![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VIII kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-327.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych (/thread-8648.html) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 22.12.2017 Cytat: Izbo o Odpowiednim Wzroście, W pierwszej kolejności: słowo, które ocenzurował słuchacz jedynego słusznego radia mać, ja inne słowo, które ocenzurował słuchacz jedynego słusznego radia, technologia mnie po prostu nienawidzi. Kiedy już miałem wszystkie baretki przygotowane na komputerze i przeniesione na penka, żeby z lapka wrzucić na forum (powody takich cudacznych kombinacji może objaśnię przy innej okazji), to nagle postanowił on całkowicie odmówić współpracy i domagać się restartu pamięci (nieodczytywanie woluminów...), przy tym nie dając się różnym sztuczkom z Internetu, pozwalającym chociaż odzyskać dane. No i tym samym efekt długotrwałej pracy (i zdjęcia ze studniówki, ale co one kogo obchodzą, prawda?) zmuszony był przepaść. Na szczęście zaczyna się przerwa świąteczna, więc będę miał czas to wszystko na szybko odtworzyć, ale żeby już nie przeciągać w nieskończoność, daję pod rozwagę treść projektu, jeszcze bez załączników, które odtworzę na jutro. Marudzenie zakończywszy, zaczynamy debatę. Pozwoliłem sobie w projekcie zostawić póki co w spokoju kilka najnowszych odznaczeń. Aha, i przy treści nowej konsty dalej w mocy będzie interpretacja sądowa dotycząca nadawania odznaczeń - także tutaj zostawiam pole do poprawek dla Tadzia. A teraz, jeżeli pozwolicie, pójdę się odstresować, klikając w szekle. Ciof wszystkim. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Iwan Pietrow - 22.12.2017 Szanowny Marszałku! Szanowni Posłowie! Bardzo ładny projekt. Proponuję jednak, żeby zamiast wyrazu "modyfikuję" w art.1 był wyraz "zmianę". Cały tekst ustawy będzie wtedy spójny (w końcu w dalszej części mówi się o zmianach). RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 22.12.2017 Innymi słowy, prezentujemy bogactwo językowe. Wniosek odrzucam. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Iwan Pietrow - 22.12.2017 Bogactwo językowe to można prezentować w wierszach, nie w prawie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 22.12.2017 Dopóki jest to zrozumiałe i jednoznaczne, można gmerać. Taka jest nasza lokalna zasada. Zawsze można poprawkę własnoręcznie napisać, to cały jeden post więcej. :* RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Iwan Pietrow - 22.12.2017 Dobrze, pragnę zatem zgłosić poprawkę do projektu: Cytat:Artykuł 1. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Frederick Hufflepuff - 23.12.2017 Wysoka Izbo, jestem pozytywnie nastawiony zarówno do przedstawionego projektu, jak i zaprezentowanej poprawki. Kwestia nadawania odznaczeń powinna być uregulowana, a ten projekt zdecydowanie wychodzi temu naprzeciw. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 23.12.2017 No, w końcu się z tym uporałem. Samo wstawianie tych wszystkich załączników zajęło masę czasu. Przy tym sprawami tak błahymi, jak skalowanie czy estetyczne ułożenie obrazków w załączniku zajmiemy się kiedy indziej, dopiero w okolicach wrzucania tego wszystkiego do systemu nagród w panelu administracyjnym. Głosowanie zostanie otwarte jutro i potrwa tylko minimalne dwie doby (żeby Tadzio miał co nadawać na Święcie Policji Krajowej), a że to jeszcze w czasie świątecznym, to nie będę rozliczać za nieobecności. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Tadeusz Krasnodębski - 23.12.2017 Dziś lub jutro przedstawię swoją opinię. Przepraszam, że tyle to trwa, ale okres nie sprzyja mikroaktywności. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 23.12.2017 No to mogę poczekać do powiedzmy dziewiętnastej z otwieraniem głosowania. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Tadeusz Krasnodębski - 24.12.2017 (23.12.2017, 22:23:00)Maciej Kamiński napisał(a): No to mogę poczekać do powiedzmy dziewiętnastej z otwieraniem głosowania. Nieno, na bank zrobię to przed 17.
