![]() |
|
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VIII kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-327.html) +----- Wątek: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego (/thread-8660.html) Strony:
1
2
|
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 26.12.2017 Wysoka Izbo,
Szanowny Marszałku,
przedstawiam projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego. Niniejszy projekt jest dopełnieniem uchwalonego ostatnio Kodeksu Gospodarczego. Człowiek bywa omylny i przytrafiło się to również mi podczas pisania wspomnianej przed chwilą ustawy - pisząc postanowienia końcowe, zapomniałem dodać ustęp o Uniwersytecie Bialeńskim, tak jak to zrobiłem w przypadku Policji Krajowej i Sił Zbrojnych. Mój błąd wyszedł podczas kompletowania rozporządzenia nt. wynagrodzeń pracowników instytucji państwowych, którego projekt miał się dzisiaj pojawić w Komisji. Miał się pojawić dzisiaj, ponieważ zależy mi na uchwaleniu rozporządzenia przed 1 stycznia, bowiem wówczas ma się rozpocząć pierwszy okres rozliczeniowy (traf chciał, że jest to poniedziałek i początek miesiąca, a w dodatku roku).
Ponadto obowiązująca w chwili obecnej ustawa zakłada, że wysokość wynagrodzeń uchwala Senat Uniwersytetu Bialeńskiego, zaś WKNF musi zaakceptować w rozporządzeniu proponowaną wysokość zarobków, więc idąc drogą minimalizmu, proponuję, aby, tak jak w przypadku wszystkich instytucji państwowych, wysokość wynagrodzeń pracowników uniwersytetu ustalała Komisja.
Uważam, że proponowana przeze mnie drobna zmiana jest na tyle mało istotna, że Wysoka Izba zdąży się nią zająć jeszcze przed początkiem roku 2018.
Cytat: RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 26.12.2017 No to dwudniowa debata. Projekt nie zawiera wszystkich przepisów wykonawczych, proszę o określenie terminu wejścia w życie regulacji. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 26.12.2017 Rzeczywiście, pominąłem ostatni artykuł. Poprawione. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 26.12.2017 Drogi Marszałku, Wysoka Izbo. Od jakiegoś czasu nieustannie pogłębiana jest autonomia Uniwersytetu Bialeńskiego. Początkowo uczelnia dostała prawo samodzielnego ustalania zasad nadawania tytułów i stopni. Również Senat UB zyskiwał coraz to nowsze uprawnienia, jak możliwość wnioskowania o nadanie tytułu profesora lub przyznawanie wyróżnienia Doktora Honoris Causa. Ostatnia nowelizacja natomiast ograniczyła do minimum ingerencję centralnych organów władzy w wybór Rektora uczelni, a zatem bialeński rząd nie ma obecnie zbyt dużego pola manewru nawet w prozaicznej kwestii obsadzania stanowisk na Uniwersytecie.
Dlatego nie jestem przekonany co do projektu ustawy zmieniającej zaproponowanej przez Wiceprezydenta Burbon-Conti, która zresztą nie była ze środowiskiem naukowym konsultowana. Nie uważam, aby koniecznością było ograniczanie autonomii UB. Uczelnia od wakacji ma możliwość samodzielnego ustalania zarobków swoich pracowników, choć wynagrodzenia te i tak podlegają akceptacji przez Wysoką Komisję Nadzoru Finansowego. Wystarczy, że Senat i WKNF dogadają się w tej kwestii - nie trzeba przekazywać tych uprawnień Komisji. Jako Prezydent i jako Rektor jestem gorącym zwolennikiem utrzymania jak największej autonomii naszego Uniwersytetu, dlatego nie mogę wyrazić poparcia dla tego projektu. Szanownych Posłów prosiłbym natomiast o przemyślenie, czy rzeczywiście uczelnia, która w dużej mierze niezależna jest nawet od głowy państwa, powinna być zależna w kwestii zarobków od WKNF. Pragnę także zaproponować poprawkę, którą ktoś z Posłów mógłby zgłosić: Cytat:Wysokość wynagrodzeń pracowników uczelni ustala Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego za zgodą uczelni wyrażonej na podstawie przepisów wewnętrznego prawa uniwersyteckiego. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 27.12.2017 Przejmuję i zgłaszam poprawkę. Cytat:Artykuł 2. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 27.12.2017 Wysoka Izbo,
Szanowny Marszałku, pozwolę sobie nieco się wypowiedzieć na temat zaproponowanej poprawki. Otóż uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby zostawić ten przepis w formie obecnej niż zmienić go na zaproponowany w poprawce. Obecnie to Senat UB proponuje wysokość zarobków, a Komisja musi wyrazić zgodę. W zaproponowanej poprawce sytuacja się odwraca i wówczas mogłoby dochodzić do sytuacji, gdzie Komisja proponowałaby zarobki, a Senat by ich nie przyjmował. Obecny przepis miał pozwalać Komisji reagować w przypadku, kiedy to Senat zacząłby ustalać wysokie wynagrodzenia, zaś w poprawce to Senat by pełnił rolę kontrolną wobec Komisji (dosyć zabawne w świetle przepisów).
