Forum Republiki Bialeńskiej
Wybory VI - program Godność i Prawo - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Wybory VI - program Godność i Prawo (/thread-820.html)

Wybory VI - program Godność i Prawo - Jan Sapieha - 09.05.2014

W związku z brakiem jakiejkolwiek alternatywy na czas wyborów do parlamentu bialeńskiego dla JB, zapadła decyzja o stworzeniu całkowicie nowego ugrupowania. Nowo powstała partia nosi nazwę Godność i Prawo. Zachęcamy wszystkich którzy pragną przejrzystości w prowadzenia polityki do wstępowania w nasze szeregi oraz o poparcie w nadchodzących wyborach.

1.Wstęp

Głównym czynnikiem twórczym dla naszej politycznej koncepcji był brak opozycji względem partii dominującej. Pragniemy zapewnić możliwość dokonania wyboru tym wszystkim, dla których demokracja jest czymś więcej niż oklepanym sloganem. Jedynie pluralizm, który proponujemy jest w stanie zapobiec dyktatowi jednego ugrupowania. Nasze hasło na te wybory to WOLNOŚĆ i BEZPIECZEŃSTWO

2.Sprawy wewnętrzne

Proponujemy zachować sześciotygodniową kadencje dla parlamentu. Nie należy zmieniać tego, co sprawdziło się na przestrzeni ostatnich miesięcy. Będziemy bronić tego postulatu także dla poprawy aktywności. Częste wybory napędzają koniunkturę do czynnego udzielania się wśród mieszkańców. Zapewnimy także aktywność dla regionów, które dotychczas leżały odłogiem. Priorytetem w tym względzie jest postawienie na czele każdego z nich naczelnika odpowiedzialnego za systematyczne opisy. Rozruszanie regionów może nastąpić także przez nałożenie premii w postaci gratyfikacji finansowej dla najaktywniejszych z pośród gubernatorów.

3.Gospodarka

Głównym naszym celem jest jak najszybsze wprowadzenie w życie nowej ustawy gospodarczej. Chcemy również zacieśniać współpracę międzyregionalną przez wymianę towarową przedsiębiorców z różnych prowincji. Realizować to będziemy przez odpowiednią protekcje dla takich inwestycji. Silna gospodarka to wizytówka państwa i jego obywateli będąca gwarantem stabilności w regionie.

4.Sprawy Zagraniczne

Republika nie powinna ograniczać się wyłącznie do prowadzenia polityki probrodyjskiej. Skuteczne i długofalowe działania powinny rozszerzać się na większą skalę.Należy zabezpieczyć się sojuszami również z innymi podmiotami na wypadek zagrożenia wciąż młodego bytu RB. Jesteśmy zwolennikami integracji w ramach Wspólnoty Nordackiej. Takie działania umożliwią nam utrzymanie stabilnej i bezpiecznej pozycji w v-świecie.

5.Kultura i Sport

Poprzez organizacje igrzysk olimpijskich z udziałem przedstawicieli innych v- państw oraz aktywnie działającą bialeńską listę przebojów zapewnimy lepsza przyszłość dla dorobku kulturowego naszej społeczności. Wsparcie uzyskają nowe galerie, stadiony oraz inne obiekty sportowe.

6.Wojsko

Stoimy na straży rozdziału wojska i polityki. Minister MON dostanie wolną rękę przy kierowaniu swoim resortem a także odpowiednie wsparcie od strony rządu. Dodatkowo przy zawieranych umowach międzynarodowych będziemy zabiegać o możliwość tworzenia własnych baz wojskowych na terytoriach innych państw.

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - Zuzanna Ossolińska - 09.05.2014

Oto nasza pieśń wyborcza podnosząca na duchu. Propagująca nasze poglądy, przekonania i założenia i prowadząca nas do ZWYCIĘSTWA.

[youtube:2xqmpli5]https://www.youtube.com/watch?v=yHFDa9efCQU[/youtube:2xqmpli5]

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - AndrzejSwarzewski - 09.05.2014

Cytat:5.Kultura i Sport

Poprzez organizacje igrzysk olimpijskich z udziałem przedstawicieli innych v- państw oraz aktywnie działającą bialeńską listę przebojów zapewnimy lepsza przyszłość dla dorobku kulturowego naszej społeczności. Wsparcie uzyskają nowe galerie, stadiony oraz inne obiekty sportowe.
Powiedział kilkukadencyjny Minister Kultury i Sportu, który zrobił bardzo dużo, czego dowodów wystarczy szukać w odpowiednich działach forum. Czyż tak?

