Forum Republiki Bialeńskiej
Klimat kościoła - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Monastyr (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-216.html)
+---- Dział: Kościół Rotryjski (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-223.html)
+----- Dział: Pałac Arcybiskupi w Wolnogradzie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-225.html)
+----- Wątek: Klimat kościoła (/thread-8114.html)

Strony: 1 2

Klimat kościoła - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 17.08.2017

[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2bArF.png]

Umiłowany ex-teściu Prezydencie,
Najdroższe władze rządowe,
Najmilsi wierni,

Jak zaproponował Prezydent Ametyst, notabene mój familiant, trzeba stworzyć specjalny klimat Kościoła Rotryjskiego w Bialenii, nie stricte barokowy, a socrealo-śmieszkowy. W moich planach jest kicz, odwrócone piękno, dużo brokatu i chryzantem oraz wybitna muzyka ludowa. A chciałbym usłyszeć czego Wy byście chcieli - rozumiem, że Kościół na wesoło, ale bez obrazoburczych zachowań czy tekstów. Dlatego słucham Waszych propozycji. Jak to kiedyś mówiło się na synodach rotryjskich: radźcie, a radźcie mądrze!

RE: Klimat kościoła - Severino Castiglioni - 17.08.2017

A ja mogę Ojcze? Się udzielać znaczy.

RE: Klimat kościoła - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 17.08.2017

Jo.

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 18.08.2017

No moje zdanie jest takie, jak Pan Ametyst powiedział. Ojciec Dyrektor i Prałat Jankowski, natomiast bez JP2GMD, bo to bez sensu i nie to miejsce.

RE: Klimat kościoła - Severino Castiglioni - 18.08.2017

Tak, np. kolektę zbierać po uroczystościach w takiej formie:

RE: Klimat kościoła - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 18.08.2017

A jakie nabożeństwa, celebracje by się Wam widziały?

Może takie:

RE: Klimat kościoła - Tadeusz Krasnodębski - 18.08.2017

Mój biskup. <3

(18.08.2017, 21:42:36)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Mój biskup. <3

Współczuję.

Przesympatyczny człowiek w rozmowie, a mimo jego nieliturgicznych zachowań - kapłan z powołania, to czuć na kilometr. No i jak na Mszę dla dzieci, to luz. Na Mszach bez udziału najmłodszych jest poważny. Wink

(18.08.2017, 21:58:42)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Przesympatyczny człowiek w rozmowie, a mimo jego nieliturgicznych zachowań - kapłan z powołania, to czuć na kilometr. No i jak na Mszę dla dzieci, to luz. Na Mszach bez udziału najmłodszych jest poważny. Wink

Ja jestem bardzo rygorystyczny w kwestii liturgii. Ma być poważnie, godnie i zgodnie z rubrykami. A najlepiej w NFRR. Wink

A to ja podobnie, a najbardziej irytują mnie księża, którzy popełniają podstawowe błędy. Ale jakoś tak bp Antoni mnie wcale nie ziębi w swoim postępowaniu. Może to z mojej ogromnej sympatii do niego.

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 21.08.2017

No cóż, ja kiedyś spotkałem księdza, który w Niedzielę Wielkanocną oświecił mnie słowami "Jezus tak Cię kocha, że się dla Ciebie zabił", zaś bp Długosz to godny patron Kościoła Bialenii.

RE: Klimat kościoła - Severino Castiglioni - 22.08.2017

Tak w ogóle to nie mamy tutaj archidiecezji, a administraturę apostolską: Bulla

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 22.08.2017

To jest skandal, chociaż prałatury, biskupi pomocniczy i bierzmujący infułaci zawsze mnie ciekawili jako taka dziwna część aparatu kościelnego.

RE: Klimat kościoła - Severino Castiglioni - 22.08.2017

(22.08.2017, 14:31:44)Ametyst Faradobus napisał(a): To jest skandal, chociaż prałatury, biskupi pomocniczy i bierzmujący infułaci zawsze mnie ciekawili jako taka dziwna część aparatu kościelnego.

Poinformowałem Ojca Świętego o tym problemie.

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 22.08.2017

Ojciec Święty na pewno nas wysłucha, bo jest Polakiem.

RE: Klimat kościoła - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 27.08.2017

Niederlandczykiem. A z tymi się trudno gada.

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 28.08.2017

Mam przyjaciółkę Holenderkę. Mieszkałem kiedyś u niej 1,5 miesiąca za darmo. To dobrzy ludzie.

RE: Klimat kościoła - Ametyst Faradobus - 05.09.2017

Rozmawiałem dziś ze znajomym, który jest klerykiem i opowiedział on mi dowcip o moim ukochanym Krakowie. Otóż do najważniejszych kościołów stolicy świętego Stanisława zaliczamy: Wawel, Łagiewniki, Sanktuarium Dziwisza Świętego Ojca Świętego oraz Sanktuarium Świętego Biskupa Taurona, gdzie odbywają się liczne uroczystości okołoeśdeemowe. Uważam, że w Bialenii powinno się także rozpowszechniać kult św. Taurona.