![]() |
|
PU o symbolach państwowych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIV kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-382.html) +----- Wątek: PU o symbolach państwowych (/thread-8855.html) Strony:
1
2
|
PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Wysoka Izbo, Art. 1 ust. 3 Konstytucji mówi: "Symbole Republiki, to jest jej godło, hymn i flaga, podlegają ochronie, a ich wygląd, treść oraz zasady wykorzystywania określa odrębna ustawa". W związku z tym przedkładam Wysokiej Izbie projekt ustawy regulującej szczegóły związane z naszymi symbolami.
Miałem pewne wątpliwości co do przepisów karnych - czy znowelizować KK i dopisać je tam, czy może jednak tutaj. Postanowiłem zatem ustalić takie brzmienie art. 2 ust. 2 ustawy, żeby troszkę wyminąć ten problem. Nie wiem tylko, na ile jest on zgodny z zasadami techniki prawodawczej, bo w rzeczywistych aktach normatywnych chyba nigdy czegoś podobnego nie widziałem. @"Paweł Karol Medyceusz Zep"? Pozostałe proponowane przepisy nie są chyba zbyt kontrowersyjne, a niektóre wręcz wzięte żywcem z poprzedniej ustawy zasadniczej. Cytat: Załącznik nr 1 napisał(a): RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 Nie znalazłem typizacji w Kodeksie karnym, kryminalizującej znieważenie symboli. Czy to przeoczenie? Jeśli tak, to od razu mam poprawkę. RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Wydaje mi się, że to przeoczenie. Dlatego właśnie stworzyłem ten art. 2 ust. 2 powyższego projektu. Bo znieważenie Republiki jak najbardziej mamy w KK. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 Najlepiej pod względem legislacyjnym i w zgodzie z zasadą określoności będzie tak. Zgłaszam poprawkę. 1. Skreślić art. 2 ust. 2 projektu. 2. Artykuł 8 zmienić na artykuł 9. 3. Dopisać nowy artykuł 8 w brzmieniu: Cytat: RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Czy w razie ewentualnego uchylenia kiedyś ustawy o symbolach państwowych nie ulegnie też uchyleniu ta nowelizacja KK? RE: PU o symbolach państwowych - Maciej Kamiński - 26.01.2018 Debata trzydobowa. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 (26.01.2018, 13:28:44)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Najlepiej pod względem legislacyjnym i w zgodzie z zasadą określoności będzie tak. Zgłaszam poprawkę. Nie, bo będzie nowy Kodeks. Przynajmniej planuję go opracować. Poza tym to zmiana jednorazowa, nie można jej cofnąć inaczej niż poprzez wykreślenie dodanego przepisu z Kodeksu. RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Rozumiem. To dodam to do projektu właściwego. To lepsze rozwiązanie niż moje. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 (26.01.2018, 14:14:03)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Rozumiem. To dodam to do projektu właściwego. To lepsze rozwiązanie niż moje. Ewentualnie można pomieścić typizację pozakodeksową i wtedy art. 2 ust. 2 twojego projektu winien mieć brzmienie: Cytat:2. Kto znieważa bialeńskie symbole państwowe. podlega karze pozbawienia wolności na okres nie krótszy niż osiem tygodni. Teraz dopiero zauważyłem, że to będzie zbrodnia. Czy my chcemy tak surowo karać za znieważenie symboli? Czy to ma uzasadnienie? RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Taka sama kara jest za znieważenie Narodu lub państwa bialeńskiego. Dlatego postuluję zachowanie tych 8 tygodni, a jeśli zmniejszać, to też w tamtym przypadku. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 Uważam, że znieważenie Narodu jest bardziej społecznie szkodliwe od znieważenia flagi. RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018 Symbole narodowe to alegorie Narodu. Dlatego jestem zdania, że oba przestępstwa mają podobno szkodliwość. Możemy nawet nie tworzyć nowego przepisu. Po prostu do tego ustępu mówiącego o znieważeniu Narodu i państwa dopiszmy po przecinku symbole. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 26.01.2018 Dobrze jest tak, jak zaproponowałem. Lepiej zrobić osobny typ. RE: PU o symbolach państwowych - Sheldon Anszlus Lovelace - 26.01.2018 Czy nie powinniśmy dołączyć w załącznikach wyglądu godła jak i flagi, aby uniknąć złych interpretacji? Cytat:Artykuł 5.Kolory też są zdefiniowane trochę ogólnie, nie należy podać ich przybliżonych wartości? Choć to może być już czepianie się szczegółów, jednak o załączniki wnoszę. #FFFFFF biały #000000 czarny #00FF00 zielony (w aktualnej fladze jest kolor Apple approx. #479634 [przybliżony kolor jabłka]) RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 27.01.2018 Popieram sugestię posła Anszlusa. Unikniemy dzięki temu nieporozumień co do odcieni. RE: PU o symbolach państwowych - Maciej Kamiński - 27.01.2018 Zapowiadam, iż nie mam zdania co do poprawek, poza tą anszlusową, a sam projekt w wersji podstawowej to dla mnie regulacja z rzędu tych do formalnego przyklepania. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 27.01.2018 Projekt w tej wersji narusza rażąco zasadę nullum crimen sine lege, dlatego koniecznie trzeba przyjąć moją poprawkę. RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 27.01.2018 Dodam ją do projektu właściwego. Przypomnij tylko, którą wersję ostatecznie. RE: PU o symbolach państwowych - Severino Castiglioni - 27.01.2018 Nowelizacja Kodeksu karnego. I tak zamierzam przygotować nowy Kodeks, lepszy i bardziej przydatny w mikronacji. Ale są inne ustawy wymagające poprawek, więc to później. RE: PU o symbolach państwowych - Tadeusz Krasnodębski - 27.01.2018 Dopisałem zmianę w projekcie. |