![]() |
|
Spotkanie rocznicowe - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-552.html) +---- Dział: Sala Kryształowa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-554.html) +---- Wątek: Spotkanie rocznicowe (/thread-8306.html) |
Spotkanie rocznicowe - Ametyst Faradobus - 24.09.2017 W sali bankietowej Pałacu Prezydenckiego zgromadziła się spora grupa obywateli Bialenii, dygnitarzy oraz przedstawicieli korpusu dyplomatycznego. Wszyscy z napięciem oczekiwali na moment, kiedy pod kolejnym pretekstem Konduktor Faradobus rozda kolejne folwarki i inne nagrody. Niedługo później Ametyst pojawił się wśród zebranych.
Bialeńczycy, cytując wielkiego potomka wielkiego Polaka Podziemniaka - Konrada Wyszkowskiego: miło wystąpić przed Państwem, miło patrzeć na Państwa twarze, przyjemnie mówić, przyjemniej gadać. Jako Prezydent Republiki witam wszystkich na tradycyjnym spotkaniu opłatkowo-folwarczno-rozdawniczym poświęconym kolejnej rocznicy Założenia Republiki. Należę do tego pokolenia mikronauktów, które pamięta to, czego najstarsi aralscy górale nie pamiętają. Pamiętam życie i śmierć naszego Patrona, pamiętam bohaterski zgon Premiera Tysiąclecia, pamiętam jeszcze wspaniałe bialeńskie motory, które dawały świadectwo potężnej mocy. Dziś, jako Konduktor i kontynuator chlubnych tradycji Narodu Bialeńskiego staram się, by te nowe i stare świeckie tradycje były kultywowane, bo tradycja to nie jest tylko piękne imię dla dziewczynki. Tradycja to dąb, który przez tysiąclecia rósł i zapuszczał korzenie. To trud bialeńskiego chłopa, przekręty naszych cinkciarzy i mądrość kolejnych przywódców. To dziedzictwo nas wszystkich! Tradycyjnie chciałbym wielu z Was nagrodzić w tym szczególnym dniu, kiedy wszyscy jesteśmy jedną wielką rodziną. Jeden z naszych najmłodszych, ale też najbardziej zaangażowanych obywateli, minister Antoni Kacper Burbon-Conti, otrzymuje Brązowy Bialeński Krzyż Zasługi. Z kolei emerytowany dowódca Sił Zbrojnych RB wiceadmirał Tomasz Cyryl Dostojewski odznaczony zostaje złotym Medalem Sił Zbrojnych. Chciałbym też przyznać folwarki następującym osobom: Antoni Kacper Burbon-Conti - 5 folwarków, Maciej Kamiński - 5 folwarków, Karol Wawrzyniec de Medici y Zep - 5 folwarków, Tomasz Cyryl Dostojewski - 4 folwarki, Karol Medycejski - 4 folwarki, Hewret Faradobus - 4 folwarki, Mateusz Santoneskorsi - 4 folwarki, Taddeo de Medici y Zep - 4 folwarki, Iwan Pietrow - 3 folwarki, Robert von Thorn - 2 folwarki. Jeśli ktoś czuje się niedoceniony - niechaj zgłosi się na dyżur. Życząc wielu łask na nadchodzący tydzień udzielam Wam konduktorskiego błogosławieństwa. RE: Spotkanie rocznicowe - Maciej Kamiński - 24.09.2017 Zapraszam na fetę do siebie, konduktorze. RE: Spotkanie rocznicowe - Thomas von Lisendorff - 25.09.2017 Dziękuję Ekecelencjo za uznanie. RE: Spotkanie rocznicowe - Frederick Hufflepuff - 25.09.2017 Prezydencie, kilka folwarków by mi się przydało dla umocnienia pozycji kniazia. RE: Spotkanie rocznicowe - Karol Medycejski - 25.09.2017 Cytat:Prezydencie, kilka folwarków by mi się przydało dla umocnienia pozycji kniazia. Odnalazłbyś się prawdopodobnie jako youtuber. RE: Spotkanie rocznicowe - Eddard Noqtern - 25.09.2017 Szanowni Bialeńczycy i pozostali goście, Pamiętacie ten czas kiedy dopiero dołączaliście do mikronacji? Na pewno każdy był zafascynowany tym wszystkim, tyloma możliwościami, rozbudowanymi systemami, różnorodnością oferowaną przez różne v-państwa. Po pewnym czasie, pewnym dłuższym czasie, kiedy to już udało nam się poznać praktycznie wszystko na co mieliśmy ochotę i pełniliśmy wszystkie możliwe do osiągnięcia stanowiska pojawia się monotonia. Do naszych mikropaństw zaglądamy bardziej z przyzwyczajenia niż z ciekawości, bardziej z obowiązku, poczucia odpowiedzialności niż z chęci dobrej zabawy. A ile można tak działać? W końcu się nam odechciewa, szczególnie jeśli w państwie się nic nie dzieje. A to nakręca spirale, bo kolejne i kolejne osoby tak postępują, a aktywności coraz mniej. Czyż nie taka sytuacja występuje obecnie w Republice Bialeńskiej, ale też w większości Pollinu? Przychodzę więc do Bialenii, nie tylko jako Premier Hasselandu i przedstawiciel tego państwa, ale też, a może przede wszystkim jako Bialeńczyk, były Prezydent Bialenii z życzeniami - życzę Wam powrotu do aktywności. Ale