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - Jan Sapieha - 09.05.2014

Bardzo dziękuje za te miłe słowa pod moim adresem. Sport zawsze był, jest i będzie mi bliski. Nie zamierzam jednak po raz kolejny ubiegać się o to stanowisko. Znam osobę która mogę śmiało polecić. Jest to moja partyjna koleżanka Zuzanna Ossolińska.

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - Maciej Kamiński - 09.05.2014

Cytat:Rozruszanie regionów może nastąpić także przez nałożenie premii w postaci gratyfikacji finansowej dla najaktywniejszych z pośród gubernatorów.
To mnie raduje.

Cytat:bialeńską listę przebojów
Jak zniknie konieczność dawania młodych piosenek, to ufunduję Twój pomnik w Tomaszewie. Big Grin Big GrinBig Grin

[spoil:1lomexlx]PS. Poważnie.[/spoil:1lomexlx]

No to ja mam może pytanie do programu, mogę?
Cytat:pragną przejrzystości w prowadzenia polityki
A co jest nieprzejrzystego w polityce, w której udział biorą wszyscy aktywni?
Cytat:Zapewnimy także aktywność dla regionów, które dotychczas leżały odłogiem.
Było wiele ważniejszych spraw. A poza tym, nie leżały odłogiem. MSW i nie inne osoby aktywnie działały w regionach. Np. Wschodni Region Przemysłowy był dość aktywny (o ile można mówić o aktywności, gdy jest chyba z sześć regionów na 15 obywateli), był pochód pierwszomajowy, były protesty robotnicze w Omerze, były manifestacje pro-wandejskie.
Cytat:Głównym naszym celem jest jak najszybsze wprowadzenie w życie nowej ustawy gospodarczej.
Będzie szef BIW, to i będzie gospodarka. Ustawa przyjęta i kwestią dni jest rozpoczęcie aktywności gospodarczej.
Cytat:Skuteczne i długofalowe działania powinny rozszerzać się na większą skalę.Należy zabezpieczyć się sojuszami również z innymi podmiotami na wypadek zagrożenia wciąż młodego bytu RB.
Jak można mieć pretensje o "małą skalę" polityki zagranicznej, gdy wciąż jesteśmy młodym państwem (poniżej koniecznego w niektórych krajach do uznania: pół roku) i wiele państw odmawia nam stosunków w najbliższym czasie. To nie wynika z braku działań i izolacjonizmu, tylko z faktów, którym zaprzeczyć się nie da.

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - MvP - 09.05.2014

A ja się przyczepię jeszcze do jednej rzeczy:
[quote]....aktywnie działającą bialeńską listę przebojów zapewnimy lepsza przyszłość dla dorobku kulturowego naszej społecznośc ....[quote]
BLP to prywatna inicjatywa Andrzeja Swarzewskiego, której się zrzekł i przekazał ją do prowadzenia mojej osobie, dlatego naprawdę nie wiem w jaki sposób Pan jako Prezydent mógłby zwiększyć jej aktywność.

Cytat:A co jest nieprzejrzystego w polityce, w której udział biorą wszyscy aktywni?

Ja Panie Prezydencie mam jasną wizje upubliczniania wszelkich informacji dotyczących polityki międzynarodowej. Jak Pan wytłumaczy brak istniejącej mapy kontynentu z wyznaczonymi granicami ? Nie raz apelowałem z tym do Pana. Jak tylko zostanę premierem stworzę taką mapę i co więcej będę dodawać wpisy dotyczące poszczególnych v-sąsiadów. Uznaje pogląd że każdy powinien być na bieżąco informowany o tym co się dzieje wokół. Realizować to zamierzam przez regularne odwiedziny stron innych v-nacji oraz prowadzenie na bierząco rzetelnych sprawozdań .

Cytat:Było wiele ważniejszych spraw. A poza tym, nie leżały odłogiem. MSW i nie inne osoby aktywnie działały w regionach. Np. Wschodni Region Przemysłowy był dość aktywny (o ile można mówić o aktywności, gdy jest chyba z sześć regionów na 15 obywateli), był pochód pierwszomajowy, były protesty robotnicze w Omerze, były manifestacje pro-wandejskie.

To ja odpowiem samymi konkretami. Jeżeli GiP wygra wybory zapewniam wyborców że wszystkie regiony odżyją i będą się w nich pojawiać regularne wpisy. Zapewniam że nigdzie nie dopuszę do takiej sytuacji jaka panuje obecnie w Regionie Nowoauterskim. Dodam że nie liczy się dla mnie sama ilość wątków tylko jakość i dopracowanie szczegółów.

