![]() |
|
Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Kampanie i polityka (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-73.html) +---- Wątek: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego (/thread-8449.html) |
Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 11.11.2017 ![]() Kochani,
Mam zaszczyt zaprezentować Wam skład mojego Gabinetu w razie ewentualnej wygranej! Prezydent RB, sprawy zagraniczne - Taddeo de Medici Wiceprezydent RB, gospodarka - @"Antoni Kacper Burbon-Conti" Minister Spraw Wewnętrznych - @"Maciej Kamiński" Minister ds. Regionów, Gubernator Wysp Przyjaźni - @"Eddard Noqtern" Minister Kultury i Fabularyzacji - @"Ametyst Faradobus" Wiceminister Kultury i Fabularyzacji - @'Frederick Hufflepuff' Minister Promocji i Mediów Społecznościowych - @"Kamil Maciejewski" Zgodnie z moją zapowiedzią, każdy z nas prowadził będzie swoją Kancelarię/Ministerstwo. Chętni obywatele będą mogli dołączyć do nich i pomagać członkowi Gabinetu swoją radą - bez żadnych zobowiązań, w ramach pracy społecznej.
RE: Potencjalny skład Gabinetu de Mediciego - Thomas von Lisendorff - 11.11.2017 Tylko jednego ministra z tego składu widzę w swoim rządzie. RE: Potencjalny skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 11.11.2017 (11.11.2017, 17:41:13)Thomas von Lisendorff napisał(a): Tylko jednego ministra z tego składu widzę w swoim rządzie. Zdradzisz swój potencjalny skład?
RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Thomas von Lisendorff - 11.11.2017 Moi przyszli ministrowie, dostali już zaproszenia do rządu. Większość już przyjęła. Po wyborach wszystko się okaże Tadziu. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Ametyst Faradobus - 12.11.2017 Lakonicznie powiedziane. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Thomas von Lisendorff - 12.11.2017 O zjawił się przywódca. W końcu. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 W dniu dzisiejszym do proponowanego składu Gabinetu w razie mojej elekcji dołączył @"Frederick Hufflepuff", któremu chciałbym powierzyć funkcję Wiceministra Kultury i Fabularyzacji. ![]() Bardzo cieszy mnie tak duża lista potencjalnych Ministrów. W dużym rządzie pracuje się znacznie lepiej. Obszerny Gabinet = dużo pomysłów, dużo rąk do pracy, wiele możliwości. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Hewret von Thorn - 12.11.2017 Czy będzie prowadzona jakaś gazeta rządowa? RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 (12.11.2017, 19:42:58)Hewret von Thorn napisał(a): Czy będzie prowadzona jakaś gazeta rządowa? Nie myślałem o tym, ale to całkiem dobry pomysł. W razie wygranej na pewno zarzucę go na pierwszych obradach rządu. ^^ RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 12.11.2017 Ten rząd to kontynuacja polityki aktualnego Konduktora, dobra zaleta. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 (12.11.2017, 20:00:42)Akrypa Rabotowicz von Primisz napisał(a): Ten rząd to kontynuacja polityki aktualnego Konduktora, dobra zaleta. Prezydentowi Faradobusowi nie mam nic do zarzucenia, dlatego na pewno na jego polityce chciałbym się wzorował. W szczególności chciałbym organizować święta państwowe w podobny sposób pod względem opisów (stąd też propozycja, aby Ametyst został Ministrem w tej dziedzinie) i prowadzić systematyczny dziennik komunikatów prezydenckich, jak to w zwyczaju miał Ametyst. Aczkolwiek politykę swojego ewentualnego Gabinetu chciałbym prowadzić też we własnych kierunkach - jak choćby gospodarka, na której tak nam z Antonim zależy. