![]() |
|
PU o orderach i odznaczeniach RB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VI kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-229.html) +----- Wątek: PU o orderach i odznaczeniach RB (/thread-8166.html) Strony:
1
2
|
PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Cytat: Wysokie Zgromadzenie, korzystając z nadanych mi uprawnień pozwalam sobie przedstawić Izbie projekt nowego prawa regulującego kwestie związane z orderami i odznaczeniami państwowymi. Już w nazwie nowej ustawie widać pewną zmianę. Czytając wielokrotnie obecnie obowiązującą ustawę odniosłem wrażenie, że mylimy pojęcie orderu i odznaczenia uznając, że order jest rodzajem tego drugiego. Mój projekt proponuje naprawę tego błędu. Drugą z najistotniejszym zmian jest poszerzenie liczby klas w przypadku Orderu Budowniczych Bialenii (de iure jest ich aktualnie 3), a także umożliwienie jednej osobie posiadanie kilku klas z tym, że jedna osoba będzie mogła posiadać po jednym orderze w danej klasie. Moim zdaniem jest to wskazane. Jedna osoba może najpierw dokonać wielkiego czynu, za który będziemy chcieli odznaczyć ją od razu np. Krzyżem Wielkim z Wieńcem Laurowym Orderu Budowniczych Bialenii. Później zasłuży na order drugi raz, ale już za nieco mniejsze zasługi. W takiej sytuacji właściwie nie wiadomo, jak takiego człowieka nagrodzić. Proponowane przeze mnie rozwiązanie jest odpowiedzią na ten problem. Nowością jest też nadawanie orderów i odznaczeń kolektywom. Dodatkowo proponuję, by niektóre medale mogli nadawać także ministrowie oraz rektor (Medal "Zasłużony Dla Nauki"), z tym że medale złote będzie mógł nadal przyznawać tylko Prezydent, co pozwoli na zachowanie prestiżu odznaczenia. Dodatkowo nowa ustawa jest, w mojej opinii, dużo bardziej przejrzysta. Ponadto ustalenie wyglądu baretek proponuję pozostawić Prezydentowi oraz Dowódcy, aby w przypadku zmian nie trzeba było nowelizować ustawy tylko rozwiązać sprawę rozporządzeniem/ RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2017 Przyjmuję projekt i ogłaszam 3-dniową debatę. Swoje uwagi przedstawię późniejszym wieczorem. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Maciej Kamiński - 30.08.2017 Zacznijmy od tego, że zgubiłeś załącznik. Moja argumentacja: sygnatura Saszy była śmieszna. Amen. Jestem przeciw tej myśli, bez względu na potencjalną pożyteczność. Prościej byłoby po prostu do bólu dokładać kolejnych klas. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Dzięki. Dorzucam załącznik: Cytat:ZAŁĄCZNIK NR 1 A co do sygnatury Saszy to nie sygnatura była śmieszna, tylko sama Sasza. Poza tym większość jej orderów to ordery brodryjskie, co do nadawania których nie mamy nic do gadania. Jeżeli będziemy prowadzić rozsądną politykę orderową to nie ma ryzyka, że odznaczenia się zdewaluują. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Maciej Kamiński - 30.08.2017 Nie, zwyczajnie to samo obok siebie trzy do pięciu razy, tylko z innym kolorem na obrzeżach, wygląda śmiesznie. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Realni wojskowi jakoś sobie z tym radzą. Moim zdaniem nadal nie ma sensu przyjmować, że z otrzymaniem wyższej klasy traci się niższą. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Maciej Kamiński - 30.08.2017 Realni uginający się od orderów wojskowi z najwyższej półki to kpina z gatunku ludzkiego tak czy siak, ergo powyższy argument jest żaden. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Poza tym zawsze można wprowadzić zasadę, że w przypadku posiadania powyżej 9 odznaczeń nosi się tylko jedną klasę. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2017 Ja też jestem przeciwnikiem noszenia kilku klas jednego odznaczeń, ta sama argumentacja, co Maciejowa. Poza tym nie wydaje mi się, żeby dobrym pomysłem było wprowadzenie kilku podmiotów władnych do nadawania odznaczeń i scedowanie tego uprawnienia również na ministrów. Zawsze to Prezydent się tym zajmował i uważam, że powinno tak zostać. W kwestii UB - zamiast udzielać nam prawa nadawania odznaczenia już istniejącego, byłbym wdzięczny, gdyby jakiś malutki przepis uprawniał Senat UB do przyjęcia uchwały wprowadzającej własne odznaczenie i ustalającej sposób jego nadawania. W wolnej chwili złożę popraweczki. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Frederick Hufflepuff - 30.08.2017 Podobnie jak moi Szanowni Przedmówcy, ja także jestem przeciwnikiem tych rozwiązań, które Pan Prezydent zaproponował i zawarł w projekcie. Rzeczywiście, nie mam wątpliwości, że posiadanie różnych klas tego samego odznaczenia/orderu jest niezbyt logiczne, zrozumiałe i estetyczne. Poza tym, tak jak zaznaczył @"Taddeo Lorenzo de Medici y Zep" , szczegółowe rozdzielanie uprawnień nadawania odznaczeń i tworzenia elementów polityki orderowej państwa, nie może się powieść. Wiadomo, że mogą nastąpić tarcia między organami Republiki w kwestii nadań, nieporozumienia związane z niuansami projektu (gdyby został zaakceptowany przez Parlament). Moja ostatnia uwaga dotyczy pkt 2 art. 4 projektu, a konkretnie jego ostatnich słów: "społecznych idei Muammara Kaddafiego". Tradycja Bialenii tradycją, ale zawieranie w aktach prawnych danych osobowych osób ze świata realnego to nie tyle kultywowanie tejże tradycji, odwoływanie się do początków istnienia państwa i naśladownictwo rzeczywistości (wpisane w pojęcie mikronacji), co po prostu błąd i przesada. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 W takim razie proponuję Panom złożyć stosowne poprawki. Jeżeli większość z Was jest przeciwnikami nadawania kilku klas to nie będę się upierał. Co do nadawania odznaczeń przez ministrów to chodziło mi głównie o to, że są pewne medale otrzymywane automatycznie np. z racji osiągnięcia odpowiedniej liczby postów i to minister mógłby, oprócz prezydenta, dbać o to, żeby zasłużony taki medal otrzymał. Tu też jednak nie będę zatwardziałym zwolennikiem. (30.08.2017, 19:49:15)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): W kwestii UB - zamiast udzielać nam prawa nadawania odznaczenia już istniejącego, byłbym wdzięczny, gdyby jakiś malutki przepis uprawniał Senat UB do przyjęcia uchwały wprowadzającej własne odznaczenie i ustalającej sposób jego nadawania. A czy teraz cokolwiek tego zabrania? Nie wiem, czy Uniwersytet potrzebuje zgody państwa na ustanowienie takiego odznaczenia, chociaż moim zdaniem wystarczy wykorzystać doktoraty honoris causa. Inna sprawa, jeżeli takie odznaczenie ma posiadać status państwowego. (30.08.2017, 20:11:49)Frederick Hufflepuff napisał(a): Moja ostatnia uwaga dotyczy pkt 2 art. 4 projektu, a konkretnie jego ostatnich słów: "społecznych idei Muammara Kaddafiego". Tradycja Bialenii tradycją, ale zawieranie w aktach prawnych danych osobowych osób ze świata realnego to nie tyle kultywowanie tejże tradycji, odwoływanie się do początków istnienia państwa i naśladownictwo rzeczywistości (wpisane w pojęcie mikronacji), co po prostu błąd i przesada. Order Patrona istnieje dzisiaj i nie widzę powodów, aby go likwidować. 1 września obchodzić będziemy święto Patrona. Osoba Pułkownika Kaddafiego jest od początku związana z państwem bialeńskim i mi osobiście się to podoba. Mamy zieloną flagę, dawniej byliśmy Dżamahiriją, a po tych czasach został nam też orzeł. Rotryści odwołują się do realnego kultu stworzonego przez realnego Jezusa z Nazaretu i nikomu, w tym mnie, to nie przeszkadza. Do tego mógłbym dorzucić Rzeczpospolitą Obojga Narodów, Skarland, kilka Francji, Niderlandy, Austro-Węgry, Zongyę. Nie da się całkowicie oddzielić rzeczywistości i kultury realnej od mikronacyjnej, bo ta druga jest pochodną pierwszej. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2017 (30.08.2017, 20:28:48)Ametyst Faradobus napisał(a): A czy teraz cokolwiek tego zabrania? Nie wiem, czy Uniwersytet potrzebuje zgody państwa na ustanowienie takiego odznaczenia, chociaż moim zdaniem wystarczy wykorzystać doktoraty honoris causa. Inna sprawa, jeżeli takie odznaczenie ma posiadać status państwowego. Nie, teraz nic nie zabrania. Ale też nic nie upoważnia. Przy okazji zmiany ustawy można zatem jakimś przepisem upoważnić, żeby nie było w przyszłości wątpliwości. No i odebrać Rektorowi prawo nadawania odznaczenia za naukę i kulturę, co proponujesz w projekcie. Co do Doktora Honoris Causa - on dotyczy osób zasłużonych w kwestiach nauki. A nie tylko ich uczelnia chciałaby nagradzać. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Jak dla mnie co nie jest zabronione to jest legalne, ale jak wolisz. Tyle, że to stworzy precedens i wtedy wszystkie instytucje chcąc utworzyć własne odznaczenie będą musiały ubiegać się o takie upoważnienie. A co do doktoratu to może warto rozszerzyć krąg potencjalnych laureatów? RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2017 (30.08.2017, 20:47:57)Ametyst Faradobus napisał(a): A co do doktoratu to może warto rozszerzyć krąg potencjalnych laureatów? Doktorat to doktorat. Świadczy o wiedzy i zasługach na polu naukowym. Wydaje mi się, że nie powinniśmy tego rozszerzać. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Maciej Kamiński - 30.08.2017 Ten wątek od razu się przykry zrobił, kiedy pojawiły się zastrzeżenia co do osoby Patrona. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Ametyst Faradobus - 30.08.2017 Niech imię Jego będzie błogosławione. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Tadeusz Krasnodębski - 05.09.2017 Poprawki: 1. Ordery z tej ustawy nadaje tylko Prezydent, żaden Minister, Rektor czy ktokolwiek inny. Pozostawiamy możliwość wnioskowania o order. 2. Zgodnie z argumentacją Macieja, uniemożliwienie nadawania orderu w kilku klasach. Jedna klasa wyklucza niższe. Głosujemy. Przepraszam za opieszałość, termin na debatę minął już dawno, a ja nadrabiam wszystko dziś. 3x ZA. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Maciej Kamiński - 06.09.2017 PRZECIW ustawie, ZA jedną i drugą poprawką. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Frederick Hufflepuff - 06.09.2017 PRZECIW ustawie, ZA obiema poprawkami. RE: PU o orderach i odznaczeniach RB - Gaudius van der Cathair - 06.09.2017 Ustawa - WSTRZYMUJĘ SIĘ Poprawka 1 - PRZECIW Poprawka 2 - ZA |