Podsumowując, pozwolę sobie zaprezentować najlepsze rozwiązania niniejszego sporu:
1. Pozostawienie ustawy w obecnej formie (nie jestem za takim rozwiązaniem, ponieważ to Komisja podejmuje decyzje co do wynagrodzeń wszystkich instytucji państwowych, więc UB nie powinien stanowić wyjątku, pozostałe argumenty jak na początku).
2. Wprowadzenie proponowanej przeze mnie zmiany w projekcie ustawy (uważam, że Komisja jest na tyle odpowiedzialną instytucją (ustala wynagrodzenia najważniejszych osób w państwie), że podołałaby z ustaleniem wysokości wynagrodzeń dla kilku profesorów).
3. Wprowadzenie drobnej zmiany w proponowanej poprawce (choć zmiana wydaje się kosmetyczna, uważam, że jest rozsądna, proponuję poniżej - proszę o zgłoszenie przez kogoś tego jako poprawki).
Cytat: Dlatego wnioskuję jak wyżej - o wybranie jednego z trzech zaproponowanych przeze mnie rozwiązań. Ostateczny wybór pozostawiam Wysokiej Izbie.
RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 27.12.2017 Jeśli o mnie chodzi, po konsultacji ze środowiskiem naukowym i rozmowie z Wiceprezydentem jestem skłonny poprzeć i podpisać ustawę z poprawką w brzmieniu zaproponowanym przez Antoniego. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 27.12.2017 Wycofuję pierwszą poprawkę i przejmuję drugą: Cytat:Artykuł 2. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 28.12.2017 @"Maciej Kamiński" Panie Marszałku Kochany? RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 28.12.2017 Dobrze, dzióbku. :* Przechodzimy do głosowania. Przedmiot jest projekt właściwy oraz poprawka Fryca z postu numer 8. Dwa razy ZA. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 28.12.2017 2x ZA RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Bajtuś - 28.12.2017 2 x za RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 30.12.2017 Panie Marszałku Kochany @"Maciej Kamiński", wiem, ponownie pospieszam, za co serdecznie przepraszam. :* Dzisiaj mijają obowiązkowe dwa dni głosowania, jeden z Posłów jest nieobecny od dłuższego czasu, a drugi niezainteresowany udziałem w obradach ZL. Wobec tego, jako że to nie jest nic kontrowersyjnego, proponuję zamykać głosowanie.
RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 30.12.2017 Nie skorzystam. Na szali stoi mandat jednej osoby i wejście drugiej w sferę zagrożoną utratą, a byłoby miło przebrnąć przez kadencję bez uzupełniających. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 30.12.2017 Do kiedy planujesz głosowanie? RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 30.12.2017 Ponieważ to nic kontrowersyjnego, to możemy poczekać do piątego dnia. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Antoni Kacper Burbon-Conti - 30.12.2017 Nie pospieszałbym, gdybym nie zakładał od 1 stycznia wprowadzić nowego systemu wynagrodzeń. Trudno, będzie musiało to poczekać. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 30.12.2017 Panie Marszałku, przychylam się do wniosku Ministra i tak samo jak Pan Minister, uważam, że z korzyścią dla nas wszystkich obywateli byłoby, gdybyśmy zakończyli głosowanie. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Maciej Kamiński - 30.12.2017 Jeżeli to aż tak pilne, to zamkniemy to jutro. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 31.12.2017 Panie Marszałku, wnoszę o zamknięcie głosowania dzisiaj do godz. 16:00. |