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Eddard Noqtern - 12.11.2017 (12.11.2017, 20:13:56)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a):(12.11.2017, 20:00:42)Akrypa Rabotowicz von Primisz napisał(a): Ten rząd to kontynuacja polityki aktualnego Konduktora, dobra zaleta. Naprawdę nic? Rozumiem, że kampania itd. ale warto czasem wyciągać błędy z kadencji poprzedników. Chyba nikt nie jest idealny... Tadeo, nie masz żadnych wniosków? RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 Szczerze? Niewiele mógłbym zarzucić, naprawdę. Ametyst powoływał urzędników zawsze po konsultacjach społecznych, nie było żadnych kontrowersyjnych decyzji, nieuzasadnionego wetowania... Jedyne co rzeczywiście można zarzucić, to że z czasem miał coraz mniej czasu. Ale nie wiem, czy realiozę rzeczywiście można komuś wypominać jako coś całkowicie karygodne, bo nie zaniedbywał przez nią swoich obowiązków, a zdarza się to każdemu. Do tego dochodzą rozpoczęte i niezakończone projekty, jak choćby obiecana już podczas pierwszej kadencji nowelizacja Konstytucji. Ale to też wynika z braku czasu i życia realnego. Tak myślę. No, ja wolałbym projekty doprowadzać do końca. Nie rzucać się z motyką na słońce. Zajmować się mniejszą ilością rzeczy jednocześnie, ale je dokańczać zamiast łapać się wszystkiego i zostawiać w połowie. Po kolei brać kolejne inicjatywy. To będzie z większą korzyścią, niż branie kilku rzeczy naraz, a potem zostawianie tego. Taka moja drobna refleksja. Choć też nie ma co przesadzać, Ametyst nie porzucał projektów notorycznie. Zrobił tak z tą Konstą. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Eddard Noqtern - 12.11.2017 A ja powiem, że nie jestem zbyt zadowolony z Rządów Prezydenta Ametysta. No cóż, według mnie był zbyt mało aktywny w wielu dziedzinach i przez to mocno przyczynił się do długotrwałego kryzysu aktywnościowego. Co prawda, tragedii nie było, ale działania Prezydenta i Rządu były za małe. A właśnie, konsultacje społeczne, wolna ręka - to wszystko jest dobrze, ale nie za dużo, czasem według mnie rządzący musi podjąć bardziej zdecydowane kroki samodzielnie, nie czekając na zgodę lub nie innych. Taka rola. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 (12.11.2017, 22:46:03)Eddard Noqtern napisał(a): A właśnie, konsultacje społeczne, wolna ręka - to wszystko jest dobrze, ale nie za dużo, czasem według mnie rządzący musi podjąć bardziej zdecydowane kroki samodzielnie, nie czekając na zgodę lub nie innych. Taka rola. A to zdecydowanie. Konsultowanie absolutnie wszystkiego przedłuża i utrudnia decydowanie. Ale w pewnych kwestiach zdecydowanie warto. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Eddard Noqtern - 12.11.2017 Warto, warto, ale też nie po to obywatele wybierają Konduktora w wyborach, aby ten potem prowadził ciągle konsultacje, czy festyny stanowisk. Ja preferuję trochę inny model rządów. Oczywiście na ważne tematy warto i powinno się dyskutować. Ale nie przesadzajmy... RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 Przesada w każdą stronę jest zła. Od tego Prezydent ma Wiceprezydenta i Gabinet, żeby ustalać pewne kwestie. Ale najważniejsze sprawy, rzutujące na przyszłość, powinny być moim zdaniem konsultowane z obywatelami. To samo dotyczy stanowisk. Nie nazwałbym tego festynem. Warto ogłosić wakat publicznie, żeby chętni sami się zgłosili. Tak myślę. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Eddard Noqtern - 12.11.2017 A nie lepiej samemu znaleźć osobę, z którą dobrze będzie Ci się współpracować i zapytać ją o chęć pełnienia stanowiska? Często ludzie boją się zgłosić, albo po prostu nie są pewni czy się nadają. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Tadeusz Krasnodębski - 12.11.2017 Jeśli chodzi o najbliższych współpracowników - oczywiście, że najlepiej znaleźć samemu. Dlatego do osób, które widziałbym w swoim Gabinecie, pisałem osobiście - za wyjątkiem jednej osoby, która wyraziła chęć pomocy. Ale są też stanowiska, z jakimi Prezydent nie ma bezpośredniej styczności - jak choćby Prezes Policji Krajowej czy Rektor Uniwersytetu. W takich przypadkach warto wrzucić gdzieś na forum publiczne informację o wakacie i wybrać najodpowiedniejszą osobę spośród chętnych. A jeśli nie zgłosi się nikt, albo zgłoszą się osoby nieodpowiedzialne, to wtedy pisać prywatnie. RE: Proponowany skład Gabinetu de Mediciego - Ametyst Faradobus - 13.11.2017 Cóż, ja też bym o sobie nie powiedział, że nie mam sobie nic do zarzucenia jako konduktorowi. Bierzcie jednak pod uwagę to, że do władzy doszedłem w czasach kryzysu i dwukrotnie byłem po prostu jedynym kandydatem, a większa gorliwość do obejmowania stanowisk objawiła się dopiero w ostatnim czasie. |