Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VIII kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-327.html)
+----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej (/thread-8647.html)

Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Iwan Pietrow - 20.12.2017

Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O POLICJI KRAJOWEJ
z dnia xx miesiąca 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy o Policji Krajowej z dnia 27 listopada 2013 r. z późniejszymi zmianami.

Artykuł 2.

Do art. 2 wzmiankowanej ustawy dodaje się ust. 3a w treści:
Cytat:3a. Prezes Policji Krajowej w podzięce za służbę, trwającą co najmniej 1 rok, może odznaczyć policjanta Medalem za Długoletnią Służbę. Wizerunek baretki Medalu za Długoletnią Służbę przedstawia załącznik.

Artykuł 3.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

(-) Podpis
Cytat:ZAŁĄCZNIK DO USTAWY

[ATTACHMENT NOT FOUND]

Szanowny Marszałku, Szanowni Posłowie!

Pragnę złożyć na Wasze ręce projekt ustawy o zmianie ustawy o PK, który umożliwi Prezesowi PK nadawanie Medalu za Długoletnią Służbę. Projekt ten składam w związku ze zbliżającymi się obchodami święta Policji Krajowej. Myślę, że dodanie drugiego odznaczenia przeznaczonego dla policjantów jest dobrym pomysłem motywującym funkcjonariuszy do kontynuowania aktywnej służby w ramach Policji Krajowej i możliwością do odznaczenia policyjnych weteranów w trakcie trwania święta.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Tadeusz Krasnodębski - 20.12.2017

Wysoka Izbo,

Muszę stwierdzić, że jestem przeciwny temu projektowi z kilku powodów. Po pierwsze od dawna jestem zwolennikiem tego, aby tylko Prezydentowi przysługiwało prawo nadawania odznaczeń - zwracałem na to uwagę już podczas bodajże pierwszej kadencji Ametysta. Wydaje mi się, że Prezes Policji Krajowej ma inne formy honorowania swoich funkcjonariuszy, jak choćby system awansów - mamy rozbudowane stopnie, a w rzeczywistości nikt nigdy nie wspina się po drabince policyjnej. Byłbym raczej zwolennikiem korzystania z tego sposobu nagradzania zasłużonych Policjantów.

Moje stanowisko wiążę się również z procedowaną obecnie Konstytucją. W razie jej przyjęcia w referendum mam poważne wątpliwości, czy ustawa w brzmieniu uwzględniającym poprawkę Iwana byłaby w ogóle z ustawą zasadniczą zgodna. Jak stanowi potencjalnie nowa Konsta, Prezydent ma prawo nadawania folwarków i odznaczeń. Nie ma tam co prawda wyrazu "wyłącznie", ale przywilej ten stoi zdanie w zdanie obok takich prerogatyw, jak zwierzchnictwo nad siłami zbrojnymi czy urzędnikami państwowymi. Jeśli w nowym systemie prawnym pozwolilibyśmy zwykłej ustawie przenosić konstytucyjne przywileje głowy państwa na inne organy, to równie dobrze władzę nad administracją rządową czy armią moglibyśmy nadać innym organom. Doprowadziłoby to do zmiany ustroju państwa z prezydenckiego na jakikolwiek inny bez zmiany Konstytucji.

Warto też wstrzymać się na razie z nowelizacją ustawy o odznaczeniach z powodu przygotowywanego przez Macieja projektu większej zmiany wprowadzającej czwarty i piąty stopień odznaczeń. Wtedy moglibyśmy przemyśleć kwestię ewentualnego orderu w koncepcji Iwana. Poza tym, będziemy wówczas wiedzieć, czy nowa ustawa zasadnicza została przyjęta. Zniknie więc gdybanie o potencjalnej niezgodności z Konstytucją - wystarczyłoby przecież skierowanie sprawy do Sądu w celu zbadania tej zgodności.

Całkiem osobiście dodam jeszcze, że bardzo podoba mi się baretka z czapeczką. <3

Podsumowując, apeluję do Posłów o nieprzyjmowanie niniejszej nowelizacji, ewentualnie o złożenie poprawki umożliwiającej Prezesowi składanie do Prezydenta wniosków o odznaczenie funkcjonariuszy, ale niepozwalającej samemu ich nagradzać orderem państwowym.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Maciej Kamiński - 20.12.2017

Zaczynamy dwudniową debatę.

