![]() |
|
Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html) +---- Dział: Wydział Prawa i Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-145.html) +---- Wątek: Język bialeński mikronacyjnym esperanto (/thread-9243.html) |
Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Severino Castiglioni - 16.03.2018 [official2] ![]() Drodzy pracownicy, słuchacze oraz przyjaciele Uniwersytetu Bialeńskiego! Kiedyś natknąłem się na wątek o języku bialeńskim. Był on zamieszczony bodajże w Kawiarni Artystycznej. Dyskusja była tam luźna i nie przyniosła żadnych rezultatów. W związku z tym chciałbym, abyśmy zajęli się tym tematem naukowo. Otóż mamy przecież w szeregach UB doktora netowego, specjalizującego się w zakresie języków - @"Konrad Čech". Celem debaty niech będzie próba odpowiedzi na pytanie czy jesteśmy w stanie stworzyć swój własny język bialeński. Widzę go jako mikronacyjne esperanto. Zachęcam do dyskusji, zwłaszcza dr net. @"Konrad Čech". [podpis]prof. zw. dr net. Paweł Karol Medyceusz Zep [/official2]
Dziekan Wydziału Prawa i Humanistyczno-Społecznego[/podpis] RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Tadeusz Krasnodębski - 16.03.2018 Bardzo ciekawy wątek warty poruszenia w gmachu Uniwersytetu. Osobiście nie mam wątpliwości, że język bialeński byłby świetną inicjatywą i może warto byłoby rzeczywiście rozpocząć nad nim prace. Swego czasu profesor Swarzewski pisał nawet w bialeńskim artykuły na stronę główną i wyglądało to naprawdę ciekawie. Nie wydaje mi się jednak, aby udało się uczynić z niego język międzynarodowy. Inne kraje nie będą zainteresowane raczej nauką bialeńskiego - myślę, że woleliby tworzyć własne języki. Można za to pomyśleć o słownikach i lekcjach różnych języków w różnych państwach - w formie wymiany naukowców. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Maciej Kamiński - 16.03.2018 Fajnie byłoby wydać kiedyś słownik bialeńsko-baridajsko-teutoński, zważywszy na fakt, że tamte dwa projekty są najlepiej rozwiniętymi w mikroświecie. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Severino Castiglioni - 16.03.2018 Ale jako język rozumiem stworzenie własnej gramatyki. To jest wysoce trudne. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Maciej Kamiński - 16.03.2018 Owszem. Stworzenie języka, który by miał sens, nawet jeżeli stanowi jedynie modyfikację jakiegoś realnie istniejącego, to ciężki orzech do zgryzienia. Głównie dlatego, że przy braku codziennego użytku owej mowy trudno jest wyłapać założenia, które nie mają większego sensu. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Severino Castiglioni - 16.03.2018 Poniekąd tak właśnie powstało esperanto. Ja niesamowicie żałuję, że ten język się nie przyjął jako powszechny i uniwersalny na całym świecie. Byłoby dużo prościej się go nauczyć, skoro nie posiadał wyjątków. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Antoni Kacper Burbon-Conti - 16.03.2018 Język bialeński to byłoby coś pięknego! Forma powinna być prosta i przejrzysta, ale na swój sposób bialeńska. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Severino Castiglioni - 17.03.2018 Esperanto jest rzeczywiście proste. Próbuję uczyć się samemu. Esperanto estas simpla. Provias lerni sole. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Michael Wolferine - 18.03.2018 (17.03.2018, 16:29:22)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Esperanto jest rzeczywiście proste. Próbuję uczyć się samemu.W ten sposób również zachęciłeś mnie do nauki. Uczysz się na tej stronie? https://www.duolingo.com/ RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Apache Uga-naki - 18.03.2018 Ja osobiście z pasji zajmuję się nauką języków, próbowałem nawet tworzyć swoje (dawno temu v-apaczowy, jest jakiś słowniczek, gramatyka zmieniana kilka razy, oraz jakieś dwa lata temu język taki dla siebie, żeby pomajstrować). Przyznam, że byłbym zainteresowany pracami nad waszym językiem. Z chęcią śledziłbym wszelkie poczynania w tym zakresie. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Severino Castiglioni - 19.03.2018 Mi lernas Esperanto de Duolingo kaj de "Esperanto en dek lecionoj" libro. A pana Apache zapraszam do współpracy. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Antoni Kacper Burbon-Conti - 20.03.2018 @"Apache Uga-naki" Zapraszamy do współpracy! Będzie nam bardzo miło Ciebie gościć i w dodatku korzystać ze zdolności językowych.
RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Apache Uga-naki - 20.03.2018 Bardzo chętnie się przyłączę. Proszę więc o poinformowanie mnie, gdzie i kiedy rozpoczną się ewentualne prace nad językiem, jeśli zostanie to ustalone poza tym tematem. Gdzie mogę znaleźć wspomniane tu wcześniej artykuły w języku bialeńskim? Jestem ciekaw jak to wygląda. RE: Język bialeński mikronacyjnym esperanto - Maciej Kamiński - 21.03.2018 W języku? Nie ma. Jest jedynie wątek o języku (dwóch wersjach, tak w sumie) w Kawiarni Artystycznej. |