![]() |
|
Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-552.html) +---- Dział: Sala Kryształowa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-554.html) +---- Wątek: Uroczystość podpisania Konstytucji RB (/thread-8034.html) |
Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Ametyst Faradobus - 01.08.2017 W godzinach wieczornych w siedzibie Prezydenta Republiki zgromadziła się bialeńska elyta, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego i inni zaproszeni goście. Zgodnie z zapowiedzią Ametyst Faradobus miał podpisać nową ustawę zasadniczą, przez co kraj czekało tylko jedno referendum w miejsce dwóch. W salach pałacu panował pewien rodzaj ekscytacji, wzmocniony przez wyniki ostatniego sondażu, który wskazuje póki co na przyszły upadek projektu. Punktualnie o godzinie 21:37 do sali wszedł Konduktor.
![]() Moi Drodzy,
będę mówił krótko, bo większość z tego, co chciałem powiedzieć zawarłem w przemówieniu inauguracyjnym. Nie chcę być zapamiętany jako ten, kto coś zablokował, zburzył i wstrzymał. Nie mogłem więc podjąć innej decyzji, jak tylko podpisanie nowej ustawy zasadniczej. Dzisiejszy dzień być może zamyka okres prezydencki w historii ustroju naszej Republiki. Równocześnie otwiera czas kampanii referendalnej. Najbliższe miesiące będą przeznaczone na testowanie systemu parlamentarnego i długie dyskusje. Mam głęboką nadzieję, że to wszystko zmotywuje nas wszystkich do działania, aby Duch Patrona zstąpił i odnowił oblicze ziemi, tej ziemi.
Następnie Prezydent Republiki zasiadł za stołem i rozpoczął lekturę projektu.
Cytat: Pół godziny później, po dokładnym przestudiowaniu projektu, Prezydent Faradobus podpisał go: Cytat: RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Severino Castiglioni - 01.08.2017 Brawo! RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Iwan Pietrow - 01.08.2017 Oby to całe przedstawienie skończyło się jak najszybciej... RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Tadeusz Krasnodębski - 02.08.2017 (01.08.2017, 23:09:08)Iwan Pietrow napisał(a): Oby to całe przedstawienie skończyło się jak najszybciej... Przedstawieniem jest poprzedzone konsultacjami społecznymi i debatą parlamentarną podpisanie ustawy zasadniczej popartej przez wiele osób? Okropne, że tak uważasz. Nawet nie zgadzając się z założeniami Konstytucji, powinno się ją szanować jako fundament, a nie nazywać procedowanie i uchwalanie jej projektu przedstawieniem. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Iwan Pietrow - 02.08.2017 Ostatni sondaż rzeczywiście pokazał, że projekt popiera wieeeele osób... Dlatego uważam to za przedstawienie. Narobiłeś bałaganu i sprezentowałeś nam dziadostwo, które w Bialenii nie ma jakiejkolwiek racji bytu. Ten projekt to zwykły śmieć, o którym trzeba po prostu zapomnieć. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Thomas von Lisendorff - 02.08.2017 Zgadzam się z Iwanem. W sondażu większość obywateli odrzuciła projekt Konstytucji. Po za tym, dlaczego nie odbyło się referendum ws Konstytucji tak jak zawsze miało to miejsce przy Jej ewentualnej zmianie ? RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Ametyst Faradobus - 02.08.2017 Artykuł 24. Po upływie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej Konstytucji zobowiązuje się Prezydenta Republiki Bialeńskiej do rozpisania referendum w sprawie dalszego jej obowiązywania. W razie wyrażenia przez obywateli zgody na dalsze obowiązywanie Konstytucji, pozostaje ona aktem prawa powszechnie obowiązującym bez daty wygaśnięcia. W przypadku odrzucenia przez obywateli Konstytucji, przestaje ona obowiązywać po upływie 7 dni od momentu ogłoszenia wyników referendum, a powszechnie obowiązującą ustawą zasadniczą staje się uchwalona przez Parlament Republiki Bialeńskiej Tymczasowa Ustawa Konstytucyjna. W razie odrzucenia Konstytucji w referendum zobowiązuje się także Parlament do opracowania nowej Konstytucji Republiki Bialeńskiej. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Thomas von Lisendorff - 02.08.2017 No cóż, Stulta lex, sed lex. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Ametyst Faradobus - 02.08.2017 Według mnie to akurat dobrze, że obywatele będą mogli najpierw dowiedzieć się, jak działa nowy system i później zdecydować, czy im się podoba. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Tadeusz Krasnodębski - 02.08.2017 Iwanie, jesteś bezczelny wyzywając tak ważny projekt, który przeszedł przez procedurę legislacyjną i uzyskał podpis głowy państwa, od śmieci. (02.08.2017, 10:04:10)Ahmed Husain napisał(a): Po za tym, dlaczego nie odbyło się referendum ws Konstytucji tak jak zawsze miało to miejsce przy Jej ewentualnej zmianie ? No najpierw ktoś musiał ją podpisać, nie? RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Iwan Pietrow - 02.08.2017 Nie jestem bezczelny, tylko mówię jak jest. Projekt przeszedł procedurę legislacyjną, dlatego, że Ty uprzejmie poprosiłeś posłów o zagłosowanie za, bądź wstrzymanie się. Prezydent natomiast podpisał projekt tylko i wyłącznie ze względu na wewnętrzną dobroć i miłość do wszystkich ludzi i zwierząt świata. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Tadeusz Krasnodębski - 02.08.2017 (02.08.2017, 12:11:16)Iwan Pietrow napisał(a): Nie jestem bezczelny, tylko mówię jak jest. Projekt przeszedł procedurę legislacyjną, dlatego, że Ty uprzejmie poprosiłeś posłów o zagłosowanie za, Poprosiłem wyłącznie dwóch kandydatów z wyborów uzupełniających, aby pozwolili zdecydować obywatelom w referendum. Na tym polega demokracja. Z innymi deputowanymi nie rozmawiałem o głosowaniu, co każdy może Ci potwierdzić. RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Iwan Pietrow - 02.08.2017 Ale apelowałeś do wszystkich w publicznym wątku! Tego już prośbą nazwać nie można? RE: Uroczystość podpisania Konstytucji RB - Tadeusz Krasnodębski - 02.08.2017 Ekhm, a to nie na tym przypadkiem polega debata parlamentarna? Na nakłanianiu, przedstawianiu własnego zdania, na apelowaniu? Lepiej nie dyskutować, nie zachęcać, milczeć i głosować według znanego tylko sobie zdania? |