![]() |
|
IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? (/thread-8416.html) |
IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Hewret von Thorn - 07.11.2017 Obecnie na salonach mikroświatowych robi furorę wątek dotyczący IV Rzeszy. Głównie z dwóch powodów - obecność Zanika tam oraz stosowanie kontrowersyjnych symbolik odnoszących się do hitlerowskich Niemiec. Obserwatorzy na całym Polinie obserwują poczynania tej mikronacji i dzielą się na dwa obozy - niepodzielających prawo do istnienia takiego wirtualnego państwa oraz tych, którzy nie mają nic przeciwko, a nawet z ciekawości dołączają do grona tamtejszych obywateli. Jeśli chodzi o prawo RP - art. 256 KK RP zakazuje praktykowanie i rozpowszechnianie symboli odnoszących się do totalitaryzmów (skrótowo wyjaśniam sens przepisu), jednakże par. 3 owego artykułu stanowi, że przestępstwa nie popełnia się, gdy ową czynność czyni się w celach artystycznych, bądź edukacyjnych. Pytanie więc, czy stworzenie mikronacji z symbolami nazistowskimi można uznać za dzieło sztuki albo za treść edukacyjną? Czy są granice, których nie powinno się przekraczać? RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Severino Castiglioni - 07.11.2017 Oni nie używają ściśle nazistowskich symboli. Chyba je zmodyfikowali. Natomiast pragnę przygotować projekt uchwały Zgromadzenia Ludowego potępiający tę mikronację. Będzie miała wymiar symboliczny. PS Przepisy Kodeksu karnego same w sobie zazwyczaj nie zakazują zachowań. One je (bezprawne-naruszające normę sankcjonowaną zachowania) poddają karze. Tak jest w tym przypadku gwoli ścisłości. PS 2 Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej. Tak brzmi przepis. Pytanie czy zachowanie IV Rzeszy wypełnia znamiona nawet jeśli ich symbole są rzeczywiście faszystowskie. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Hewret von Thorn - 07.11.2017 (07.11.2017, 15:26:38)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Oni nie używają ściśle nazistowskich symboli. Chyba je zmodyfikowali. Schutzstaffel, Fuhrer, Karl Dönitz, etc. Sama symbolika i nazwa wskazuje na fascynację. Skoro jednak wprost każdemu przychodzi na myśl Adolf Hitler, to prawdą jest, że mamy tu do czynienia z symboliką ustroju totalitarnego. Chciałbym też zauważyć, że pomiędzy fascynacją, a propagowaniem może być cienka granica. (07.11.2017, 15:26:38)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): PS Przepisy Kodeksu karnego same w sobie zazwyczaj nie zakazują zachowań. One je (bezprawne-naruszające normę sankcjonowaną zachowania) poddają karze. To był mój skrót myślowy. Tak, wiem. Prawo jest abstrakcyjne. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Thomas von Lisendorff - 07.11.2017 Czemu się nie czepiacie Wandystanu, przecież to totalitaryzm komunistyczny. Jak się już czepiacie to wszystkich a nie wybranych. Prawo jest takie samo dla wszystkich. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Sheldon Anszlus Lovelace - 07.11.2017 Tępić takie akcje. niedopuszczalne aby RB akceptowała takie czyny RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Thomas von Lisendorff - 07.11.2017 Odpuściłem już IV Rzeszę. Myślałem że to tylko mikronacja, myliłem się. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Severino Castiglioni - 07.11.2017 (07.11.2017, 16:23:37)Tomasz Cyryl Dostojewski napisał(a): Czemu się nie czepiacie Wandystanu, przecież to totalitaryzm komunistyczny. Jak się już czepiacie to wszystkich a nie wybranych. Prawo jest takie samo dla wszystkich. Oni to wyśmiewają. Wandystan jest prześmiewczy. IV Rzesza na serio. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Thomas von Lisendorff - 07.11.2017 Ok, nie będę się już wypowiadał. Odpuściłem IV Rzeszę. A wy sobie placzcie co chcecie. Mam to gdzieś. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Hewret von Thorn - 07.11.2017 (07.11.2017, 16:23:37)Tomasz Cyryl Dostojewski napisał(a): Czemu się nie czepiacie Wandystanu, przecież to totalitaryzm komunistyczny. Ale Wandystan to demolud, a nie komunizm. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Ametyst Faradobus - 07.11.2017 Zanik to zawsze rak. (07.11.2017, 16:52:10)Tomasz Cyryl Dostojewski napisał(a): Ok, nie będę się już wypowiadał. Odpuściłem IV Rzeszę. A wy sobie placzcie co chcecie. Mam to gdzieś. A ktoś tu płacze? RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Thomas von Lisendorff - 07.11.2017 Skoro już Ekscelencja się pojawił to może rozpatrzy mój wniosek. RE: IV Rzesza - zabawa czy niesmak? - Ametyst Faradobus - 08.11.2017 Przecież już rozpatrzyłem. |