Oględnie rzecz ujmując, sam koncept taki zły nie jest (w SZ istnieją jednoklasowe medale za służbę w poszczególnych rodzajach wojsk), ale nie widzę sensu w zamieszczaniu odznaczeń w jakiejkolwiek innej ustawie aniżeli tej o odznaczeniach. Zapowiadam głos przeciw.
A następnie ukradnięcie baretki i dokooptowanie jej (acz najpewniej z inną treścią przepisu dotyczącego nadawania, z powodu tego, co Tadzio mówi) do reformy systemu pyszałkowatego grzechotania kawałkami metalu na klatce piersiowej, którą to mam zamiar jakoś w piątek wieczorem zaprezentować zamrażarce.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Iwan Pietrow - 21.12.2017

Ok, skoro Maciuś ma zamiar dodać nowe odznaczenie do swojego projektu, to nie widzę sensu, aby ciągnąć ten wątek. Chyba wszystko wyjaśnione.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Maciej Kamiński - 21.12.2017

Jak rozumiem, projekt zostaje wycofany?

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Iwan Pietrow - 21.12.2017

Generalnie, to tak. Pozwól, że jeszcze sobie pogadam.

Nie zgadzam się z twierdzeniem Tadeusza, że przenoszenie kompetencji nadawania orderów na inne organy władzy publicznej jest złe. Przecież nie wszystkie odznaczenia muszą być nadawane przez Prezydenta. Oczywiście, najważniejsze z nich, zawarte w ustawie stanowią podstawę systemu nagradzania w Bialenii i ich nadawanie powinno leżeć w kompetencjach głowy państwa. Jednakże odznaczenia wewnętrzne, jak chociażby ten za długoletnią służbę, nie mają takiej wagi i w mojej opinii powinno się zezwolić na ich nadawanie przez organ władzy publicznej inny niż Prezydent. Podobne stanowisko mam w przypadku jednej, rozbudowanej ustawy o odznaczeniach, która moim zdaniem powinna zawierać wyłącznie odznaczenia najważniejsze.

Co zaś się tyczy Konstytucji, to tutaj sprawa jest raczej jasna. Art. 17 ustawy zasadniczej dosyć dokładnie określa podstawowe kompetencje głowy państwa. O ile w pierwszej części przepisu wskazuje się na to, że Prezydent jest zwierzchnikiem i najwyższym urzędnikiem, o tyle, jak już wspomniano wcześniej, w przypadku prawa do nadawania odznaczeń i folwarków Prezydent nie ma wyłączności. Wynika to z językowej wykładni tego przepisu. Przy panującym w Bialenii założeniu, że ustawami normuje się wszystko, możemy równie dobrze zlać tę kompetencję na inny organ władzy publicznej.

P.S.
Dziękuję za pochwalenie baretki z czapeczką. <3

@Edit
Można zgłosić poprawkę, która wprowadzi odznaczenie resortowe. Wtedy nie będzie problemu, bo nie będzie to odznaczenie państwowe.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Maciej Kamiński - 21.12.2017

Dobra, to se pogadamy do końca wyznaczonego czasu debaty. Zbierze się tak parę wniosków przydatnych do mojego projektu reformy, którą bym chciał zrobić ekspresem (przegłosować do wtorkowego południa), żeby można było ponadawać odznaczeń na Święto Policji Krajowej.

Cytat:Nie zgadzam się z twierdzeniem Tadeusza, że przenoszenie kompetencji nadawania orderów na inne organy władzy publicznej jest złe.
No moralnie złe nie jest, ale rozbijanie kompetencji bywa dosyć zgubne organizacyjnie.

Cytat:Podobne stanowisko mam w przypadku jednej, rozbudowanej ustawy o odznaczeniach, która moim zdaniem powinna zawierać wyłącznie odznaczenia najważniejsze.
To zobacz sobie do IZSD, jakiż to porządek i logiczne ułożenie przepisów było przy tworzeniu zgodnie z tą logiką wczesnych ustaw gospodarczych przez Janka.

RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej - Maciej Kamiński - 22.12.2017

No to pogadaliśmy, i jeszcze wyszło na to, że zmieniam zdanie w przeciągu doby.
Albo w sumie nie - jest cały czas jeden element wspólny dla wszystkich odznaczeń.

Tak czy siak, zamykam debatę, nie przechodzimy do głosowania.