwo (/thread-7924.html) |
Wolnomularstwo - Konstanty Jerzy Michalski - 29.06.2017 Powiem szczerze, niewiele się zmieniło odkąd udałem się na przydługi urlop od mikronacji. Zaskakująco niewiele. Wobec ogólnego zastoju, przewidywalności i nihil novi sub sole jakie nastało na Bialeńskiej trawie (bo przecież już dawno ziemię zarosła) proponuję pewny powrót do starych, jakże chwalebnych tradycji. Mianowicie - Bialeński Związek Wolnomularstwa. Dla wszelkich świeżaków, do których niewątpliwie zaliczam ludzi z +- dwuletnim stażem, wypada nieco rozjaśnić sytuację. W dniach kiedy trawa była niewątpliwie zieleńsza, konflikt z Sarmacją się zaogniał, żyw był Al-Rajn, Republika Bialeńska się dopiero próbowała ustabilizować w mikroświecie. Jako próbę ożywienia sytuacji (bywało, że i wtedy już skotniasłej) powołano Bialeński Związek Wolnomularstwa. Jego dalsze dzieje są co najmniej interesujące - jego tajna gałąź rozwojowa "Micronatti" poniekąd wprowadziła Rotrię w stan anarchii po śmierci (jeśli mnie pamięć nie myli) Leona II, czy też miała istotny (powiedzmy) wpływ na wojnę domową (o ile nie była to wojna klonów) w Agurii. Organizacja wprowadzała dużo świeżości, torpedowała plany polityki zagranicznej i wewnętrznej. I mam wrażenie, że tego nam właśnie teraz potrzeba. RE: Wolnomularstwo - Severino Castiglioni - 30.06.2017 Micronatti to była parodia masonerii. I na nic wpływu nie miała. Zapraszam na UR poczytać moje prace z historii Rotrii. RE: Wolnomularstwo - Konstanty Jerzy Michalski - 30.06.2017 Zgodzę się, że była to parodia masonerii, niemniej miała pewien wpływ na historię Rotrii, do czego walnie przyczynił się x. Montini. Musiałbym jednak odkopać wszelkie tajne konwersacje i przekopać się przez tony wiadomości, żeby dojść do meritum. Z tego co mi zawodna pamięć podpowiada to Micronatti mieli okazję sprawować kontrolę nad jakimś rotryjskim organem prasowym, gdzie wykładali jasno prawdę o rotryjskich hierarchach. RE: Wolnomularstwo - Alberto Carlos de Médici y Zep - 30.06.2017 Aj waj! RE: Wolnomularstwo - Severino Castiglioni - 30.06.2017 (30.06.2017, 09:49:14)Konstanty Jerzy Michalski napisał(a): Zgodzę się, że była to parodia masonerii, niemniej miała pewien wpływ na historię Rotrii, do czego walnie przyczynił się x. Montini. Musiałbym jednak odkopać wszelkie tajne konwersacje i przekopać się przez tony wiadomości, żeby dojść do meritum. Z tego co mi zawodna pamięć podpowiada to Micronatti mieli okazję sprawować kontrolę nad jakimś rotryjskim organem prasowym, gdzie wykładali jasno prawdę o rotryjskich hierarchach. Poniekąd tak, ale czy to wpłynęło na nienawiść wobec Piusa IV. Jak coś sobie przypomnisz, to napisz mi proszę. Ja się teraz szeroko zajmuję historią Rotrii. RE: Wolnomularstwo - Maciej Kamiński - 30.06.2017 Hurr durr, Benek Dreder, hurr durr. RE: Wolnomularstwo - Guliano Montini - 16.07.2017 Hurr durr Micronatti hurr durr Pelikan Orientyki RE: Wolnomularstwo - Maciej Kamiński - 19.07.2017 Czy zobaczymy powrót tych niewybrednych disów na Facibeniego? RE: Wolnomularstwo - Ametyst Faradobus - 19.07.2017 Napisz ktoś w końcu jego hagiograf. |