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 24.12.2017 Dobra, skoro obchody będą 27 grudnia, to możemy sobie jeszcze poczekać. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 25.12.2017 Głosowanie rozpoczyna się dzisiaj o godzinie 18:00. Proszę w razie czego nie czekać, aż dokonam otwarcia oficjalnie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Tadeusz Krasnodębski - 25.12.2017 Wysoka Izbo, Z samym projektem zgadzam się niemal w pełni, już wcześniej pisałem, że jestem zwolennikiem zwiększenia puli klas orderów.
Nadal natomiast nie mogę zgodzić się na to, aby odznaczenia były tak swobodnie nadawane przez inne organy niż Prezydent, dlatego apeluję o poprawkę umożliwiającą im składanie wniosków o odznaczanie, a nie samo odznaczanie. Nie podzielam również zdania Macieja, że poprzednie orzeczenie Sądu w sprawie odznaczeń będzie wciąż obowiązywało. Brzmienie dotychczasowego przepisu w porównaniu z tym z nowej Konstytucji jest całkiem inne. Według najnowszej ustawy zasadniczej, "[Prezydent posiada prawo] nadawania orderów i odznaczeń państwowych oraz folwarków". Postawienie prerogatywy nadawania odznaczeń zaraz obok folwarków i w tym samym artykule, co władza na wojskiem czy administracją państwową, sprawia, że przekazanie w formie ustawy jednego z tych uprawnień mogłoby w przyszłości doprowadzić do przekazania całej prezydenckiej władzy choćby Dowódcy Sił Zbrojnych albo upoważnienia byle kogo do nadawania folwarków. Dlatego z góry pragnę zaznaczyć, że w razie przyjęcia ustawy w takim brzmieniu, odmówię jej podpisania, zanim Sąd nie rozstrzygnie o jej zgodności z Konstytucją. Mam jeszcze pytanie do Posła projektodawcy - Macieju, czy te dodane baretki specjalnie są większe od innych? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 25.12.2017 No wiesz, właśnie liczyłem, że takową poprawkę napiszesz... Nie, te dodane są przeważnie większe, bo robiłem je, o ile się dało, na podstawie oryginalnych baretek pełnowymiarowych, około dwa razy większych niż te obecnie używane. A z racji odtwarzania ich na szybko już mi się szczerze nie chciało wszystkich przeskalowywać, poza tym jeszcze bardziej przedłużyłoby to czekanie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Tadeusz Krasnodębski - 25.12.2017 (25.12.2017, 15:38:00)Maciej Kamiński napisał(a): No wiesz, właśnie liczyłem, że takową poprawkę napiszesz... A nie ma sprawy. Tylko nie mogę zgłosić, więc formalnie zrób to za mnie. Poprawka: Cytat:Artykuł 1. (25.12.2017, 15:38:00)Maciej Kamiński napisał(a): Nie, te dodane są przeważnie większe, bo robiłem je, o ile się dało, na podstawie oryginalnych baretek pełnowymiarowych, około dwa razy większych niż te obecnie używane. A z racji odtwarzania ich na szybko już mi się szczerze nie chciało wszystkich przeskalowywać, poza tym jeszcze bardziej przedłużyłoby to czekanie. Ale zostaną tak? Czy podczas przenoszenia do systemu je zmniejszysz? Bo taka różnica wielkości będzie wyglądać nieprofesjonalnie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 25.12.2017 Dziękuję, kradnę powyższe. I tak, oczywiście, że zmniejszę. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Maciej Kamiński - 25.12.2017 Zaczynamy głosowanie. Mamy projekt właściwy oraz poprawki Iwaszki i Tadzia. ZA projektem, PRZECIW pierwszej poprawce oraz, hmmm, ZA drugą poprawką. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Frederick Hufflepuff - 25.12.2017 ZA projektem, ZA pierwszą poprawką, ZA drugą poprawką RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o odznaczeniach cywilnych i wojskowych - Bajtuś - 25.12.2017 projekt - za I poprawka - wstrzymuję się 2 poprawka - przeciw. |