Forum Republiki Bialeńskiej
Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-552.html)
+---- Dział: Gabinet Prezydenta (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-556.html)
+----- Dział: Pozostałe wnioski (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-406.html)
+----- Wątek: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 (/thread-8186.html)

Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Karol Medycejski - 31.08.2017

Panie Prezydencie,

działając jako Obrońca Guliano Montiniego na podstawie art. 24 ust. 1 USąd wnoszę rewizję od Wyroku Sądu Ludowego z 30 sierpnia 2017, sygn. akt K/2/2017.

Cytat:
Rewizja

I. Zaskarżam Wyrok Sądu Ludowego w całości
II. Zaskarżanemu wyrokowi zarzucam:

1) Rażące naruszenie elementarnych zasad postępowania sądowego poprzez dowolną ocenę dowodów.
2) Rażącą obrazę przepisów postępowania poprzez naruszenie artykułu 17 ustawy o sądownictwie.
3) Obrazę prawa materialnego w postaci naruszenia art. 6 ust. 1 kodeksu karnego.
4) Naruszenie prawa materialnego poprzez zastosowanie błędnej wykładni art. 52 kodeksu karnego oraz art. 4 k.k. 

III. Wnoszę o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez uniewinnienie Oskarżonego od zarzucanego mu czynu.

Uzasadnienie

Ad 1 et ad 2) Sąd Ludowy wydając wyrok oparł się wyłącznie na fakcie, że mojemu Klientowi nie nadano tytułu profesora w Republice Bialeńskiej, pomijając argumentację Obrony na brak wskazania, czy choćby napomknięcia, przez Oskarżenie o zagranicznych tytułach naukowych. Co istotniejsze jednak, Sąd całkowicie błędnie i bez żadnej podstawy przyjął, że tytuł wskazany w podpisie mojego Klienta dotyczy bialeńskiego profesora, pomijając zupełnie fakt, że istniej wiele innych podmiotów mogących nadawać taki tytuł oraz, że Margrabia Montini w żadnym miejscu nie stwierdził, że jest bialeńskim profesorem netowym. Obrona skutecznie wskazała na te elementy podczas rozprawy a także na fakt, że Oskarżenie nie zdołało dowieść tezy o posługiwaniu się bialeńskim tytułem. Sąd dokonał więc nadinterpretacji dowodów niepopartej żadnymi innymi argumentami lub faktami a także pominął zupełnie argumenty Obrońcy nie odnosząc się do nich w wyroku.

Ad 3) Zarzut ten ma związek z oceną dowodów wskazaną w uzasadnieniu zarzutów 1 i 2. Oskarżenie bowiem w żadnym miejscu nie dowiodło, że mój klient chciał posługiwać się nienależnym mu tytułem bialeńskiego profesora netowego, nie zaś jakimkolwiek innym tytułem profesora nadanym przez jakikolwiek inny podmiot. Nie przeprowadzono ani jednego dowodu na tę okoliczność, chociażby z przesłuchania Oskarżonego, co stanowi poważne uchybienie procesowi. Z powodu tych uchybień, to jest braku zebrania materiału dowodowego, nie da się wskazać zamiaru bezpośredniego w zachowaniu mojego Klienta. W związku z tym naruszono przepis materialny zawierający definicję dolus directus

Ad 4) Sąd błędnie dokonał wykładni artykułu 4 kodeksu karnego wywodząc, że miejsce zamieszczenia podpisu przesądza o znaczeniu zawartych w nim składników. Przepis artykułu 4 oznacza oczywiście, że ma tu zastosowanie kodeks karny w ogóle ze względu na zasadę terytorialności, nie oznacza on jednak, że art. 52 k.k. odnosi się do takich lub innych tytułów. Dalsze rozważania Sądu w tym zakresie wskazują, że nie zrozumiał on najpewniej argumentacji Obrońcy, który nie wskazywał, że podpis został umieszczony zagranicą, ale że niewiadomo czy dotyczy on tytulatury bialeńskiej, a także, że bialeńskie prawo nie ma jurysdykcji do badania prawidłowości posługiwania się tytułami zagranicznymi. Rację Obronie co do zawężonego obowiązywania bialeńskich przepisów karnych pośrednio wskazał także Oskarżyciel wywodząc, że skoro brak nadania tytułu profesora przez bialeński organ, to mój Klient nienależnie posługuje się tym tytułem. Wniosek z tego taki, że zdaniem Oskarżenia mój Klient posługuje się nienależnie tytułem bialeńskim, nie wskazano jednak dowodu na to, by tytuł umieszczony w podpisie mojego Klienta faktycznie wskazywał na uzurpację profesury nadawanej w Republice Bialeńskiej. 

