![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VI kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-229.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK (/thread-8121.html) |
Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Cytat: Panie Marszałku, Wysoka Izbo! Niniejszy projekt zmiany ustawy o strukturach informatycznych i Kodeksu karnego ma dwa zasadnicze cele. Pierwszym z nich jest utworzenie legalnej definicji awatara. Drugi to zakaz umieszczania jako rozpoznawczego wizerunku obrazków nieprzedstawiających człowieka oraz nie dodawania wcale obrazka rozpoznawczego.
Wysoka Izbo, wirtualne państwa symulują realne życie. Chyba żaden z nas naprawdę nie jest zwierzęciem, rzeczą martwą czy przybyszem z innego świata. Bądźmy poważni i niech RB przestanie trącić śmieszkizmem w stopniu zakrawającym o jojonację. Jeżeli chcemy naśladować prawdziwe państwa, to jako awatary powinniśmy dodawać wizerunki ludzi. Jednak nie wszystkich. Nie można zezwolić na utożsamianie się ze zbrodniarzami wojennymi czy osobami powszechnie potępianymi. Nie czułbym się komfortowo patrząc na Hitlera czy Andersa Breivika w Bialenii.
Żeby nowe przepisy nie stanowiły lex imperfectae, dodałem odpowiednie zmiany do Kodeksu karnego. Bardzo proszę o debatę i ewentualne uwagi, a także poparcie projektu.
![]() RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 19.08.2017 Ić stont. I odczep się od jednego z trzech narodów w obrębie naszych granic. I co to do czorta ma znaczyć, że karze się kogoś za brak awka? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 (19.08.2017, 14:49:41)Maciej Kamiński napisał(a): Ić stont. I odczep się od jednego z trzech narodów w obrębie naszych granic. Tym samym nakłania się do jego wgrania. Nie jest to olbrzymi problem, a te defaultowe są okropne i kojarzą się z Zanikiem. Macieju nie odniosłeś się do moich argumentów.
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 19.08.2017 No to szybciutka ocena argumentacji:
Wzywam konduktora do zawetowania tego potworka legislacyjnego, jeżeli by przeszedł. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 (19.08.2017, 15:32:15)Maciej Kamiński napisał(a): No to szybciutka ocena argumentacji: Z obywatelem poprawię. Natomiast nie zgadzam się z tymi kucami, to jest naprawdę śmieszne. Zachowajmy jakąś powagę i wyrośnijmy nareszcie z takich bzdur. Może ogłośmy inne narody - krowy, korniki, chomiki itp. Fantazja i śmieszkizm ok, ale w rozsądnych granicach. Bez granic to była taka Alustria, tam można było wszystko. Cytat:Pogódź się z tym, że narodowości miejscowe dla Bialenii to Bialeńczycy, Jahołdzi i Kuce. Od tych ostatnich trudno wymagać używania wizerunku człowieka. Serio, naprawdę serio? Widzisz co ty piszesz? Wybór avatara to, powtarzam, nie jest problem i jak ktoś chce udzielać się w kraju, to powinien go sobie wgrać. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 A ja się zgadzam z argumentacją w całej rozciągłości i zapowiadam poparcie projektu. Śmieszkizm jest spoko, ale tańczący diabełek czy koń z kreskówki nie są zabawne, a po prostu niepoważne (proszę wybaczyć konkretne przykłady, ale są nie do ominięcia, bo każdy chyba wie, kogo projektodawca miał na myśli). Tak jak nasze personalia to imiona i nazwiska, a nie "Wściekła Żaba", tak i nasze awatary powinny być adekwatne... do bycia człowiekiem. No chyba że "Prezydent Republiki Bialeńskiej Mrówkojad Mrówczany" z awatarem w postaci mrówkojada jest niesamowicie śmieszny i w ogóle boki zrywać, to może po prostu moje poczucie humoru jest inne niż wszystkich. Jedynie chciałbym złożyć poprawkę w art. 4a ust. 3: Cytat:Każdy obywatel zobowiązany jest do ustawienia awatara w przeciągu 3 dni od uzyskania obywatelstwa. Choć wymóg posiadania awatara jest kontrowersyjny. Byłoby cudownie, gdyby każdy obywatel go miał, ale to będzie martwy przepis (tak jak kiedyś obowiązek meldunku). Byłoby wspaniale, gdybyśmy zagłosowali nad tym osobno. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 19.08.2017 Wyrosnąć to Ty Seweryś powinieneś z takiego sadyzmu wobec świeżaków (no i ludzi, których nie lubisz). Mnie się już udało, więc to możliwe. Poważnie, to będzie kolejny przymus, który będzie bardzo powszechnie ignorowany. I dam sobie za to stwierdzenie rękę uciąć. Aha, gardzenie dorobkiem kulturowym funkcjonującym w państwie dłużej od samego siebie nigdy nikomu nie wyszło na dobre w mikronacjach. