![]() |
|
PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe V kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-168.html) +----- Wątek: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych (/thread-7967.html) Strony:
1
2
|
PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 Kochany Marszałku, Wysoka Izbo. Kompletnie o tym zapomniałem wcześniej, a już kiedyś bodajże zwracałem uwagę na konieczność uregulowania tej kwestii. Aktualny system, na jakim opierają się finanse RB, zakłada, że wysyłanie PW kosztuje 1 BLN (i z tego, co kojarzę, nie da się tego wyłączyć - @"Hewret Faradobus" @"Bajtuś"?). Żeby ściąganie tej opłaty było legalne, powinniśmy oprzeć to na konkretnych przepisach. Nie widzę sensu w uchwalaniu ustawy o poczcie, zatem przedkładam Wysokiej Izbie projekt nowelizacji ustawy o opłatach urzędowych. Uważam, że możemy tę zapłatę za prywatną wiadomość potraktować jako taką opłatę, skoro i tak musi ona zostać, a kwota ta przekazywana jest na konto Skarbu Państwa (bo jest, prawda? Panowie informatycy?). Ponadto projekt reguluje, że nikt nie jest zwolniony z opłat za wysłanie PW - z tego samego powodu niemożliwości wyłączenia pobierania opłat. Od razu proszę też o wyrażenie zgody dla Hewreta na wypowiadanie się w dyskusji. Cytat: RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 11.07.2017 Jasny i oczywisty projekt. I z deka ratuje aktywność na rakowisku. Myślę, że poprę - ale zwolennikom argumentacji o całkowitej decyzyjności w kwestii każdej opłaty organów innych niż ZL chętnie wysłucham, toteż udzielam głosu w tej debacie (dwudobowej) każdemu chętnemu. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 Ale mój projekt wciąż utrzymuje rozwiązanie, żeby minister ustalał opłaty. Tylko ta pocztowa byłaby ustawowa, bo chyba innej się nie da. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 11.07.2017 No tak, ale to będzie precedens - i jeszcze na przyszłość, w razie kłótni, ktoś to wyciągnie na dowód, że zamrażarka może ot tak dopisywać sobie kolejne opłaty, ile wlezie, ignorując zdanie ministra. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 No bo ZL może ignorować zdanie ministrów. Hierarchia aktów prawnych.
RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 11.07.2017 Ale po co niepotrzebnie prowokować?
RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 I tak wątpię, żeby taka kłótnia kiedykolwiek miała miejsce. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 11.07.2017 Kłótnie bywają o rzeczy naprawdę abstrakcyjne. Na przykład było kiedyś starcie o interpretację, co oznacza dany punkt programu wyborczego w przełożeniu na jedną konkretną kwestię... pod sam koniec kadencji, na którą ten program był ułożony. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 Ale w tym przypadku ustawowo ustalamy opłatę pocztową z uwagi na ograniczenia techniczne. No chyba że coś mi się pomyliło i można zmienić tę kwotę, to wtedy może ją ustalać minister. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 11.07.2017 A tego to nie powiem. Moje grzebanie po panelu nie poskutkowało znalezieniem odpowiedzi na to pytanie. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Hewret von Thorn - 11.07.2017 Można zmienić kwotę. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 11.07.2017 Zatem może być ustalana przez ministra. Jeszcze się upewnię - zabrane bialeny za wysłanie PW trafiają na państwowe konto? Czy znikają? RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Hewret von Thorn - 11.07.2017 Do Skarbu państwa. Spójrz na ranking zamożności. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 13.07.2017 Czy będziemy kontynuować prace nad projektem? RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 13.07.2017 Naniosłem autopoprawkę, aby opłatę pocztową ustalał minister, skoro się tak da. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 13.07.2017 No to OK. Głosowanie otworzymy dziś wieczorkiem. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 13.07.2017 "Artykuł 6. Niniejsza ustawa wchodzi w życie po upływie 48 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw." Zglaszam jeszcze na predko poprawke. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Maciej Kamiński - 13.07.2017 Czyste złoto satyry na Bialenię. RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Tadeusz Krasnodębski - 13.07.2017 Podobnie jak ostatnio, chciałbym zapytać, w jakim celu? RE: PU o zmianie ustawy o opłatach urzędowych - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 13.07.2017 (13.07.2017, 19:09:03)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Podobnie jak ostatnio, chciałbym zapytać, w jakim celu? Uważam, że 24 h to za mało by zapoznać się z tak ciekawym pomysłem dogłębnie. Wynaga tego wzrost kultury politycznej w naszej Republice o który obiecam wam obywatele i posłowie dbać! |