![]() |
|
PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIV kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-382.html) +----- Wątek: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw (/thread-9081.html) Strony:
1
2
|
PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 21.02.2018 Cytat: Szanowny Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Przedstawiam projekt uchwały Parlamentu Republiki Bialeńskiej ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw. Obietnica stworzenia czy właściwie zainicjowania projektu obejmującego współpracę Parlamentu z organami przedstawicielskimi poszczególnych krajów wirtualnego globu pojawiła się w moim programie wyborczym już w kampanii do Parlamentu XXVI Kadencji. Zaproponowałem wtedy projekt uchwały ws. powołania Ponadnarodowego Forum Parlamentów, który został przyjęty przez Posłów i zaaprobowany przez ówczesnego Prezydenta Republiki. Niestety, z perspektywy czasu należy przyznać, że Forum nie zostało uruchomione przez zainteresowane strony i tym samym, ta idea została zapomniana. Uważam, że w dobie kryzysu polskiego mikroświata, powinniśmy powrócić do koncepcji konsensualnych i raz jeszcze wykonać duży krok ku wznowieniu lub aktywowaniu ścisłej współpracy międzynarodowej. W uzasadnieniu projektu uchwały, który zaprezentowałem przed Parlamentem u progu 2017 roku, podkreślałem: Cytat:W obecnie występujących warunkach trudno (...) odrzucać podejmowanie konkretnych działań w polityce zagranicznej. Zachęcam wszystkich Panów Posłów do zabrania głosu w dyskusji i włączenie się w prace udoskonalające projekt. Dziękuję! RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Hewret von Thorn - 21.02.2018 (21.02.2018, 17:35:15)Frederick Hufflepuff napisał(a): Zaproponowałem wtedy projekt uchwały ws. powołania Ponadnarodowego Forum Parlamentów, który został przyjęty przez Posłów i zaaprobowany przez ówczesnego Prezydenta Republiki. Niestety, z perspektywy czasu należy przyznać, że Forum nie zostało uruchomione przez zainteresowane strony i tym samym, ta idea została zapomniana. I znowu będzie zapomniana, bo nie posiadamy żadnych konkretnych partnerów oraz celów działania. Uchwałą tej współpracy nie nawiążemy i tu myślę, że kolejność została zamieniona. Najpierw powinno dojść do wspólnego kontaktu z Marszałkami Parlamentów (tudzież z ich odpowiednikami pod innymi nazwami), ustalić wspólny cel działania, a dopiero wtedy można by pomyśleć o uchwale o zbliżonym brzmieniu. Poza tym, jaki cel miał, ma oraz ma mieć "Ponadnarodowe Forum Parlamentów"? Wymiana doświadczeń, rozwiązań prawnych? Ujednolicenie pewnych zjawisk, procesów? Marszałek Parlamentu czy to w Bialenii, czy to w Sarmacji, to funkcja czysto techniczne wewnętrzna. Jest to po prostu Poseł, który jest najwyższym przedstawicielem władzy ustawodawczej w kraju i jego zadaniem jest pilnowanie porządku legislacyjnego, czuwanie nad przestrzeganiem prawa przez organy publiczne, stać na straży prawa oraz godności Parlamentu. Wszelkie inicjatywy współpracy, w tym zawieranie pewnych umów, winny leżeć w gestii osób prowadzących politykę zagraniczną państwa. Sfera działania wewnętrznego, jak i zewnętrznego nie powinny się ze sobą mieszać, wchodzić w kompetencje sobie nawzajem. (21.02.2018, 