nie byle jakiej aktywności, ale tak wspaniałej jaka była za czasów trójstowarzyszenia. A czy to jest w ogóle możliwe, zapytacie? Czy da się osiągnąć tyle bez powrotu do naszego sojuszu? Pewnie tak, ale jest to niezwykle trudne. Dlatego w tej ciężkiej dla Was chwili, oświadczam iż Rząd Hasselandu jest chętny do ponownego podjęcia rozmów na temat odnowienia zacieśnionej współpracy pomiędzy naszymi nacjami. Jesteśmy gotowi do rozmów z Rządem z Wolnogradu. RE: Spotkanie rocznicowe - Severino Castiglioni - 26.09.2017 "Ametyst Faradobus napisał(a):Karol Medycejski - 4 folwarki, Widać za nic już folwarki rozdają... RE: Spotkanie rocznicowe - Maciej Kamiński - 26.09.2017 Jak dla mnie to całkiem ładnie i merytorycznie bufonował, broniąc Montka przed sądem asasynatem. A ileż to znaków na forum od tego przybyło... RE: Spotkanie rocznicowe - Ametyst Faradobus - 26.09.2017 (26.09.2017, 14:41:58)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):"Ametyst Faradobus napisał(a):Karol Medycejski - 4 folwarki, Nie od dziś. (25.09.2017, 23:50:41)Eddard Noqtern napisał(a): Szanowni Bialeńczycy i pozostali goście, Dzień dobry. (25.09.2017, 23:50:41)Eddard Noqtern napisał(a): Pamiętacie ten czas kiedy dopiero dołączaliście do mikronacji? Na pewno każdy był zafascynowany tym wszystkim, tyloma możliwościami, rozbudowanymi systemami, różnorodnością oferowaną przez różne v-państwa. Po pewnym czasie, pewnym dłuższym czasie, kiedy to już udało nam się poznać praktycznie wszystko na co mieliśmy ochotę i pełniliśmy wszystkie możliwe do osiągnięcia stanowiska pojawia się monotonia. Do naszych mikropaństw zaglądamy bardziej z przyzwyczajenia niż z ciekawości, bardziej z obowiązku, poczucia odpowiedzialności niż z chęci dobrej zabawy. Ja nie pamiętam aż tak dokładnie, ale Koledzy trochę lepiej. (25.09.2017, 23:50:41)Eddard Noqtern napisał(a): A ile można tak działać? Do końca świata! (25.09.2017, 23:50:41)Eddard Noqtern napisał(a): A czy to jest w ogóle możliwe, zapytacie? Czy da się osiągnąć tyle bez powrotu do naszego sojuszu? Pewnie tak, ale jest to niezwykle trudne. Dlatego w tej ciężkiej dla Was chwili, oświadczam iż Rząd Hasselandu jest chętny do ponownego podjęcia rozmów na temat odnowienia zacieśnionej współpracy pomiędzy naszymi nacjami. Jesteśmy gotowi do rozmów z Rządem z Wolnogradu. Jeżeli o mnie chodzi to ja również jestem gotów. RE: Spotkanie rocznicowe - Antoni Kacper Burbon-Conti - 26.09.2017 (24.09.2017, 22:36:26)Ametyst Faradobus napisał(a):Szanowny Prezydencie, to przywilej móc uczestniczyć w Pańskim Gabinecie. Za Brązowy Bialeński Krzyż Zasługi oraz nadane folwarki składam serdeczne podziękowania, bowiem jest to dla mnie ogromny zaszczyt i wyróżnienie.
RE: Spotkanie rocznicowe - Ametyst Faradobus - 27.09.2017 Został też nadany dodatkowy poczwórny folwark dla @"Frederick Hufflepuff" https://biust.bialenia.org.pl/2017/09/27/760 RE: Spotkanie rocznicowe - Karol Medycejski - 27.09.2017 (26.09.2017, 18:20:51)Ametyst Faradobus napisał(a):Tak generalnie, to jestem przeciwny socjalizmowi, no chyba, że to mi dają (choć wtedy nie mogę się zasłaniać niewiedzą: "bo mi nie dali"). A darmowe smakuje jeszcze lepiej, gdy jest za nic. Dlatego dziękuję za uznanie @"Paolo Carlo de Medici y Zep" i przede wszystkim @"Ametyst Faradobus". Możesz mnie też Pawełku w ramach braterskiej miłości i czułości i tych składanych oryginalnych gratulacji ucałować. Pozwolę ci nawet wybrać część ciała(26.09.2017, 14:41:58)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):"Ametyst Faradobus napisał(a):Karol Medycejski - 4 folwarki,
RE: Spotkanie rocznicowe - Severino Castiglioni - 27.09.2017 Odpowiem dziełem serialowym: RE: Spotkanie rocznicowe - Iwan Pietrow - 28.09.2017 I ja serdecznie dziękuję za folwarki. <3 Nie wykorzystuję ich, ale co tam, jak dają, to dają. Co mają się marnować... RE: Spotkanie rocznicowe - Antoni Kacper Burbon-Conti - 28.09.2017 (27.09.2017, 21:12:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Został też nadany dodatkowy poczwórny folwark dla @"Frederick Hufflepuff"Przy okazji, jeśli można, proszę podczepić postanowienie pod odpowiednią kategorię, bo aktualnie nie jest w żadnym ze spisów. @"Ametyst Faradobus" RE: Spotkanie rocznicowe - Ametyst Faradobus - 01.10.2017 Dziękuję, podepnę. Prawie, jak USOS. |