Z powyższych powodów wnoszę jak w petitum.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Tadeusz Krasnodębski - 31.08.2017

Cytat:
[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]
Wolnograd, dn. 31 sierpnia 2017 r.

Ekscelencjo Prezydencie,

Jako oskarżyciel posiłkowy w sprawie o sygn. akt K/2/2017 wnoszę o odrzucenie wniosku o rewizję w całości uznając go za oczywiście bezzasadny w rozumieniu art. 24 ust. 4 ustawy o sądownictwie z dn. 27 maja 2016 roku z późniejszymi zmianami.

UZASADNIENIE

Obrona we wniosku o rewizję postępowania zwraca uwagę Prezydenta przede wszystkim na rzekomą niewłaściwą interpretację materiału dowodowego przez Sąd Ludowy. Tym samym podważa prawo Sądu do samodzielnej jego interpretacji, nie podając bynajmniej żadnych kontrargumentów bądź przesłanek, jakoby faktycznie Sąd Ludowy nadinterpretował zebrany materiał dowody. Obrona, wbrew całkiem logicznemu i spójnemu uzasadnieniu wyroku, podważa go, powołując przy tym dokładnie tę samą argumentację, jaką stosowała podczas postępowania, a która w sposób jednoznaczny została przez Sąd uznana za nieprawidłową. Równocześnie nie prezentuje żadnego nowego materiału dowodowego, który mógłby rzucić inne światło na sprawę. Zarzuca także Sądowi nieprzesłuchanie oskarżonego, mimo że Guliano Montini sam wyznaczył na swojego obrońcę Karola Medycejskiego, który w jego imieniu zabrał głos. W tym miejscu koniecznie należy zwrócić uwagę na fakt, że Sąd specjalnie przedłużył ustawowy okres oczekiwania na wypowiedź oskarżonego, aby ten mógł pojawić się w Bialenii, mimo że nie miał obowiązku tego robić. Pomimo tego Guliano Montini sam zrezygnował z prawa do złożenia wyjaśnień, powołując swojego pełnomocnika - a tak przynajmniej, zdaniem oskarżenia, należy interpretować jego wypowiedź z początku procesu. Podczas samego postępowania żaden z nich nie zwracał uwagi na konieczność przesłuchania oskarżonego, a gdy Sąd zadał pytanie o wnioski dowodowe stron - obrona nie złożyła żadnego. 

Reasumując, obrona zdaje się składać wniosek o rewizję wyłącznie w celu ponownego rozpatrzenia sprawy przez inny skład orzekający, mając nadzieję, że tym razem Sąd przychyli się do tłumaczeń obrony. Nie prezentując żadnego nowego argumentu, kontrargumentu, dowodu ani kontr-dowodu, obrona w sposób przedmiotowy i niepoważny traktuje instytucję rewizji, pojmując ją jako koło ratunkowe, podczas gdy w rzeczywistości wniosek taki powinien być składany w razie rażących uchybień proceduralnych; co więcej, powinien być poparty merytoryczną polemiką z wyrokiem, a nie suchym punktowaniem, co jest źle. Zdaniem oskarżenia, rolą Prezydenta, jako najwyższego funkcjonariusza Republiki Bialeńskiej i strażnika Konstytucji jest dbałość o powagę Sądu i poważne traktowanie prawa.

W związku z powyższym, wnoszę jak we wstępie.

(-) Taddeo Lorenzo de Medici y Zep

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Karol Medycejski - 31.08.2017

Panie Prezydencie,

wnoszę o pominięcie i przeniesienie wypowiedzi Oskarżyciela do kosza, jako że odpowiedź na rewizję jest instytucją nieznaną bialeńskiemu postępowaniu. Każda czynność procesowa musi mieć bowiem swoje oparcie w ustawie o sądownictwie lub innych przepisach.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Tadeusz Krasnodębski - 31.08.2017

Z całym szacunkiem, ale żaden przepis nie zabrania wypowiadania się w Pałacu Prezydenckim. Przypominam, że opuściliśmy salę rozpraw i powszechnie przyjęty zwyczaj pozwala na zabieranie głosu w wątkach w Kancelarii Prezydenta.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 31.08.2017

PREZYDENT REPUBLIKI BIALEŃKIEJ

Dziękuję za złożony wniosek. W najbliższych dniach zapoznam się z nim.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 06.09.2017