17:35:15)Frederick Hufflepuff napisał(a): Marszałek Parlamentu Republiki Bialeńskiej zobowiązuje się do ustalenia listy państw, z których parlamentami Parlament Republiki Bialeńskiej będzie starał się nawiązać dobrowolną Od tego jest Gabinet Prezydenta oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych (obecnie Wydział ds. Zagranicznych MSWiA pod bezpośrednim kierownictwem Wiceprezydenta). Marszałek Parlamentu nie posiada takich kompetencji wynikających z przepisów aktów prawnych wyższego rzędu. Tudzież nie uzyska ich na drodze uchwały. Debata oczywiście 3 dni, bo to ciekawe. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 21.02.2018 Cytat:Poza tym, jaki cel miał, ma oraz ma mieć "Ponadnarodowe Forum Parlamentów"? Wymiana doświadczeń, rozwiązań prawnych? Ujednolicenie pewnych zjawisk, procesów? Cele Forum zostały dość jasno określone przeze mnie w uzasadnieniu projektu uchwały powołującej ten organ, dlatego nie chciałbym dublować tych słów i planów, tym bardziej, że działalność Forum nie rozpoczęła się, chociaż sam pomysł został niezwykle pozytywnie odebrany np. w Dreamlandzie czy Sarmacji. Przedstawiony projekt jest wyrazem chęci nawiązania bliższej współpracy parlamentarnej, przejawiającej się w opracowaniu wspólnych projektów ustaw czy uchwał, w porozumiewaniu się co do konkretnych rozwiązań prawnych i możliwości ich przełożenia na realia innych państw. Cytat:Od tego jest Gabinet Prezydenta oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych (obecnie Wydział ds. Zagranicznych MSWiA pod bezpośrednim kierownictwem Wiceprezydenta). Marszałek Parlamentu nie posiada takich kompetencji wynikających z przepisów aktów prawnych wyższego rzędu. Tudzież nie uzyska ich na drodze uchwały. Zgadzam się, pod względem prawnym nie ma żadnych wątpliwości, że Marszałek Parlamentu posiadać takich kompetencji nie może. Mimo tego, otwarty jestem na poprawki dotyczące osoby sporządzającej listę. Poza tym, podkreślam, że chodzi o współpracę parlamentarną, dlatego Marszałek ma tu jednak, uwzględniając ograniczoność jego zadań, sporo do powiedzenia. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Severino Castiglioni - 21.02.2018 Zróbmy coś w stylu Rady Europy? RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Tadeusz Krasnodębski - 22.02.2018 (21.02.2018, 17:47:28)Hewret von Thorn napisał(a): obecnie Wydział ds. Zagranicznych MSWiA pod bezpośrednim kierownictwem Wiceprezydenta Człowiek całe życie dowiaduje się, że ma jakieś kompetencje. Wydział Zagraniczny mi nie podlega. Co do samego projektu uchwały, pozwolę sobie się wtrącić - nie do końca wyobrażam sobie tę współpracę Parlamentów. Dodam też, że moim zdaniem poprzednia uchwała (o Forum Ponadnarodowym) powinna skłonić Wysoką Izbę do refleksji, że lepiej najpierw się spotkać i dogadać, a później przyjmować ewentualną uchwałę - nie odwrotnie. Pamiętam, że przegłosowanie koncepcji Forum Parlamentów spotkało się z krytyką na arenie międzynarodowej, że powinniśmy w pierwszej kolejności porozumieć się z państwami trzecimi i uzgodnić, czy jest sens coś takiego tworzyć. Osobiście muszę przyznać tej krytyce rację. Nie ta kolejność, Panowie Posłowie. Zaproście Marszałków, porozmawiajcie - i wspólnie wypracujcie model współpracy.
RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 22.02.2018 Cytat:Nie ta kolejność, Panowie Posłowie. W zupełności się zgadzam, ale powyższy projekt jest niejako rozpoczęciem tej ścieżki współpracy z innymi państwami na nowo, od początku. Przyjmując projekt i ogłaszając uchwałę Parlamentu, wyrazimy chęć gotowości nawiązania parlamentarnej kooperacji, a dopiero kierując się ogólnymi wytycznymi i intencjami tej uchwały, podejmiemy dyskusję i dialog z odpowiednimi osobami w pozostałych krajach. Nieudany projekt powołania Ponadnarodowego Forum Parlamentów należy uznać w tej chwili za nieistotny, bo sprawę należałoby restartować, a ten projekt, w mojej opinii, temu właśnie służy. Byłoby świetnie, gdyby w trakcie prac legislacyjnych nad projektem, Minister Spraw Zagranicznych rozpoczął kuluarowe rozmowy z ministrami najważniejszych mikronacji. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Severino Castiglioni - 22.02.2018 Popieram ten projekt. Powinniśmy jako Parlament nawiązać współpracę z innymi parlamentami, a nawet stworzyć coś w stylu Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy i wspólnie obradować nad ważnymi dla całego mikroświata problemami. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Hewret von Thorn - 22.02.2018 (22.02.2018, 00:20:05)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Człowiek całe życie dowiaduje się, że ma jakieś kompetencje. No spoko, nie czytam rozporządzeń z uprawnieniami bo mi to niepotrzebne.
RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Maciej Kamiński - 23.02.2018 Wnioskuję do Marszałka o zakończenie debaty i zwrócenie projektu uchwałodawcy, z racji tego, że zasadniczo powiela wciąż obowiązującą uchwałę sprzed trzynastu miesięcy: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-7164.html W razie odrzucenia wniosku, zapowiadam głos przeciw z tego właśnie powodu. Nie ma sensu powielać rozwiązań, które tylko czekają, żeby z nimi wystartować. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Hewret von Thorn - 23.02.2018 (23.02.2018, 20:50:48)Maciej Kamiński napisał(a): Wnioskuję do Marszałka o zakończenie debaty i zwrócenie projektu uchwałodawcy Nie wiem co o tym myśleć, więc rozważam nad głosowaniem nad tym wnioskiem. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 23.02.2018 Panowie Posłowie, ten projekt nie jest powieleniem tamtego rozwiązania, bo nie zawiera przepisów o powołaniu czy funkcjonowaniu Ponadnarodowego Forum Parlamentów. Skoro idea działania takiej właśnie organizacji nie znalazła swojego odzwierciedlenia w rzeczywistości i w pewnym sensie została zarzucona, to moim zdaniem warto rozpocząć projekt od nowa, najpierw wyrażając samą chęć nawiązania współpracy parlamentarnej i konsultując propozycje z innymi państwami, a potem formalizować relacje i obejmować je ramami prawno-instytucjonalnymi (przy czym niewykluczone, że jedną z takich ram mogłoby być Ponadnarodowe Forum Parlamentów). Bardzo proszę o głos "za" projektem uchwały, "za" rozwojem współpracy międzynarodowej, "za" poprawą wizerunku Republiki w mikroświecie! RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Hewret von Thorn - 23.02.2018 (23.02.2018, 22:29:40)Frederick Hufflepuff napisał(a): Bardzo proszę o głos "za" projektem uchwały, "za" rozwojem współpracy międzynarodowej, "za" poprawą wizerunku Republiki w mikroświecie! Sama uchwała niczego nie wniesie, dopóki Rząd się tym nie zainteresuje. Bo jak inaczej prowadzić inicjatywę pomiędzy formalnymi podmiotami, jeśli nie za pośrednictwem i za formalizacją ze strony Gabinetu? Do tego wciąż nie wypowiedziała się tutaj osoba odpowiedzialna za politykę zagraniczną Bialenii. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 23.02.2018 I to mnie martwi, Panie Marszałku! Wraz ze złożeniem tego projektu, powinny zostać rozpoczęte intensywne rozmowy z naszymi partnerami zagranicznymi w celu dookreślenia celów i form współpracy. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Maciej Kamiński - 23.02.2018 Nie oddam głosu za, dopóki nie zostanie anulowana (czy tam w ostateczności przerobiona przez pomniejszenie o powielane tu fragmenty, wszystko jedno) ta pierwotna uchwała. Nie czuję się przekonany, że są odmienne, a przepuszczenie dwóch aktów prawnych o tym samym byłoby naruszeniem zasad techniki prawodawczej. A, nie znalazła odzwierciedlenia, bo nie została po stworzeniu ruszona. Bo odzew za morzami się znalazł. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Hewret von Thorn - 23.02.2018 Akty prawne same w sobie są odmienne, gdyż pierwsza uchwała dotyczyła powołania organizacji (które de facto nigdy nie powstała), natomiast obecny projekt uchwały dotyczy wyrażenia chęci nawiązania współpracy. Niemniej zauważyłem, w jaki sposób myślisz Pośle Macieju i zgadzam się z argumentacją dotyczącą powielenia pomysłu, ale nie samych przepisów. Wniosek o oddalenie projektu więc odrzucam, ale również zapowiadam głos przeciwny temu projektowi. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Antoni Kacper Burbon-Conti - 24.02.2018 (23.02.2018, 22:32:17)Hewret von Thorn napisał(a): Do tego wciąż nie wypowiedziała się tutaj osoba odpowiedzialna za politykę zagraniczną Bialenii. Proszę mi wybaczyć, pominąłem wątek, zostawiając go na później. [justify]Na samym wstępie, nie popieram projektu uchwały. To rolą Gabinetu jest kreowanie polityki zagranicznej, co czynimy. Uchwała w tym brzmieniu, gdyby została uchwalona, nadal byłaby wyłącznie uchwałą, jak to jest w przypadku tej poprzedniej. Państwa, z którymi pragniemy podjąć się współpracy, dobrze o tym wiedzą i kontaktujemy się z nimi na bieżąco. Do każdego państwa należy podchodzić indywidualnie, ponieważ jedni są zainteresowani jedną formą współpracy, inni drugą. Przyznaję również rację obawom Szanownego Marszałka - co takie porozumienie miało by czynić, czym powinno się zajmować. Posłowie decydują o sprawach wewnętrznych, no chyba że miałyby to być spotkania na herbatkę i przy okazji wymianę doświadczeń pomiędzy członkami Parlamentów. [/justify] RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 24.02.2018 Panie Marszałku, Wysoka Izbo! Wycofuję projekt uchwały. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Antoni Kacper Burbon-Conti - 24.02.2018 (24.02.2018, 17:06:02)Frederick Hufflepuff napisał(a): Wycofuję projekt uchwały. [justify]Panie Pośle, chciałbym również zwrócić uwagę, iż moja poprzednia wypowiedź nie była kierowana personalnie. Cieszę się, że Bialeńczycy wychodzą z inicjatywami, ale niestety nie mogę popierać tych, które nie są rozsądne lub inaczej: potrzebne. Jesteś w Gabinecie i jeżeli masz jakieś konkretne propozycje, to zachęcam do poinformowania nas o tym, wówczas będziemy mogli się zastanowić wspólnie i podjąć jakąś decyzję, czy np. jakiemuś Parlamentowi proponować współpracę. Dotyczy to oczywiście wszystkich Bialeńczyków. [/justify] RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Frederick Hufflepuff - 24.02.2018 Ależ oczywiście, jestem już doświadczonym mikronautą i w zupełności rozumiem wypowiedź Pana Prezydenta - tę, jak i wcześniejszą. Nie odebrałem słów Pana Prezydenta jako atak personalny wymierzony we mnie. Zdecydowałem wycofać projekt uchwały, bo nie znalazł szerokiego poparcia, które było potrzebne, aby go przyjąć i następnie zrealizować, ponadto sam zauważyłem pewne, dość poważne błędy w moim sposobie rozumowania, na które zwrócili uwagę Panowie Posłowie. RE: PUch ws. wyrażenia chęci nawiązania współpracy z parlamentami innych państw - Maciej Kamiński - 24.02.2018 Chyba nigdy nie będzie nam dane doświadczyć kadencji, w której, jak to @"Tadeusz Krasnodębski" chciał, zamrażarka przegłosuje wszystkie projekty. |