Cytat:Jak można mieć pretensje o "małą skalę" polityki zagranicznej, gdy wciąż jesteśmy młodym państwem (poniżej koniecznego w niektórych krajach do uznania: pół roku) i wiele państw odmawia nam stosunków w najbliższym czasie. To nie wynika z braku działań i izolacjonizmu, tylko z faktów, którym zaprzeczyć się nie da.

Pańska interpretacja użytego przeze mnie stwierdzenia nt. "większej skali dla działań na v-arenie" jest po prostu niedopuszczalna. Zwłaszcza że moim celem nie była pretensjonalność a jedynie bilateralność oraz zwiększenie ilości przyszłych umów sojuszniczych. Stwierdzam że Pańskie zasługi są niepodważalne i nie widzę nikogo w tej chwili kto mógłby z równym poświęceniem pełnić rolę prezydenta. Zaznaczam równocześnie o czym już pisałem że sojusz z koalicją małych państw ma dla GiP większe znaczenie niż niejednokrotnie skompromitowana sztuczna symbioza z Brodią.

Cytat:Ja Panie Prezydencie mam jasną wizje upubliczniania wszelkich informacji dotyczących polityki międzynarodowej. Jak Pan wytłumaczy brak istniejącej mapy kontynentu z wyznaczonymi granicami ? Nie raz apelowałem z tym do Pana. Jak tylko zostanę premierem stworzę taką mapę i co więcej będę dodawać wpisy dotyczące poszczególnych v-sąsiadów. Uznaje pogląd że każdy powinien być na bieżąco informowany o tym co się dzieje wokół. Realizować to zamierzam przez regularne odwiedziny stron innych v-nacji oraz prowadzenie na bierząco rzetelnych sprawozdań .
Ja map tworzyć nie potrafię, a na Nordacie co miesiąc powstają i upadają jakieś kraje. Szkoda czasu.
Cytat:Stwierdzam że Pańskie zasługi są niepodważalne i nie widzę nikogo w tej chwili kto mógłby z równym poświęceniem pełnić rolę prezydenta.
A ja co najmniej jedną taką osobę widzę. ;-)
Cytat:Zaznaczam równocześnie o czym już pisałem że sojusz z koalicją małych państw ma dla GiP większe znaczenie niż niejednokrotnie skompromitowana sztuczna symbioza z Brodią.
Symbioza z Brodrią nie jest sztuczna.
Swoją drogą, smuci mnie brodriosceptyzm opozycji. W Brodrii jest wręcz przeciwnie, tam opozycja przekrzykuje się z rządem w hasłach probialeńskich.

Co jakiś czas docierają do mnie niepokojące informacje o multikontach brodyjskich. Czy wiemy w ogóle kto jest tam odpowiedzialny za hasła społeczeństwa ? Czy jest ktoś kto może zaświadczyć o rzetelności ich opinii publicznej ? Czy czasem nie jest tak że dwie, trzy osoby tworzą u nich całe społeczeństwo ? Szyte zbyt grubymi nićmi są te hasła opozycjonalistów brodyjskich.

Cytat:Co jakiś czas docierają do mnie niepokojące informacje o multikontach brodyjskich. Czy wiemy w ogóle kto jest tam odpowiedzialny za hasła społeczeństwa ? Czy jest ktoś kto może zaświadczyć o rzetelności ich opinii publicznej ? Czy czasem nie jest tak że dwie, trzy osoby tworzą u nich całe społeczeństwo ? Szyte zbyt grubymi nićmi są te hasła opozycjonalistów brodyjskich.
Nie nam to oceniać. W niektórych miejscach mikroświata mówi się, że wszyscy Bialeńczycy są klonami Abdullaha, moimi i Jana de Kaniewskiego. Pytanie tylko, co z tego, że tak mówią?
Nie wnikajmy w sprawy wewnętrzne Brodrii, to i Brodria nie będzie wnikała w nasze sprawy wewnętrzne.

Re: Wybory VI - program Godność i Prawo - Maciej Kamiński - 09.05.2014

Cytat:To ja odpowiem samymi konkretami. Jeżeli GiP wygra wybory zapewniam wyborców że wszystkie regiony odżyją i będą się w nich pojawiać regularne wpisy.
We dwójkę ożywicie sześć regionów? Jak konkretnie?

Zanim opiszę kulisy naszych działań radzę przeczytać moją wiadomość na PW.