Zanim podejmę decyzję chciałbym jeszcze prosić skład orzekający w osobie asesora @"Maciej Kamiński" o odniesienie się do treści uzasadnienia złożonej rewizji.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Maciej Kamiński - 06.09.2017

Bardzo króciutko - wszystkie te zarzuty są doszukiwaniem się na siłę kompletnych absurdów w przepisach wbrew zamierzeniom ustawodawców. Ergo, 7+ w skali szkolnej dla obrony. Jestem ciekaw, co druga osoba, która się tym zajmie, bo pewnie się zajmie, będzie miała w tej kwestii do powiedzenia.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 06.09.2017

Jeszcze pytanie do wnioskodawcy. Czy Strona jest w stanie wykazać, iż Guliano Montini posiada zagraniczny tytuł profesora netowego?

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Tadeusz Krasnodębski - 06.09.2017

Prezydencie, zaraz się uprawomocni.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Karol Medycejski - 06.09.2017

Panie Prezydencie,

jako Obrońca w procesie karnym działam obok Oskarżonego, nie za niego. Obrona w procesie karnym to Obrońca i Oskarżony, a zatem działa to nieco inaczej niż w procedurze cywilnej. Nie mam też dostępu do wszystkich informacji - wiele danych i dowodów posiada sam Oskarżony; z nim też obowiązany jestem konsultować obronę, tak bym mógł działać wyłącznie w jego interesie, aktualnie zaś jest on nieobecny. Niezależnie jednak od tego, obowiązuje mnie tajemnica, pewne informacje mogę podawać tylko w trakcie postępowania przed sądem, dotyczy to także kwestii ew. strategii procesowej. W konsekwencji zatem muszę uchylić się od odpowiedzi na to pytanie.

Odnosząc się zaś bardzo krótko do wypowiedzi Oskarzyciela - nie ma mowy o uprawomocnieniu po wniesieniu i w trakcie pierwszego etapu rozpatrywania rewizji.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Tadeusz Krasnodębski - 07.09.2017

Prezydencie, wypowiedź obrony jest tak zdawkowa i wymijająca, że ewidentnie wskazuje ma brak jakichkolwiek nowych argumentów. Zwróciłem na to uwagę w swoim piśmie, a teraz mecenas potwierdził moje słowa - obrona zdaje się nie dysponować niczym, co mogłoby rzucić inne światło na sprawę; jest jedynie suchym wskazywaniem, co w wyroku jest dobre, a co nie - zdaniem obrony. Jednocześnie zdanie to nie jest niczym poparte. Uznanie rewizji, której argumentacja polega na mówieniu "ta część orzeczenia sądu mi się nie podoba" będzie kpiną z tej instytucji i sztucznym przedłużeniem postępowania.

(06.09.2017, 23:58:15)Karol Medycejski napisał(a): Odnosząc się zaś bardzo krótko do wypowiedzi Oskarzyciela - nie ma mowy o uprawomocnieniu po wniesieniu i w trakcie pierwszego etapu rozpatrywania rewizji.

Rzeczywiście. Przepraszam.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Karol Medycejski - 07.09.2017

Kpiną to jest obecny kodeks karny a także jego wadliwe stosowanie. To nie jest rewizja nadzwyczajna a rewizja, która działa jak apelacja - strona nie ma w niej podawać nowych dowodów, bo to nie jest jej cel a wskazać błędy w procesie wydawania wyroku, proszę się trochę doedukować na następny raz i nie zabierać ciągle głosu nieproszonym.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 07.09.2017

Proszę o powstrzymanie się od komentarzy w tym wątku. Decyzję podejmę w najbliższych dniach.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Karol Medycejski - 14.09.2017

Panie Prezydencie, czekamy z Rządem na lotnisku na decyzję. Smile

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 14.09.2017

Dziękuję za przypomnienie. Uznałem, że głównie z uwagi na czwarty punkt sformułowanych zarzutów konieczne będzie powołanie asesora, czego możecie się wkrótce spodziewać.

RE: Rewizja od Wyroku SL o sygn. akt K/2/2017 - Ametyst Faradobus - 17.09.2017

Cytat:

PREZYDENT REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ

Wolnograd, 17 września 2017 roku

POSTANOWIENIE

Na podstawie artykułu 24 ust. 3 ustawy o sądownictwie

W sprawie rewizji od Wyroku Sądu Ludowego z 30 sierpnia 2017, sygnatura akt K/2/2017 postanawiam o powołaniu Asesora w osobie Karola Wawrzyńca de Medici y Zepa. 

[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._00_56.png]
AMETYST FARADOBUS
PREZYDENT REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