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 A, no i debata 48 godzin póki co. Zapomniałem, że to ja otwieram. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 (19.08.2017, 15:41:58)Maciej Kamiński napisał(a): Wyrosnąć to Ty Seweryś powinieneś z takiego sadyzmu wobec świeżaków (no i ludzi, których nie lubisz). Mnie się już udało, więc to możliwe. Poważnie, to będzie kolejny przymus, który będzie bardzo powszechnie ignorowany. I dam sobie za to stwierdzenie rękę uciąć. Przeczytaj sobie argumentację Tadeusza, bo lepiej ujął w słowa to, co ja chciałem powiedzieć. Wytłumaczył w pełni ratio legis tego pomysłu. Nie jestem sadystą, a granice tolerancji mam ogromne i lubię pewną śmieszność. Dlatego przerysowuję np. swoje Księstwo w Rotrii czy kreację własnej osoby. Jeżeli jednak mnie coś w mikroświecie irytuje, to musi być już ogromnie kiczowate i bezsensowne. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 19.08.2017 A guzik. Ta ustawa jest ściśle wycelowana przeciwko Montkowi (bo miał na awatarze księdza Tiso) i Akrypie (bo ma na awatarze kucyka). I przy okazji też Bajtusiowi. Co do granic śmieszności - jakich byś nie miał, są krótsze, niż ustaliły się tu. Argumentację Tadzia czytałem. W żadnym wypadku nie zmienia ona mojego zdania, a moje kontrargumenty wciąż się trzymają. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Dobrze, szanuję je, ale swoich poglądów nie zmienię i nadal podtrzymuję to co powiedziałem i to, co napisał Taddeo: Cytat:Śmieszkizm jest spoko, ale tańczący diabełek czy koń z kreskówki nie są zabawne, a po prostu niepoważne (proszę wybaczyć konkretne przykłady, ale są nie do ominięcia, bo każdy chyba wie, kogo projektodawca miał na myśli). Tak jak nasze personalia to imiona i nazwiska, a nie "Wściekła Żaba", tak i nasze awatary powinny być adekwatne... do bycia człowiekiem. No chyba że "Prezydent Republiki Bialeńskiej Mrówkojad Mrówczany" z awatarem w postaci mrówkojada jest niesamowicie śmieszny i w ogóle boki zrywać, to może po prostu moje poczucie humoru jest inne niż wszystkich. Projekt nie jest wymierzony w konkretne osoby, ale w pewną postawę nadmiernego ośmieszania mikronacji. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Hewret von Thorn - 19.08.2017 Cytat:2. Maksymalne wymiary awatara to 150x200 pikseli, a jego maksymalny rozmiar to 2 MB. A weźcie wykreślcie tę definicję maksymalnego rozmiaru awatarów. Ta kwestia powinna zależeć wyłącznie od administracji. Wymiary spoko, mogą zostać.. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 19.08.2017 (19.08.2017, 16:36:31)Hewret Faradobus napisał(a):Cytat:2. Maksymalne wymiary awatara to 150x200 pikseli, a jego maksymalny rozmiar to 2 MB.A weźcie wykreślcie tę definicję maksymalnego rozmiaru awatarów. Tak nakazuje forum. Większego nie wgrasz.
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Hewret von Thorn - 19.08.2017 Chcesz się założyć, że wgram większy? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Bajtuś - 19.08.2017 Ja swojego awatara nie zmienie ... na wszystkich forach używam go i bedę dalej używał... co najwyżej pożegnam sie z Bialenią. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 Groźba porzucenia państwa zamiast zmiany awatara? Serio? W ACP można ustalić wymiary i wagę, Paolo. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Bajtuś - 19.08.2017 To jest mój osobisty avatar i nie mam ochoty go zmieniać. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 Jest fajny, ale na forum mechaników. Jak dla mnie mikronacje powinny jednak rządzić się swoimi prawami. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 19.08.2017 Ale nie takimi jak proponowane. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 (19.08.2017, 18:35:42)Maciej Kamiński napisał(a): Ale nie takimi jak proponowane. Odpowiedź "tak" lub "nie" - uważasz, że gdyby wszyscy Bialeńczycy ustawili sobie na awatar zwierzęta/cliparty/gify/postacie z bajek, świadczyłoby to o naszej powadze i wybitnym poczuciu humoru? Uważasz, że nie miałoby to nic wspólnego z yoyonacją? |